Home Hoofdgerechten Shakshuka met gehakt

Shakshuka met gehakt

door SmaakMenutie
Shakshuka met gehakt

Stevig avondmaal

We maakten al eens shakshuka als ontbijt, maar dit keer tillen we het gerecht naar een hoger plan: de avondversie, aangevuld met rundergehakt.

Want hoewel het tegenwoordig vaak wordt geserveerd als brunchgerecht in hippe cafés, was shakshuka oorspronkelijk bedoeld als voedzaam avondmaal. Noord-Afrikaanse Joden die in de jaren ’50 naar Israël migreerden, brachten het recept mee.

Sjaksjoeka gehakt

Na een lange werkdag was zo’n pan vol gestoofde groenten en eieren precies wat je nodig had. Pas later begonnen Israëlische restaurants het gerecht te herinterpreteren als ontbijtklassieker. Maar shakshuka kan dus méér zijn dan dat – en deze hartige versie bewijst het.

De kracht van gestoofde eenvoud

Shakshuka betekent letterlijk ‘mengsel’, en dat is het ook: een robuuste pan vol smaken, kleuren en geuren. De basis blijft hetzelfde: rijpe tomaten, paprika en sjalot worden langzaam gestoofd tot een zachte, zoetige saus. In die saus laat je de eieren pocheren, zodat het eiwit net stolt en de dooier zacht en romig blijft.

Shakshuka ingrediënten

Maar om er echt een diner van te maken voegen we rul gebakken rundergehakt toe. Het vlees maakt het geheel voller en voedzamer, en vormt een mooie tegenhanger voor de zachte groentesaus.

Kruidig met een vleug pit

De smaken van shakshuka komen pas echt tot leven met de juiste kruiden. Harissa zorgt voor een voor een vleugje pit – een beetje of een beetje meer, afhankelijk van hoe scherp je ‘m wil. Gerookt paprikapoeder geeft die rokerige ondertoon die het gerecht iets warms meegeeft.

Shakshuka recept

Za’atar, een kruidenmix op basis van onder andere oregano en sesamzaad, voegt nog meer smaak toe. En dan is er nog sumak: een citrusachtig, zurig poeder dat het geheel een frisse touch geeft. Strooi dat er op het einde pas overheen, zodat het z’n frisheid behoudt.

Serveer met brood (en koriander)

Shakshuka met gehakt eet je niet met bestek alleen – brood is een must. Ga voor challe, dat mooie gevlochten Joodse feestbrood dat zacht en lichtzoet is, of neem Turks brood met z’n krokante korst. Daarmee schep je alles uit de pan: de saus, het gehakt, het ei.

Frisse salade
Serveer met bijvoorbeeld deze frisse Israëlische salade

Vergeet de verse koriander niet – die brengt alles in balans en geeft het geheel iets kruidigs. Wil je nog iets erbij? Denk aan een simpele salade met komkommer, munt en citroen of deze Israëlische salade.

Eén pan, veel smaak, weinig gedoe

Deze versie met gehakt is ideaal voor een doordeweekse avond waarop je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan, maar wel iets vers en voedzaams wilt eten. Eén pan, veel smaak, weinig gedoe. En de volgende ochtend? Als er wat over is: shakshuka smaakt koud of opgewarmd minstens zo goed als lunch.

