Home Erik's Asia Satésaus (de állerlekkerste!)

Satésaus (de állerlekkerste!)

door SmaakMenutie

Pindasaus of satésaus?

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere gerechten en satésaus is alleen geschikt voor saté 😉 Check maar eens de pindasaus die we maakten voor de gado gado. Dat is dus geen satésaus maar pindasaus. Alhoewel je die best bij de saté kan eten hoor. Maar dan noemen we het satésaus. Omgekeerd kan niet. Satésaus eet je niet bij andere gerechten. Want dan was het pindasaus geweest. Volg je het nog? Vast niet 🙂 Laten we maar gewoon aan de slag gaan!

Satésaus

Satésaus

Bij lekkere saté hoort ook lekkere satésaus. Let wel, satésaus en dus geen pindasaus. Wat het verschil is? Pindasaus kan je gebruiken voor allerlei andere... Erik's Asia Satésaus, Indisch recept Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 104 keer gestemd )

Ingrediënten

150 g pindakaas
100 ml kokosmelk
1 kleine ui of sjalot
2 tenen knoflook
1 lombok (rode peper)
2 el ketjap manis
1 el gula djawa (of 1 el bruine suiker)
1 tl djahe (gemberpoeder)
1/2 tl ketoembar
Scheutje limoen- of citroensap

Zo maak je het

  • Snijd 1 uit of sjalot, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (zonder zaadlijsten) ragfijn en fruit in een scheutje olie op matig vuur even aan. Je kan uiteraard ook de mixer gebruiken om het geheel fijn te snijden.
  • Voeg en scheutje water (3-4 el) toe samen met 1 tl djahé, 1/2 tl ketoembar en een snuf zout.
  • Meng vervolgens 150 gr pindakaas door het geheel tot je een mooie gladde massa hebt.
  • Voeg 2 el ketjap manis, een scheutje (verse) citroensap en 1 el gula djawa toe. Meng even grondig door elkaar.
  • Verdun het geheel met de kokosmelk. Voeg circa 100 ml toe voor een mooie saus. 
  • Blijf constant roeren (liefst met en kleine garde) terwijl de saus op matig vuur warmt. Als de saus te dik wordt dan kan je wat extra kokosmelk toevoegen. That's it, de enige echte Indische satésaus!

Satésaus ingrediënten Zelf satésaus makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik

    Satésaus moet niet koken. Houd dus het vuur laag of matig en roer constant. En tussendoor natuurlijk proeven. Meer pit dan kan je sambal toevoegen en wil je hem wat zoeter dan voeg je extra ketjap manis toe.



  • 43 reacties

    Ingrid 28 maart 2019 - 11:06

    Vandaag voor de zoveelste keer ga ik jullie saté saus maken. Echt verrukkelijk. Veel complimenten gekregen, maar de eer komt jullie toe.

    Reply
    SmaakMenutie 28 maart 2019 - 11:40

    Haha dankjewel! 🙂 Leuk om te horen dat de satésaus in de smaak valt. Wat ons betreft echt de állerlekkerste! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Ad Vos 9 mei 2020 - 08:29

    Kan ik ook gembersiroop doen i.p.v gemberpoeder?

    Reply
    SmaakMenutie 9 mei 2020 - 09:22

    Ja dat zou wel moeten kunnen Ad!

    Reply
    esther 6 april 2019 - 10:28

    hallo ik wil voor 20 personen maken, hoe doe ik dat met de ingredieeten??

