Stevig avondmaal
We maakten al eens shakshuka als ontbijt, maar dit keer tillen we het gerecht naar een hoger plan: de avondversie, aangevuld met rundergehakt.
Want hoewel het tegenwoordig vaak wordt geserveerd als brunchgerecht in hippe cafés, was shakshuka oorspronkelijk bedoeld als voedzaam avondmaal. Noord-Afrikaanse Joden die in de jaren ’50 naar Israël migreerden, brachten het recept mee.
Na een lange werkdag was zo’n pan vol gestoofde groenten en eieren precies wat je nodig had. Pas later begonnen Israëlische restaurants het gerecht te herinterpreteren als ontbijtklassieker. Maar shakshuka kan dus méér zijn dan dat – en deze hartige versie bewijst het.
De kracht van gestoofde eenvoud
Shakshuka betekent letterlijk ‘mengsel’, en dat is het ook: een robuuste pan vol smaken, kleuren en geuren. De basis blijft hetzelfde: rijpe tomaten, paprika en sjalot worden langzaam gestoofd tot een zachte, zoetige saus. In die saus laat je de eieren pocheren, zodat het eiwit net stolt en de dooier zacht en romig blijft.
Maar om er echt een diner van te maken voegen we rul gebakken rundergehakt toe. Het vlees maakt het geheel voller en voedzamer, en vormt een mooie tegenhanger voor de zachte groentesaus.
Kruidig met een vleug pit
De smaken van shakshuka komen pas echt tot leven met de juiste kruiden. Harissa zorgt voor een voor een vleugje pit – een beetje of een beetje meer, afhankelijk van hoe scherp je ‘m wil. Gerookt paprikapoeder geeft die rokerige ondertoon die het gerecht iets warms meegeeft.
Za’atar, een kruidenmix op basis van onder andere oregano en sesamzaad, voegt nog meer smaak toe. En dan is er nog sumak: een citrusachtig, zurig poeder dat het geheel een frisse touch geeft. Strooi dat er op het einde pas overheen, zodat het z’n frisheid behoudt.
Serveer met brood (en koriander)
Shakshuka met gehakt eet je niet met bestek alleen – brood is een must. Ga voor challe, dat mooie gevlochten Joodse feestbrood dat zacht en lichtzoet is, of neem Turks brood met z’n krokante korst. Daarmee schep je alles uit de pan: de saus, het gehakt, het ei.
Vergeet de verse koriander niet – die brengt alles in balans en geeft het geheel iets kruidigs. Wil je nog iets erbij? Denk aan een simpele salade met komkommer, munt en citroen of deze Israëlische salade.
Eén pan, veel smaak, weinig gedoe
Deze versie met gehakt is ideaal voor een doordeweekse avond waarop je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan, maar wel iets vers en voedzaams wilt eten. Eén pan, veel smaak, weinig gedoe. En de volgende ochtend? Als er wat over is: shakshuka smaakt koud of opgewarmd minstens zo goed als lunch.
15 reacties
Top! Gemaakt met alle aanbevolen kruiden en Turks brood! Dit is één van mijn favorieten gerechten samen met de kip in romige tomatensaus! Ga ik zeker opnieuw maken.
Hebben jullie nog oosterse gerechten met deze lekkere kruiden?
Leuk om te horen Marleen, fijn dat deze en andere recepten van ons in de smaak vallen. Het is ook een favoriet van ons 🙂 We hebben nog niet heel veel gerechten met deze kruiden samenstelling gemaakt. Behalve dan de brunch versie van de shakshuka. Maar er staat zeker nog een hoop op stapel van deze heerlijke keuken!
Heerlijk, zeker voor herhaling vatbaar, we hebben gesmuld!
Dat horen we graag Martha, fijn dat de shakshuka in de smaak viel! 🙂
Spannend om met de (mij onbekende) kruidenmengsels za’atar en sumak te koken. Het resultaat heeft mij zeker verrast. Wat een bijzonder en heerlijk gerecht! Ik heb het met zelf gemaakt flatbread met knoflook en kruiden gegeten.
Fijn dat het in de smaak viel Marlein! Zelf zijn wij ook gek op deze Oosterse kruiden 🙂 Lekker dat je er zelf flatbread bij hebt gemaakt, verser kan niet!
Wat is za’atar en sumak?
Za’atar zelf is een aromatisch kruid maar als gedroogde variant zoals wij het hier gebruiken is het een kruidenmelange (van za’atar, sumak, sesamzaadjes en een vleugje olijfolie). Sumak is een specerij die wordt verkregen door de besjes van de sumakplant te drogen en te vermalen. Beide zijn overigens gewoon in de supermarkt te koop!
Heerlijk gerecht we hebben er van genoten zoals meestal met jullie recepten
Leuk te horen Frans! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂
Hoi, deze heb ik gisteren gemaakt. Heerlijk zég! Za’atar kruiden heb ik zelf gemaakt want het was op bij AH. Gelukkig had ze wel sumak in voorraad en de rest v kruiden had ik allemaal in huis. Wel moeilijk om met turk brood uit pan scheppen. dus maar op turks brood gedaan 😉
Fijn dat je ervan genoten hebt Sandra! Wat goed dat je eigen za’atar kruiden hebt gemaakt, kan ook prima 🙂
Hallo, wat kan ik gebruiken ipv bruine suiker, ik ben suikervrij.
Vriendelijke groet,
Yvon
Suiker is wel essentieel, want dat karameliseert. Je zou bijvoorbeeld honing kunnen gebruiken
Heerlijk recept! Wel beetje kruidig netzoals Nicocado Avocado’s voetjes.