Home Erik's Asia Indische bruine bonensoep

Indische bruine bonensoep

met spek

door SmaakMenutie
Indische bruine bonensoep

Minstens zo lekker

Iedereen kent natuurlijk de traditionele Hollandse bruine bonensoep, maar de Indische variant is minstens zo lekker – en misschien zelfs wel lekkerder! Deze soep krijgt zijn bijzondere karakter door de toevoeging van authentieke Indische ingrediënten, zoals ketjap, gebakken uitjes en eventueel een beetje sambal voor de liefhebbers van pit. Het is een gerecht dat je niet vaak ziet in de standaard Nederlandse keuken, maar door de invloed van de Indische gemeenschap in Nederland heeft het zich stevig genesteld in de Nederlandse eetcultuur.

Bruine bonensoep

Een Indisch tintje

Wat de Indische bruine bonensoep zo bijzonder maakt, is het gebruik van ketjap. Deze zoete sojasaus geeft de soep een rijke, diepe smaak die je niet in de traditionele versie zult vinden. De gebakken uitjes, die je vaak als topping kunt gebruiken, geven het gerecht een krokante, hartige bite, wat een heerlijke tegenhanger vormt voor de zachte, romige bonen. En voor wie van wat extra pit houdt, kan sambal niet ontbreken. Deze toevoeging maakt de soep helemaal af en geeft het gerecht een echte Indische flair.

Indische bruine bonensoep recept

Een gerecht met geschiedenis

Indische bruine bonensoep is een typisch Nederlands-Indisch gerecht dat zijn oorsprong vindt in de periode na de Tweede Wereldoorlog, toen veel mensen uit Indonesië naar Nederland verhuisden. Deze soep is een mooi voorbeeld van hoe de Indische keuken zich heeft vermengd met de Nederlandse tradities, wat heeft geleid tot een nieuwe, hybride eetcultuur. Gelijksoortige gerechten zijn bijvoorbeeld Indische macaroni of kimlo. Thuis aten wij deze soep altijd met een klassieke frikadel pan of Indische kipkluifjes, wat het een complete maaltijd maakt.

Indische bruine bonensoep maken

Snel en simpel

Het mooiste van deze soep is dat je het in slechts een half uurtje op tafel zet. De bruine bonen hoef je niet urenlang te koken, omdat de meeste recepten uitgaan van bonen uit blik of kant-en-klare gedroogde bonen die snel gaar zijn. Hierdoor is het een ideale soep voor drukke doordeweekse avonden, maar ook voor een gezellig etentje met vrienden of familie. De combinatie van de rijke smaken van de ketjap, het umami van de gebakken uitjes en de hartige bruine bonen maakt het een gerecht dat iedereen zal kunnen waarderen.

Met de Indische bruine bonensoep haal je een stukje geschiedenis en een heerlijke smaakbeleving in huis, die zowel snel te maken is als ontzettend lekker. Probeer het zelf en ontdek waarom dit gerecht steeds populairder wordt!

Indische bruine bonensoep

Indische bruine bonensoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 44 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 700 g bruine bonen
  • 400 g fijne soepgroente
  • 200 g katenspek
  • 2 aardappelen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 pot runderbouillon (340 ml)
  • 3 el ketjap manis
  • 3 el gebakken uitjes
  • Witte rijst

Zo maak je het

  • Neem 1 pot runder bouillon en schenk in een soeppan. Voeg 3 potten water toe en breng tegen de kook.
  • Snijd ondertussen 200 g katenspek in stukjes en bak al omscheppend zonder olie in de pan licht krokant.
  • Voeg de laatste paar minuten 2-3 gesneden tenen knoflook toe aan het katenspek en fruit even mee. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg 400 g fijne soepgroenten toe aan de soep samen met 2 kleine in blokjes gesneden (voorgekookte) aardappelen.
  • Laat 700 g bruine bonen uitlekken en spoel af onder koud water.  Voeg toe aan de soep en verwarm nog 5-10 minuten zonder te koken.
  • Voeg 3 el ketjap manis toe samen met 3 el gebakken uitjes. Voeg nu ook de katenspek toe. Serveer met witte rijst en/of bijvoorbeeld een kipgerecht of frikadel pan.

Indische bruine bonensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Lianne 22 mei 2024 - 21:42

De soep precies volgens recept gemaakt, het was heerlijk. Ook de kinderen smulden ervan!!

Reply
Timo 23 juni 2024 - 14:40

Hi Tim & Erik, 2 vraagjes: 1) betreft de 700g bruine bonen het netto gewicht of het netto uitlekgewicht? 2) betreffende de pot runderbouillon: is dezelfde hoeveelheid runderbouillon maken van een (half) runderbouillonblokje een volwaardig alternatief? Dank alvast!

Reply
SmaakMenutie 24 juni 2024 - 11:08

Hi Timo, nee dat is vaak het netto gewicht. Vervangen door bouillonblokjes kan helaas niet, je moet echt een pot (kracht) runderbouillon gebruiken 🙂

Reply
Timo 24 juni 2024 - 12:32

Ok, duidelijk en bedankt! 🙂

Reply
Timo 1 juli 2024 - 21:44

Gemaakt, en het was heerlijk hoor!

Reply
Mar 12 oktober 2024 - 20:16

Perfect,Heerlij,zoals alle recepten.

Reply
Fransje Spiljard 19 oktober 2024 - 13:33

Kan het ook met gedroogde Kapucijners?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2024 - 15:23

Ik denk het wel hoor, maar zelf hebben we dat niet eerder geprobeerd. Vergeet ze niet eerst te bereiden 🙂

Reply