    Reply
    SmaakMenutie 6 april 2019 - 14:46

    Hoi Esther, de hoeveelheden keer 3. Alleen zou ik de hoeveelheid pindakaas keer 4 à 5 doen. En wellicht, wat meer water of kokosmelk toevoegen. Het is een beetje aftasten en proeven. Succes! Groet, team SmaakMenutie

    Reply
    Kitty 27 juli 2019 - 20:49

    Hoihoi,
    Jullie saté saus is geweldig! (En alle andere (Indische) recepten). Maar ik heb (ongelooflijk ik weet t) over. Kan ik t ook invriezen?
    Grt Kitty

    Reply
    SmaakMenutie 29 juli 2019 - 19:12

    Dankjewel Kitty, leuk om te horen! Wij doen het zelf nooit, maar je kan het vast en zeker gewoon invriezen hoor. Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Veronique 15 september 2019 - 16:17

    Heerlijk ! En ja invriezen gaat prima, doen wij altijd. Groetjes Veronique

    Reply
    SmaakMenutie 16 september 2019 - 09:37

    Goed om te horen dat het inderdaad kan Veronique! 🙂

    Reply
    Michiel Turenhout 13 oktober 2019 - 17:34

    Ha mannen, Jaarlijks kook ik samen met mijn moeder al jaren een rijsttafel voor de fam. Hier erg lekkere en leuke inspiratie opgedaan…. en oooo man! wat wordt ik ziels gelukkig van dit eten!!!! ga zo door mannen!

    Reply
    SmaakMenutie 15 oktober 2019 - 09:33

    Ha Michiel! Wat super leuk om te horen 🙂 Thanks voor de complimenten!

    Reply
    Ben 6 januari 2020 - 15:31

    Voortreffelijke Indische sate. Chapeau bas! Ik heb er nog een half bolletje geraspte gember aan toegevoegd. Nog Indischer.

    Reply
    SmaakMenutie 7 januari 2020 - 10:58

    Fijn dat de satésaus in de smaak viel Ben! Goed idee die gember, lekker!

    Reply
    Oliver Kupper 18 januari 2020 - 12:56

    Wat een heerlijke satésaus, vooral in combinatie met jullie geweldige satémarinade! Welverdiende complimenten. Keep up the good work! 👍

    Reply
    SmaakMenutie 20 januari 2020 - 16:45

    Thanks Oliver, leuk om te horen! 🙂

    Reply
    Raymond van Santen 22 februari 2020 - 13:47

    Voor het eerst deze saté en de satesaus gemaakt. Overheerlijk en als aspirant kok mezelf overtroffen. Twee theelepeltjes sambal oelek toegevoegd.
    Ga zo door met deze recepten. 👍🏻

    Reply
    SmaakMenutie 24 februari 2020 - 11:55

    Heel leuk om te horen dat jezelf hebt overtroffen Raymond! Voeg inderdaad gerust wat sambal toe als je van spicy houdt, net wat lekker vindt 🙂

    Reply
    Henk 13 maart 2020 - 16:59

    ” en bak in een scheutje olie even kort aan.”

    Wat voor olie? Staat niet bij ingredienten

    Reply
    SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:39

    Hoi Henk, wij gebruiken altijd zonnebloem- of arachideolie. Succes!

    Reply
    Annemie 27 maart 2020 - 11:20

    Een heerlijke saus die ik hier heb gevonden! Kom er alleen nu achter dat ik geen cocosmelk in huis heb maar wel Santen. Kan ik die ook gebruiken en hoeveel dan? En hoe zou ik de saus dan kunnen aanvullen met vocht?

    Reply
    SmaakMenutie 28 maart 2020 - 15:02

    Hi Annemie, deze satésaus is inderdaad super lekker! Je kan ook santen gebruiken. Neem dan 20 gram + 100 ml water. Succes!

    Reply
    Anne 29 maart 2020 - 17:25

    Heel erg goede satesaus. Op de foto bij jullie ziet het er een beetje geschift uit, maar zo was de saus niet : prima glad en heel lekker

    Reply
    SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:53

    We snappen wat je bedoeld Anne, maar fijn dat onze satésaus in de smaak viel! 🙂

    Reply
    SmaakMenutie 23 april 2020 - 11:55

    Hoi Willem, dit is nog een foto uit de begin periode. Toevallig staat-ie op de lijst om ‘m te vervangen binnenkort 🙂

    Reply
    Michelle 9 mei 2020 - 08:25

    Gisteren gemaakt samen met de kipsaté, mmm zo lekker! Ik had ook de nasi goreng gemaakt en nog wat left overs van sajoer boontjes en Ajam Pedis. Zo lekker allemaal! Wij hebben zitten smullen.

