Home Erik's Asia Nasi goreng (origineel familierecept!)

Nasi goreng (origineel familierecept!)

door SmaakMenutie

Nasi uit blik

Toen ik vroeger op de basisschool eens bij een vriendje aan het spelen was vroeg zijn moeder of ik nasi wilde blijven eten. Ik bedacht me geen moment en zei direct ja! Niet wetende dat er zoiets bestond als nasi uit blik. Met doperwten, ieuw. De extra toevoeging was een spiegelei, iets wat voor satésaus moest doorgaan en een hele zure augurk. Tegen heug en meug heb ik mijn bord leeggegeten. Een ding wist ik nu echt zeker; thuis eet ik de állerlekkerste nasi goreng. Daarom hier exact ons familierecept. Selamat makan! Oftewel eet smakelijk.

PS: Als je in Indonesië nasi besteld moet je niet vreemd opkijken als je een kommetje witte rijst krijgt. Nasi betekent namelijk simpelweg gekookte rijst. Goreng betekent gebakken. Nasi goreng is dus letterlijk gebakken rijst. Wat trouwens ook heerlijk is, is nasi kuning. Probeer maar eens!

Nasi goreng

Nasi goreng

Toen ik op de basisschool eens bij een vriendje aan het spelen was vroeg zijn moeder of ik nasi wilde blijven eten. Ik bedacht me geen moment en zei... Erik's Asia Nasi, nasi goreng, rijst, Indisch, recept, familierecept Indisch Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 62 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g witte rijst
300 g rundergehakt
200 g katenspek (broodbeleg)
100 gr achterham
4 eieren
3 tenen knoflook
1 runderbouillonblokje
5 el ketjap manis
2 el gebakken uitjes
1 tl knoflookpoeder (optioneel)

Zo maak je het

  • Kook 300 gram witte rijst in de pan of, liever nog, de rijststomer.
  • Snijd ondertussen 3 tenen knoflook fijn en fruit deze even aan in een scheutje olie in een ruime pan (waar een deksel op kan). Voeg vervolgens 300 gr rundergehakt toe en rul tot het gehakt bruin is.
  • Voeg nu 5-6 el ketjap manis toe en een verkruimeld runderbouillonblokje. Meng alles goed door elkaar en laat met deksel op de pan op matig vuur zachtjes pruttelen.
  • Snijd 200 gr katenspek in kleine stukjes en bak deze in een (koeken)pan enkele minuten aan op matig vuur. Ze hoeven niet doorbakken te zijn. Laat uitlekken in een vergiet of op keukenpapier.
  • Kluts ondertussen 3 eieren in een kommetje samen met 3 el melk of water. Bak hiervan twee omeletten in de pan waarin je zojuist het katenspek hebt gebakken.
  • Rol de omeletten op (zoals een pannenkoek) en snijd in dunne reepjes. Doe hetzelfde met 100 gr achterham. Zet even apart.
  • Haal het deksel van de pan en voeg 2 el gebakken uitjes toe aan het gehaktmengsel. Kluts tevens een eitje door het mengsel. Zodra het geheel wat begint te binden zet je het vuur wat lager.
  • Voeg de rijst toe aan het gehaktmengsel en meng alles grondig door elkaar.
  • Voeg nu ook de katenspek, de reepjes omelet en de ham toe. Meng alles grondig door elkaar en voeg naar smaak extra ketjap toe. That's all!
  • Serveer met atjar ketimoen of atjar tjampoer, kroepoek en sambal of chilisaus. Of maak er een lekker saté bij of Foe Yong Hai.
Nasi goreng recept Nasi goreng indonesisch Nasi goreng makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

32 reacties

Felice 17 september 2017 - 21:58

Ha tim en erik, ik heb vanavond de nasi gemaakt! MijN RJST was helaas tot pap gekookt dus heb ik er mie door heen gedaan was ook heel lekker😋 Ook een prei door het gehaktmengsel is een goed idee. En in plaats van ham en katenspek deed ik er schwartzwalder schinken door beslist een aanrader! Dus je kumt met dit recept nog aardig varieeren! Liefs felice