Shakshuka gehakt
Shakshuka met gehakt

Shakshuka met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 37 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 5 rijpe tomaten
  • 4 eieren
  • 3 paprika's (rood en geel)
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 sjalotten
  • 1 Turks brood (of challe)
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 3 tl za'atar
  • 2 tl harissa (of cayennepeper)
  • 2 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Verse koriander
  • Sumak (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 2 sjalotten in ringen, 3 paprika's (geel en rood) in halve reepjes en hak alvast 5-6 rijpe tomaten in grove stukken.
  • Neem een middelgrote koekenpan en rul het gehakt bruin. Voeg de gesneden ui toe en fruit 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg tevens 1-2 tl gerookte paprikapoeder toe, een snuf zout en wat verse peper.
  • Voeg nu 3 tl za'atar toe samen met 2 ruime tl harissa. Zet het vuur wat lager en bak al omscheppend 1-2 minuutjes mee.
  • Voeg nu de gesneden paprika toe samen met 1 tl gedroogde tijm en 2-3 el bruine suiker. Schep alles even goed om en bak circa 10 minuten al omscheppend.
  • Voeg nu de 5 grof gesneden tomatenblokjes toe samen met 2 blaadjes laurier. Laat het geheel 12-15 minuten pruttelen op matig vuur. Voeg steeds een scheutje water toe als het geheel wat droog dreigt te koken. Schep geregeld om. Het geheel moet mooi zacht worden en de tomaten lossen vrijwel op.
  • Maak 4 kuiltjes in de saus en doe in elk kuiltje een eitje (bestrooi met zout). Deksel op de pan en ongeveer 10 minuten op matig vuur laten pruttelen, of tot het eitje halfzacht is.
  • Serveer met challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood en verse koriander. Voeg zout of sumak naar smaak toe.

Shakshuka met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

15 reacties

Koolen Marleen 21 juni 2020 - 19:12

Top! Gemaakt met alle aanbevolen kruiden en Turks brood! Dit is één van mijn favorieten gerechten samen met de kip in romige tomatensaus! Ga ik zeker opnieuw maken.
Hebben jullie nog oosterse gerechten met deze lekkere kruiden?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2020 - 14:10

Leuk om te horen Marleen, fijn dat deze en andere recepten van ons in de smaak vallen. Het is ook een favoriet van ons 🙂 We hebben nog niet heel veel gerechten met deze kruiden samenstelling gemaakt. Behalve dan de brunch versie van de shakshuka. Maar er staat zeker nog een hoop op stapel van deze heerlijke keuken!

Reply
Martha 24 juni 2020 - 09:41

Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar, we hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2020 - 10:51

Dat horen we graag Martha, fijn dat de shakshuka in de smaak viel! 🙂

Reply
Marlein 6 augustus 2020 - 17:52

Spannend om met de (mij onbekende) kruidenmengsels za’atar en sumak te koken. Het resultaat heeft mij zeker verrast. Wat een bijzonder en heerlijk gerecht! Ik heb het met zelf gemaakt flatbread met knoflook en kruiden gegeten.

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:15

Fijn dat het in de smaak viel Marlein! Zelf zijn wij ook gek op deze Oosterse kruiden 🙂 Lekker dat je er zelf flatbread bij hebt gemaakt, verser kan niet!

Reply
Vivienne Baltissen 14 februari 2021 - 11:49

Wat is za’atar en sumak?

Reply
SmaakMenutie 14 februari 2021 - 12:14

Za’atar zelf is een aromatisch kruid maar als gedroogde variant zoals wij het hier gebruiken is het een kruidenmelange (van za’atar, sumak, sesamzaadjes en een vleugje olijfolie). Sumak is een specerij die wordt verkregen door de besjes van de sumakplant te drogen en te vermalen. Beide zijn overigens gewoon in de supermarkt te koop!

Reply
Frans 13 maart 2021 - 11:01

Heerlijk gerecht we hebben er van genoten zoals meestal met jullie recepten

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 14:44

Leuk te horen Frans! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Sandra 14 maart 2021 - 10:44

Hoi, deze heb ik gisteren gemaakt. Heerlijk zég! Za’atar kruiden heb ik zelf gemaakt want het was op bij AH. Gelukkig had ze wel sumak in voorraad en de rest v kruiden had ik allemaal in huis. Wel moeilijk om met turk brood uit pan scheppen. dus maar op turks brood gedaan 😉

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:20

Fijn dat je ervan genoten hebt Sandra! Wat goed dat je eigen za’atar kruiden hebt gemaakt, kan ook prima 🙂

Reply
Yvon van Megen 18 september 2022 - 10:02

Hallo, wat kan ik gebruiken ipv bruine suiker, ik ben suikervrij.

Vriendelijke groet,
Yvon

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 15:01

Suiker is wel essentieel, want dat karameliseert. Je zou bijvoorbeeld honing kunnen gebruiken

Reply
Tim Voorn 12 december 2022 - 22:28

Heerlijk recept! Wel beetje kruidig netzoals Nicocado Avocado’s voetjes.

Reply