Home Erik's Asia Urap urap (Indisch groentegerecht)

Urap urap (Indisch groentegerecht)

door SmaakMenutie

Knapperige groenten met kokos

Dit Indische bijgerecht zit boordevol groenten! Heerlijke knapperige groenten met geraspte kokos. Het was de eerste keer dat we het zèlf maakten, maar ik kan wel zeggen dat het een van de lekkerste Indische gerechten is dat ik heb gegeten (en geloof me, dat zijn er véél!). De boemboe krijgt door de lombok (peper) lekker wat pit, maar dankzij de kokos is het toch een mild-pittig gerecht. Varieer gerust met verschillende groenten. Smaakt heerlijk met bijvoorbeeld sambal goreng telor (scherp!) en ajam betawi of ajam smoor.

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Urap urap

Urap urap

Dit Indische bijgerecht zit boordevol groenten! Heerlijke knapperige groenten met geraspte kokos. Het was de eerste keer dat we het zèlf maakten... Erik's Asia Urap urap (Indisch groentegerecht) European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 25 keer gestemd )

Ingrediënten

200 g sperziebonen
150 g witte kool
125 g taugé
75 g geraspte kokos
4 djeroek poeroet (limoenblaadjes)
3 tenen knoflook
2 lomboks (rode peper)
2 kleine sjalotten
2 el gula djawa (palmsuikersiroop
1 tl koenjit (kurkuma)
1 tl ketoembar (koriander)
1/2 rode paprika
1/2 tl trassi (achterwege laten voor vegetarisch)
1/2 kleine winterpeen
1/2 limoen (sap)

Zo maak je het

  • Maak de boemboe met de (kom) van de staafmixer of keukenmachine. Doe een 1/2 rode paprika, 2 rode pepers, 2 kleine sjalotjes, 3 tenen knoflook, 4 limoenblaadjes, 1/2 tl trassi, 1 tl ketoembar (koriander) en 1 tl koenjit (kurkuma) in de mixer en maak er een mooie gladde boemboe van.
  • Doe een scheut olijfolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur kort aan. Voeg ook 2 el gula djawa en het sap van een halve limoen toe. Roer goed door elkaar.
  • Zet het vuur laag en meng 75 gr geraspte kokos door het geheel. Je zal zien (zie foto onder) dat het geheel droger wordt maar nog wel nat blijft. Zet het vuur heel laag of even uit terwijl je de groenten maakt.
  • Snijd een kleine halve winterpeen in reepjes of blokjes, halveer 200 gr sperziebonen, snijd de witte kool fijn (tenzij je een kant-en-klaar zakje hebt) en maak 125 gr taugé schoon.
  • Zet een grote pan water op het vuur en blancheer/kook de groenten als het water kookt in deze volgorde: doe als eerste de sperzieboontjes in de pan. Na 2 minuten voeg je de winterpeen toe. Als de winterpeen er 3 minuten in zit voeg je de taugé toe. En als de taugé er 1 minuut in zit voeg je nog 30 seconden de witte kool toe.
  • Na deze 6 à 7 minuten moet je de groenten direct onder ijskoud water afspoelen zodat ze niet verder garen. Laat even goed uitlekken. Zet ondertussen het vuur met je kokosmengsel weer wat hoger.
  • Voeg de groenten toe aan het kokosmengsel en verwarm terwijl je het goed door elkaar mengt. Je kan dit gerecht zowel koud als (lauw)warm eten. Persoonlijk vind ik iets warmer net wat lekkerder. Eet smakelijk!
Ingrediënten urap urap

Ingrediënten voor de boemboe

Boemboe Urap urapBoemboe met kokosrasp Urap urapGroenten Urap urapUrap urap recept

Misschien valt dit ook in de smaak

4 reacties

Barbera Oranje 6 januari 2019 - 14:00

Ik mis hierin de kencur, die is toch essentieel in Urap?
Verder eens een ander groentegerecht dan al die sayurs

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2019 - 08:47

Hoi Barbera, nee hoor dat is niet verplicht. Je kan het zeker toevoegen als je dat graag wilt, maar wij maken hem altijd zo. En hij is heerlijk 🙂

Reply
Marjolein 15 oktober 2019 - 20:37

Heerlijk! Ik heb al heel wat recepten van urap urap geprobeerd maar dit is de winnaar. Dank je wel voor het delen met ons.

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:57

Heel leuk om te horen Marjolein, fijn dat de urap urap in de smaak viel. Bedankt voor het compliment! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply