Home Tips & weetjes De basisingrediënten van de Indische keuken

De basisingrediënten van de Indische keuken

door SmaakMenutie
Basisingrediënten Indische keuken

Lekker kruidig

De meeste Indische gerechten zijn zoals je waarschijnlijk wel weet lekker kruidig van smaak. Maar wat zijn nu eigenlijk de belangrijkste ingrediënten die absoluut onmisbaar zijn in je keukenkastje?

Eigenlijk worden in bijna alle Indische recepten standaard wel een ui of sjalotje en wat teentjes knoflook gebruikt en vormen ze samen met een lombok (rood pepertje) of wat sambal oelek de basis van het (stoof)gerecht. Met wat verse of gedroogde kruiden en specerijen worden ze fijngemalen tot een zogeheten boemboe (kruidenpasta). Vroeger in de tjobek (vijzel) maar gelukkig zijn er nu ook handige hak- en snijmachines die het spierballenwerk overnemen.

“Hoewel er volop kant-en-klare boemboe’s in de schappen liggen, is het natuurlijk veel lekkerder (én leuker!) om deze zelf te maken”

Tegenwoordig zijn de ingrediënten niet alleen maar te koop bij de toko in de grote stad, maar gelukkig ook bij de supermarkt bij jou om de hoek. En hoewel er volop kant-en-klare boemboe’s in de schappen liggen, is het natuurlijk veel lekkerder (én leuker!) om deze zelf te maken. Daarom hebben wij de meest gebruikte ingrediënten in onze Indische recepten voor jou op een rijtje gezet, zodat je alleen nog de verse producten in huis hoeft te halen. En daarmee zet je onze Indische familiegerechten in een handomdraai op tafel. Daarnaast leggen we je hieronder uit hoe je de hoeveelheden het makkelijkst aan kan passen in het geval de hele familie, vriendengroep (of buurt) gezellig aan de rijsttafel schuift!

De belangrijkste ingredienten in de Indische keuken zijn:

Hoeveelheden aanpassen

Meer of minder personen

De boemboe is de basis van vrijwel alle Indische gerechten. Na het aanfruiten van de boemboe voeg je de overige ingrediënten toe en – bij stoofgerechten – vaak ook het vocht zoals kokosmelk, bouillon of water. Heb je een recept gevonden voor bijvoorbeeld 4 personen en wil je dit maken voor 6 personen? Dan heb je aan de boemboe voldoende en hoef je alleen maar extra vocht en vlees of groenten toe te voegen. Zitten er ook gemalen of gedroogde kruiden in dan is een snufje extra meestal al prima. Wil je twee keer zoveel maken? Ook dan is voorzichtigheid geboden, doe alles ongeveer anderhalf keer. Let wel op met pepers en sambal. Wil je minder maken? Dan raden we aan om gewoon de hoeveelheid aan te houden en wat over is in te vriezen 😉

Kruiden aanpassen

De hoeveelheden kruiden in onze recepten kan je zien als een richtlijn. Het luistert zeker niet zo nauw als bijvoorbeeld bij brood, ijs of zoetwaar. Dus een snufje meer of minder zal niet zo veel uitmaken. Sommige kruiden zijn echter wel heel specifiek, zoals bijvoorbeeld kentjoer. Dit typerende kruid wordt veelal niet in combinatie met veel andere kruiden gebruikt. Daarnaast verschilt het ook sterk op welke manier het toegepast wordt. In een boemboe – die vaak nog aangefruit wordt – zal je merken dat de smaken soms ‘zachter’ worden.

Vlees en groenten

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan je met gemak extra vlees of groenten toevoegen als je een recept gevonden hebt wat je bijvoorbeeld voor 6 in plaats van 4 personen wil maken. De boemboes geven vaak meer dan genoeg smaak af om hiermee te variëren. Let wel dat je kooktijd mogelijk omhoog gaat. Je voegt immers ook extra vocht toe.

Sambal, lomboks en rawit – spicy or not?

Onze Indische familierecepten zijn over het algemeen niet al te pittig. Maar ben je iemand die altijd de gerechten met 3 pepertjes uitkiest bij de toko? Voeg dan gerust meer lomboks, rawits of een extra lepel sambal oelek toe. Denk je trouwens dat de zaadjes verwijderen de peper minder heet maakt? Nee, het zijn de zaadlijsten die het pepertje z’n pittigheid geven. Ook maakt het uit of je ze aanfruit of rauw gebruikt. Heb je tóch teveel pepers in je gerecht gedaan? Geen paniek. Je kan het gerecht wat blussen door er (extra) kokosmelk bij te doen. Wat ook helpt is limoensap of citroensap. Tot slot is suiker ook een optie, maar neem dan gula djawa of honing en liever geen (kristal)suiker.

