Home Erik's Asia Urap urap

Urap urap

Knapperige groenten met kokos

door SmaakMenutie
Urap urap

Mild-pittig

Dit Indische bijgerecht zit boordevol groenten! Heerlijke knapperige groenten met geraspte kokos. Het was de eerste keer dat we het zélf maakten, maar ik kan wel zeggen dat het een van de lekkerste Indische gerechten is dat ik heb gegeten (en geloof me, dat zijn er véél). De boemboe krijgt door de rode peper lekker wat pit, maar dankzij de kokos is het toch een mild-pittig gerecht. Varieer gerust met verschillende groenten. Smaakt heerlijk met bijvoorbeeld sambal goreng telor (scherp!) en ajam betawi of ajam smoor.

Urap urap

Urap urap (Indisch groentegerecht)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 78 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g sperziebonen
  • 150 g witte kool
  • 125 g taugé
  • 75 g geraspte kokos
  • 4 djeruk perut (limoenblaadjes)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode pepers
  • 2 sjalotten
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2  winterpeen
  • 1/2 limoen (sap)
  • 2 el gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1/2 tl trassi (achterwege laten voor vegetarisch)

Zo maak je het

  • Maak de boemboe met de (kom) van de staafmixer of keukenmachine. Doe een 1/2 rode paprika, 2 rode pepers, 2 (kleine) sjalotten, 3 tenen knoflook, 4 limoenblaadjes, 1/2 tl trassi, 1 tl ketoembar en 1 tl koenjit in de mixer en maak er een mooie gladde boemboe van.
  • Doe een scheut zonnebloemolie in de wok en fruit de boemboe op laag tot matig vuur kort aan. Voeg ook 2 el gula djawa en het sap van een halve limoen toe. Roer goed door elkaar.
  • Zet het vuur laag en meng 75 g geraspte kokos door het geheel. Je zal zien (zie foto onder) dat het geheel droger wordt maar nog wel nat blijft. Zet het vuur heel laag of even uit terwijl je de groenten maakt.
  • Snijd een (kleine) halve winterpeen in reepjes of blokjes, halveer 200 g sperziebonen, snijd de witte kool fijn (tenzij je een kant-en-klaar zakje hebt) en maak 125 g taugé schoon.
  • Zet een grote pan water op het vuur en blancheer/kook de groenten als het water kookt in deze volgorde: doe als eerste de sperzieboontjes in de pan. Na 2 minuten voeg je de winterpeen toe. Als de winterpeen er 3 minuten in zit voeg je de taugé toe. En als de taugé er 1 minuut in zit voeg je nog 30 seconden de witte kool toe.
  • Na deze 6 á 7 minuten moet je de groenten direct onder ijskoud water afspoelen zodat ze niet verder garen. Laat even goed uitlekken. Zet ondertussen het vuur met je kokosmengsel weer wat hoger.
  • Voeg de groenten toe aan het kokosmengsel en verwarm terwijl je het goed door elkaar mengt. Je kan dit gerecht zowel koud als (lauw)warm eten. Persoonlijk vind ik iets warmer net wat lekkerder. Eet smakelijk!

Ingrediënten urap urapBoemboe Urap urapBoemboe met kokosrasp Urap urapGroenten Urap urapUrap urapUrap urap recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

34 reacties

Barbera Oranje 6 januari 2019 - 14:00

Ik mis hierin de kencur, die is toch essentieel in Urap?
Verder eens een ander groentegerecht dan al die sayurs

Reply
SmaakMenutie 8 januari 2019 - 08:47

Hoi Barbera, nee hoor dat is niet verplicht. Je kan het zeker toevoegen als je dat graag wilt, maar wij maken hem altijd zo. En hij is heerlijk 🙂

Reply
Heerlijk gerecht om te maken en te eten. 5 oktober 2020 - 00:39

Heerlijk gegeten

Reply
SmaakMenutie 5 oktober 2020 - 10:06

Fijn, leuk om te horen! 🙂

Reply
Marjolein 15 oktober 2019 - 20:37

Heerlijk! Ik heb al heel wat recepten van urap urap geprobeerd maar dit is de winnaar. Dank je wel voor het delen met ons.

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:57

Heel leuk om te horen Marjolein, fijn dat de urap urap in de smaak viel. Bedankt voor het compliment! En uiteraard graag gedaan 🙂

Reply
Michelle 5 mei 2020 - 11:48

Hallo, ik ben in deze tijd veel van jullie receptjes aan het uitproberen, allemaal net zo heerlijk! Ik zie dat door dit gerecht limoenblaadjes moeten. Deze kan ik helaas niet vinden in de supermarkt, ik gok dat deze wel bij een toko gekocht kunnen worden, maar zou ik dit ook kunnen vervangen door iets anders? Of smaakt het ook net zo lekker zonder? Ik ben erg benieuwd!

Reply
SmaakMenutie 5 mei 2020 - 13:06

Hoi Michelle, leuk dat je veel van onze recepten aan het maken bent en dat ze in de smaak vallen 🙂 Je kan de limoenblaadjes achterwege laten hoor en er een scheutje limoensap doorheen doen. Maar als je dat niet hebt, is dat geen probleem en doe je het zonder.

Reply
Michelle 5 mei 2020 - 13:59

Bedankt voor de snelle reactie 🙂 Ik ga het dan met limoensap maken!

Reply
Lieneke Castel 29 juni 2020 - 21:29

Heerlijke Urap.
We hebben gesmuld. Dank je wel.

