Home Vlees en kip Kip piri piri met rijst (ovengerecht!)

Kip piri piri met rijst (ovengerecht!)

door SmaakMenutie

Rode duivel

We hebben weer een heerlijk wereldgerecht voor je! Ditmaal uit Portugal. De piri piri is een variant van de chilipeper en is Swahili voor ‘rode duivel’. De Portugezen brachten deze vanuit Amerika naar hun Afrikaanse koloniën en uiteindelijk kwam deze in eigen land terecht.

“Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen”

Het oorspronkelijke gerecht is kip in een pikante saus. Maar wij vinden het toch wel leuk om er een heel gerecht van te maken wat resulteert in deze heerlijke ovenschotel. Het heeft wel iets weg van de Amerikaanse kip jambalaya wat we eerder maakten. Het idee is hetzelfde, ook hier wordt de rijst in de saus gekookt. Lekker makkelijk dus en geen extra vaat. Om te variëren zou je in plaats van paprika ook een andere (harde) groente kunnen nemen. Of combineer juist! Kies eens voor courgette of sperziebonen. Net waar jij zin in hebt. In ons recept gebruiken we, zoals het hoort en om het lekker spicy te maken 2 rode pepertjes. Maar als je het liever wat milder hebt dan gebruik je er gewoon maar eentje.

Kip piri piri met rijst

Kip piri piri met rijst

We hebben weer een heerlijke wereldgerecht voor je! Ditmaal uit Portugal. De piri piri is een variant van de chilipeper en is Swahili voor 'rode duivel'. De... Vlees en kip Kip piri piri met rijst, ovenschotel, ovengerecht, Portugees recept Portugees Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.4/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g kipdij
250 g witte rijst
2 kipbouillonblokjes
2 tomaten
2 rode pepers (of minder)
2 sjalotten of uien
3 tenen knoflook
3 paprika's (geel en rood)
1 tl gedroogde tijm (of vers)
1 el tomatenpuree
1 el gerookte paprikapoeder
3 el rode wijnazijn
Verse koriander naar smaak

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden.
  • Neem een middelgrote ovenschaal en bedek de bodem met circa 250 gr witte rijst.
  • Snijd alvast 2 sjalotten en 1-2 rode pepers in ringen. Snijd tevens 3 paprika's in reepjes (of blokjes) en 3 tenen knoflook fijn. 
  • Bestrooi circa 500 gr kipdij rondom met zout en peper en bak in een ruime (braad)pan rondom bruin in een scheutje olijfolie. Haal uit de pan en zet even weg. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. 
  • Fruit de gesneden peper, ui en knoflook even aan in een scheutje olie op matig vuur.
  • Voeg de gesneden paprikareepjes toe en bak al omscheppend enkele minuten tot deze vocht afgeven.
  • Voeg nu 1 flinke el tomatenpuree toe samen met 1 flinke el gerookte (!) paprikapoeder en 1 tl gedroogde tijm. Voeg nu ook 2 gesneden tomaten toe. Meng alles even grondig en zet het vuur wat lager. Laat een minuutje staan.
  • Voeg 3 el rode wijnazijn toe samen met 900 ml warm (of kokend) water. Verkruimel 2 kip bouillonblokjes en laat het geheel nu een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Giet het mengsel over de rijst in de ovenschaal en plaats de kip hier bovenop. Dek de ovenschaal goed af met aluminiumfolie en plaats circa 45 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer met koriander naar smaak. Eet smakelijk!

Kip piri piri recept Kip piri piri maken Portugese kip piri piri Kip piri piri zonder pakje Kip piri piri met rijst en paprikaHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

12 reacties

Rob 19 januari 2020 - 15:56

Vandaag uitgeprobeerd en het was erg lekker…

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:42

Leuk om te horen Rob, fijn dat onze piri piri in de smaak viel! 🙂

Reply
Peter de Vries 17 mei 2020 - 09:10

Misschien een hele domme vraag maar moet de rijst van te voren al gekookt zijn?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2020 - 15:05

Nee hoor Peter dat hoeft niet! De rijst kookt in het vocht in de oven 🙂

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 09:50

Ik zie op de foto met de ingrediënten nog tomaten rechts van de tomatenpuree staan. Zijn deze weggevallen in het recept of horen ze er stiekem toch niet in thuis 🙂

Reply
SmaakMenutie 26 januari 2020 - 16:04

Scherp Marcel! Ze horen er zeker in thuis en heb ze dan ook direct bij de ingrediënten gezet. Bedankt voor je oplettendheid!

Reply
Marcel 26 januari 2020 - 16:45

Dag Tim en Erik,

Ik had het geduld niet …(sorry…) te wachten op jullie antwooord en heb vanmiddag reeds dit gerecht (zonder de tomaten) gemaakt. Maar wees gerust, ik heb er van genoten: de gerookte paprikapoeder maakt dit gerecht echt geheel op smaak. En ik denk dat de toevoeging van 2 tomaten dit gerecht alleen maar nog verder af maakt…

Groet,
Marcel

Reply
SmaakMenutie 28 januari 2020 - 11:27

Haha goed om te horen dat het ook zonder de tomaten in de smaak viel 🙂 Bedankt voor je leuke reactie!

Reply
Culpa 5 februari 2020 - 19:13

Ik heb het vanmiddag gemaakt en gegeten. Het is helaas niet onze smaak, maar dat kan voorkomen natuurlijk. De rijst was ook tot pap gekookt terwijl ik de timer had gezet op 45 minuten. Het mondgevoel was daardoor niet fijn, daar kunnen jullie niets aan doen. Jammer :(. Hebben jullie een tip uit jullie recepten met kip en met meer een smaak-explosie? Wij houden van gerechten met veel smaak.

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2020 - 14:45

Hoi Culpa, jammer dat het niet jullie smaak was! Als je van kruidige recepten houdt met veel smaak zouden wij je adviseren om eens onze Indische kip-recepten te maken https://smaakmenutie.nl/tag/indisch Daarin gebruiken we veel kruiden. Of wat dacht je van deze kip jambalaya met chorizo https://smaakmenutie.nl/kip-jambalaya-met-chorizo. Lijkt een beetje op deze piri piri maar wellicht wat meer jouw ding 🙂 Succes!

Reply
Marisca 25 juni 2020 - 07:09

Lijkt mij een lekker gerecht maar welke rijst wordt hier voor gebruikt? Rijst wat nog gestoomd moet worden of rijst uit een pakje? En dan neem ik aan om in ieder geval geen pandanrijst te gebruiken…voor het geval papperig wordt…

Reply
SmaakMenutie 25 juni 2020 - 10:52

Hoi Marisca, hier kan je gewoon snelkookrijst voor gebruiken hoor! De rijst wordt dan in het vocht gekookt, lekker makkelijk! 🙂

Reply