Home Vlees en kip Kip piri piri met rijst (ovengerecht!)

Kip piri piri met rijst (ovengerecht!)

door SmaakMenutie
Kip piri piri met rijst

Rode duivel

We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal uit Portugal. De piri piri is een variant van de chilipeper en is Swahili voor ‘rode duivel’. De Portugezen brachten deze vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën en uiteindelijk kwam deze in eigen land terecht.

“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”

Het oorspronkelijke gerecht is kip in een pikante saus. Maar wij vinden het toch wel leuk om er een heel gerecht van te maken wat resulteert in deze heerlijke ovenschotel. Het heeft wel iets weg van de Amerikaanse kip jambalaya wat we eerder maakten. Het idee is hetzelfde, ook hier wordt de rijst in de saus gekookt. Lekker makkelijk dus en geen extra vaat. Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen. Net waar jij zin in hebt. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort en om het lekker spicy te maken 2 rode pepertjes. Maar als je het liever wat milder hebt dan gebruik je er gewoon maar eentje.

Kip piri piri met rijst

Kip piri piri met rijst

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 38 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g kipdijfilet
250 g witte rijst
3 tenen knoflook
3 paprika's (geel en rood)
2 kipbouillonblokjes
2 tomaten
2 rode pepers (of minder)
2 sjalotten
3 el rode wijnazijn
1 el tomatenpuree
1 el gerookte paprikapoeder
1 tl gedroogde tijm (of vers)
Verse koriander naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met circa 250 gr witte rijst.
  • Snijd alvast 2 sjalotten en 1-2 rode pepers in ringen. Snijd tevens 3 paprika's in reepjes (of blokjes) en 3 tenen knoflook fijn. 
  • Bestrooi circa 500 gr kipdij rondom met zout en peper en bak in een ruime (braad)pan rondom bruin in een scheutje olijfolie. Haal uit de pan en zet even weg. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. 
  • Fruit de gesneden peper, ui en knoflook even aan in een scheutje olie op matig vuur.
  • Voeg de gesneden paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten tot deze vocht afgeven.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe samen met 1 flinke el gerookte (!) paprikapoeder en 1 tl gedroogde tijm. Voeg nu ook 2 gesneden tomaten toe. Meng alles even grondig en zet het vuur wat lager. Laat een minuutje staan.
  • Voeg 3 el rode wijnazijn toe samen met 900 ml warm (of kokend) water. Verkruimel 2 kip bouillonblokjes en laat het geheel nu een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet het mengsel over de rijst in de ovenschaal en plaats de kip hier bovenop. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en plaats circa 45 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met koriander naar smaak. Eet smakelijk!

Kip piri piri recept Kip piri piri makenKip piri piri met rijst Portugese kip piri piriKip piri piri zonder pakje Kip piri piri met rijst en paprika

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

42 reacties

Rob 19 januari 2020 - 15:56

Vandaag uitgeprobeerd en het was erg lekker…

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:42

Leuk om te horen Rob, fijn dat onze piri piri in de smaak viel! 🙂

Reply
Peter de Vries 17 mei 2020 - 09:10

Misschien een hele domme vraag maar moet de rijst van te voren al gekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 15:05

Nee hoor Peter dat hoeft niet! De rijst kookt in het vocht in de oven 🙂

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 09:50

Ik zie op de foto met de ingrediënten nog tomaten rechts van de tomatenpuree staan. Zijn deze weggevallen in het recept of horen ze er stiekem toch niet in thuis 🙂

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:04

Scherp Marcel! Ze horen er zeker in thuis en heb ze dan ook direct bij de ingrediënten gezet. Bedankt voor je oplettendheid!

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 16:45

Dag Tim en Erik,

Ik had het geduld niet …(sorry…) te wachten op jullie antwooord en heb vanmiddag reeds dit gerecht (zonder de tomaten) gemaakt. Maar wees gerust, ik heb er van genoten: de gerookte paprikapoeder maakt dit gerecht echt geheel op smaak. En ik denk dat de toevoeging van 2 tomaten dit gerecht alleen maar nog verder af maakt…

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:27

Haha goed om te horen dat het ook zonder de tomaten in de smaak viel 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!

Reply
Yvonne 1 mei 2021 - 11:37

Het was echt heel erg lekker !!

