Home Hoofdgerechten Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Mexicaanse gevulde tortilla wraps

door SmaakMenutie
Enchiladas met gehakt

Tex-Mex

Naast de Indische en Italiaanse keuken zijn wij ook gek op de Mexicaanse keuken. Nou ja, Mexicaans… Dit gerecht, enchiladas met gehakt, is eigenlijk een typisch Tex-Mex gerecht. Tex-Mex is een fusion van Texaanse en Mexicaanse gerechten die in het zuiden van de Verenigde Staten ontstaan is. De smaakvolle gerechten die we van de Mexicaanse keuken kennen, zoals tacos, nacho’s, fajita’s en burrito’s, hebben dan ook vaak een Tex-Mex twist. En zoals je van ons gewend bent, maken we het graag zelf. Waarom voorverpakte kruidenmixen kopen als je die zelf kunt maken met de kruiden die je al in je keuken hebt?

Enchiladas maken

Zelfgemaakt het lekkerst

In plaats van een kant-en-klare kruidenmix te kopen, kun je de smaken zelf samenstellen. Het voordeel is dat je precies weet wat erin zit en je kunt de mix helemaal naar eigen smaak aanpassen. Komijn, oregano, cayennepeper en een snufje zout zijn de basisingrediënten die je nodig hebt voor een perfecte Tex-Mex kruidenmix. Dit geeft de enchiladas de typische hartige en licht pittige smaak die zo kenmerkend is voor veel Mexicaanse gerechten. Het mooie van dit gerecht is dat je het helemaal kunt aanpassen aan jouw smaak: als je van een beetje extra kick houdt, voeg je wat extra cayennepeper toe. Of als je het liever mild houdt, dan laat je dit achterwege.

Enchiladas recept gehakt

De mogelijkheden zijn eindeloos

Een van de leukste dingen aan enchiladas is dat je ze eindeloos kunt variëren. Traditionele Mexicaanse enchiladas worden vaak gevuld met kip of rundvlees, maar je kunt ze ook met andere ingrediënten vullen, zoals (kidney)bonen, mais of groenten. Wij kiezen voor een eenvoudige versie met paprika’s en gehakt, maar de keuze is aan jou. Gebruik bijvoorbeeld vegetarisch gehakt om een plantaardige variant te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Ideaal voor drukke doordeweekse avonden

Enchiladas zijn perfect voor drukke doordeweekse avonden. Ze zijn snel klaar, lekker vullend en je kunt ze van tevoren voorbereiden. Zet de ovenschaal op het moment suprême in de oven, maak wat guacamole of een frisse salade erbij, en je hebt een complete maaltijd waar iedereen van zal smullen. Top af met wat verse lente-ui voor een frisse smaak en een beetje extra kleur. Wij serveren er sweet chilisaus bij, maar dat is uiteraard optioneel. Eet smakelijk!

Mexicaanse enchiladas
Enchiladas met gehakt

Enchiladas met gehakt

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 139 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g tomaten passata
  • 300 g rundergehakt
  • 50 g geraspte kaas (pittig)
  • 8 tortilla wraps klein
  • 3 paprika's (rood en geel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje lente-ui
  • 1 kippenbouillon blokje
  • 1 ui
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 2 tl cayennepeper
  • Sweet chilisaus (optioneel)
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Snipper 1 ui (of sjalot) en snijd 2 tenen knoflook fijn. Snijd ook alvast 3 paprika's in kleine blokjes.
  • Mix in een klein bakje 1 tl gedroogde oregano met 1 ruime tl gemalen komijnzaad, 2 tl cayennepeper en een snuf zout tot een mooie kruidenmix.
  • Fruit in een ruime pan of wok de ui en knoflook even een minuutje aan in een scheutje olijfolie. Voeg het gehakt toe en rul het in enkele minuten bruin.
  • Voeg nu de kruidenmix toe en vermeng goed met het gehakt.
  • Schenk de passata erbij samen met 1 el bruine basterdsuiker. Breng tegen de kook aan en voeg nu ook 1 verkruimeld kippenbouillon blokje toe. Meng alles goed door elkaar en proef of de smaak naar wens is.
  • Voeg nu ook de paprikablokjes toe en meng alles nog even grondig door elkaar.
  • Neen een tortilla wrap en vul met een deel van het gehaktmengsel. Rol op en plaats in een ovenschaal. Doe dit ook met de overige wraps.
  • Verdeel het overgebleven mengsel over de ovenschaal. Maak af met geraspte kaas en plaats 20-25 minuten in de oven. Serveer met frisse lente-ui en eventueel sweet chilisaus.

