Home Erik's Asia Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

door SmaakMenutie
Atjar ketimoen

Indisch zuur

Atjar (Indisch voor zuur) is een bijgerecht dat, door zijn zure en frisse smaak, uitermate goed past bij Indische, gekruide gerechten. Atjar ketimoen is net als atjar tjampoer verkrijgbaar bij elke willekeurige supermarkt op de hoek. Maar waarom zou je het niet zelf maken? Leuk om te doen en echt heel erg makkelijk. Gesneden stukjes komkommer (ketimoen) in zuur: heerlijk bij Indische vleesgerechten als ajam smoor en babi pangang. Maar bijvoorbeeld ook bij nasi goreng of wat dacht je van bami goreng.

Atjar ketimoen

Atjar ketimoen

Print dit recept
Personen: 8 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 74 keer gestemd )

Ingrediënten

150 ml azijn
2 komkommers
2 tenen knoflook
2 kemirinoten (optioneel)
1 rode peper (lombok)
1 sjalot
1 el gula djawa (of bruine suiker)
1 tl kunjit (kurkuma)
1 tl laos

Zo maak je het

  • Gebruik de beker van de staafmixer waarin alles fijn gehakt wordt. Mix hiervoor 1 sjalot, 2 teentjes knoflook, 1 rode peper, 2 kemirinoten (optioneel), 1 tl kurkuma en 1 tl laos tot een boemboe.
  • Verwijder de zaadlijsten van de komkommers en snijd in halve maantjes van ongeveer een halve centimeter.
  • Bak de boemboe kort aan in een scheutje olie en voeg hier vervolgens 1 el gula djawa (of suiker) en 150 ml azijn aan toe. Breng even aan de kook en zet het vuur zodra het kookt laag.
  • Voeg de komkommer toe en verwarm nog even kort (2-3 minuutjes) mee. Voeg ook een scheutje zout toe.
  • Verdeel over (weck)potten en zorg dat de komkommer zover mogelijk onder staat. Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop. Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren. Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Atjar ketimoen ingrediënten Atjar ketimoen maken Atjar komkommer Ketimoen Indisch zuur

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Betty van Tol 20 oktober 2020 - 11:44

Heerlijke atjar en zo makkelijk om te maken!

Reply
SmaakMenutie 21 oktober 2020 - 10:13

Ja lekker hè Betty, deze atjar is ook onze favoriet!

Reply
Marieke 29 november 2020 - 12:25

Ik wil dit van de week maken voor de Indische pulled chicken broodjes (ziet er zó lekker uit!). Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast? Alvast bedankt voor het antwoord!

Reply
SmaakMenutie 30 november 2020 - 15:44

Hoi Marieke, lekker! De atjar kan je weken bewaren in een goed afsluitbaar bakje. Dat doen wij zelf ook 🙂

Reply
Linda 22 februari 2021 - 13:05

Super makkelijk recept met een heel lekker eindresultaat! Dit ga ik vaker maken als bijgerecht.

Reply
SmaakMenutie 22 februari 2021 - 13:11

Leuk om te horen Linda! 🙂

Reply
Anja 6 maart 2021 - 13:40

Ik kan hier geen laos kopen. Kan ik ipv laos djahévgebruiken?

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:56

Hi Anja, djahé is wel wat anders, maar je zou het in dit geval wel kunnen gebruiken 🙂

Reply
Marleen 6 maart 2021 - 17:34

Maak ik wekelijks………heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:45

Ja lekker hè Marleen! Fijn dat je ervan geniet 🙂

Reply
Loes 12 maart 2021 - 20:08

Het is echt heerlijk, maar hoe lang kun je het bewaren? Het is namelijk fijn wat meer te maken en het de hele week bij de verschillende gerechten te eten.

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:57

Check de tip onderaan het recept Loes 🙂 Atjar kan je weken in de koelkast bewaren, mits het goed afgesloten is. Geniet ervan!

Reply
Loes 22 maart 2021 - 13:52

Top, niet goed gelezen 🙂

Reply
L.Hogervorst 13 maart 2021 - 07:24

Blijven de zaadjes van de peper erin ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:58

Yes! 🙂 Maar haal ze er vooral uit als je niet van spicy houdt.

Reply
Jane 13 maart 2021 - 07:37

Ben je de wortel (Julienne) en de bloemkoolroosjes vergeten? Die horen echt wel in de atjar..

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2021 - 08:56

Nee hoor Jane! Dat is atjar tjampoer (gemengd zuur) https://smaakmenutie.nl/atjar-tjampoer-maken/. Dit is atjar ketimoen (komkommer)

Reply
Henny 13 maart 2021 - 18:35

mmmmmmmmmm lekker, vandaag komkommers gekocht. Dus morgen maken met jullie bami of nasi.
Verheugen ons er nu al op.
Een gezellig en mooi weekend.

Groet Gerard en Henny

Reply
SmaakMenutie 15 maart 2021 - 10:17

Lekker met de bami of nasi inderdaad Henny! Hopelijk hebben jullie ervan genoten 🙂

Reply
Henny 15 maart 2021 - 18:29

Mmmm het was weer overheerlijk. Ook Babi ketjap erbij gemaakt.
Dus een super maal, deze keer helaas voor de buurman boven niets meer over. De volgende keer beter.

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 08:48

Lekker atjar bij babi ketjap Henny! Fijn dat jullie ervan genoten hebben. En de buurman hopelijk de volgende keer weer 😉

Reply
tonnie 16 maart 2021 - 13:40

Hi, wat is Gula djawa en waar haal je dat?

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 16:05

Dat is (vloeibare) palmsuiker en haal je bij de toko. Maar is tegenwoordig ook gewoon bij de supermarkt te koop. Mocht je er niet aan kunnen komen, gebruik dan wat bruine basterd suiker!

Reply
Judy 19 maart 2021 - 18:45

Lekker!! Gemaakt voor bij mijn rijsttafel!

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2021 - 12:52

Lekker Judy! Atjar is echt onmisbaar bij de rijsttafel, dus heel goed 🙂

Reply
RONIN 27 april 2021 - 20:04

Deze Atjar blijft een feestje.
Bij gebrek aan kemirinoten heb ik 1,5 el Seroendeng in de mixer erbij gegooid voor de boemboe, dat blijkt een waar succes!

Ipv Gula Djawa gewoon bruine basterd suiker gebruikt en een klein scheutje ketjap manis voor de donkere kleur. Alvast prep voor de Be Celeng Base Manis morgen, met boontjes.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2021 - 09:40

Leuk te horen Ronin! En goed te horen dat seroendeng ook kan ipv kemirinoten. Geniet van de be celeng en boontjes! 🙂

Reply
Lydia 9 juli 2021 - 10:54

Ik wil dit ook gaan maken en vraag mij af of ik dit ook nog kan wecken?

Reply
SmaakMenutie 11 juli 2021 - 15:18

Dit is uitstekend geschikt om te wecken Lydia! 🙂

Reply