Goulash

Hongaars stoofgerecht van rundvlees

door SmaakMenutie
Goulash

Pörkölt

Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. En als basis voor de saus gebruiken we Heinz Tomato Frito. De zachte textuur is de ideale basis voor stoofgerechten als deze goulash. Ook in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht kan je deze saus overigens goed gebruiken. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Net waar je zin in hebt!

Goulash

Goulash

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.6/5
( 117 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g runderlappen
  • 500 g vastkokende aardappelen
  • 350 g Heinz Tomato Frito (1 pakje)
  • 100 g worteltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode ui
  • 1 runderbouillon blokje
  • 1 klont roomboter
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen karwijzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1/2 tl cayennepeper
  • Verse peterselie

Zo maak je het

  • Snijd circa 800 g runderlappen in grove stukken. Neem een braadpan en bak het vlees in een ruime klont roomboter rondom 5-10 minuten aan op hoog vuur.
  • Snijd ondertussen 1 rode ui in halve ringen, 2 tenen knoflook fijn en 100 g worteltjes in ringetjes. 
  • Voeg toe bij het vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Snijd ondertussen 2 paprika's (rood en geel) in reepjes en voeg deze eveneens toe aan het geheel. Bak de paprikareepjes al omscheppend een minuut of 3 mee.
  • Voeg 1 el tomatenpuree toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens ruim 2 tl paprikapoeder, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl gemalen karwijzaad en een 1/2 tl cayennepeper toe. Meng gronding en bestrooi vervolgens met 1 el bloem. Roer door het geheel.
  • Schenk nu 350 g Heinz Tomato Frito bij het vlees samen met 350 ml heet water. Verkruimel tevens 1 runderbouillonblokje. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Voeg 400-500 g voorgekookte vastkokende aardappelblokjes toe en laat deze nog 20-25 minuten mee pruttelen. Laat eventueel de laatste 15 minuten het deksel van de pan zodat het geheel wat kan inkoken.
  • Serveer met verse peterselie en witte rijst en/of stokbrood.

Goulash ingrediënten Goulash makenGoulash Hongaarse goulash Goulash recept

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

34 reacties

Kirsten 22 december 2020 - 14:18

Hij staat nu heerlijk te pruttelen. Ben benieuwd hoe die smaakt. Ruikt heerlijk zoals gewoonlijk met jullie recepten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:10

Wat lekker Kirsten! Hopelijk smaakte het net zo goed als het rook☺️

Reply
Karin 24 december 2020 - 15:00

Wij eten dit met kerst!!! Met rijst, kruidenboter stokbrood en sla!!! Het staat nu te pruttelen!!

Reply
SmaakMenutie 25 december 2020 - 10:14

Lekker Karin! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Elizabeth 27 januari 2021 - 01:15

Kan ik de fritto vervangen door iets anders want dit is niet verkrijgbaar hier in de fillipijnen

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 12:29

Ja hoor Elizabeth, je kan het vervangen door passata (tomatensaus). Succes!

Reply
De Sutter 11 november 2021 - 14:36

Sta volgende week op het menu ben benieuwd

Reply
Wenche 28 september 2022 - 13:14

Of verse tomaten 🙃

Reply
Anja W. 10 februari 2021 - 18:04

Vanmiddag dit recept gemaakt in mijn elektrische snelkookpan. Vlees aangebraden op sauté in de roomboter, vervolgens bouillon toegevoegd. Daarop de ui, de worteltjes, knoflook, en 2 gesneden puntpaprika’s, de kruiden vermengd met de bloem, daarop de tomato frito en de tomatenpuree. Niet roeren! Deksel op de pot en 55 minuten op stew/meat. (Heb na de kooktijd nog twee extra puntpaprika’s toegevoegd.) Resultaat? Nog nooit zo’n heerlijke goulash gegeten!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:13

Fijn dat het met de snelkookpan is gelukt en dat je ervan genoten hebt Anja! Bedankt voor het delen van de bereidingswijze in deze pan 🙂

Reply
peter 17 mei 2021 - 12:48

Goedemiddag,

is karwijzaad en komijn poeder niet hetzelfde?
ipv komijn, kan ik dan ook djinten gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 10:14

Hoi peter, karwij en komijn zijn 2 verschillende kruiden maar lijken wel op elkaar! De smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als dat van komijn. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is. En je kan inderdaad djintan gebruiken, dat is gemalen komijnzaad!

Reply
peter 21 mei 2021 - 10:49

sorry, ben ik weer.
ik heb karwijzaad , alleen geen gemalen. kan ik dit ook gebruiken?
en welke hoeveelheid gebruik ik dan?

