Home Erik's Asia De allerlekkerste satésaus

De allerlekkerste satésaus

door SmaakMenutie

Pindasaus of satésaus?

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté 😉 Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 🙂 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Zelf satésaus maken

Satésaus

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is... Erik's Asia De allerlekkerste satésaus European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 48 keer gestemd )

Ingrediënten

1 ui of sjalotje
2 tenen knoflook
1 lombok (rode peper)
5 el pindakaas (ca. 150 g)
80 ml kokosmelk
2 el ketjap manis
1 el gula djawa (of 1 el bruine suiker)
1 tl djahe (gemberpoeder)
1/2 tl ketoembar
Scheutje limoen- of citroensap
Gebakken uitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd een uitje, 2 teentjes knoflook en een rood pepertje (zonder zaadlijsten) ragfijn en bak in een scheutje olie even kort aan.
  • Voeg 2-3 el water toe samen met 1 tl djahe, een 1/2 tl ketoembar en een snuf zout. Breng tegen de kook aan maar niet laten koken.
  • Voeg nu 5 flinke el pindakaas toe en roer op matig vuur tot het een gladde massa is.
  • Voeg 2 el ketjap manis, een scheutje citroensap en 1 el gula djawa toe. Goed roeren en voeg tot slot ongeveer 80 ml kokosmelk toe.
  • Blijf constant roeren terwijl de saus op matig vuur warmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. That's it, de enige echte Indische satésaus!

TIP

    • Tip van Erik
    Satésaus moet niet koken. Houd dus het vuur laag of matig en roer constant. En tussendoor natuurlijk proeven. Meer pit dan kan je sambal toevoegen en wil je hem wat zoeter dan voeg je extra ketjap manis toe.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    10 reacties

    Ingrid 28 maart 2019 - 11:06

    Vandaag voor de zoveelste keer ga ik jullie saté saus maken. Echt verrukkelijk. Veel complimenten gekregen, maar de eer komt jullie toe.

    Reply
    SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:40

    Haha dankjewel! 🙂 Leuk om te horen dat de satésaus in de smaak valt. Wat ons betreft echt de állerlekkerste! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    esther 6 april 2019 - 10:28

    hallo ik wil voor 20 personen maken, hoe doe ik dat met de ingredieeten??

    Reply
    SmaakMenutie 6 april 2019 - 14:46

    Hoi Esther, de hoeveelheden keer 3. Alleen zou ik de hoeveelheid pindakaas keer 4 à 5 doen. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Het is een beetje aftasten en proeven. Succes! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Kitty 27 juli 2019 - 20:49

    Hoihoi,
    Jullie saté saus is geweldig! (En alle andere (Indische) recepten). Maar ik heb (ongelooflijk ik weet t) over. Kan ik t ook invriezen?
    Grt Kitty

    Reply
    SmaakMenutie 29 juli 2019 - 19:12

    Dankjewel Kitty, leuk om te horen! Wij doen het zelf nooit, maar je kan het vast en zeker gewoon invriezen hoor. Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Veronique 15 september 2019 - 16:17

    Heerlijk ! En ja invriezen gaat prima, doen wij altijd. Groetjes Veronique

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:37

    Goed om te horen dat het inderdaad kan Veronique! 🙂

    Reply
    Michiel Turenhout 13 oktober 2019 - 17:34

    Ha mannen, Jaarlijks kook ik samen met mijn moeder al jaren een rijsttafel voor de fam. Hier erg lekkere en leuke inspiratie opgedaan…. en oooo man! wat wordt ik ziels gelukkig van dit eten!!!! ga zo door mannen!

    Reply
    SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:33

    Ha Michiel! Wat super leuk om te horen 🙂 Thanks voor de complimenten!

    Reply