Enchiladas recept Enchiladas met gehakt Mexicaanse enchiladas recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

32 reacties

Karin van Bos 8 februari 2019 - 11:08

Heerlijk recept,
Ik fruit de paprika ook even kort aan samen met de ui en knoflook,dat geeft meer smaakbeleving dan dat je de paprika rauw zo aan de passata toevoegt vind ik.
Verder geniet ik ontzettend van jullie recepten !!!

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2019 - 16:07

Hoi Karin, dat kan inderdaad ook heel goed. Lekker! Fijn dat je van onze recepten geniet, dat vinden wij heel erg leuk om te horen 🙂 Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
Nostress 27 juni 2019 - 23:12

We hebben er zo lekker van gegeten, super recept!
Dank je wel.
Ik laat de paprika ook even meebakken met het gehakt.
Er staan heerlijke recepten op de site.

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2019 - 12:51

Uiteraard graag gedaan! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 En bedankt voor het compliment, leuk om te horen!

Reply
Tineke 14 februari 2020 - 17:46

Hebben jullie een idee om de paprika Ergens voor te vervangen. Ik kan er niet zo goed tegen

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2020 - 11:17

Hoi Tineke, je zou het kunnen vervangen door courgette maar paprika is hier wel het hoofdingrediënt 🙂

Reply
Michelle 23 februari 2020 - 18:33

Kan ik de suiker geheel weglaten uit het recept ?

Reply
SmaakMenutie 25 februari 2020 - 09:18

Hoi Michelle, ik denk dat dit wel kan hoor!

Reply
Ron 20 september 2023 - 20:21

Je kunt ipv suiker erythritol gebruiken.

Reply
Estelle 21 maart 2020 - 15:42

Dit is het ultieme comfort food! Bij toeval op jullie site terecht gekomen toen ik zocht naar een recept van wraps met kip. Al veel gemaakt en altijd lekker! Er staat bijna wekelijks wel een recept van jullie op het menu 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 10:56

Ja inderdaad het ultieme comfort food deze enchiladas! Leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen, bedankt voor het compliment! 🙂

Reply
Ans 5 juli 2020 - 09:08

Wat is de afmeting van de tortillas die jullie in dit gerecht gebruiken? Met andere woorden: hoe klein zijn ze?

Reply
SmaakMenutie 6 juli 2020 - 13:29

Wij gebruiken het ‘originele’ formaat, zie de koopknop van AH onder de ingredienten welke je zou kunnen kopen. Succes Ans!

Reply
Mieke Von Harenberg 9 juli 2020 - 13:48

Groot compliment heren. Dit gerecht gisteren gemaakt, superlekker!!!

Reply
SmaakMenutie 10 juli 2020 - 11:22

Bedankt voor het compliment Mieke! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Ria 18 december 2020 - 19:41

Ik heb nog extra een blikje bruine bonen toegevoegd. Ik vond het heerlijk, mijn man wil liever enchiladas met kip, dus die staan volgende keer op het menu.

Reply
SmaakMenutie 20 december 2020 - 10:30

Lekker Ria, blikje bruine bonen toevoegen kan heel goed! Doen wij zelf ook regelmatig 🙂

Reply
Sjoerd 9 maart 2021 - 13:37

Jemig, wat een feest! Echt heerlijk van zitten smullen samen met mijn dochter. Ik ben een fan van zo’n beetje alle kruiden en bij toeval op jullie site terecht gekomen. Dit gerecht was echt heerlijk! Zoals anderen, ook wat (kidney)bonen toegevoegd voor wat extra eiwitten. En afgemaakt met zelfgemaakte guacamole. Deze gaat zeker op de repeat! Op naar het volgende lekkere gerecht op jullie site. Dank.

Reply
SmaakMenutie 9 maart 2021 - 13:59

Leuk te horen Sjoerd! Fijn dat jullie van het recept genoten hebben. Lekker dat je er zelf guacamole bij hebt gemaakt 🙂 Geniet van de andere recepten!

