Home <30 minuten Hutspot met spekjes

Hutspot met spekjes

Oud-Hollandse klassieker

door SmaakMenutie
Hutspot

Peen en uien

Deze Oud-Hollandse klassieker is écht krachtvoedsel voor in de koude wintermaanden. Hutspot is een heerlijke, stevige stamppot van wortelen, ui en aardappelen en staat ook wel bekend als peen en uien of wortel stamppot. Daarnaast koken we, zoals het hoort, ook spekjes mee en serveren er een rookworst bij. Maar bijvoorbeeld draadjesvlees kan natuurlijk ook. Een keer variëren of liever een koolhydraatarme variant? Maak dan eens onze hutspot met knolselderij. Net even anders maar minstens zo lekker!

Hutspot

Hutspot

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 800 g (voorgekookte) kruimige aardappelen
  • 750 g winterpenen
  • 125 g spekreepjes
  • 25 g roomboter
  • 2 uien
  • 1 rookworst
  • 4 el melk
  • 1 tl nootmuskaat

Zo maak je het

  • Neem een ruime (braad)pan en bak 125 g spekreepjes zonder olie of boter rondom aan.
  • Snijd ondertussen 2-3 (middelgrote) uien in halve ringen en snijd 750 g winterpenen in blokjes.
  • Voeg de gesneden ui en peen toe aan de spekjes en fruit al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg 800 g kruimige aardappelen toe en schenk er water bij tot het geheel net onder staat (ruim 1 liter). Laat 20 minuten zachtjes gaar koken. Verwarm ondertussen de rookworst volgens de verpakking.
  • Giet het geheel af en voeg een flinke scheut (warme) melk (circa 4 el) toe, een paar klontjes roomboter, een snuf nootmuskaat en een flinke snuf zout en peper. Stamp tot een enigszins grove puree.
  • Serveer met de rookworst en eventueel wat grove mosterd.Hutspot receptHutspotWortel stamppot
Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

1 reactie

Nathalie 25 januari 2024 - 16:30

I.p.v. spekblokjes neem ik chorizo. Deze bak ik een beetje uit, samen met de uien. En roer die aan het eind door de stamppot. Ook erg lekker!

Reply