Home Erik's Asia Atjar tjampoer (Indisch zuur)

Atjar tjampoer (Indisch zuur)

door SmaakMenutie
Atjar tjampoer

Gemengd zuur

Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om dit zélf te maken? Dit Indisch zure (bij)gerecht zit boordevol verse groenten en heb je in een handomdraai gemaakt. Je spreekt overigens van tjampoer als er meerdere groenten zijn gebruikt. Atjar tjampoer betekent dan ook ‘gemengd zuur’. In dit recept gebruiken we naast groenten ook Indische kruiden als kunjit (kurkuma), wat zorgt voor de gele kleur. Atjar smaakt uitermate lekker bij saté en mihoen of nasi goreng. Overigens kan je volop variëren met groenten, mits het harde groenten zijn. Bijvoorbeeld bloemkool, sperziebonen of andere kleuren paprika.

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer (Indisch zuur)

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

150 ml azijn
100 g spitskool
100 g wortel (of winterpeen)
2 kemirinoten (optioneel)
1 rode paprika
1 komkommer
1 ui of sjalot
1 rode peper (lombok)
1 teen knoflook
1 el gula djawa (of bruine suiker)
2 tl koenjit (kurkuma)
1 tl djahé

Zo maak je het

  • Maak de boemboe door 1 sjalot, 1 teen knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten, 2 tl koenjit, 1 tl djahé en 1 el olie fijn te mixen.
  • Snijd 1 komkommer in halve maantjes en snijd 1 rode paprika in smalle reepjes. Rasp daarnaast 100 g wortel grof (of een 1/2 kleine winterpeen). 
  • Fruit de boemboe op middelhoog vuur 2-3 minuutjes en voeg vervolgens 1 el gulu djawa toe. Meng door het geheel en schenk 150 ml azijn erbij. Laat op matig vuur pruttelen.
  • Voeg eerst de komkommer en paprika toe en verwarm 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg nu ook de wortel en spitskool toe. Verwarm al omscheppend een minuutje mee. Doe het vuur uit en laat (met deksel) nog enkele minuten staan.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten zover mogelijk onder staan. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar tjampoer ingrediënten Atjar tjampoer maken Atjar tjampoer recept Indisch zuur Atjar

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

17 reacties

Sanne 30 augustus 2019 - 19:33

Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne

Reply
SmaakMenutie 3 september 2019 - 09:19

Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!

Reply
Ria 10 februari 2021 - 00:18

Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:02

Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂

Reply
Hanneke 1 december 2019 - 15:49

Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 20:04

Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik

Reply
Briënne Slob 11 april 2020 - 11:36

Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:09

Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!

Reply
Jet 16 mei 2020 - 13:05

Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:45

Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 17:52

Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:00

Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:11

De kemiri is bitter las ik…

Reply
John Coertjens 24 juli 2021 - 10:11

Hebben jullie ook een recept van atjar taugé? Is ook zo lekker en bijna nergens te koop! Als jullie het hebben zou dat dan ook een keer geplaatst kunnen worden. Zou fijn zijn. Gebruik heel vaak jullie recepten. Altijd heel smaakvol en goed te maken.

Reply
SmaakMenutie 26 juli 2021 - 11:28

Nee die hebben we nog niet John, maar wel een goed idee! Zet ‘m direct op onze to-do. En leuk om te horen dat onze recepten in de smaak vallen, thanks voor het compliment 🙂

Reply
Pleun 27 juli 2021 - 10:26

Heb jullie rendang gemaakt, wel 7 uur in de oven! Was supergeslaagd! Maak voor vrijdag de quiche en de pindasaus. Dankjewel toppers.😀

Reply
SmaakMenutie 27 juli 2021 - 11:30

Zo lekker zeg Pleun! Fijn dat ons recept in de smaak viel. Geniet van de quiche en pindasaus! 🙂

Reply