Home Hoofdgerechten Hongaarse goulash

Hongaarse goulash

door SmaakMenutie
Goulash

Pörkölt

Van oorsprong is goulash (of goulasj) eigenlijk een Hongaarse soep. Maar ook de ingedikte variant die bekend staat als ‘pörkölt’, wordt vaak gewoon goulash genoemd. Dit stoofgerecht van rundvlees met paprika wordt niet alleen in Hongarije veel gegeten. In heel Centraal-Europa en de Balkan is dit een zeer populair gerecht. Je moet er wel een beetje geduld voor hebben, want de pan staat al gauw zo’n 3 uur te stoven. Maar ook hier geldt, hoe langer hoe lekkerder. Naast runderlappen voegen we aardappelen, wortel en paprika toe. En als basis voor de saus gebruiken we Heinz Tomato Frito. De zachte textuur is de ideale basis voor stoofgerechten als deze goulash. Ook in een pasta, op een pizza of in een rijstgerecht kan je deze saus overigens goed gebruiken. Naar Hongaars gebruik serveer je de goulash met witte rijst of stokbrood. Maar ook lekker met een frisse coleslaw. Net waar je zin in hebt!

Goulash

Goulash

Print dit recept
Personen: 6-8 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.0/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

800 g runderlappen
500 g vastkokende aardappelen
350 g Heinz Tomato Frito (1 pakje)
100 g worteltjes
2 tenen knoflook
1 rode paprika
1 gele paprika
1 rode ui
1 blokje runderbouillon
1 klont roomboter
1 el Heinz Tomato Puree
1 el bloem
2 tl paprikapoeder
1 tl gemalen karwijzaad
1 tl komijnpoeder
1/2 tl cayennepeper
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Snijd circa 800 g runderlappen in grove stukken. Neem een braadpan en bak het vlees in een ruime klont roomboter rondom 5-10 minuten aan op hoog vuur.
  • Snijd ondertussen 1 rode ui in halve ringen, 2 tenen knoflook fijn en 100 g worteltjes in ringetjes. 
  • Voeg toe bij het vlees en bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Snijd ondertussen 2 paprika's (rood en geel) in reepjes en voeg deze eveneens toe aan het geheel. Bak de paprikareepjes al omscheppend een minuut of 3 mee.
  • Voeg 1 el Heinz Tomato Puree toe en meng door het geheel.
  • Voeg vervolgens ruim 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl gemalen karwijzaad en een 1/2 tl cayennepeper toe. Meng gronding en bestrooi vervolgens met 1 el bloem. Roer door het geheel.
  • Schenk nu 350 g Heinz Tomato Frito bij het vlees samen met 350 ml heet water. Verkruimel tevens 1 runderbouillonblokje. Breng aan de kook en laat vervolgens op laag vuur 2 tot 2,5 uur zachtjes pruttelen met deksel op de pan.
  • Voeg 400-500 g voorgekookte vastkokende aardappelblokjes toe en laat deze nog 20-25 minuten mee pruttelen. Laat eventueel de laatste 15 minuten het deksel van de pan zodat het geheel wat kan inkoken.
  • Serveer met verse peterselie en witte rijst en/of stokbrood.

Goulash ingrediënten Goulash maken Hongaarse goulash Goulash recept

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Heinz.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Kirsten 22 december 2020 - 14:18

Hij staat nu heerlijk te pruttelen. Ben benieuwd hoe die smaakt. Ruikt heerlijk zoals gewoonlijk met jullie recepten.

Reply
SmaakMenutie 23 december 2020 - 10:10

Wat lekker Kirsten! Hopelijk smaakte het net zo goed als het rook☺️

Reply
Karin 24 december 2020 - 15:00

Wij eten dit met kerst!!! Met rijst, kruidenboter stokbrood en sla!!! Het staat nu te pruttelen!!

Reply
SmaakMenutie 25 december 2020 - 10:14

Lekker Karin! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Elizabeth 27 januari 2021 - 01:15

Kan ik de fritto vervangen door iets anders want dit is niet verkrijgbaar hier in de fillipijnen

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 12:29

Ja hoor Elizabeth, je kan het vervangen door passata (tomatensaus). Succes!

Reply
Anja W. 10 februari 2021 - 18:04

Vanmiddag dit recept gemaakt in mijn elektrische snelkookpan. Vlees aangebraden op sauté in de roomboter, vervolgens bouillon toegevoegd. Daarop de ui, de worteltjes, knoflook, en 2 gesneden puntpaprika’s, de kruiden vermengd met de bloem, daarop de tomato frito en de tomatenpuree. Niet roeren! Deksel op de pot en 55 minuten op stew/meat. (Heb na de kooktijd nog twee extra puntpaprika’s toegevoegd.) Resultaat? Nog nooit zo’n heerlijke goulash gegeten!

Reply
SmaakMenutie 11 februari 2021 - 11:13

Fijn dat het met de snelkookpan is gelukt en dat je ervan genoten hebt Anja! Bedankt voor het delen van de bereidingswijze in deze pan 🙂

Reply