Reply
SmaakMenutie 21 mei 2021 - 11:18

Ja hoor, zelfde hoeveelheid gewoon even zelf malen met de vijzel 🙂

Reply
Marga Barendregt Kort 27 mei 2021 - 10:50

Dit was weer een heerlijk recept

Reply
SmaakMenutie 27 mei 2021 - 12:12

Leuk om te horen Marga! 🙂

Reply
Henny 27 juni 2021 - 09:39

MMMMMMM lekker, straks maken. Wij eten er orzo bij ipv rijst.
Bedankt voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 28 juni 2021 - 10:26

Ook lekker Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Bert 22 oktober 2021 - 11:15

Hongaarse goulash gemaakt was heerlijk

Reply
Marja Greve 25 oktober 2021 - 12:34

Heerlijk recept. Ik heb het in de slowcooker gedaan.

Reply
Chanel 7 januari 2022 - 14:35

Ik maak deze vandaag voor de…- ik heb eigenlijk geen idee voor de hoeveelste keer, de vijftigste? Hij is zooo lekker, ik laat de aardappelen altijd achterwege ivm koolhydraten/lichter eten maar dat verandert niets aan de smaak. De rest van het gezin heeft er het liefst een lekker stuk robuust stokbrood bij (en ik stiekem ook..). Toprecept!

Reply
Cindy 5 maart 2022 - 10:25

Wat een heerlijk recept is dit, echt een dikke 10!
Wij gaan het vandaag voor de 2e keer maken!
Lekker met een stokbroodje, en rijst erbij 🙂

Reply
Irene 1 september 2022 - 20:03

Potverdorie wat is dit lekker! Ik heb wel vaker goulash gemaakt, maar deze is echt het lekkerst! Komt ook door de kruiden denk ik. Dank!

Reply
Chef Klok 2 september 2022 - 16:17

Hier staat hij nu ook op het vuur! Het ruikt al goed, dus dat belooft wat qua smaak!

Reply
Wenche 28 september 2022 - 13:19

Vandaag hier op het menu…
Uiteraard met een eigen twist… De losse kruiden vervangen voor garam masala kruiden in dezelfde hoeveelheid als opgeteld de kruiden uit het recept, een combi van passata en verse tomaten ipv de fritto en als extra (kastanje)champignons toegevoegd (dat hoort er toch wel een beetje bij, bij zo’n herfstige stoofmaaltijd).

Vandaag met rijst, morgen als lunch lekker dopen met stokbrood…

Reply
Marleen 3 oktober 2022 - 14:26

Het staat heerlijk te pruttelen, maar ik denk dat ik het de volgende keer in de slowcooker maakt. Dan komen de smaken meer te zijn recht.

Reply
Annelies 4 oktober 2022 - 10:23

Ook hier staat het nu te pruttelen. Wat een heerlijk rijke geuren! Wordt helemaal zalig, weet ik nu al! 😉

Reply
Mike 16 oktober 2022 - 13:37

2 weken geleden voor het eerst gemaakt en hij staat nu weer te pruttelen. Werkelijk een kleurrijk kunstwerk in de pan tijdens de bereiding.
Dit gerecht ziet er bijna net zo mooi uit als het smaakt. Verrukkelijk!
Deze keer wat meer aardappelen erbij zodat we het zonder rijst/stokbrood kunnen eten.

Reply
Marleen 8 december 2022 - 09:32

Wil dit gerecht met kippendijen maken zou dat kunnen?

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 16:42

Ja ik denk dat dat wel moet kunnen, je hoeft het dan waarschijnlijk ook iets minder lang te stoven!

Reply
Carla 10 januari 2023 - 18:15

Ik heb lang gezocht naar de smaak van de goulash zoals ik die in Oostenrijk at en ik ben er nu achter dat je die smaak krijgt door inplaats van gewoon paprikapoeder, gerookt paprikapoeder te gebruiken en dat mag een eetlepel zijn. Eindelijk precies de smaak die ik zocht. Misschien lijkt die het meest op het Hongaarse paprikapoeder, dat inderdaad anders is dan het gewone paprikapoeder hier. Echt een aanrader! Verder prima recept.

Reply
Carla 10 januari 2023 - 18:27

Ok, ik lees net dat gerookt paprikapoeder in Hongarije niet gebruikt wordt, maar dan deden ze dat kennelijk wel in Oostenrijk, want het smaakt hierdoor precies zo als daar. Heerlijk!

Reply
Wil van der Velde 19 februari 2023 - 16:31

Dit noemen wij in Hongarije Pörkölt. Als je in Hongarije een Gulyás maakt is dit een bouillon met daarin wat stukken vlees, aardappel en wat groente. 😉

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2023 - 15:11

Check het intro van dit recept Wil, daar vertellen we er meer over 😉

Reply