17 reacties

Louise 14 augustus 2021 - 11:20

Hallo Tim en Erik, jullie hebben de Indische keuken bij me teruggebracht. Vroeger had ik allemaal recepten, maar die ben ik tijdens een verhuizing kwijtgeraakt.
Door jullie is de heerlijke geur van Indisch eten terug in huis en smullen we weer van de heerlijke gerechten. Én het smaakt nog steeds als vroeger.
Dank daarvoor!

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:10

Wat ontzettend leuk om te horen Louise! En wat jammer dat je al je recepten bent kwijtgeraakt, fijn dat we dat gevoel van vroeger een beetje terug hebben kunnen brengen. Een groot compliment dat het nog hetzelfde smaakt als vroeger, dank! 🙂

Reply
Jan-Willem 14 augustus 2021 - 13:10

Goed verhaal! Wij koken veel can jullie recepten, maar het is goed om te weten waarom je iets gebruikt en hoe je kunt variëren, dank voor het delen!

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:10

Graag gedaan Jan-Willem! Leuk dat jullie veel van onze recepten koken. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂

Reply
Reid-veltkamp Villy 14 augustus 2021 - 17:44

Bedankt,we our whole family all enjoy Indonesian food , thank you for all the great recipes

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:11

Graag gedaan! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂

Reply
Henny 14 augustus 2021 - 19:02

Bedankt voor deze duidelijke en makkelijke mail. Alles kunnen vinden hoe je met een recept erbij en met welke kruiden klaar te maken is. Een aanwinst op mijn recepten van jullie.
Een mooie en gezellig weekend.

Groet Henny

Reply
SmaakMenutie 16 augustus 2021 - 11:13

Leuk Henny, dat horen we graag 🙂 Fijn dat je wat aan deze tips hebt. Geniet van alles wat je nog gaat maken!

Reply
Jennifer 16 augustus 2021 - 20:00

Een hele leuke site is dit, veel dingen wist ik natuurlijk al omdat ik zelf indisch ben en heel veel indisch kook, maar ik heb een vraag: in welke gerechten gebruik je kentjur? Ik heb het in huis, maar ik gebruik het eigenlijk nooit. Zijn er bepaalde gerechten waar dit in hoort? En wat is voegt het qua smaak toe aan het gerecht?

Reply
SmaakMenutie 17 augustus 2021 - 10:46

Leuk om te horen Jennifer en leuk dat je zelf veel Indisch kookt! 🙂 Als je op de link klikt zie je waar wij kentjur bijvoorbeeld in gebruiken. Deze kruid is verwant aan gember en geeft een hele specifieke smaak en daarom wordt deze vaak niet in combinatie met veel andere kruiden gebruikt.

Reply
Conny 13 mei 2022 - 15:18

Ik gebruik het alleen in pindasaus

Reply
Geert 1 november 2021 - 16:34

Heerlijke site , maak er wekelijks gebruik van, met name het asia gebeuren. Ga zo door jongens.

Reply
Hilde 2 november 2021 - 14:25

Heel leuke site. Ga een indische rijstafel maken, met allemaal recepten van jullie. Maar nu heb ik een vraagje, hebben jullie ook iets van nagerechtjes,,?

Reply
SmaakMenutie 2 november 2021 - 14:53

Dankjewel Hilde, leuk om te horen! 🙂 Wij hebben (nog) geen Indische nagerechtjes op de website, maar die zullen er in de toekomst wel komen. Geniet van de heerlijke rijsttafel!

Reply
Monique F. 20 maart 2022 - 14:42

Hartelyke dank voor de Indische kruiden bylagen! Nu weet ik precies welke kruiden ik moet kopen en gebruiken om myn eigen boemboe te maken.
Bedankt voor de lekkere recepten!

Reply
Fokke 6 december 2022 - 10:45

Dag heren, wij zijn superblij met jullie gerechten. Wat ik wil weten is hoe je een blok kokos, santen 200 gram, klaar moet maken. Graag hoor ik even.

Reply
SmaakMenutie 6 december 2022 - 15:50

Leuk om te horen Fokke! De verhouding met kokosmelk is 1 op 5. Dus een half blok van 100 gram met 500 ml water komt overeen met 1,5 blik kokosmelk. Stel je hebt 1 blik kokosmelk van 400 ml nodig, dan heb je dus 1/3 blok santen nodig.

Reply