Reply
Patricia 12 mei 2021 - 15:56

Ja alles gekocht om morgen klaar te maken ,voor de eerste keer dat we jullie recept gaan klaar maken ,we laten het weten hoe het gegaan is ,ik hou van koken ,en van lekker eten uit de oven ,dank u wel voor het recept

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:33

Geniet ervan Patricia!

Reply
Nathalie 12 mei 2021 - 18:40

Zalig!
Omdat wij met 5 zijn, w.v. 3 stevige eters, heb ik extra zakje verse mexicaanse groenten toegevoegd en een vacuüm zak met maïs en bonen erbij gedaan. Verdeeld over 12 grote wraps.
Maar ze werden wat sompig ad onderkant. Dat was wel jammer. Maar ze smaakten echt heerlijk. Deze komt ook weer vaker op tafel.

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2021 - 10:52

Fijn dat ze in de smaak vielen Nathalie! Dat ze wat sompig waren kan door de extra groenten komen denk ik.

Reply
Patricia 13 mei 2021 - 12:25

We hebben heeeeeerlijk gegeten van dit recept ,het is voor herhaling vatbaar ,we gaan verder met jullie gerechten uit te proberen en zeker niets moeilijk aan het was verrukkelijk merci voor het recept en nu kijken we al naar het volgende grts

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2021 - 11:25

Leuk te horen Patricia, fijn dat de enchiladas in de smaak vielen! Geniet van alle recepten die je nog gaat maken 🙂

Reply
Bas 21 mei 2021 - 18:03

Ik heb constant problemen met recepten uit boeken en sites. Als eerste de tijd, meestal moet ik keer 3 doen (ik ben geen snelle snijder, maar zeker ook geen langzame). Geen idee wat ‘standaard’ maat is voor wrap, ik kon enkel hele grote vinden die niet pasten in de oven (particuliere keuken combitron formaat), dus wraps gehalveerd. Vervolgens tijdens het vullen van de wraps druipt er veel uit (veel vloeibaar) en verbrandde ik m’n vingers. Bij het opscheppen vond ik de wraps enorm onhandig (weer geklieder in de keuken. Volgende keer maar in rechthoeken snijden en als een soort lasange in de overschaal leggen, veel prettiger werken denk ik.
Het was wel lekker, dat zeker wel.
Ben nu zo’n 6 jaar aan het knokken om fatsoenlijk te leren koken, maar nog weinig opgeschoten…

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 11:49

Hi Bas, gelukkig was de smaak goed! Gewoon blijven oefenen en positief blijven 🙂

Reply
Fat & Lazy 17 juli 2021 - 11:34

Jawel ik heb t ook gemaakt, veel snijwerk pfff en vergeten de ovenschaal in te vetten dus t was een uitdaging ze eruit te krijgen best lekker, ga de volgende keer een kip kaas versie proberen en Indische gehaktballetjes en
O ja tip als je niet een overheersende knoflooksmaak wil snij te hart/wortel of hoe het ook noemt uit de knoflookteen je kan ook de knoflook in plakjes in de olie bakken en dan eruit halen, laat t toch smaak na maar overheerst te niet

Reply
SmaakMenutie 19 juli 2021 - 12:35

Versie met kip hebben we ook op de website! https://smaakmenutie.nl/enchiladas-met-kip/

Reply
Tamara 16 maart 2022 - 18:42

Net voor het eerst gemaakt en het was heerlijk en zeker voor herhaling. Ik heb ook de paprika, mais en kidneybonen met het gehakt mee laten bakken. Ik had alleen wel iets teveel cayennepeper erdoor heen gedaan 🙈 het was iets aan de pittige kant, maar als nog erg lekker. Volgende keer iets minder cayennepeper erin doen.

Reply
Esther 20 oktober 2023 - 17:39

Heerlijk gerecht! Voor mijn kinderen wel echt te pittig dus heb de cayennepeper eruit gelaten en wat ‘gewone’ peper toegevoegd voor de smaak

Reply
Floor 17 maart 2024 - 15:29

Dit was zàlig! Ik had geen passata meer in huis en er maar tomato fritto doorgedaan en dat was dus óók erg lekker.

Reply