Bobotie

Zuid-Afrikaanse ovenschotel

door SmaakMenutie
Bobotie

Nederlands tintje

Weer zo’n wereldgerecht wat je vast wel kent van de bekende pakjes uit de supermarkt. Wij maken vandaag de échte Zuid-Afrikaanse. Die is net even anders maar wel veel lekkerder dan de ‘kant-en-klare’. Wist je trouwens dat dit gerecht een Nederlands tintje heeft? Al in de 17e eeuw namen de Nederlanders een soortgelijk recept mee naar de Kaap in Zuid-Afrika tijdens de VOC-periode. Zij wisten namelijk toen al hoe je een lekkere kerrieschotel moest maken. Destijds werd overigens vooral varkensvlees of schapenvlees gebruikt. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan ook lamsgehakt gebruiken. Voeg trouwens gerust nog een fijn gesneden appeltje toe. Okee, aan de slag!

Bobotie

Bobotie

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g rundergehakt
  • 150 g sweet mango chutney
  • 30 g rozijnen
  • 350 ml volle melk
  • 4 laurierblaadjes
  • 3 eieren
  • 3 witte boterhammen
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 el abrikozenjam
  • 4 tl kerriepoeder
  • 3 tl tomatenpuree (35 g)
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl kurkuma

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht)oven voor op 180 graden.
  • Snijd de korsten van 3 (casino) witte boterhammen en snijd ze vervolgens in blokjes. Schenk circa 100 ml volle melk over het brood en laat de melk even intrekken.
  • Snipper 2 á 3 uien en snijd 2 tenen knoflook fijn. Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui 3 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit een minuutje mee.
  • Zet het vuur laag en voeg vervolgens 4 tl kerriepoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gedroogde oregano en 1 tl kurkuma toe. Meng alles even goed door elkaar. Voeg eventueel een scheutje extra (olijf)olie toe. Bak een minuutje mee.
  • Voeg vervolgens circa 700 g gehakt toe en rul tot het gehakt bruin is. Voeg ook een snuf zout en peper toe.
  • Zet het vuur uit en voeg 150 g mango chutney, 1 flinke el abrikozenjam, het sap van een halve citroen,  3 tl tomatenpuree (35 g) en 30 g rozijnen toe.
  • Knijp het overtollige melk uit het brood en voeg dit toe aan het gehaktmengsel. Meng goed door het geheel tot het brood is opgenomen. Dit zorgt voor de binding.
  • Doe het gehaktmengsel in een ovenschaal (of houd het in de pan als deze ovenbestendig is). Druk het met de bolle kant van een lepel goed aan.
  • Neem een mengkom en klop 3 eieren los. Schenk hier 250 ml volle melk bij en roer goed door elkaar samen met een snuf peper en zout
  • Schenk het ei-mengsel over het gehakt en verdeel nog 3-4 laurierblaadjes over het geheel. Plaats nu 40-45 minuten in de oven. Serveer met rijst en eventueel een frisse salade.

Bobotie ingrediënten Bobotie recept Bobotie maken Zuid-Afrikaans gerecht BobotieBobotie wereldgerecht

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

42 reacties

Sanneke 29 november 2019 - 13:22

Ziet er heerlijk uit! Die komt op tafel van de week.. oh ja, het witte brood staat niet bij de ingrediënten ?

Reply
SmaakMenutie 1 december 2019 - 11:22

Leuk Sanneke, laat het smaken! En thanks voor je oplettendheid, ik heb het ertussen gezet 🙂

Reply
Sanneke 7 december 2019 - 19:00

Het was heerlijk! Dank jullie wel?

Reply
SmaakMenutie 8 december 2019 - 12:03

Fijn dat de bobotie in de smaak viel!

Reply
Joyce 3 september 2024 - 16:34

Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?

Sam 7 januari 2020 - 08:09

Hallo! Tof recept 🙂 Klein vraagje: hoe hard moet je het brood knijpen? Moet je echt kracht zetten of wordt het dan te “dicht”? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2020 - 11:14

Thanks Sam! Je moet niet te hard knijpen, maar gewoon zachtjes knijpen zodat het vocht eruit loopt. Succes en alvast eet smakelijk!