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2020 - 11:34

Fijn dat de urap in de smaak viel Lieneke, leuk om te horen! 🙂

Reply
Mieke Von Harenberg 13 juli 2020 - 13:55

De urap is heerlijk, in combinatie met de overheerlijke ajam rendang een hemelse maaltijd ?

Reply
SmaakMenutie 14 juli 2020 - 11:07

Wat een heerlijke combi inderdaad Mieke! Fijn dat het heeft gesmaakt 🙂

Reply
Marlein 10 november 2020 - 17:19

Erg lekker! Fijn dat het een gerecht is met veel groenten. Ik heb het gegeten met ajam rendang en met beef rendang, beide goede combinatie. Heb de groenten in water met zout gekookt.

Reply
SmaakMenutie 11 november 2020 - 08:56

Bedankt voor je leuke reactie Marlein, fijn dat de urap in de smaak viel. En heerlijke combinatie met het vlees 🙂

Reply
Bianca Demouge 25 maart 2021 - 10:39

Goede morgen, ik wil dit gaan maken maar kan op dit moment niet aan geraspte komen. Kan ik dat vervangen door kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 25 maart 2021 - 15:07

Nee helaas Bianca, dat is toch wel wat anders. En achterwege laten wordt ook lastig, want het geeft dit gerecht juist zijn kenmerkende smaak. Overigens is het gewoon bij de supermarkt te koop!

Reply
Lieke 8 mei 2021 - 10:49

heerlijk recept, dank!!

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2021 - 12:41

Fijn dat ervan genoten hebt Lieke! 🙂

Reply
Annelies 6 juli 2021 - 21:25

Vanavond gemaakt en heb zitten smullen. Heb wel een maggiblokje in de boemboe gedaan. En had geen koenjit en heb kurkuma gebruikt. En ik had geen citroenblaadjes, heb wat van de limoenschil geraspt en erdoor heen gedaan. Het was heerlijk!!!

Reply
SmaakMenutie 7 juli 2021 - 10:08

Fijn dat je van ons recept genoten hebt Annelies! Overigens is koenjit hetzelfde als kurkuma 🙂

Reply
Aletta 7 september 2021 - 14:08

Ik geniet erg van jullie Asia afdeling. Er gaat een wereld voor mij open, althans om deze gerechten zelf eens te bereiden. Op de foto bij dit gerecht zie ik dat jullie de pitjes en de zaadlijsten van de rode peper laten zitten. Is dat de bedoeling?
En: kan dit gerecht de volgende dag worden opgewarmd?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2021 - 16:02

Leuk om te horen dat je zo van onze recepten geniet Aletta! Yes, de pitjes en zaadlijsten kan je gerust laten zitten hoor. Die geven de boemboe juist wat pit. Urap kan je de volgende dag ook weer (een beetje) opwarmen, maar koud minstens zo lekker. Geniet ervan!

Reply
Len 27 oktober 2021 - 10:00

Als ik het voor 8 personen maak moet ik dan alle ingrediënten verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 27 oktober 2021 - 12:44

Ik zou met de boemboe iets voorzichtiger zijn Len (X 1,5) en voor de groenten kan je wel de dubbele hoeveelheden aanhouden. Geniet ervan! 🙂

Reply
Ankie 30 november 2021 - 17:51

Hi,
Ik denk dat mijn gerecht te pittig is geworden , kan ik hier iets tegen doen
Groetjes ankie

Reply
SmaakMenutie 6 december 2021 - 10:57

Klein beetje extra citroen en suiker toevoegen. Dan moet het goed komen 🙂

Reply
Monique 29 december 2021 - 17:33

Wauw, dit gerecht gemaakt met kerst, het was heerlijk!
Alleen maar positieve reacties van mij gasten.
Als voorgerecht had ik de indische pasteitjes, deze waren ook top!
Bedankt voor het recept. Ga ik nog zeker vaker maken.

Reply
Doreen Bouwman 2 april 2022 - 10:17

Goedemorgen, ik had een zakje gedroogde djeruk perut gekocht maar nu ik jullie foto nog wat beter bekijk zien jullie blaadjes er vers uit!
Kan ik de gedroogde gebruiken of moet ik verse gaan kopen?
Alvast bedankt voor je reactie en voor de geweldig lekkere recepten!

Reply
SmaakMenutie 2 april 2022 - 10:41

Gedroogde blaadjes zijn geloof ik niet geschikt voor consumptie, dus ben bang dat je verse moet kopen Doreen! En bedankt voor je compliment, leuk om te horen 🙂

Reply
Teun 20 april 2023 - 20:53

Heerlijk, gaat bij de favorieten.
Een tip, ik vries veel verse ingrediënten die ik bij de supermarkt/toko koop in. Djeruk perut en Pandanblad wassen, goed drogen, los invriezen en als ze bevroren zijn in een zakje. Gember schillen en in stukken invriezen enzovoorts.

Reply
Jim 11 augustus 2023 - 15:31

Kun je dit gerecht ook invriezen.

Reply
SmaakMenutie 12 augustus 2023 - 11:01

Zou ik niet doen, gaat ten koste van de knapperigheid van de groenten

Reply
Harry 12 maart 2024 - 12:13

Goedenmiddag,
Ik heb hem gisteren gemaakt, moet zeggen dat ik blij verrast was!
Als ik de volgende keer weer eens voor mijn vrienden ga koken?
Is dit recept zeker van de partij.

Reply