Home Hoofdgerechten Surinaamse roti kip massala

Surinaamse roti kip massala

door SmaakMenutie

(Schoon)familie recept

Wist je dat roti eigenlijk gewoon brood betekent? Dus we eten vandaag een broodpannenkoek met kip massala. Oftewel: ‘Surinaamse roti’, zoals we in Nederland zeggen. Als je een écht lekkere roti wil moet je eigenlijk wel naar de toko. Daar koop je de echte roti vellen, gemaakt met onder andere gele spliterwten. Een wereld van verschil met de supermarkt varianten 😉 En ja, je eet het met je handen. Dit recept komt trouwens van onze Surinaamse schoonzus. Dus hoe origineel wil je het hebben! Overigens, net zo als zo veel familierecepten bestaan er vele varianten. Maar wat ons betreft is dit de allerlekkerste. Uiteraard met kousenband en een eitje! Mmmm.

Surinaamse roti kip massala

Roti kip massala

Wist je dat roti eigenlijk gewoon brood betekent? Dus we eten vandaag een broodpannenkoek met kip masala. Oftewel: 'Surinaamse roti', zoals we in... Hoofdgerechten Roti kip massala, Surinaams, kip massala Surinaams Print dit recept
Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.0/5
( 137 keer gestemd )

Ingrediënten

400 g kipdijfilet
300 g aardappelen
200 g kousenband
25 g massala
1 madame Jeanette (optioneel)
1 kip bouillonblokje
2 uien of sjalotten
2 rotivellen
2 eieren
2 tomaten
4 tenen knoflook
1 tl komijnzaad

Zo maak je het

  • Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes en bak rondom bruin in een flinke scheut olie.
  • Voeg na 5-10 minuten 1 fijngesneden ui en 3 fijngesneden tenen knoflook toe. Fruit even 2 minuten mee.
  • Voeg nu 25-30 gr massala toe en 1 tl komijnzaad. Zet het vuur laag en meng goed door elkaar.
  • Voeg 2 grof gesneden tomaten toe en bak deze ook een minuutje of 2 mee.
  • Blus het geheel af met 400 ml warm water en verkruimel tevens 1 kip bouillonblokje en voeg deze toe aan de pan. Breng aan de kook en zet het vuur vervolgens laag met de deksel op de pan.
  • Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg toe aan het geheel en laat nu circa 45 minuten pruttelen. Haal de laatste 15 minuten de deksel van de pan om het wat in te laten dikken.
  • Optioneel: laat een madame jeanette pepertje 10 minuten meekoken voor extra pitttt!
  • Maak ondertussen de kousenband. Verwijder de harde uiteinden en snijd in hapklare stukjes.
  • Kook de kousenband in 8 minuten beetgaar en spoel af. Kook ondertussen ook 2 (of meer) eieren hard.
  • Doe een scheut olie in de wok of koekenpan en fruit 1 fijngesneden teen knoflook en 1 sjalotje 2 minuten. Voeg de kousenband toe en roerbak enkele minuten mee.
  • Verwarm de roti vellen (magnetron, oven of pan). Verdeel het vlees en de kousenband op een bord samen met 1 roti vel en een eitje.

Surinaamse roti recept Kip massala Surinaamse roti Roti kip massalaHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

Kan je geen kousenband vinden, gebruik dan sperziebonen.

49 reacties

Patricia 5 januari 2019 - 07:56

Jammer dat het recept voor de roti (dus de broodvellen) ontbreekt, zoveel lekkerder om zelf te maken. Verder ziet het recept er goed uit!

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2019 - 12:01

Hoi Patricia, de rotivellen gaan we zeker nog een keer zelf maken. Deze stonden al op ons lijstje! Voor het gemak kozen we deze keer voor de voorverpakte vellen. Dan is het gerecht net even wat sneller klaar. Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Samantha 15 maart 2019 - 07:00

Kun je ook voorgekookte aardappels pakken?

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2019 - 10:23

Hoi Samantha, ja zeker! Succes 🙂 Groet, team SmaakMenutie

Reply
Alejandro 24 april 2019 - 15:06

Ik gooi er meestal zoete aardappel en pompoen bij als extra groenten. Voor de smaak vind ik ene flinke scheut witte peper en ketjap ook wel wat toevoegen 🙂

Reply
SmaakMenutie 27 april 2019 - 11:09

Hoi Alejandro, dat klinkt heerlijk. Goed idee!