Reply
Ria 27 maart 2021 - 23:04

Ik vond het heerlijk, mijn man had iets pittiger verwacht na de geuren die uit de keuken kwamen, niet de zoete smaak van dit gerecht.
Het enige wat ik minder vond was de combinatie met rijst. Hebben jullie een andere suggestie, mijn man dacht zoete aardappel, maar die combinatie geeft te weinig contrast denk ik, allebei zoet. Wat denken jullie van gewone aardappels? Ik heb nog 2 porties over, dus ik ben in voor een ander gerecht erbij.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 11:26

Fijn dat ons recept in de smaak viel Ria! De mango chutney en jam zorgt echt voor de zoete smaak, zoals het ‘hoort’. Je zou er bijvoorbeeld ook sperzieboontjes bij kunnen maken. Maar gewone aardappels zou ook moeten kunnen 🙂 Geniet ervan!

Reply
Brigitte Mohede 3 mei 2021 - 17:00

Ik heb gerecht gegeten met orzo (kleine pasta met formaat van rijst).
Heerlijk gerecht

Reply
SmaakMenutie 4 mei 2021 - 10:09

Fijn dat ons recept in de smaak viel Brigitte! Nooit geprobeerd met orzo maar klinkt goed 🙂

Reply
Joyce 3 september 2024 - 16:44

Wat een heerlijk recept! Voor de derde keer in de oven nu. Wel een vraag, heb jullie een tip als vervanging voor het brood voor als het glutenvrij moet zijn?

Reply
Leon 24 november 2021 - 11:34

Je kan er ook een ” Pie ” van maken

Reply
Eva 5 april 2022 - 19:56

Kan ik de mangochutny vervangen door alleen abrikozen jam bijv??

Reply
SmaakMenutie 6 april 2022 - 09:35

Oeh, ik heb eerlijk gezegd geen idee wat dat met de smaak doet Eva!

Marjon 22 maart 2020 - 12:50

Staat in de oven, heb als extra nog een grote appel toegevoegd, gewoon omdat wij dat nu eenmaal lekker vinden. Ben benieuwd vanavond

Reply
SmaakMenutie 23 maart 2020 - 11:03

Mmm ja lekker, vooral toevoegen! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Elsa 10 juni 2020 - 20:46

Mijn man is gedeeltelijk opgegroeid in SA en vond dit de lekkerste bobotie die hij ooit gegeten heeft. Hij kan t weten;) was heerlijk met sperzieboontjes en couscous erbij. Complimenten voor jullie!

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2020 - 11:34

Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel! Leuk om te horen 🙂

Reply
Nathalie 28 juli 2020 - 16:55

Echt een super lekker gerecht. Wij zijn fan!

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2020 - 10:01

Leuk Nathalie! 🙂

Reply
Angelique 30 september 2020 - 20:15

Het was heerlijk! Denk dat banaan er ook lekker doorheen zou zijn?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2020 - 09:56

Fijn dat ons recept in de smaak viel Angelique! En die banaan zou best wel eens heel lekker kunnen zijn inderdaad 🙂

Reply
Maciek 28 februari 2021 - 15:25

Nou, bedankt jongens. Mijn schoonmoeder heeft mee gegeten. Ze vond deze boboti heerlijk en nu wilt ze vaker bij ons komen eten. Jullie mogen raden welk gerecht wordt het.

Het was verrassend lekker en vooral in balans. Alle smaken versterken elkaar. Dit is een echte topper.

Ik kon niet op het idee komen welke salade bij dit gerecht zou passen. Dan heb ik 300 g in kleine stukjes gesneden sperziebonen toegevoegd. Ook 1 appel ging erin, maar die was niet echt nodig. Bedankt voor heerlijke recept.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:48

Haha, fijn dat ons recept in de smaak viel Maciek! En dat schoonmoeder er ook van genoten heeft 🙂 Lekker die toevoeging van sperzieboontjes en een appeltje, goed idee!