Reply
SmaakMenutie 18 september 2017 - 09:10

Hoi Felice, wat jammer dat je rijst niet was gelukt. Een tip is een rijstkoker, dan kan deze nooit mislukken. Wel een heel goed idee om er mie doorheen te doen. Lijkt dan eigenlijk een beetje op de mihoen die ook op de website staat. De schwarzwalderham is inderdaad ook een goed alternatief voor de katenspek. Dat is het leuke aan dit recept, de variaties zijn eindeloos 🙂

Reply
Marjolijn 11 november 2017 - 15:50

Dit is met stip de lekkerste nasi die ik ooit heb gegeten :). Nog niet eerder nasi gemaakt met gehakt, maar eigenlijk is dit veel lekkerder dan met kip/varkensvlees! Ik zeg.. geen satesaus meer nodig hoor. Dit gerecht is op zichzelf al heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 12 november 2017 - 19:01

Hoi Marjolijn, wat superleuk om te horen :D! Dit recept is al decennia in de familie, dus extra leuk dat nu iedereen het kan maken zoals ik het ken ;). -Erik

Reply
Sandra 22 november 2017 - 14:08

Toprecept weer! Dank voor het delen!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2017 - 18:38

Thanks Sandra, fijn dat je genoten hebt ervan 🙂

Reply
liade wilde 1 december 2017 - 16:01

Zo, vanavond dus de echte Saté en de echte satésaus en de echte Nasi Goreng, ik heb mijn oogjes dicht gedaan en genoten, Axel trouwens ook, dit is echt zei hij, groetjes en bedankt voor de recepten, Lia.

Reply
SmaakMenutie 2 december 2017 - 15:21

Wat leuk om te horen Lia 🙂 Fijn dat jullie er van genoten hebben! Groetjes Tim en Erik

Reply
Jolanda 19 september 2018 - 18:21

Dag Tim en Eric, vanavond heb ik deze nasi gemaakt. Wat groente erbij geserveerd met kroepoek en satésaus. Zelfs mijn aardappeletende zoon en mijn bijna vegetarische dochter hebben gesmuld. Dit is absoluut een blijvertje! Dank jullie wel.

Groetjes, Jolanda

Reply
SmaakMenutie 20 september 2018 - 09:17

Hoi Jolanda, haha een groter compliment kunnen we niet krijgen 🙂 Leuk om te horen zeg! Uiteraard heel graag gedaan en dat jullie ons familierecept nog maar vaak mogen eten! Groetjes, Tim- SmaakMenutie

Reply
arie 23 oktober 2018 - 08:14

hoi,dit is inderdaad een top recept,ik verander er niks aan , vorige week voor de eerste keer gemaakt en vandaag op verzoek ga ik het weer maken , groeten arie

Reply
SmaakMenutie 23 oktober 2018 - 14:46

Hoi Arie, onwijs leuk om te horen! Altijd een goed teken als je het nog een keer mag maken 🙂 Eet smakelijk alvast vanavond! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Willy 17 mei 2019 - 13:26

Gisteren jullie nasi gemaakt. Superlekker! Ik had een grote pan gemaakt, omdat een buurman een pannetje voor hem en z’n vriendin kwam halen (zij is ernstig ziek en ik kook af en toe voor hen) en de bonuskinderen kwamen eten met hun kinderen. Iedereen vond het héérlijk. Zelfs de 4-jarige die in de ‘lustikniet’ fase zit heeft twee bordjes opgesmikkeld. Dit wordt een klassieker in ons huis!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2019 - 10:56

Hoi Willy, wat fijn om te horen dat de nasi bij iedereen in de smaak viel! Leuk 🙂 En wat goed dat je een grote pan maakt, zodat iedereen mee kan genieten! Het zegt wel wat dat zelfs de kleinste het lekker vindt!

Reply
Sanneke 18 september 2019 - 12:28

Ook deze was vorige week een succes! Ik vond zelf de spek een beetje overheersen dus daar doe ik er volgende keer wat minder van in!

