Home Hoofdgerechten Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

Barbacoa (Mexicaans stoofvlees)

door SmaakMenutie
Barbacoa

Barbecue

Aangezien er vele barbacoa-recepten zijn, kregen we van een van onze lezers de vraag of we ons recept eens wilden delen van dit malse Mexicaanse stoofvlees. Uiteraard! In sommige recepten van barbacoa (een afgeleide van het woord barbecue) gebruikt men de oven of slowcooker om het vlees te stoven. Wij gebruiken gewoon onze ouderwetse braadpan waar het rundvlees minimaal 4 uur suddert in een mild-pittige saus van chipotle chili’s (gerookte jalapeño pepers) en limoensap. En stoofvlees is echt niet alleen in de winter lekker. Maak er een heerlijke taco van en beleg deze met ingelegde rode ui, avocado (optioneel) en natuurlijk koriander. Maar het smaakt net zo lekker met wat witte rijst!

Barbacoa

Barbacoa

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 13 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kg runder riblappen
8 tortilla wraps
5 kruidnagels
4 tenen knoflook
3 laurierblaadjes
2 limoenen
2 rode uien
1 runder bouillonblokje
1 avocado (optioneel)
4 el diced chipotle pepper
4 el witte wijnazijn
2 tl gemalen komijnzaad
2 tl oregano
Verse koriander

Zo maak je het

  • Snijd circa 1 kg runder riblappen in grove stukken en bestrooi rondom licht met zout en peper.
  • Mix in de keukenmachine of kom van de staafmixer 1 rode ui, 4 tenen knoflook, 5 (gemalen) kruidnagels, 2 tl oregano, 2 tl komijnzaad, 4 el witte wijnazijn, 4 el diced chipotle pepper en het sap van 2 limoenen tot een gladde saus.
  • Maak ondertussen 500 ml runderbouillon van 1 bouillonblokje.
  • Neem een ruime braadpan en schroei het vlees in een klont boter of olie rondom in enkele minuten dicht. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Fruit nu de saus even kort aan in dezelfde pan en voeg vervolgens het vlees weer toe. Schenk nu ongeveer 350 ml bouillon bij het vlees. Misschien iets meer of minder; als het vlees maar net onder staat.
  • Voeg ook 3 laurierblaadjes toe en laat nu met deksel op de pan minimaal 2-3 uur zachtjes stoven.
  • Haal de deksel van de pan en laat nog 1 uur verder stoven tot veel van het vocht is verdampt.
  • Het is een beetje aftasten wanneer het vlees klaar is. Het moet net als met draadjesvlees bijna uit elkaar vallen. Trek het eventueel met een vork los (zoals pulled chicken of pork).
  • Proef of je nog extra limoensap of chipotle pepper wil toevoegen! 
  • Serveer op een tortilla wrap met avocado, koriander of peterselie, eventueel extra chipotle pepper en bijvoorbeeld ingelegde rode ui (laat hiervoor 1 rode ui in ringen gesneden minimaal 1 uur zuren in (witte wijn)azijn).

Barbacoa ingrediëntenBarbacoa marinadeBarbacoa beefBarbacoa receptBarbacoaMexicaans stoofvleesTaco barbacoa

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Anne 21 mei 2022 - 17:26

Bedankt voor dit lekkere recept! Waar kopen jullie Chipotle of zou ik dit door iets anders (bijvoorbeeld gewone jalapeno pepers) vervangen?

Reply
SmaakMenutie 23 mei 2022 - 10:53

Is gewoon bij de supermarkt te koop hoor! Zie de AH koopknop onder de ingrediënten. Het zijn gerookte jalapeño pepers dus gewone zijn niet geschikt om die ‘rook’ smaak te krijgen 🙂

Reply
Dianne 10 juni 2022 - 10:37

Hallo goedemorgen
Hoe zit het met de kruiden als het voor 2 kilo is
Gewoon alles dubbel of wordt het dan te scherp ???🙉

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2022 - 12:09

Ik zou alle kruiden ongeveer x1,5 doen, dan moet het goed komen! Geniet ervan 🙂

Reply