Reply
Daniëlle 14 maart 2021 - 17:11

Net de vega variant op basis van ‘rauw’ vegagehakt vd Jumbo in de oven geschoven. Ben benieuwd…

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:23

Wat goed Daniëlle! Benieuwd wat je ervan vond 🙂

Reply
Els 8 juni 2021 - 18:57

Hoi, ik heb dit gerecht gemaakt en 150 gr mango chutney toegevoegd (Spicy Mango Pickle Sauce van Lekker Bekkie), wat het gerecht vervolgens bijna oneetbaar maakte qua pittigheid. Kunnen jullie duidelijker aangeven wat voor soort Mango Chutney jullie gebruiken? Heerlijk gerecht overigens!Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 11 juni 2021 - 11:01

Hoi Els, wij hebben sweet mango chutney van Patak’s gebruikt. Vandaar dat ‘ie van jou zo pittig was. Heb het direct even aangepast in de ingrediënten-lijst. Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Suzanne 15 juli 2021 - 10:19

We hebben ervan gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2021 - 10:43

Fijn Suzanne, leuk om te horen! 🙂

Reply
Bas 3 oktober 2021 - 08:21

Ziet er erg lekker uit. De laurier blaadjes : ik ben gewend dat die in stoofpotjes in de massa gaan om hun smaak af te geven, maar hier liggen ze er bovenop. Is het in dit gerecht garnering of doet het zo (bovenop liggend) ook iets voor de gehele schotel ?
Cheers,
Bas.

Reply
SmaakMenutie 4 oktober 2021 - 11:29

Wij zijn inderdaad ook gewend om de blaadjes mee te laten stoven, maar dit is wel de authentieke manier zoals bobotie wordt gemaakt Bas! En zal ook zeker zijn smaken afgeven op deze manier. Geniet ervan 🙂

Reply
Mariska 7 oktober 2021 - 05:14

Lijkt me een lekker gerecht om eens te proberen. Ik moet het alleen gluten- en lactose-vrij maken. Hebben jullie een suggestie hoe dit het beste te doen? Baie dankie!

Reply
SmaakMenutie 9 oktober 2021 - 15:01

Oeh ik heb eerlijk gezegd geen idee Mariska, sorry! Lijkt mij heel lastig om de ingrediënten te vervangen…

Reply
Peter 9 november 2021 - 15:25

Hoi Mariska, er is tegenwoordig prima lactosevrije melk verkrijgbaar of anders sojamelk.
Voor wat betreft de gluten, ik gebruik vaak paneermeel (zorgt voor wat binding in dit recept) wat ik maak van fijngemalen nachochips die van maïsmeel zijn gemaakt. Werkt prima!

Reply
Casper 9 oktober 2021 - 15:55

Deze had ik laatst gemaakt en mijn kinderen van 2 en 4 waren aan het smullen. Wij hadden hem gemaakt met sperziebonen en vega gehakt. Verder geen abrikozen jam maar vijgen jam van opa . Het leuke vond ik om geen crème fraiche te gebruiken. Geen puf meer om naar de supermarkt te gaan na een lange dag werken 😉 echt een aanrader.

Reply
Peter 9 november 2021 - 19:41

Ha mannen! Uitstekend bobotie-recept, complimenten. Mijn zus heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt en dit is wel zo’n beetje hoe ik het van haar heb geleerd. Heb alleen geblancheerde sperziebonen in kleine stukjes nog toegevoegd aan het gehaktmengsel. Heerlijk gegeten weer! Baie dankie!

Reply
Joyce 20 februari 2022 - 18:52

Wat een enorme hoeveelheid vlees zeg, hier kan je wel met 8 van eten!

Reply
Sandra Gronsveld 10 mei 2022 - 19:12

Echt een heel goed recept voor bobotie, gemaakt voor mijn klantjes in de wijk. En natuurlijk zelf gegeten! Dank!

Reply
Bert 15 juli 2023 - 15:58

Dit is zó ontzettend lekker!
Enig idee wat de voedingswaarden zijn? Misschien handig om bij recepten te zetten.

Reply
Robert 27 januari 2024 - 19:11

Gemaakt samen met mn dochter en goedgekeurd door mn vrouw. 🙂 hebben smakelijk gegeten! We gaan nog wat recepten hier proberen.

Dank jullie wel!

Reply