Home Erik's Asia De allerlekkerste satésaus

De allerlekkerste satésaus

door SmaakMenutie

Pindasaus of satésaus?

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté 😉 Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 🙂 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Zelf satésaus maken

Satésaus

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is... Erik's Asia Satésaus, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.2/5
( 57 keer gestemd )

Ingrediënten

1 ui of sjalotje
2 tenen knoflook
1 lombok (rode peper)
5 el pindakaas (ca. 150 g)
80 ml kokosmelk
2 el ketjap manis
1 el gula djawa (of 1 el bruine suiker)
1 tl djahe (gemberpoeder)
1/2 tl ketoembar
Scheutje limoen- of citroensap
Gebakken uitjes (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd een uitje, 2 teentjes knoflook en een rood pepertje (zonder zaadlijsten) ragfijn en bak in een scheutje olie even kort aan.
  • Voeg 2-3 el water toe samen met 1 tl djahe, een 1/2 tl ketoembar en een snuf zout. Breng tegen de kook aan maar niet laten koken.
  • Voeg nu 5 flinke el pindakaas toe en roer op matig vuur tot het een gladde massa is.
  • Voeg 2 el ketjap manis, een scheutje citroensap en 1 el gula djawa toe. Goed roeren en voeg tot slot ongeveer 80 ml kokosmelk toe.
  • Blijf constant roeren terwijl de saus op matig vuur warmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. That's it, de enige echte Indische satésaus!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik
    Satésaus moet niet koken. Houd dus het vuur laag of matig en roer constant. En tussendoor natuurlijk proeven. Meer pit dan kan je sambal toevoegen en wil je hem wat zoeter dan voeg je extra ketjap manis toe.



  • 22 reacties

    Ingrid 28 maart 2019 - 11:06

    Vandaag voor de zoveelste keer ga ik jullie saté saus maken. Echt verrukkelijk. Veel complimenten gekregen, maar de eer komt jullie toe.

    Reply
    SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:40

    Haha dankjewel! 🙂 Leuk om te horen dat de satésaus in de smaak valt. Wat ons betreft echt de állerlekkerste! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    esther 6 april 2019 - 10:28

    hallo ik wil voor 20 personen maken, hoe doe ik dat met de ingredieeten??

    Reply
    SmaakMenutie 6 april 2019 - 14:46

    Hoi Esther, de hoeveelheden keer 3. Alleen zou ik de hoeveelheid pindakaas keer 4 à 5 doen. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Het is een beetje aftasten en proeven. Succes! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Kitty 27 juli 2019 - 20:49

    Hoihoi,
    Jullie saté saus is geweldig! (En alle andere (Indische) recepten). Maar ik heb (ongelooflijk ik weet t) over. Kan ik t ook invriezen?
    Grt Kitty

    Reply
    SmaakMenutie 29 juli 2019 - 19:12

    Dankjewel Kitty, leuk om te horen! Wij doen het zelf nooit, maar je kan het vast en zeker gewoon invriezen hoor. Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Veronique 15 september 2019 - 16:17

    Heerlijk ! En ja invriezen gaat prima, doen wij altijd. Groetjes Veronique

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:37

    Goed om te horen dat het inderdaad kan Veronique! 🙂

    Reply
    Michiel Turenhout 13 oktober 2019 - 17:34

    Ha mannen, Jaarlijks kook ik samen met mijn moeder al jaren een rijsttafel voor de fam. Hier erg lekkere en leuke inspiratie opgedaan…. en oooo man! wat wordt ik ziels gelukkig van dit eten!!!! ga zo door mannen!

    Reply
    SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:33

    Ha Michiel! Wat super leuk om te horen 🙂 Thanks voor de complimenten!

    Reply
    Ben 6 januari 2020 - 15:31

    Voortreffelijke Indische sate. Chapeau bas! Ik heb er nog een half bolletje geraspte gember aan toegevoegd. Nog Indischer.

    Reply
    SmaakMenutie 7 januari 2020 - 10:58

    Fijn dat de satésaus in de smaak viel Ben! Goed idee die gember, lekker!

    Reply
    Oliver Kupper 18 januari 2020 - 12:56

    Wat een heerlijke satésaus, vooral in combinatie met jullie geweldige satémarinade! Welverdiende complimenten. Keep up the good work! 👍

    Reply
    SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:45

    Thanks Oliver, leuk om te horen! 🙂

    Reply
    Raymond van Santen 22 februari 2020 - 13:47

    Voor het eerst deze saté en de satesaus gemaakt. Overheerlijk en als aspirant kok mezelf overtroffen. Twee theelepeltjes sambal oelek toegevoegd.
    Ga zo door met deze recepten. 👍🏻

    Reply
    SmaakMenutie 24 februari 2020 - 11:55

    Heel leuk om te horen dat jezelf hebt overtroffen Raymond! Voeg inderdaad gerust wat sambal toe als je van spicy houdt, net wat lekker vindt 🙂

    Reply
    Henk 13 maart 2020 - 16:59

    ” en bak in een scheutje olie even kort aan.”

    Wat voor olie? Staat niet bij ingredienten

    Reply
    SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:39

    Hoi Henk, wij gebruiken altijd zonnebloem- of arachideolie. Succes!

    Reply
    Annemie 27 maart 2020 - 11:20

    Een heerlijke saus die ik hier heb gevonden! Kom er alleen nu achter dat ik geen cocosmelk in huis heb maar wel Santen. Kan ik die ook gebruiken en hoeveel dan? En hoe zou ik de saus dan kunnen aanvullen met vocht?

    Reply
    SmaakMenutie 28 maart 2020 - 15:02

    Hi Annemie, deze satésaus is inderdaad super lekker! Je kan ook santen gebruiken. Neem dan 20 gram + 100 ml water. Succes!

    Reply
    Anne 29 maart 2020 - 17:25

    Heel erg goede satesaus. Op de foto bij jullie ziet het er een beetje geschift uit, maar zo was de saus niet : prima glad en heel lekker

    Reply
    SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:53

    We snappen wat je bedoeld Anne, maar fijn dat onze satésaus in de smaak viel! 🙂

    Reply