Home Erik's Asia Satésaus

Satésaus

de állerlekkerste!

door SmaakMenutie
Satésaus

Pindasaus of satésaus?

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté. Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 😉 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Satésaus

Satésaus

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.7/5
( 248 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 150 g pindakaas
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 rode peper
  • 2 el ketjap manis
  • 1 el gula djawa
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl ketoembar
  • Citroensap

Zo maak je het

  • Snijd 1 sjalot, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (zonder zaadlijsten) ragfijn en fruit in een scheutje olie op matig vuur even aan. Je kan uiteraard ook de mixer gebruiken om het geheel fijn te snijden.
  • Voeg een scheutje water (3-4 el) toe samen met 1 tl djahé, 1/2 tl ketoembar en een snuf zout.
  • Meng vervolgens 150 g pindakaas door het geheel tot je een mooie gladde massa hebt.
  • Voeg 2 el ketjap manis, een scheutje (verse) citroensap en 1 el gula djawa (of bruine basterdsuiker) toe. Meng even grondig door elkaar.
  • Verdun het geheel met de kokosmelk. Voeg circa 100 ml toe voor een mooie saus. 
  • Blijf constant roeren (liefst met en kleine garde) terwijl de saus op matig vuur opwarmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. That's it, de enige echte Indische satésaus!

Satésaus ingrediëntenSatésaus Zelf satésaus maken

TIP

Satésaus moet niet koken. Houd dus het vuur laag of matig en roer constant. En tussendoor natuurlijk proeven. Meer pit dan kan je sambal toevoegen en wil je hem wat zoeter dan voeg je extra ketjap manis toe.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

77 reacties

Ingrid 28 maart 2019 - 11:06

Vandaag voor de zoveelste keer ga ik jullie saté saus maken. Echt verrukkelijk. Veel complimenten gekregen, maar de eer komt jullie toe.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:40

Haha dankjewel! 🙂 Leuk om te horen dat de satésaus in de smaak valt. Wat ons betreft echt de állerlekkerste! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Ad Vos 9 mei 2020 - 08:29

Kan ik ook gembersiroop doen i.p.v gemberpoeder?

Reply
SmaakMenutie 9 mei 2020 - 09:22

Ja dat zou wel moeten kunnen Ad!

Reply
esther 6 april 2019 - 10:28

hallo ik wil voor 20 personen maken, hoe doe ik dat met de ingredieeten??

Reply
SmaakMenutie 6 april 2019 - 14:46

Hoi Esther, de hoeveelheden keer 3. Alleen zou ik de hoeveelheid pindakaas keer 4 à 5 doen. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Het is een beetje aftasten en proeven. Succes! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Kitty 27 juli 2019 - 20:49

Hoihoi,
Jullie saté saus is geweldig! (En alle andere (Indische) recepten). Maar ik heb (ongelooflijk ik weet t) over. Kan ik t ook invriezen?
Grt Kitty

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2019 - 19:12

Dankjewel Kitty, leuk om te horen! Wij doen het zelf nooit, maar je kan het vast en zeker gewoon invriezen hoor. Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Nathalie 23 mei 2022 - 20:09

Hoi,
Deze saus is heerlijk en maak ik regelmatig. Vandaag overkwam het mij voor de 2e x dat de saus ging schiften. Waar gaat het fout, ik kan het niet achterhalen.
Gr nathalie

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2022 - 09:55

Hoi Nathalie, schiften komt waarschijnlijk door de olie en/of de olie uit de pindakaas. De toevoeging van het water versterkt dit proces. Je zou warm water toe kunnen voegen ipv koud en verder is het een kwestie van goed roeren met de garde.

Reply
Mars 25 juni 2024 - 14:21

Invriezen gaat prima! Bij de ikea krijg je piepkleine plastic bakjes die geschikt zijn voor zowel diepvries als magnetron. Éen zo’n bakje saté is bij ons genoeg voor twee personen; ook een beetje saus geeft al heel veel smaak. En team smaakmenutie: dank voor het heerlijke recept!

Reply
Veronique 15 september 2019 - 16:17

Heerlijk ! En ja invriezen gaat prima, doen wij altijd. Groetjes Veronique

Reply
SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:37

Goed om te horen dat het inderdaad kan Veronique! 🙂

Reply
Michiel Turenhout 13 oktober 2019 - 17:34

Ha mannen, Jaarlijks kook ik samen met mijn moeder al jaren een rijsttafel voor de fam. Hier erg lekkere en leuke inspiratie opgedaan…. en oooo man! wat wordt ik ziels gelukkig van dit eten!!!! ga zo door mannen!

