Geluk, welvaart & rijkdom
Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.
34 reacties
Erik, ik heb geen rijststomer, maar gewoon een ouderwetsche stoompan uit twee delen (water onderin, stoominzet er bovenop). Hoe kan ik het dan het beste aanpakken?
Goedenmiddag Tim en Erik
Bedankt voor de heerlijke recepten. Maar ik heb een vraag ik heb niet altijd verse sereh stengels kan ik ook pasta sereh gebruiken en hoeveel voor de Nasi Kuning?
Vast bedankt voor jullie reactie.
Graag gedaan! Wij gebruiken eigenlijk zelf altijd vers (tip: bewaar ze in de diepvries), en anders kan je een 1/2 tot 1 tl pasta gebruiken ipv verse sereh.
Als ik de santen vervang door kokosmelk, wat is dan de verhouding?
Groetjes, Ruben.
Hi Ruben, zie de reactie hieronder van een andere lezer 🙂
Hoi Renée, volgens mij zou dat op dezelfde manier moeten kunnen. Eerst de rijst koken in de pan (zonder vergiet) en als het vocht vrijwel is verdampt dit overgieten in de vergiet. Dan water in de onderste pan, vergiet met rijst erop + deksel en dan stomen voor een kwartiertje ongeveer.
Hoi Erik ,
mijn rijstkoker gaat steeds te vroeg op warm houden ik heb het nu 2 x geprobeerd …wat doe ik fout ? , de rijstkoker
doet het wel goed met alleen rijst ..( ik heb de eenvoudigste rijstkoker die er is )
Hoi Peter, dat is wel vreemd. Dus dan is het nog te nat? Dan zou ik alles gewoon even goed omscheppen en vervolgens wat langer (geduldig) wachten tot het meeste vocht verdampt is. Ook op de warmhoudstand gaat dat, alleen denk ik dat je wel 20-30 min moet wachten. En af en toe even checken..
Hoi Peter en smaakmenutie,
Dat de rijstkoker te snel afslaat heeft te maken met de koker zelf. De duurdere kokers hebben een wat dikkere bodem. Bij de wat dunnere bodems kookt de kurkuma icm de santen sneller aan . Als je in het begin wat vaker met de pollepel het geheel doorroeren voorkom je het euvel. Ik spreek uit ervaring?. Succes ermee.
Hoi Mike, bedankt voor de nuttige toevoeging!
Je geeft aan rijststomer maar dat is voor mij de pan met daarbovenop een stoompan met gaatjes erin.
Wanneer je kokosmelk gebruikt, doe dan eerst de melk in de pan en vul dan aan met water tot een kootje boven de rijstrand. Vergeet de rijst niet grondig te wassen voor gebruik. Roer de rijst goed om wanneer de coocker op warmhoudstand gaat staan. Mocht de rijst nog te nat zijn doe een snee brood bovenop de rijst. t Wordt echt mooi droog.
kan het ook gewoon in een pan? ik heb geen stoompan of rijstkoker
Ja hoor, Helen. Dat kan zeker. Gewoon de stappen volgen hierboven maar dan zoals je gebruikelijk je rijst kookt. Wel laten rusten op het eind en goed mengen. Succes!
Hoi, hoe lang dan daarna nog even laten staan?
Een minuut of 10! Maar je moet het zelf even in de gaten houden dat ‘ie niet te nat is of te droog wordt 🙂
Moet de Santen van een blok zijn? Of kan het ook een vloeibare variant zijn?
Kan ook hoor Yvon!
Hallo Tim en Erik,
Vandaag gemaakt voor vrienden, was een groot succes.
Voor mij geen witte rijst meer ?
Met rendang en boontjes.
Ga nu ook maar een rijstkoker kopen toch wel handig.
Groetjes Diana
Haha zo mogen we het horen Diana, leuk!! Zelf eten we ook als het even kan het liefst kuning. En slim om een rijstkoker te kopen, zoveel makkelijker 🙂
Hallo Tim en Erik,
Al een paar keer gemaakt, smaakt heerlijk! Heb wel een vraagje: als ik het voor 8 personen wil maken kan ik dan alle ingrediënten verdubbelen?
Groetjes en veel succes, Marjolijn
Hi Marjolijn, wat leuk dat je het al meerdere keren gemaakt hebt 🙂 En je kan inderdaad het dubbele aanhouden qua ingredienten, behalve de sereh zou ik gewoon dezelfde hoeveelheid (1) nemen. Succes!
Wow, ben echt super blij met jullie recept! Wilde zo graag een keer nasi kuning maken die kon evenaren met de smaak die ‘ matcht’ met het het gerecht dat ik ken vanuit mijn jeugd. En dat doet dit recept! Het was even zoeken, maar this is it! Dank jullie wel. Voor een recept dat mij herinneringen ( met familie) doet herbeleven en wellicht doorgegeven kan worden aan mijn ( totok) kinderen 🙂
Wat een enorm compliment Antine, dankjewel! Heel erg leuk om te horen dat ons recept evenaart met die van jouw vroeger 🙂
Hoi Erik, ik heb geen rijs koker of stoom pan, alleen een gewone kookpan. Hoe kan ik dit recept dan het beste maken.?
Hoi Liselotte, eerlijk gezegd heb ik het nog nooit op een andere manier gemaakt dan met een rijststomer. Het is dan ook echt aan te raden om deze aan te schaffen. Voor een paar tientjes heb je er al een en weet zeker dat je ‘m heel vaak gaat gebruiken! 🙂
Hoi Tim en Erik, heb alles gedaan volgens plan maar de rijst is te hard gebleven. Rijstkoker sloeg ook veel eerder af dan normaal met gewone rijst. Heb ik misschien toch iets te weinig water erbij gedaan?. Groetjes Nicole
Hi Nicole, dat is wel vreemd want in principe zou het geen verschil moeten maken. Heb je de juiste hoeveelheid santen gebruikt? En anders inderdaad toch wat meer water. Maar er zijn ook wel grote verschillen in type rijstkokers!
Hallo Tim, ik wil ook vloeibare kokos gebruiken maar hoeveel cc gaat er dan in?
Oeh dat is lastig te zeggen gezien vloeibare kokos/kokosmelk een ander effect heeft op het koken van de rijst. Vandaar dat wij santen en water gebruiken (om de rijst te koken).
Ik heb gewoon dezelfde rijstkoker!! Ik gebruik ook al jaren die van mijn oma.
Zou je de rijst ook al een dag van te voren kunnen maken? Of moet je het echt op de dag zelf pas maken?
Ja hoor dat kan! Je kan het gewoon even opwarmen in de magnetron.
De rijst bleef bij mij heel plakkerig. Het leek alsof er teveel kokos bij zat. Als ik kokos melk zou pakken ipv een blok santen word het dan wat minder plakkerig?
Het kan soms inderdaad lastig zijn, door de verschillen tussen rijststomers/pannen. Denk niet dat het te maken heeft of je santen of melk gebruikt. Het is echt een beetje aftasten en uitproberen 🙂