Reply
monique 6 mei 2019 - 15:28

Heb dit gemaakt met kippenpoten en ik moet zeggen ik vond het heerlijk. Eerst had ik een andere soort roti maar deze is veel lekkerder dus ik ben blij met dit gerecht thnx voor het delen.

Reply
SmaakMenutie 7 mei 2019 - 14:09

Hoi Monique, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dankjewel! 🙂

Reply
Nina 11 mei 2019 - 13:14

Hallo,
wat voor aardappels gebruik je?

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2019 - 15:05

Hoi Nina, dat maakt niet zoveel uit dus neem wat je lekker vindt!

Reply
Hester 25 mei 2019 - 21:46

Vanavond gemaakt, en viel bij het hele gezin in de smaak!

Reply
SmaakMenutie 27 mei 2019 - 12:24

Leuk om te horen Hester! Fijn dat iedereen het lekker vond 🙂

Reply
Belinda 20 juli 2019 - 12:39

Eergister gemaakt en viel goed in de smaak! Rotivellen bij de toko gehaald en me vriend en vader aten hun vingers erbij op! Ben geen keukenprinses maar dit viel echt reuze mee om te maken. Ze geloofden in eerste instantie niet dat ik het genaakt had, maar bij de toko gehaald had 😄 goed recept!

Reply
SmaakMenutie 20 juli 2019 - 12:46

Haha een beter compliment kunnen we niet krijgen, leuk dankjewel! 😀

Reply
Dave 29 juli 2019 - 15:14

Ik heb het gisteren weer gemaakt, het is o zo heerlijk! (eigenlijk zijn de recepten globaal wel hetzelfde).
De bereiding doe ik alleen net wat anders, ik doe eerst de aardappelen met een flinke scheut zonnebloem olie, zout en seizoenen peper lekker goudbruin bakken waarna ik het vlees (gewone kipfilet),de ui en de andere kruiden toevoeg tot dat de kip gaar is en de ui gefruit is.
Dan voeg ik terwijl ik de kousenband in de pan bak het bouillon aan de roti toe met de deksel erop, door deze bereidingswijze zijn de aardappelen lekkerder van smaak en 15 minuten sneller gaar.
De kousenband bak ik met dezelfde kruiden maar in kleine hoeveelheden, als de kousenband klaar is voeg ik deze toe aan de rest.

Met de olie in kruiden die in de pan overblijven bak ik de eitjes nog even waardoor ze nog lekkerder worden!
Het deeg voor de pannenkoeken maak ik de dag ervoor dus op het moment zelf even gauw met de deeg roller erover, eitjes uit de pan en de rotivellen op hoog vuur klaar bakken en je kunt heerlijk genieten 🙂
Geen roti zonder verse pannekoeken voor mij meer 🙂

Reply
SmaakMenutie 7 augustus 2019 - 10:29

Hi Dave,
Jij bent een volleerd roti chef zo te horen! 🙂 Wel een paar handige tips in je bericht die we zeker eens gaan proberen. De roti vellen zelf maken is wel een klusje maar idd een aanrader. En anders sowieso bij een speciaalzaak halen uiteraard. Thanks voor je bericht en eet smakelijk!

Reply
Chrysant 16 augustus 2019 - 20:34

Wat een toprecept! Iedereen heeft genoten. Als ik had gezegd dat ik het bij de toko had gehaald hadden ze dat ook geloofd. En nog makkelijk te maken ook. Ik had lekker verse roti vellen bij de toko.die heb ik opgewarmd in stoomapparaat waardoor ze lekker zacht bleven. Jammie volgende week ga ik het weer maken. 😀 ps ik maak vaak gebruik van jullie kruidenmixen zijn allemaal tot nu toe top!

Reply
SmaakMenutie 17 augustus 2019 - 12:00

Super leuk om te horen Chrysant! Wat een mooi compliment. Fijn dat de kruidenmixen in de smaak vallen 😀

Reply
Kimberly 29 augustus 2019 - 14:51

Ga dit vanavond voor de 2de keer maken. Heerlijk recept. De lekkerste die ik tot nu toe geprobeerd heb. (En simpeler)

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2019 - 10:23

Nou, wat leuk zeg! Dat horen we heel graag 🙂

Reply
Renate 16 september 2019 - 13:07

Laat je de kip ook 45 minuten mee pruttelen? Zoja wordt dit dan niet droog?