    Reply
    SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:14

    Wat een heerlijke rijsttafel had je gemaakt Michelle! Fijn dat jullie ervan hebben gesmuld, leuk! 🙂

    Reply
    Nicole 9 mei 2020 - 10:21

    Hoi hoi! Vraagje, waar kan ik bruine suiker vinden? Ik kom uit de VS en weet dat bruine suiker daar anders is dan bruine basterdsuiker…of bedoel je ook bruine basterdsuiker? Groetjes!

    Reply
    SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:21

    Hoi Nicole, mocht je beide niet kunnen krijgen dan is gewone suiker ook goed hoor! 🙂

    Reply
    Mieke 10 mei 2020 - 14:29

    Wat een heerlijke satésaus! En zo gemaakt. Top recept.

    Reply
    SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:12

    Thanks voor het compliment Mieke! Fijn dat het in de smaak viel 🙂

    Reply
    Samantha 10 mei 2020 - 18:25

    Heeeeerlijk! Ik heb de pikante satesaus gebruikt van de Lidl. Geen peper meer aan toegevoegd natuurlijk. Hij was al behoorlijk pittig! Maar voor de mensen die de Mexicaanse keuken gewend zijn is het smullen hoor.
    Bedankt voor dit recept.

    Reply
    SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:12

    Hi Samantha, bedoel je toevallig pindakaas ipv pindasaus? 🙂 Leuk om te horen, fijn dat ons recept in de smaak viel!

    Reply
    cornelissens1@hotmail.com 11 mei 2020 - 12:00

    Wat maakt deze Satésaus nog lekkerder is om plaats van gewone pindakaas pindakaas met noot te gebruiken zodat je ook hele kleine stukjes pinda proeft

    Reply
    SmaakMenutie 12 mei 2020 - 09:52

    Wat een goed idee!

    Reply
    Lidy Breewel 14 mei 2020 - 12:22

    Jullie satesaus is toch weer geweldig. Heb hem al 2 keer gemaakt, hij smaakt letterlijk overal bij , veel dank jongens.
    Lieve groetjes Lidy

    Reply
    SmaakMenutie 14 mei 2020 - 15:19

    Wat super leuk om te horen Lidy! Bedankt voor het enorme compliment 🙂

    Reply
    Sylvia 24 mei 2020 - 14:43

    Gisteren gemaakt voor bij de saté varkenshaas , was een groot succes . Heerlijk 😊

    Reply
    SmaakMenutie 25 mei 2020 - 12:05

    Mmm goede combi Sylvia! Fijn dat de satésaus in de smaak viel 🙂

    Reply
    Ben 4 augustus 2020 - 10:42

    Afgelopen zondag gemaakt. Ik had goedkope pindakaas gekocht. Een miskoop omdat er zoveel vet/olie uitkwam . Derhalve dure pindakaas genomen. Perfect was het. Goede smaak mooie gladde saus. Deze gast in mijn balboekje. Dank

    Reply
    SmaakMenutie 5 augustus 2020 - 09:34

    Fijn dat het uiteindelijk gelukt is Ben! Ja, je moet inderdaad wel kwalitatief goede pindakaas hebben. Goed dat je het hier vermeld. Maar goed om te horen dat je ervan genoten hebt! 🙂

    Reply
    Betty van Tol 20 oktober 2020 - 16:22

    Vanavond weer maken, zo heerlijk, ik geniet van al jullie recepten en geef mijn eigen twist eraan. Het is allemaal even lekker, ook jullie “Hollandse” recepten trouwens!

    Reply
    SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:12

    Heel goed Betty, vooral je eigen twist eraan geven 🙂 Fijn dat al onze recepten in de smaak vallen!

    Reply