Home Gastblog Eieren zijn gezond!

Eieren zijn gezond!

10 gezondheidsvoordelen (+ recepten)

door SmaakMenutie
gezondheidsvoordelen-van-eieren

Omdat wij veel vragen krijgen van onze lezers schrijft healthblogger Annemiek maandelijks een gastartikel over gezond eten en leven.

door Annemiek van der Krogt

Eieren zitten boordevol voedingsstoffen die allerlei gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. We hebben tien van deze voordelen voor je op een rijtje gezet, samen met tien lekkere gerechten met deze gezondheidsbommetjes.

1. Belangrijke voedingsstof

Heb je wel eens van choline gehoord? Dit belangrijk stofje voor de opbouw van celmembranen vind je in eieren. Hetzelfde stofje speelt ook een rol bij de productie van signaalmoleculen in ons brein.

Een ei bevat meer dan 100 mg van deze belangrijke voedingsstof. Met deze lekkere gevulde eieren krijg je het dus volop binnen.

2. Dragen bij aan gezonde botten

Deze omeletrolletjes leveren veel eiwitten, die op hun beurt bijdragen aan gezonde botten. Heb je een borrel of zoek je een lekkere en gezonde snack? Maak dan deze rolletjes en profiteer van de voordelen ervan voor je botten.

3. Gunstig voor het cholesterol

Wist je dat eieren gunstig zijn voor je cholesterol? Na jarenlange mythes over het ongunstige effect van eieren op je cholesterol, kwamen wetenschappers eindelijk met het verlossende antwoord.

Zij baseerden zich op onderzoek onder mensen die geen eieren aten en mensen die 1 tot 3 hele eieren per dag aten. Wat bleek? Bij de meeste mensen die eieren aten was het ‘goede’ HDL-cholesterol toegenomen. 

Bij mensen die eieren aten en bij wie het LDL-cholesterol licht was verhoogd, was dit cholesterol omgezet in grotere, onschadelijke deeltjes. Dat is goed nieuwe voor iedereen die het liefst iedere dag dit lekkere eiergerecht op tafel zou willen zetten.

4. Goede bron van vitamine D

Zonlicht is de beste bron van vitamine D, maar ook eieren leveren deze belangrijke vitamine. Vooral in de winter is het essentieel om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Met deze soep draag je daar aan bij.

5. Minder bloedvetten

Eieren kunnen bijdragen aan een lage gehalte van bloedvetten (triglyceriden). Er is zelfs onderzoek waaruit blijkt dat vijf eieren per week na drie weken leidde tot een verlaging van het triglyceridengehalte met 16 tot 18 procent. Genoeg reden om vaker shakshuka op het menu te zetten.

6. Goed voor de ogen

Vergeet worteltjes. Eieren zijn misschien wel beter voor je ogen. Ze bevatten namelijk krachtige antioxidanten die het netvlies van de ogen beschermen. Vooral als we ouder worden is dit belangrijk om goed te kunnen blijven zien. Met dit lekkere gerecht doe je dus ook je ogen een plezier.

7. Perfecte bouwstenen voor ons lichaam

Eieren leveren alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft om spieren en andere weefsels op te bouwen. Met deze smakelijke maaltijdsoep met eieren bied je je lijf dus belangrijke bouwstoffen aan.

8. Goed voor je gewicht

Je hebt vast wel eens gemerkt dat eieren goed vullen. Dat maakt dat deze gezonde natuurproducten perfect zijn voor je gewicht. Je eet er namelijk minder door, waardoor je minder calorieën binnenkrijgt.

De eiwitten in eieren dragen eveneens bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook dat is goed voor je gewicht. Je lichaam slaat hierdoor namelijk minder vetreserves op, waardoor overtollig lichaamsvet wordt voorkomen.

Er is een onderzoek bij 50 mensen met overgewicht en obesitas waarbij het eten van eieren ervoor zorgde dat zij bij de lunch 180 calorieën minder aten. Na deze frittata heb je dus zeker lange tijd geen trek.

9. Gunstig voor de bloeddruk

Als je voldoende eiwitten binnenkrijgt, is dat goed voor je bloeddruk. Onderzoek toont aan dat het eten van eieren kan bijdragen aan een verlaging van een hoge bloeddruk. Geniet dus vooral van deze lekkere eiersalade.

10. Enorm voedzaam

Eieren bevatten zo’n beetje elke voedingsstof die je nodig hebt voor een goede gezondheid. Niet alleen eiwit dus, maar ook gezonde omega 3-vetten en veel verschillende vitamines en mineralen. 

Vooral selenium, vitamine E en B12 zijn goed vertegenwoordigd in eieren. Deze wondertjes van de natuur leveren een behoorlijk aandeel aan deze voedingsstoffen, maar niet de volledige hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt. Hiervoor heb je dus nog andere voedingsstoffen of supplementen nodig.

Als je veganistisch eet en dus geen eieren neemt, is het vooral belangrijk om vitamine B12 aan te vullen. Kies hiervoor de beste vitamine B12. Eieren van grasgevoerde kippen leveren het meeste omega 3, dus deze zijn de meest gezonde keuze voor een heerlijk eiergerecht als telor boemboe bali.


Bronnen

Froyen, E. (2021). The effects of fat consumption on low-density lipoprotein particle size in healthy individuals: a narrative review. Lipids in health and disease, 20(1), 86.

Bovet, P. et al. (2007). Decrease in blood triglycerides associated with the consumption of eggs of hens fed with food supplemented with fish oil. Nutrition, metabolism & cardiovascular diseases, 17(4), 280-7.

Keogh, J.B. et al. (2020). Energy Intake and Satiety Responses of Eggs for Breakfast in Overweight and Obese Adults-A Crossover Study. International journal of environmental research and public health, 17(15), 5583.

Buendia, J.R. et al. (2015). Diets higher in protein predict lower high blood pressure risk in Framingham Offspring Study adults. American journal of hypertension, 28(3), 372-9.

Dolan, E. et al. (2019). Protein and bone health across the lifespan. The Proceedings of the Nutrition Society, 78(1), 45-55.