Reply
SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:33

Ha Michiel! Wat super leuk om te horen 🙂 Thanks voor de complimenten!

Reply
Ben 6 januari 2020 - 15:31

Voortreffelijke Indische sate. Chapeau bas! Ik heb er nog een half bolletje geraspte gember aan toegevoegd. Nog Indischer.

Reply
SmaakMenutie 7 januari 2020 - 10:58

Fijn dat de satésaus in de smaak viel Ben! Goed idee die gember, lekker!

Reply
Oliver Kupper 18 januari 2020 - 12:56

Wat een heerlijke satésaus, vooral in combinatie met jullie geweldige satémarinade! Welverdiende complimenten. Keep up the good work! ?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:45

Thanks Oliver, leuk om te horen! 🙂

Reply
Raymond van Santen 22 februari 2020 - 13:47

Voor het eerst deze saté en de satesaus gemaakt. Overheerlijk en als aspirant kok mezelf overtroffen. Twee theelepeltjes sambal oelek toegevoegd.
Ga zo door met deze recepten. ??

Reply
SmaakMenutie 24 februari 2020 - 11:55

Heel leuk om te horen dat jezelf hebt overtroffen Raymond! Voeg inderdaad gerust wat sambal toe als je van spicy houdt, net wat lekker vindt 🙂

Reply
Henk 13 maart 2020 - 16:59

” en bak in een scheutje olie even kort aan.”

Wat voor olie? Staat niet bij ingredienten

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:39

Hoi Henk, wij gebruiken altijd zonnebloem- of arachideolie. Succes!

Reply
Annemie 27 maart 2020 - 11:20

Een heerlijke saus die ik hier heb gevonden! Kom er alleen nu achter dat ik geen cocosmelk in huis heb maar wel Santen. Kan ik die ook gebruiken en hoeveel dan? En hoe zou ik de saus dan kunnen aanvullen met vocht?

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2020 - 15:02

Hi Annemie, deze satésaus is inderdaad super lekker! Je kan ook santen gebruiken. Neem dan 20 gram + 100 ml water. Succes!

Reply
Anne 29 maart 2020 - 17:25

Heel erg goede satesaus. Op de foto bij jullie ziet het er een beetje geschift uit, maar zo was de saus niet : prima glad en heel lekker

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:53

We snappen wat je bedoeld Anne, maar fijn dat onze satésaus in de smaak viel! 🙂

Reply
SmaakMenutie 23 april 2020 - 11:55

Hoi Willem, dit is nog een foto uit de begin periode. Toevallig staat-ie op de lijst om ‘m te vervangen binnenkort ?

Reply
Michelle 9 mei 2020 - 08:25

Gisteren gemaakt samen met de kipsaté, mmm zo lekker! Ik had ook de nasi goreng gemaakt en nog wat left overs van sajoer boontjes en Ajam Pedis. Zo lekker allemaal! Wij hebben zitten smullen.

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:14

Wat een heerlijke rijsttafel had je gemaakt Michelle! Fijn dat jullie ervan hebben gesmuld, leuk! 🙂

Reply
Nicole 9 mei 2020 - 10:21

Hoi hoi! Vraagje, waar kan ik bruine suiker vinden? Ik kom uit de VS en weet dat bruine suiker daar anders is dan bruine basterdsuiker…of bedoel je ook bruine basterdsuiker? Groetjes!

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:21

Hoi Nicole, mocht je beide niet kunnen krijgen dan is gewone suiker ook goed hoor! 🙂

Reply
Mieke 10 mei 2020 - 14:29

Wat een heerlijke satésaus! En zo gemaakt. Top recept.

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:12

Thanks voor het compliment Mieke! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

Reply
Samantha 10 mei 2020 - 18:25

Heeeeerlijk! Ik heb de pikante satesaus gebruikt van de Lidl. Geen peper meer aan toegevoegd natuurlijk. Hij was al behoorlijk pittig! Maar voor de mensen die de Mexicaanse keuken gewend zijn is het smullen hoor.
Bedankt voor dit recept.

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:12

Hi Samantha, bedoel je toevallig pindakaas ipv pindasaus? 🙂 Leuk om te horen, fijn dat ons recept in de smaak viel!

Reply
Michell 31 december 2020 - 20:03

Superlekker, nu 2 keer gemaakt. 1 ding ging bij mij fout, ik had de saus een paar uur voor gebruik gemaakt. Toen ik de saus wilde opwarmen ging ie schiften, dwz er kwam een laag olie die zich leek te scheiden van de saus. Wat doe ik hier verkeerd?

