Home Erik's Asia Nasi kuning

Nasi kuning

Indische gele feestrijst

door SmaakMenutie
Nasi kuning

Geluk, welvaart & rijkdom

Wat voor mij absoluut onmisbaar is op een feestelijke Indische rijsttafel is nasi kuning. Als kind antwoordde ik steevast dat ik met mijn verjaardag gele rijst wilde eten. Niet wetende dat gele rijst ook echt feestrijst is. In Indonesië eten ze alleen gele rijst tijdens speciale gelegenheden zoals feesten of ceremonies. Het zou niet alleen geluk brengen maar ook welvaart en rijkdom. Voldoende redenen om met regelmaat een gelegenheid te bedenken om nasi kuning te maken als je het mij vraagt! Ik maak het overigens gewoon in de rijststomer. Het kan natuurlijk ook in de pan, maar ik moet bekennen dat ik zelden rijst gekookt heb in een gewone pan. Sterker nog, ik gebruik een 30 jaar oude rijststomer die nog van mijn oma was. En dat ding werkt perfect. Nasi kuning maak je trouwens het beste met pandan rijst. Het kan ook met gewone rijst maar pandan is net wat lekkerder. En je kan het gewoon in de supermarkt kopen.

Nasi kuning

Nasi kuning

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.6/5
( 99 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g pandan rijst
  • 80 g santen
  • 4 limoenblaadjes (djeruk perut)
  • 1 stengel sereh
  • 1 salam blad (Indisch laurier)
  • 2 tl kurkuma
  • 1/2 tl zout

Zo maak je het

  • Doe 300 g pandan rijst in de pan van je rijststomer.
  • Verdeel over de rijst 80 g ietwat fijn gesneden santen (van een blok).
  • Bestrooi met een 1/2 tot 1 tl zout en 2-3 tl kurkuma.
  • Schenk nu water in de pan tot de rijst ruim onder water staat. Zorg dat er een laagje water boven de rijst staat ter grootte van één vingerkootje.
  • Meng alles even goed door elkaar en voeg het salam blad toe samen met 1 stengel gekneusde sereh en 4-5 limoenblaadjes.
  • Zet de rijststomer aan en roer halverwege alles even door elkaar zodat de santen goed wordt opgenomen.
  • Als de rijststomer overslaat op de warmhoud-stand meng dan alles even grondig door elkaar en laat nog een kwartiertje tot een half uurtje op deze stand staan. That's it!

Nasi kuning recept Nasi kuning makenNasi kuning Nasi koening Nasi kunjit

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

36 reacties

Charles 1 maart 2025 - 16:37

Ben nog vergeten de santen er bij te doen, en of de cocosmelk, cocosmelk ongeveer een half blikje, blok santen half blokje ongeveer. Tot ziens kook magnaten en eet smakelijk.

Reply
Charles Pechler 1 maart 2025 - 16:31

Hallo kook vrienden, het maken van nasi kuning is helemaal niet moeilijk heb het van Oma en moeder geleerd .alles zit nu in mijn hoofd. (Ben een man.) Heb geen stomer nodig, als je voor een grote groep kookt, neem zonodig een grote pan (* mosselman bijvoorbeeld) doet de rijst in de pan ,giet er water bij tot wel vijf vingers boven het rijst niveau. Doe de stengel serhee kneuzen, en 5 blaadjes citroen blad en een of twee salam blad bij…om echt tot een geele kleur te krijgen mogen er best 10 theelepeltje kurkuma bij. Wat hèèl gezond is voor je bloed baan. Ook mag er 2 theelepeltje kerriepoeder om de smaak ter versterken.
Als het geheel eenmaal in de pan zit voeg er dan ook zout bij. Dat is afhankelijk van jezelf door even te proeven met een theelepeltje, eigenlijk net als bij het koken van aardappelen.!!!blijf bij de pan maak zo nu en dan met de pollepel een draaiende beweging, gooi net als bij de macaroni tussen door sla olie 1a2 eetlepels. Zo wordt de rijst lekker zacht, en gaat het niet plakken
Een techniek in de kookkunst die ik van mijn oma en moeder heb meegenomen. (*palm olie, en of rijst olie allemaal okay) eet smakelijk en geniet er van.

Reply
1 2 3 4