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:22

Leuk te horen Yvonne! 🙂

Reply
Henriette 21 oktober 2021 - 19:51

Heel lekker en makkelijk gerecht. Toppoe

Reply
Culpa 5 februari 2020 - 19:13

Ik heb het vanmiddag gemaakt en gegeten. Het is helaas niet onze smaak, maar dat kan voorkomen natuurlijk. De rijst was ook tot pap gekookt terwijl ik de timer had gezet op 45 minuten. Het mondgevoel was daardoor niet fijn, daar kunnen jullie niets aan doen. Jammer :(. Hebben jullie een tip uit jullie recepten met kip en met meer een smaak-explosie? Wij houden van gerechten met veel smaak.

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 14:45

Hoi Culpa, jammer dat het niet jullie smaak was! Als je van kruidige recepten houdt met veel smaak zouden wij je adviseren om eens onze Indische kip-recepten te maken https://smaakmenutie.nl/tag/indisch Daarin gebruiken we veel kruiden. Of wat dacht je van deze kip jambalaya met chorizo https://smaakmenutie.nl/kip-jambalaya-met-chorizo. Lijkt een beetje op deze piri piri maar wellicht wat meer jouw ding 🙂 Succes!

Reply
Marisca 25 juni 2020 - 07:09

Lijkt mij een lekker gerecht maar welke rijst wordt hier voor gebruikt? Rijst wat nog gestoomd moet worden of rijst uit een pakje? En dan neem ik aan om in ieder geval geen pandanrijst te gebruiken…voor het geval papperig wordt…

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:52

Hoi Marisca, hier kan je gewoon snelkookrijst voor gebruiken hoor! De rijst wordt dan in het vocht gekookt, lekker makkelijk! 🙂

Reply
Lotty 26 september 2020 - 19:48

Een heerlijk recept en makkelijk om te maken.De rijst was precies goed.

Reply
SmaakMenutie 27 september 2020 - 10:04

Dat horen we graag Lotty, leuk! 🙂

Reply
Jan 1 november 2020 - 07:58

hallo het was goed van smaak, maar het geheel was bij mij veel te nat het leek wel soep. Kan dit komen door dat ik de ovenschaal geheel afgedekt heb met een glazen boven schaal? ik heb pan dan rijst gebruikt en deze was niet gaar.
Bij voorbaat dank voor jullie antwoord.
Groet Jan

Reply
SmaakMenutie 1 november 2020 - 15:20

Hallo Jan. Gelukkig was de smaak goed! Maar het hoort zeker niet zo nat te zijn dat het wel soep lijkt. De rijst hoort te stomen en garen in het vocht en neemt dit uiteindelijk ook allemaal op. Soms kan het liggen aan de stand van de (hetelucht)oven. Je zou het wat langer in de oven kunnen laten de volgende keer en bijvoorbeeld op het eind de deksel er af halen… Veel succes!

Reply
Benno 4 november 2020 - 11:44

Hallo, ik heb t vanochtend gemaakt met wat ik in huis heb. Geen paprika maar veel courgette en geen wijnazijn maar wat appelazijn. Het recept gevolgd en het resultaat is verbluffend goed. Het smaakt zoooo lekker.

Reply
SmaakMenutie 4 november 2020 - 13:48

Erg leuk om te horen Benno! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 En courgette kan ook goed!

Reply
l.Warmenhoven 26 januari 2021 - 13:34

Heerlijk recept vanavond weer op tafel . Ik gebruik wel minder water . Als rijst gebruik ik altijd basmatirijst lukt altijd. Ook de Chinese Kung Po Kai is van harte aan te bevelen .

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2021 - 14:12

Fijn dat het recept in de smaak valt! Geniet er weer vanavond van! 🙂

Reply
Karin 25 februari 2021 - 10:50

Die rijst op de bodem, is dat echt nodig? Ik sta namelijk bekend dat mijn rijst mislukt, dus ik zie het al helemaal gebeuren dat dit gaat gebeuren.
Heeft het enige toegevoegde waarde om het tezamen in de oven te doen of kan ik de rijst ook gewoon apart klaarmaken?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:10

Ja, dat is onderdeel van het recept Karin! Daardoor trekt de smaak goed in de rijstkorrel. Het moet goed gaan als je onze instructies leest 🙂 Maar mocht je het toch niet aandurven, gebruik dan wel minder vocht.

