Home Erik's Asia Ajam kuning (kruidige Indische kip in kokosmelk)

Ajam kuning (kruidige Indische kip in kokosmelk)

door SmaakMenutie

Kunjit

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indonesische keuken gek op kunjit. Of beter bekend als kurkuma. Tegenwoordig is kurkuma zelfs een enorm populaire ‘super food’. Nou, dat komt mooi uit, dan eten we dus al jaren super gezond volgens allerlei voedingsdeskundigen 😉 De kurkuma zorgt er ook voor dat de kip zo een mooie gele kleur krijgt. Misschien doet het je wel wat denken aan de ajam opor, ajam besengeh of de kare ajam. Ook allemaal geurige gele kipgerechten. En omdat dit zo’n lekker kruidig gerecht is eet je het dus met witte rijst en bijvoorbeeld frisse komkommer (atjar). Bovendien een ideaal gerechtje voor een doordeweekse dag want je zet het zo op tafel.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Ajam kuning

Ajam kuning

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indonesische keuken gek op kunjit. Of beter bekend als kurkuma. Tegenwoordig is kurkuma zelfs een... Erik's Asia Ajam kuning (kruidige Indische kip in kokosmelk) European Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 16 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g kipdij
200 ml dikke kokosmelk
1 kip bouillonblokje
2 uien
2 tenen knoflook
4 kemirinoten (optioneel)
3 tl kunjit (kurkuma)
2 tl ketoembar
1 tl laos
1 tl trassi
1 el gula djawa (of suiker)

Zo maak je het

  • Snijd 500 gr kipdijfilet in hapklare stukjes. Meer mag ook. Met deze hoeveelheid ingrediënten kan je tot maximaal 800-900 gram kip gebruiken.
  • Bestrooi de stukjes kipdij rondom met een snuf zout en bak ze in een wok of (braad)pan vervolgens rondom krokant in een laagje olie. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 uien, 2-3 tenen knoflook, 4 kemirinoten (als je die in huis hebt), 1 tl laos, 1 tl trassi, 3 tl kunjit, 2 tl ketoembar, 1 el gula djawa en 1 el olie te mixen tot een gladde pasta. Dit kan in de vijzel maar ik gebruik gewoon de kom van de staafmixer of foodprocessor.
  • Fruit de boemboe enkele minuutjes aan in de wok waar je zojuist de kip in hebt gebakken. Voeg vervolgens 200 ml dikke kokosmelk toe en 300 ml warm water. Verkruimel tevens 1 kip bouillonblokje en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg nu de kip toe aan het geheel en laat met deksel van de pan circa 30 minuten pruttelen (net niet koken). Zodra het geheel ingedikt is, is het klaar. Wel af en toe even omscheppen. Eet smakelijk!

Ajam kuning boemboe Ajam kuning boemboe en kipAjam kuning boemboe en kip Ajam koening Ayam kuning

Misschien valt dit ook in de smaak

6 reacties

Josee 1 maart 2019 - 11:09

Gister gemaakt en geserveerd met witte rijst en gado gado, heerlijk! Dit recept ga ik vaker maken, top!! Saus is ruim voldoende; volgende keer gebruik ik meer kip.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2019 - 13:49

Mmm lekker Josee! Kan goed in combinatie met de gado gado. En je kan met deze hoeveelheid saus inderdaad wat meer kip gebruiken als je wil. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Sanneke 21 maart 2019 - 16:43

Klinkt goed! Ga ik proberen. Waar kan ik de dikke kokosmelk vinden?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2019 - 09:28

Hoi Sanneke, leuk! Dikke kokosmelk is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Michel 12 juni 2019 - 15:06

Hoi, ziet er lekker uit en ga ik snel proberen. Adviesvraagje, hoe jullie daar tegenaan kijken. Ik heb nog wel kemirinoten liggen, maar heb ook een potje kemiripasta staan. Maakt het veel uit als ik de kemiripasta gebruik qua smaak?

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:49

Hoi Michel, leuk! Nee hoor, kemiripasta kan je ook heel goed gebruiken 🙂

Reply