Home Bijgerechten Zelfgemaakte Indische atjar tjampoer

Zelfgemaakte Indische atjar tjampoer

door SmaakMenutie

Zelf atjar tjampoer maken

Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om dit zèlf te maken? Dit Indisch zure (bij)gerecht zit boordevol verse groenten en heb je in een handomdraai gemaakt. Je spreekt overigens van tjampoer als er meerdere groenten zijn gebruikt. Atjar tjampoer betekent dan ook ‘gemengd zuur’. In dit recept gebruiken we naast groenten ook Indische kruiden als kunjit (kurkuma), wat zorgt voor de gele kleur. Atjar smaakt uitermate lekker bij saté en mihoen of nasi goreng.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Atjar tjampoer maken

Atjar tjampoer

Atjar tjampoer is volop verkrijgbaar in de supermarkt (net als atjar ketimoen overigens). Maar het is toch veel leuker om... Bijgerechten Zelfgemaakte Indische atjar tjampoer European Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 24 keer gestemd )

Ingrediënten

150 ml azijn
1 rode paprika
1/2 komkommer
1/2 spitskool
1/4 winterpeen (of worteltjes)
1 ui
1 rode peper (lombok)
1 teentje knoflook
1 el gula djawa (of 1 el suiker)
1 tl djahe (gemberpoeder)
1 1/2 tl kunjit (kurkuma)
2 kemirinoten (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met de boemboe. Je kan hiervoor de vijzel gebruiken of zelfs alles heel fijn snijden en door elkaar mengen, maar meest ideaal is natuurlijk een keukenmachine of beker van de staafmixer. Ik gebruik de kom van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optie), 1 1/2 tl kurkuma en 1 tl djahe (gemberpoeder) tot een boemboe.
  • Snijd een halve komkommer in halve maantjes (zaadlijsten verwijderen), 1 rode paprika en 1/4 winterpeen in smalle reepjes en een halve spitskool in kleine stukjes. Kook de groenten in een laagje water met een scheut zout maximaal 3 minuten (blancheren) en spoel af onder koud water.
  • Bak de boemboe op middelhoog vuur 2 minuten en voeg vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn toe.
  • Voeg de groenten toe en verwarm op laag vuur nog 1-2 minuutjes.
  • Laat het geheel afkoelen en plaats in de koelkast. Zodra de atjar goed is afgekoeld kan je hem serveren. Het allerlekkerst is om het een dagje eerder te maken. Dan zijn de smaken helemaal goed ingetrokken!

Recept atjar tjampoer

TIP

    • Tip van Erik
    Voor de atjar kan je volop variëren met groenten, mits het harde groenten zijn. Bijvoorbeeld bloemkool, sperziebonen of andere kleuren paprika.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    2 reacties

    Sanne 30 augustus 2019 - 19:33

    Hoi hoi,
    Kan ik dit ook in vacuüm potten doen en maanden bewaren?
    Alvast bedankt!
    Groetjes Sanne

    Reply
    SmaakMenutie 3 september 2019 - 09:19

    Hoi Sanne, ja hoor dat kan! Als je het goed afsluit kan je het erg lang bewaren in het zuur. Succes!

    Reply