Home Erik's Asia Ajam kuning

Ajam kuning

Kruidige Indische kip in kokosmelk

door SmaakMenutie
Ajam kuning

Kunjit

Zoals je misschien wel gemerkt hebt zijn we in de Indische keuken gek op kunjit. Of beter bekend als kurkuma. Tegenwoordig is kurkuma zelfs een enorm populaire ‘super food’. Nou, dat komt mooi uit, dan eten we dus al jaren super gezond volgens allerlei voedingsdeskundigen. De kurkuma zorgt er ook voor dat de kip zo een mooie gele kleur krijgt. Misschien doet je deze ajam kuning wel wat denken aan de ajam opor, ajam besengeh of de kare ajam. Ook allemaal geurige gele kipgerechten. En omdat dit zo’n lekker kruidig gerecht is eet je het dus met witte rijst en bijvoorbeeld frisse atjar. Bovendien een ideaal gerechtje voor een doordeweekse dag want je zet het zo op tafel!

Ajam kuning

Ajam kuning

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

600 g kipdijfilet
200 ml kokosmelk
4 kemirinoten (optioneel)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 kip bouillonblokje
1 el gula djawa (of bruine suiker)
3 tl kurkuma
2 tl ketoembar
1 tl laos
1 tl trassi
Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd 600 g (tot 800 g)  kipdijfilet in hapklare stukken. Verhit een scheutje zonnebloem (of arachide)olie in een wok of pan en bak de kipstukjes in enkele minuten rondom gaar. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe door 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 4 kemirinoten (optioneel), 1 tl laos, 1 tl trassi, 3 tl kurkuma, 2 tl ketoembar, 1 el gula djawa en 1 el zonnebloemolie te mixen met de keukenmachine of (kom van de) staafmixer tot een gladde pasta. 
  • Fruit de boemboe 2-3 minuten aan in de wok waar de kip in zat.
  • Voeg 200 ml dikke kokos toe aan de boemboe samen met circa 300 ml heet water. Voeg tevens 1 verkruimeld kip bouillonblokje toe. Breng tegen de kook.
  • Doe de kip terug in de pan en laat zonder deksel circa 30-40 minuten pruttelen. Meng geregeld en laat het geheel goed indikken. Langer mag natuurlijk ook.

Ajam kuning receptAjam kuning boemboeAjam kuning boemboe en kipAjam kuning boemboe en kipKip in kokosmelkAjam kuningIndische kipAyam kuning

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

20 reacties

Josee 1 maart 2019 - 11:09

Gister gemaakt en geserveerd met witte rijst en gado gado, heerlijk! Dit recept ga ik vaker maken, top!! Saus is ruim voldoende; volgende keer gebruik ik meer kip.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2019 - 13:49

Mmm lekker Josee! Kan goed in combinatie met de gado gado. En je kan met deze hoeveelheid saus inderdaad wat meer kip gebruiken als je wil. Groet, team SmaakMenutie

Reply
Sanneke 21 maart 2019 - 16:43

Klinkt goed! Ga ik proberen. Waar kan ik de dikke kokosmelk vinden?

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2019 - 09:28

Hoi Sanneke, leuk! Dikke kokosmelk is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Michel 12 juni 2019 - 15:06

Hoi, ziet er lekker uit en ga ik snel proberen. Adviesvraagje, hoe jullie daar tegenaan kijken. Ik heb nog wel kemirinoten liggen, maar heb ook een potje kemiripasta staan. Maakt het veel uit als ik de kemiripasta gebruik qua smaak?

Reply
SmaakMenutie 19 juni 2019 - 09:49

Hoi Michel, leuk! Nee hoor, kemiripasta kan je ook heel goed gebruiken 🙂

Reply
Mieke 8 april 2020 - 06:21

Dat klinkt lekker zeg. Ik heb wel een vraagje. Bak je de boemboe in de rest van de olie waar de kip in gebakken is?
Groetjes Mieke

Reply
SmaakMenutie 8 april 2020 - 15:06

Hoi Mieke, klopt! Maar voeg gerust wat extra olie toe als het te weinig is

Reply
Roos 5 mei 2020 - 20:57

Ziet er heerlijk uit!
Kan ik dit ook een dag van te voren maken?

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2020 - 09:03

Dankjewel Roos! Ja hoor, juist! Dan kunnen de kruiden er nog beter intrekken 🙂

Reply
Bea van kampen 25 augustus 2021 - 18:37

Heerlijk morgen maken mmmm gr bea

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:35

Geniet ervan Bea!

Reply
Jacqueline 25 augustus 2021 - 18:49

Net gemaakt met wat sperziebonen erbij en witte rijst. Wilde een foto maken, maar was op voordat ik het doorhad 😂 Heerlijk recept!

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2021 - 10:36

Haha dat horen we graag Jacqueline! 🙂

Reply
Laurentia 27 augustus 2021 - 07:36

Goedemorgen ik kan geen trassi (geen enkele fruit de coque) eten kan/moet ik dat vervangen ? En zo door wat ?
Alvast dank
Laurentia

Reply
SmaakMenutie 27 augustus 2021 - 10:41

Hi Laurentia, ik zou het dan achterwege laten hoor! Overigens heb ik wel eens gehoord dat je het zou kunnen vervangen door taotjo. Maar dat is alleen bij de toko verkrijgbaar denk ik

Reply
Irene 25 januari 2023 - 21:22

Dit vonden wij ook weer érg lekker, ik ben zo blij met jullie. Makkelijk ook. Volgende keer maak ik het iets kruidiger, ik ben vaak wat te voorzichtig. Ik heb er wat broccoliroosjes door gedaan. Hmmm

Reply
Diana Hoeksema 26 januari 2023 - 21:46

Ik heb het vandaag gemaakt. Super lekker. Ik heb alleen nog sereh en daun djeruk purut bijgedaan.

Reply
Katja 31 januari 2023 - 14:19

Ik zie op de foto een laurier blaadje, hoort die er ook nog bij of die alleen maar voor de foto?

Reply
SmaakMenutie 31 januari 2023 - 15:05

Dat is Indisch laurier, maar hebben we alleen gebruikt om de foto wat op te leuken 🙂 Voor het gerecht heb je het dus niet nodig!

Reply