Reply
Karin 26 februari 2021 - 10:47

Oké, nou, dan neem ik de gok maar. Ga het vanavond maken, dus ben zeer benieuwd 🙂

Reply
Lizzy 9 april 2021 - 14:48

Ga het vanaag proberen (wel zonder pepers ivm dochtertje)! Eten normaal van het pakje… In het wereldgerecht pakje serveren ze er ook een komkommer/tomaat rauwkost bij. Deze smaakt er altijd erg goed bij! Enig idee hoe je deze dressing zonder pakje maakt?

Reply
SmaakMenutie 9 april 2021 - 16:49

Lekker Lizzy! Oei nee maar we hebben wel een hele lekkere komkommersalade https://smaakmenutie.nl/zelf-komkommersalade-maken/ op de website staan (waar je ook tomaat bij kan doen). Geniet ervan!

Reply
David 18 april 2021 - 20:10

Echt een toprecept! Heb het met veel plezier en met zeer positieve ontvangst gekookt voor een huisdiner! Ook prima vegan te maken door de kipdij te vervangen met vega-kipstuckjes!

Reply
SmaakMenutie 19 april 2021 - 10:43

Leuk te horen David dat iedereen ervan genoten heeft! En goed idee de vega variant 🙂

Reply
Jolijn 30 april 2021 - 18:05

Het zit nu in de oven! Ik ben heel erg benieuwd. Voor de zekerheid heb ik de rijst apart gekookt. De kip heb ik nog geglazuurd met pittige marinade

Reply
SmaakMenutie 3 mei 2021 - 10:20

Lekker Jolijn, hopelijk heb je ervan gesmuld! 🙂

Reply
Cocina Lidwina 5 mei 2021 - 17:16

Tip:vervang de rijst door Orzo . Deze ook ongekookt in de ovenschaal doen .

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2021 - 09:21

Bedankt voor de tip Cocina, ben benieuwd!

Reply
Mieke 18 mei 2021 - 21:30

Vandaag gemaakt met snel kook rijst en nep kip, vega dus. Dus maar een kleine 20 minuten in de oven en de nep kip gebakken en later toegevoegd, heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2021 - 10:40

Fijn dat het recept met de vega kip in de smaak viel Mieke! 🙂

Reply
Margot 24 mei 2021 - 19:40

Perfect recept. Ik durfde het niet aan om twee pepers te gebruiken. Dat ga ik de volgende keer wel doen: mijn schotel had wel wat pittiger gekund, dan was-ie nog lekkerder geweest. Maar nu hebben we ook gesmuld. Die rijst was zeer smakelijk zo. Mooi recept als je bezoek krijgt: van te voren maken en de oven doet de rest. Zeer bedankt!

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2021 - 10:09

Gewoon doen Margot! De scherpte verschilt per peper maar met 2 is het heerlijk. En inderdaad een fijn recept dat je van tevoren al kan maken 🙂

Reply
Henny 19 juli 2021 - 21:20

Vandaag gemaakt volgens jullie recept maar het vocht is niet opgenomen. Ik had Basmatirijst gebruikt maar deze was niet gaar.Ik vind het erg veel water, vraag me af of dit wel klopt? Heel jammer want ik had een dubbel recept gemaakt omdat we met 8 waren. Nu gaat het meeste naar de kippen. De smaak was overigens wel goed.

Reply
SmaakMenutie 20 juli 2021 - 11:26

Beste Henny wat vervelend. Als je een dubbele portie gemaakt hebt en het is te nat dan vermoed ik dat je ook een dubbele hoeveelheid water hebt gebruikt. De verhoudingen liggen bij een dubbele portie anders aangezien dubbel zoveel rijst niet persé dubbel zoveel water betekent. Het geheel hoeft namelijk maar net onder te staan, dus volgende keer gewoon wat minder vocht en dan moet het goed komen 🙂

Reply
Marleen 6 oktober 2021 - 23:05

Jammie, jullie hebben ons weer niet teleurgesteld. Erg lekker. Één pepertje gedaan maar volgende keer misschien wel twee.

Reply
Bas 27 oktober 2021 - 08:31

Wat een heerlijke schotel ! Het was minder pittig dan ik verwachtte, kan natuurlijk aan de pepers zelf liggen. Ik heb de tomaten weggelaten en een heel blikje tomatenpuree gebruikt (zonde om maar 1 el te gebruiken en de rest weg te doen). Ook heb ik maar 1 bouillonblokje gebruikt, 2 leek me wat veel voor een 4 persoons portie (vanwege het zout).
Een absolute blijver en dit recept is met 5 sterren m’n recepten app in gegaan

Reply