Een kleurrijk groentefeestje
Urap urap is een overheerlijk Indisch bijgerecht dat barst van de groenten én smaak. Bestaande uit knapperige, beetgare groenten gemengd met een kruidige boemboe en geraspte kokos.
Het was natuurlijk niet de eerste keer dat we urap urap zelf maakten, maar nu is ‘ie helemaal perfect. Persoonlijk vind ik het een van de lekkerste Indische gerechten die er zijn. Het gerecht is fris, een tikkie pittig en eigenlijk perfect in balans. Een ideaal bijgerecht dat elke rijsttafel compleet maakt.
De zelfgemaakte boemboe is de smaakmaker
De smaakmaker is uiteraard de boemboe. Die maken we van rode paprika, rode peper, sjalot, knoflook, limoenblaadjes (djeruk perut), trassi (gefermenteerde garnalenpasta), ketoembar (korianderpoeder) en kurkuma. Alles gaat de hakmolen in tot we een gladde pasta hebben.
Voor een vegetarische variant kun je de trassi overigens gewoon weglaten, dan is de boemboe nog steeds vol van smaak. De boemboe fruit je kort aan in wat zonnebloem olie, en vervolgens voeg je gula djawa (of bruine basterdsuiker), het sap van een halve limoen en de geraspte kokos toe. De combinatie van precies de juiste hoeveelheden maken dit voor ons de perfecte urap urap. Ik weet zeker dat ‘ie bij jou ook in de smaal valt.
Geraspte kokos
Een van de belangrijkste ingrediënten van urap urap is uiteraard de geraspte kokos. Deze zorgt niet alleen voor de textuur maar ook voor een tikkie zoete smaak die de pittigheid van de boemboe goed balanceert.
Je kunt kiezen voor verse kokos (als je die kunt vinden, zeker eens doen), of gebruik kant-en-klare geraspte kokos uit de toko of supermarkt. De kokos geeft echt die typische, tropische smaak die zo kenmerkend is voor de Indische keuken.
Groenten: varieer en experimenteer
Wat groenten betreft kun je alle kanten op. Wij kozen vandaag voor wortel, sperziebonen, witte kool en taugé. Blancheer de groenten kort zodat ze hun bite behouden en meng ze daarna met de warme boemboe-kokosmix.
Zowel koud als lauwwarm kan je ‘m serveren, maar persoonlijk vind ik ‘m nét iets lekkerder als hij nog een beetje warm is. Serveer met bijvoorbeeld sambal goreng telor (voor extra pit) en ajam smoor of bijvoorbeeld ajam betawi. Selamat makan!
34 reacties
Kun je dit gerecht ook invriezen.
Zou ik niet doen, gaat ten koste van de knapperigheid van de groenten
Goedenmiddag,
Ik heb hem gisteren gemaakt, moet zeggen dat ik blij verrast was!
Als ik de volgende keer weer eens voor mijn vrienden ga koken?
Is dit recept zeker van de partij.