Reply
SmaakMenutie 19 september 2019 - 09:30

Leuk om te horen Sanneke! Ons familierecept dient ter inspiratie, dus doe vooral wat je zelf het lekkerste vindt. Groet, Erik

Reply
Marjon 15 oktober 2019 - 09:08

Vanavond de heerlijke sate babi maken en ik wil er ook een nasi bij maken. Hopelijk is de combinatie van gehakt in de nasi en de varkenshaas in de sate geen probleem voor onze kritische tieners ;-). Wel heb ik inmiddels genoeg van jullie (of jouw, Erik) recepten gemaakt om te weten dat ze doorgaans erg lekker zijn! Heb er nu al zin in! Groetjes, Marjon

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:37

Hoi Marjon, leuk om te horen dat je zoveel van onze recepten maakt! Ik denk dat de combi van nasi met saté geen probleem zal zijn voor je kritische tieners ;). Maak er anders lekker frisse atjar bij. Doet het altijd goed in combinatie met vlees. Veel plezier met koken! Groetjes Erik

Reply
Barbera 15 oktober 2019 - 12:43

Ons familierecept Voegt nog toe koriander(gemalen) en laos aan de kruiderij, en prei en selderij aan het prutje. Ik vind het recept behoorlijk ingewikkeld en ik mis de pepers of een flinke schep sambal oelek. Groeten van Barbera

Reply
SmaakMenutie 16 oktober 2019 - 07:51

Hoi Barbera. Er zijn talloze familierecepten voor de nasi goreng. Ieder maakt hem zo op z’n eigen manier 😉

Reply
Ingrid 16 oktober 2019 - 16:06

Hallo mannen, van het weekend ga ik aan slag met de nasi. Al jullie andere Indische gerechten meerdere keren gemaakt. Heerlijk heerlijk. Mijn vraag is: welke soort rijst gebruiken jullie. Heb geen rijstkoker, moet die misschien maar eens aanschaffen.
Groet,
Ingrid

Reply
SmaakMenutie 17 oktober 2019 - 08:14

Hoi Ingrid, leuk om te horen. Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂 Wij gebruiken meestal gewone (snelkook)-rijst van de supermarkt. Het is zeker aan te raden om een rijstkoker aan te schaffen. Groet, Erik

Reply
Bianca 19 oktober 2019 - 17:57

Dit recept afgelopen week gemaakt. Bijna onze vingers erbij opgegeten. Echt lekker!! Dank je wel voor dit recept. Is zeker een blijvertje

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2019 - 09:26

Haha leuk om te horen zeg! Thanx voor het compliment 🙂

Reply
Karin Bijmans 23 oktober 2019 - 10:55

gisteren aan de slag gegaan met dit recept… heerlijk.. gelukkig meteen voldoende gemaakt zodat ik er volgende weken ook nog van kan genieten.

Reply
SmaakMenutie 24 oktober 2019 - 09:05

Fijn dat onze nasi in de smaak viel Karin! En extra maken is altijd een goed idee 🙂

Reply
Marcel 11 november 2019 - 16:48

Lekkere nasi goreng. Lekker recept.
Ik heb zelf aan het einde een lenteui een minuutje geroerbakt.

Tip voor degenen die geen rijststomer hebben…. Een metalen vergiet op een pan water en een passend deksel gaat ook goed. Wel regelmatig met een vork los roeren

Reply
SmaakMenutie 12 november 2019 - 12:16

Dankjewel Marcel, leuk om te horen. Lekker het lente-uitje 🙂 Thanks voor de tip ook voor de mensen zonder rijststomer!

Reply
Frans 13 november 2019 - 12:02

Er ontbreekt trassie aan het recept

Reply
SmaakMenutie 13 november 2019 - 12:06

In ons familierecept gebruiken wij geen trassi! Maar voeg het vooral toe 🙂

Reply
L 15 november 2019 - 12:05

Welke rijst gebruiken jullie en hoeveel water? Ik ben echt waardeloos met rijst, en zelfs in de rijstkoker plakt hij 🙁

Reply
SmaakMenutie 15 november 2019 - 12:35

Je kan gewoon snelkookrijst van de supermarkt gebruiken. Zorg dat de rijst een vingerkootje van je pink onder water staat in de rijstkoker. Dat is de truc, dan moet het lukken! Succes 🙂

Reply