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 15:23

Yes! Nee hoor, daarom gebruiken we ook kipdijfilet. Dat is wat vetter en wordt minder snel droog dan kipfilet

Reply
Ada 27 september 2019 - 18:42

Ik heb hem vandaag voor het eerst gemaakt en het was heerlijk dank je wel voor het recept

Reply
SmaakMenutie 28 september 2019 - 11:57

Fijn dat het in de smaak viel Ada! Graag gedaan 🙂

Reply
Nancy 2 oktober 2019 - 17:17

Welke massala kruiden kan ik het beste gebruiken? Er zijn er zoveel haha.. dank je wel alvast

Groetjes Nancy

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 09:18

Hoi Nancy wij gebruiken altijd Nandan Massala, oa verkrijgbaar bij de AH. Succes!

Reply
Sjaak 13 oktober 2019 - 13:51

Gemalen komijnzaad of hele komijnzaad? Het klinkt goed. Dus straks even maken!

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:32

Hoi Sjaak, gemalen komijnzaad. Succes met kokkerellen!

Reply
Martin 18 oktober 2019 - 11:12

Het roti verspakket van AH werd in de NRC belachelijk gemaakt, dat was helemaal geen roti. Dus maar eens googelen naar roti en toen deze site gevonden. Massala, kouseband, roti vellen van de toko, dat smaakte inderdaad heel anders. Een blijvertje. De pasta ovenschotel met chorizo was ook heel goed. Leuk om deze site eens door te spitten!

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2019 - 08:18

Ha Martin. Wat leuk om te horen! Het vergde ons ook wel wat pogingen maar uiteindelijk is ‘onze’ roti wel een succesnummer gebleken. Fijn dat ‘ie bij jou ook in de smaak viel. Veel plezier met kokkerellen (en eten natuurlijk)!

Reply
Robert 18 oktober 2019 - 12:50

Kan dit ook in de slowcooker?

Reply
SmaakMenutie 19 oktober 2019 - 08:20

Ha Robert. Oei, ik durf dat niet met zekerheid te zeggen. Maar ik vermoed dat dit wel kan, aangezien veel van dit soort recepten ook in de slowcooker kunnen.

Reply
Merel 2 november 2019 - 12:38

Ik heb een vraag, ik wil graag het recept voor 6 personen maken. Hoeveel raden jullie dan per ingredient aan? Dit recept is gebasseerd op 2 a 3 personen en aangezien wij met meer zijn in het gezin wil ik graag dat iedereen een beetje krijgt. Zouden jullie misschien mij kunnen vertellen hoeveel ik dan van alles moet gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2019 - 17:09

Hoi Merel! Ik zou sowieso meer kip nemen (ruim 600-700 gram), circa 35 gram massala en i.p.v. 400 ml water zou ik circa 600-700 ml water toevoegen. Ook zou ik een tomaatje extra erbij doen. En met 500 gr aardappels moet je ook een eind komen. En voor iedereen 1 eitje erbij. Voor de kousenband alle ingrediënten verdubbelen. Als het echt grote eters zijn, dan kan je alles ook simpelweg verdubbelen. Alleen de massala dan niet meer dan een gram of 40. En pas op met het pepertje, zeker als er kinderen mee eten, dan kan het spicy worden ;). Eet smakelijk!

Reply
Cynthia 4 november 2019 - 14:12

Dat ziet er heerlijk uit. Deze wil ik deze week zeker maken. Kun je het gerecht ook ‘s morgens klaarmaken en dan ‘s avonds nog even in de pan opwarmen? Ik heb namelijk een kleine meid van 6 weken die altijd rond kooktijd gaat huilen en een meisje van 3 jaar die wel rond half 6 wil eten waardoor ik het dus eigenlijk al overdag zou moeten voorbereiden. Ik hoor het heel graag!

Reply
SmaakMenutie 4 november 2019 - 18:48

Hoi Cynthia, dat kan zeker! Zorg wel dat je dan voldoende vocht bij de kip hebt, anders droogt het uit. Dat kan je eenvoudig oplossen door een scheutje water toe te voegen trouwens. Veel succes met koken! Hoop dat je rustig kunt eten 😉 Eet smakelijk!

Reply
Martin 4 november 2019 - 16:46

Bedankt voor dit recept!

Ik heb dit recept met meerdere masala’s geprobeerd zoals: Sranan, Nickerie en TRS Curry Madras. De verhouding van 25 gram masala lijkt doorslaggevend voor de smaak op de verhouding vlees en aardappel. Erg lekker!

Het is jammer dat het recept eigenlijk incompleet is, want er hoort in mijn optiek nog wat ingelegde zure komkommer en rode ui bij, zelfgemaakte madame jeanette- en adjuma pepers (sambal), pompoen, en ’t belangrijkste is hoe men ’t rotivel, ’t brood, maakt met gele spliterwten. Goed elastisch deeg maken is nl echt een vak apart.

