Healthblogger Annemiek schrijft over gezond eten en leven. Gezien wij veel vragen krijgen van onze lezers heeft ze speciaal voor ons 5 kruiden op een rijtje gezet die je absoluut in huis moet hebben.
door Annemiek van der Krogt
Wat is een maaltijd zonder kruiden? Ze geven zowel je ontbijt, lunch als diner een heerlijke smaak en voegen gezonde voedingsstoffen toe aan je eetpatroon. Dit zijn vijf kruiden die niet in je keukenkastje mogen ontbreken.
1. Basilicum
Basilicum heeft een heerlijke geur en is bijzonder smaakvol in mediterrane gerechten. De verse blaadjes verspreiden een kruidig aroma in huis. Alleen al daarom zou dit kruid niet in je keuken mogen ontbreken.
Met zijn frisgroene blaadjes voegt basilicum ook kleur toe aan het eten. Borrelhapjes fleuren eveneens op door de frisse kleur van dit kruid. Denk maar aan de befaamde hapjes met mozzarella, cherrytomaatjes en basilicum.
Van verse basilicum kun je bovendien een heerlijke pesto maken. Of wat dacht je van boter met basilicum? In elke supermarkt kun je tegenwoordig verse basilicum vinden, dus je hoeft nooit zonder te zitten. Mocht dat toch eens gebeuren, dan is het fijn om de gedroogde variant bij de hand te hebben. In gedroogde vorm geeft het kruid smaak aan pastasauzen, ovenschotels en deze Provençaalse traybake. Probeer ook eens dit lekkere gerecht met gegrilde kip, pesto en mozzarella.
2. Oregano
Oregano is ook zo’n kruid waar je niet zonder kunt. Zeker als je van Italiaans eten houdt. Een pasta- en pizzasaus is immers niet compleet zonder oregano. Het licht bittere en frisse karakter is onmiskenbaar voor deze en andere Italiaanse gerechten. Toch kun je het kruid ook voor tal van andere wereldgerechten gebruiken. Bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse bobotie, enchiladas, nacho’s en Griekse kofta. Ook gekarameliseerde worteltjes krijgen een heerlijke smaak door toevoeging van oregano.
3. Komijn
Komijn kun je voor meer gerechten gebruiken dan je denkt. Dit kruid met zijn rijke, warme aroma doet het namelijk niet alleen goed in Indiase gerechten als kip madras of Surinaamse roti. Ook pastasauzen krijgen een heerlijke volle smaak door toevoeging van komijn. Net als Hongaarse goulash, zelfgemaakte guacamole en gegrild vlees. Probeer het eens!
4. Koriander
Niet iedereen houdt van de karakteristieke smaak van verse koriander. Als je het kruid eenmaal weet te waarderen, wil je niet meer zonder. De blaadjes hebben een friskruidige smaak en een net zo kruidig aroma.
Je vindt dit kruid in gerechten met intense smaken, zoals kip piri piri en salsasaus. Ook een gerecht als shakshuka krijgt een heerlijke smaak als je koriander toevoegt. Een Mexicaanse maaltijd als barbacoa geef je er een frisse touch mee. Niet alleen de blaadjes van verse koriander, maar ook de gedroogde zaadjes doen het goed in gerechten. Vooral in Aziatische gerechten als curry’s en korma’s. Maak bijvoorbeeld eens deze Indiase kip korma.
5. Kurkuma
Alleen al voor de kleur die kurkuma aan gerechten geeft, zou dit kruid niet in je keukenkastje mogen ontbreken. De Nederlandse naam is niet voor niets geelwortel. Kurkuma kleurt rijst krachtig geel en geeft curry’s – zoals deze Thaise gele curry – eveneens een mooie warme kleur.
Ook knapperige groenten en kruidige Indische kip krijgen een prachtige tint dankzij kurkuma. Wist je dat kaas van oudsher wordt gekleurd met deze specerij? Niet alleen voor de kleur moet je trouwens bij kurkuma zijn. De specerij geeft gerechten eveneens een subtiele, licht bittere en kruidige smaak.
Wat kurkuma overigens ook doet, is bijdragen aan een goede gezondheid. Dat komt doordat de specerij een krachtig stofje bevat, dat ontstekingsremmend en ontgiftend werkt. Het stofje – curcumine genaamd – is tevens gunstig voor je brein, hart en bloedvaten. Kurkuma heeft nog een ander voordeel. De specerij helpt namelijk – net als eiwitten – om je stofwisseling te verhogen. Zoals je hier kunt lezen, is dat belangrijk als je gewicht wil kwijtraken. Maak dus eens gele currypasta of atjar tjampoer en profiteer van de gezonde voordelen die kurkuma heeft.