Home Bijgerechten Heerlijk fris en zuur bijgerecht: atjar ketimoen

Heerlijk fris en zuur bijgerecht: atjar ketimoen

door SmaakMenutie

Gesneden stukjes zure komkommer

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen, en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur; heerlijk bij saté en mihoen of nasi goreng.

Bekijk ook eens deze variant van een bijgerecht met komkommer, net even anders maar minstens zo lekker!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Atjar ketimoen maken

Atjar ketimoen

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net... Bijgerechten Heerlijk fris en zuur bijgerecht: atjar ketimoen European Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.3/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

150 ml azijn
1 1/2 komkommer (2 kan natuurlijk ook)
2 teentjes knoflook
1 rode peper (lombok)
1 ui
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl laos
1 el gula djawa (of suiker)
2 kemirinoten (optioneel)

Zo maak je het

  • Begin met de boemboe. Je kan hiervoor de vijzel gebruiken of zelfs alles heel fijn snijden en door elkaar mengen, maar meest ideaal is natuurlijk een keukenmachine of beker van de staafmixer. Ik gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optie), 1 tl kurkuma en 1 tl laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommer(s) en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje olie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een scheutje zout toe.
  • Af laten koelen in de koelkast en zodra het afgekoeld is kan je het serveren. Heerlijk en simpel!

TIP

    • Tip van Erik
    Atjar kan je maximaal een week afgedekt en koel bewaren.



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    1 reactie

    Gerald 20 juli 2019 - 17:48

    Heb deze geprobeerd, maar mijn Indonesische vrouw en haar familie vonden de kunjit die erdoor zat niet lekker. Wij maken altijd atjar ketimoen van Kokkie Slomo (concullega van jullie), is heel simpel met azijn, suiker, stukje djahe en sukje laoswortel. Suiker oplossen in azijn door koken met gember en laos. Laten afkoelen, gesnipperd uitje erdoor, komkommer erbij en nachtje in de koelkast.

    Reply