Home Erik's Asia Indische atjar tjampoer

Indische atjar tjampoer

door SmaakMenutie
Atjar tjampoer maken

Gemengd zuur

Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om dit zélf te maken? Dit Indisch zure (bij)gerecht zit boordevol verse groenten en heb je in een handomdraai gemaakt. Je spreekt overigens van tjampoer als er meerdere groenten zijn gebruikt. Atjar tjampoer betekent dan ook ‘gemengd zuur’. In dit recept gebruiken we naast groenten ook Indische kruiden als kunjit (kurkuma), wat zorgt voor de gele kleur. Atjar smaakt uitermate lekker bij saté en mihoen of nasi goreng.

Atjar tjampoer maken

Atjar tjampoer

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 39 keer gestemd )

Ingrediënten

150 ml azijn
1 rode paprika
1/2 komkommer
1/2 spitskool
1/4 winterpeen (of worteltjes)
1 ui
1 rode peper (lombok)
1 teentje knoflook
1 el gula djawa (of 1 el suiker)
1 tl djahe (gemberpoeder)
1 1/2 tl kunjit (kurkuma)
2 kemirinoten (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met de boemboe. Je kan hiervoor de vijzel gebruiken of zelfs alles heel fijn snijden en door elkaar mengen, maar meest ideaal is natuurlijk een keukenmachine of beker van de staafmixer. Ik gebruik de kom van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optie), 1 1/2 tl kurkuma en 1 tl djahe (gemberpoeder) tot een boemboe.
  • Snijd een halve komkommer in halve maantjes (zaadlijsten verwijderen), 1 rode paprika en 1/4 winterpeen in smalle reepjes en een halve spitskool in kleine stukjes. Kook de groenten in een laagje water met een scheut zout maximaal 3 minuten (blancheren) en spoel af onder koud water.
  • Bak de boemboe op middelhoog vuur 2 minuten en voeg vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn toe.
  • Voeg de groenten toe en verwarm op laag vuur nog 1-2 minuutjes.
  • Laat het geheel afkoelen en plaats in de koelkast. Zodra de atjar goed is afgekoeld kan je hem serveren. Het allerlekkerst is om het een dagje eerder te maken. Dan zijn de smaken helemaal goed ingetrokken!

Recept atjar tjampoer

TIP

Voor de atjar kan je volop variëren met groenten, mits het harde groenten zijn. Bijvoorbeeld bloemkool, sperziebonen of andere kleuren paprika.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Sanne 30 augustus 2019 - 19:33

Hoi hoi,
Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne

Reply
SmaakMenutie 3 september 2019 - 09:19

Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!

Reply
Ria 10 februari 2021 - 00:18

Ik had geen komkommer in huis maar heb iets meer wortel en kool gebruikt. Nadat het afgekoeld was miste ik iets meer zoet. Heb er wat druppels zoetstof in gedaan toen was ik tevreden. Het smaakte heerlijk bij de bamie goreng

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:02

Komkommer is geen vereiste hoor Ria, gebruik vooral de (harde) groenten die je lekker vindt! Fijn dat het in de smaak viel met de bami 🙂

Reply
Hanneke 1 december 2019 - 15:49

Kaliméra vanuit Griekenland, wat een mooie en bruikbare website! Die kemirinoten (ingevlogen uit Nederland ;-)) pof ik die eerst?
vriendelijk groet en nog gefeliciteerd! Anna

Reply
SmaakMenutie 2 december 2019 - 20:04

Kaliméra Hanneke! Dankjewel voor het compliment, leuk om te horen dat onze recepten de grens over gaan 🙂 Nee hoor, de kemiri hoeft in dit recept niet eerst gepoft te worden, aangezien de boemboe nog aangefruit wordt eerst. Het mag overigens wel. Kemirinoten moet je overigens wel altijd poffen als je ze gebruikt voor bijvoorbeeld salades 🙂 Veel succes! Groet, Erik

Reply
Briënne Slob 11 april 2020 - 11:36

Ik heb het verdeeld over 4 potjes, maar heb niet genoeg zuur om alles ‘onder’ te zetten. Heeft dat invloed op het bewaren?

Reply
SmaakMenutie 11 april 2020 - 14:09

Het is geen ramp hoor als het niet helemaal onder staat!

Reply
Jet 16 mei 2020 - 13:05

Dit voor de eerste keer zelf gemaakt……ik heb het té dun gesneden allemaal én met de kemiri’s……de smaak is goed,maar het ”oogt” niet smakelijk. Volgende keer snijd ik het grover en zónder de noten,dan blijft het vocht helder?
Ik geniet van iedere nieuwsbrief…….laat ze maar komen mannen!!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 14:45

Hoi Jet, gelukkig was de smaak wel goed! In principe mix je alles helemaal fijn waardoor je geen stukjes kemiri zou moeten zien. De kleur van het vocht is geel. Volgende keer beter! Leuk dat je van de nieuwsbrief geniet 🙂

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 17:52

Hoi,
Fantastische site. Complimenten.
Echter Is de Atjar Tjampoer een beetje bitter. Klopt dat?

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:00

Ik heb alle ingrediënten overigens verdubbeld, aangezien ik een grote portie wilde maken. Uiteraard ook de zaadlijsten van de paprika verwijderd.

Reply
Jorre 13 oktober 2020 - 18:11

De kemiri is bitter las ik…

Reply