Reply
SmaakMenutie 3 januari 2021 - 12:50

Hi Michell, fijn dat de satésaus in de smaak viel. Wat je kan doen de volgende keer zodra het gaat schiften is een beetje koude melk erdoorheen roeren met een garde. Dit zorgt voor binding. Ook zou je het geheel even glad kunnen mixen met bijvoorbeeld de staafmixer. Succes!

Reply
cornelissens1@hotmail.com 11 mei 2020 - 12:00

Wat maakt deze Satésaus nog lekkerder is om plaats van gewone pindakaas pindakaas met noot te gebruiken zodat je ook hele kleine stukjes pinda proeft

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2020 - 09:52

Wat een goed idee!

Reply
Lidy Breewel 14 mei 2020 - 12:22

Jullie satesaus is toch weer geweldig. Heb hem al 2 keer gemaakt, hij smaakt letterlijk overal bij , veel dank jongens.
Lieve groetjes Lidy

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2020 - 15:19

Wat super leuk om te horen Lidy! Bedankt voor het enorme compliment 🙂

Reply
Sylvia 24 mei 2020 - 14:43

Gisteren gemaakt voor bij de saté varkenshaas , was een groot succes . Heerlijk ?

Reply
SmaakMenutie 25 mei 2020 - 12:05

Mmm goede combi Sylvia! Fijn dat de satésaus in de smaak viel 🙂

Reply
Ben 4 augustus 2020 - 10:42

Afgelopen zondag gemaakt. Ik had goedkope pindakaas gekocht. Een miskoop omdat er zoveel vet/olie uitkwam . Derhalve dure pindakaas genomen. Perfect was het. Goede smaak mooie gladde saus. Deze gast in mijn balboekje. Dank

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2020 - 09:34

Fijn dat het uiteindelijk gelukt is Ben! Ja, je moet inderdaad wel kwalitatief goede pindakaas hebben. Goed dat je het hier vermeld. Maar goed om te horen dat je ervan genoten hebt! 🙂

Reply
Betty van Tol 20 oktober 2020 - 16:22

Vanavond weer maken, zo heerlijk, ik geniet van al jullie recepten en geef mijn eigen twist eraan. Het is allemaal even lekker, ook jullie “Hollandse” recepten trouwens!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:12

Heel goed Betty, vooral je eigen twist eraan geven 🙂 Fijn dat al onze recepten in de smaak vallen!

Reply
Peter van Raaij 8 december 2020 - 13:45

Ik maak al zeker 40 jaar satésaus, maar jullie hebben gelijk! Dit is de lekkerste! Klasse mannen!!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:28

Een groter compliment kunnen we niet krijgen, dankjewel Peter! Leuk 🙂

Reply
Laura 6 september 2021 - 19:47

Super lekker!! Dankje voor het recept.

Reply
Henk 14 november 2021 - 16:09

Geweldige satesaus. Bedankt voor het recept.

Reply
Dick Wals 30 januari 2022 - 16:10

Deze satesaus is erg lekker.

Reply
Anny 2 februari 2022 - 19:39

Hoi. Ik ga de satesaus van jullie weer maken ,maar ik heb geen kokosmelk in huis kan ik gewone melk of slagroom gebruiken.🙈 moet ik dan misschien iets anders toevoegen.
Ik wil wel ongeveer de zelfde smaak creëren want wij vinden die zooooo lekker.
Bedankt ervoor. ☺️

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2022 - 09:56

Leuk dat je onze satésaus weer gaat maken Anny! We hebben het zelf niet eerder geprobeerd, ,maar je zou gewone melk kunnen gebruiken (eventueel in combinatie met de slagroom). Echter geeft het dan niet dezelfde smaak als wanneer je kokosmelk gebruikt. Dus dan moet je even naar de supermarkt 🙂

Reply
Wilma 18 juli 2022 - 05:56

Ik lees net jullie geweldige satésaus recept! Ik maak mijn saté al jaren met deze ingredienten, dus ja… super!!
Alleen is mijn volgorde iets anders;
Na het bakken van de uien etc. voeg ik de kokosmelk, kruiden en ketjap toe. Als t bijna kookt, zet ik t uit. Pas dan voeg ik de pindakaas toe. Als laatste dus.

Reply
Pascale 13 maart 2022 - 14:25

Gisteren gemaakt met saté van de barbecue, de saus was heerlijkk. Recept al gedeeld met onze eters. Complimenten!

Reply
frank Kramer 8 juli 2022 - 13:13

Het leuke aan de recepten is dat het ook aanzet tot zelf combinaties en smaken uit te proberen tot je een eigen recept hebt.

