Home Hoofdgerechten Shakshuka met gehakt

Shakshuka met gehakt

door SmaakMenutie

Een kruidige ratatouille

We maakten al een keer eerder shakshuka, maar dan als ontbijt. Wist je dat de Noord-Afrikaanse Joden, die in de jaren 50 naar Israël immigreerden, het aanvankelijk hadden bedoeld als avondmaal na een dag hard werken? Maar het zijn de Israëlische restaurants die het de laatste decennia hebben omgeturnd tot een ontbijt- en lunchgerecht. Ook deze versie maken we van gesmoorde groenten met gepocheerde eieren. Deze kruidige ratatouille maken wij uiteraard weer met tomaat en paprika. En om dit ratjetoe (want dat betekent ‘shakshuka‘) tot een diner te maken gebruiken we gehakt. Wat gerookte paprika poeder voor de smokey taste en gebruik gerust wat sumak voor de frisse touch!

Shakshuka met gehakt

Shakshuka met gehakt

We maakten al een keer eerder shakshuka, maar dan als ontbijt. Wist je dat de Noord-Afrikaanse Joden, die in de jaren 50 naar Israël immigreerden, het... Hoofdgerechten Shakshuka met gehakt, sjaksjoeka Midden-Oosten Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 6 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g gehakt
5 rijpe tomaten
4 eieren
2-3 paprika's (rood en geel)
2 blaadjes laurier
1 ui of 2 sjalotten
1 challe of Turks brood
3 tl za'atar
2 tl harissa (of cayennepeper)
1 tl gedroogde tijm
2 tl gerookte paprikapoeder
2 el bruine suiker
Verse koriander of peterselie
Sumak (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd 1 grote ui of 2 sjalotten in ringen, 2-3 paprika's (geel en rood) in halve reepjes en hak alvast 5-6 rijpe tomaten in grove stukken.
  • Neem een middelgrote koekenpan en rul het gehakt bruin. Voeg de gesneden ui toe en fruit 2-3 minuten al omscheppend mee. Voeg tevens 1-2 tl gerookte paprikapoeder toe, een snuf zout en wat verse peper.
  • Voeg nu 3 tl za'atar toe samen met 2 ruime tl harissa. Zet het vuur wat lager en bak al omscheppend 1-2 minuutjes mee.
  • Voeg nu de gesneden paprika toe samen met 1 tl gedroogde tijm en 2-3 el bruine suiker. Schep alles even goed om en bak circa 10 minuten al omscheppend.
  • Voeg nu de 5 grof gesneden tomatenblokjes toe samen met 2 blaadjes laurier. Laat het geheel 12-15 minuten pruttelen op matig vuur. Voeg steeds een scheutje water toe als het geheel wat droog dreigt te koken. Schep geregeld om. Het geheel moet mooi zacht worden en de tomaten lossen vrijwel op.
  • Maak 4 kuiltjes in de saus en doe in elk kuiltje een eitje (bestrooi met zout). Deksel op de pan en ongeveer 10 minuten op matig vuur laten pruttelen, of tot het eitje halfzacht is.
  • Serveer met challe (Joods gevlochten brood) of Turks brood, verse koriander of peterselie. Voeg zout of soemak naar smaak toe.

Shakshuka ingrediënten Shakshuka gehakt Sjaksjoeka gehakt Shakshuka recept Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Koolen Marleen 21 juni 2020 - 19:12

Top! Gemaakt met alle aanbevolen kruiden en Turks brood! Dit is één van mijn favorieten gerechten samen met de kip in romige tomatensaus! Ga ik zeker opnieuw maken.
Hebben jullie nog oosterse gerechten met deze lekkere kruiden?

Reply
SmaakMenutie 22 juni 2020 - 14:10

Leuk om te horen Marleen, fijn dat deze en andere recepten van ons in de smaak vallen. Het is ook een favoriet van ons 🙂 We hebben nog niet heel veel gerechten met deze kruiden samenstelling gemaakt. Behalve dan de brunch versie van de shakshuka. Maar er staat zeker nog een hoop op stapel van deze heerlijke keuken!

Reply
Martha 24 juni 2020 - 09:41

Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar, we hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2020 - 10:51

Dat horen we graag Martha, fijn dat de shakshuka in de smaak viel! 🙂

Reply