Ik ga meer van jullie recepten proberen. Goed bezig!

Reply
SmaakMenutie 4 november 2019 - 18:51

Ha Martin, graag gedaan! En goed om te horen dat je de verhouding goed vond. Fijn!
True, als je echt álles zelf wilt maken dan zou het zuur en de sambal er ook nog bij kunnen. Maar die maken we nog wel eens in een aparte post :). En het deeg maken is ook een klus op zich. Daarom raden we aan om het bij een specialist te kopen. Maar als je de tijd hebt; zeker alles zelf maken! Thanks he!

Reply
Manuela 8 november 2019 - 07:14

Het was heerlijk, normaal gebruik ik hele kippenpoten die ik dan zelf halveer, maar na een maagoperatie kan ik die niet meer verdragen en dan zijn de kippendijfilets perfect. iedereen heeft heerlijk genoten dank je wel top recept.
ik heb wel meer kip gebruikt en wat meer masala, en voor de liefhebbers wat meer eieren hahaha maar deze blijft op het menu.

Reply
SmaakMenutie 8 november 2019 - 11:51

Hoi Manuala, dank voor je reactie. Fijn om te horen dat jullie er zo van genoten hebben 🙂

Reply
Antonio 3 januari 2020 - 18:42

Vandaag heb ik dit recept gemaakt en het was heerlijk, bedankt voor het recept. Alleen de ui bij de kousenband vond ik wat minder, volgende keer alleen een teentje knoflook denk ik.

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2020 - 15:32

Fijn dat het in de smaak viel Antonio! En laat inderdaad vooral de ui achterwege als je dit minder lekker vindt. Dat is heel persoonlijk 🙂

Reply
As 2 februari 2020 - 12:29

Als je echt op ze Surinaams maakt horen de kousenband er ook door heen gemengd en knoflook ei als ze gekookt zijn ook en de pan

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2020 - 10:55

Bedankt voor de tip As!

Reply
Eddy 16 februari 2020 - 19:36

Uitstekend recept. Ik heb alleen sperziebonen genomen (5 minuutjes voorgekookt) en die samen met de eieren gewoon het laatste kwartier in de pan met de rest meegekookt. De madame jeanette (heel) laat ik volgende keer wel het laatste halfuur meekoken denk ik of de hele tijd. Maar nogmaals: heerlijk recept, bedankt!

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 11:47

Fijn dat het in de smaak viel Eddy! Goed idee om de sperziebonen en eieren mee te laten koken trouwens 🙂

Reply
Robby 16 februari 2020 - 20:34

Gewoon een goed recept.Het gaat erom dat je de juiste massala en rotiplaat gebruikt. (Hindoestaanse) De rest kan je qua smaak zelf aanvullen.Maar dit recept klopt wel.Alleen gebruik ik gewoon sambal oelek i.p.v. madame .En gewoon kouseban of boontjes zonder kruiden. Het gerecht is opzich al gekruid genoeg. En wil er gewoon ff een pure andere smaak erbij.Dit geldt trouwens ook voor de Surinaamse keuken. Het smaakt nooit het zelfde bij iedereen. Geldt ook voor de Indische keuken.Sumatraans is anders dan Javaans etc.Zelfs onze Nederlandse boerenkool wordt op andere wijze gemaakt.Als de basis maar wel blijft bestaan. Maar goed. Jullie maken leuke en mooie recepten. Ga zo door.

Reply
Robby 16 februari 2020 - 20:55

Wat de rotiplaat betreft. Gewoon de hindoestaanse bij toko halen. (kost een paar euro)Je kan het er gewoon qua tijd en geld niet zelf voor maken.Het is gewoon heel veel werk. En je krijgt ‘m nooit zo dun en goed als uit de toko.Zeker als je het nooit gedaan hebt. Je begint al met de gietijzeren bakplaat plus dan nog de ingrediënten en het werk. Reken maar uit. Het is gewoon vers hoor!!! Want hoe vers zijn de aardappels,kip,boontjes,kruiden,etc. Gewoon lekker kopen. Of je moet om tijd en geld verlegen zitten. Eet smakelijk.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 11:50

Thanks voor het compliment Robby, leuk om te horen 🙂 Je moet inderdaad goede (basis)producten en ingrediënten gebruiken, dan kan er weinig fout gaan! Wij zijn ook voorstander van de rotiplaat van de toko, maar het is net wat je wil!

Reply