Reply
Hennes Thissen 17 augustus 2022 - 18:32

Mijn vader maakte een soortgelijke, maar deze is master. Deze bewaren we!

Reply
Wessel 21 september 2022 - 18:57

Heerlijke satésaus. Echt geweldig recept. Wel een vraagje… de saus wil bij mij nog wel eens spliten. Hoe komt dit en kan ik dat voorkomen? Dank je wel alvast.

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 15:07

Fijn dat ons recept in de smaak valt Wessel! Schiften komt waarschijnlijk door de olie en/of de olie uit de pindakaas. De toevoeging van het water versterkt dit proces. Je zou warm water toe kunnen voegen ipv koud en verder is het een kwestie van goed roeren met de garde.

Reply
Marcel 11 december 2022 - 12:11

Lekker! Bij ons in de familie gebruiken we deze basis ook, maar maken het kruidiger door een verhouding van 2tl ketoembar, 1tl djinten, 1tl djahé, 1tl trassi, 1tl laos en 1tl sereh (poeder) te gebruiken. Probeer het maar eens…

Reply
Anneke 15 december 2022 - 14:04

Is het, ivm het risico op schiften, niet handiger om het water weg te laten en het meteen in t begin al aan te zetten met wat ketjap, kokosmelk of gewone melk ipv water?
Ik maak het zelf altijd met gewone melk, specerijen, sambal en pindakaas. Dat schift nooit.

Reply
SmaakMenutie 16 december 2022 - 10:28

Bedankt voor de tip! Wij hebben het niet eerder zo gedaan.

Reply
Janny 26 augustus 2023 - 18:25

Vandaag deze pindasaus gemaakt, echter kreeg ik het niet vloeibaar, pas na 300 ml kokosmelk eindelijk iets vloeibaarder.
Nu had ik de 100% pindakaas van Calvé gebruikt.
Kan het daar aan liggen?
Ik hoor het graag.

Het smaakte overigens heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 29 augustus 2023 - 10:59

Dat is zeker aannemelijk! De 100% variant is steviger. Gelukkig was de smaak goed 🙂

Reply
Frank 2 februari 2024 - 22:21

Heerlijke satesaus en ik heb ‘m ook gemaakt met pindakaas met stukjes pinda.
Hoe zou het zijn om bij de knoflook sjalot en peper ook een stengel sereh fijngesneden aan toe te voegen? Zou dat lekker zijn?

Reply
SmaakMenutie 6 februari 2024 - 10:43

Als je het heel fijn snijdt kan dat wel (en wellicht niet een hele stengel). Dus proef vooral! Misschien wel lekker fris 🙂

Reply
Esther 10 augustus 2024 - 11:19

Hoi hallo,

Kan ik ook ui gebruiken ipv sjalot?

Alvast hartelijk dank!

Groetjes Esther

Reply
SmaakMenutie 12 augustus 2024 - 10:22

Jahoor! Geniet ervan!

Reply
Jeffrey 6 september 2024 - 11:42

Voor 20 personen het recept x3? Ik snap de logica niet helemaal als dit recept voor 4 personen is zou het toch x5 moeten zijn?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2024 - 11:52

Alleen de specerijen! Dat is voor de verhouding wel het lekkerste 😉

Reply
Jeffrey 6 september 2024 - 12:22

Dus de pindakaas en kokosmelk x 5 en de rest x 3 als ik het goed begrijp dan?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2024 - 12:25

Zie reactie hierboven: pindakaas keer x 4 à 5, rest ongeveer x 3. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Doe het met gevoel en vooral proeven!

Reply
J Quentin 12 september 2024 - 22:23

Als ik deze saus wil maken voor bij een buffet voor 100+ personen, wat zullen dan ongeveer de verhoudingen zijn?

Reply
SmaakMenutie 18 september 2024 - 16:16

Zo, dat wordt een flinke pan! Het is wel een inschatting, want zoals je wellicht begrijpt hebben wij nooit een dergelijke hoeveelheid gemaakt 🙂 Als eerste is het wellicht zinvol om niet 1 grote pan, maar 4 of 5 pannen te maken. Dan kun je de verhouding zoals in onze reactie hierboven beschreven staan aanhouden. Het is dan ook eenvoudig om extra kruiden toe te voegen. Succes!

Reply
J Quentin 1 oktober 2024 - 13:45

Super bedankt voor de tips! Ik ga ook jullie ulang ulang , en frikadel pan maken. Ik zal reclame maken voor jullie website! Het is heerlijk allemaal 😃

Reply