Home Pasta Pappardelle met champignons en pancetta

Pappardelle met champignons en pancetta

voedzaam en klaar in 20 minuten!

door SmaakMenutie
Pappardelle met champignons en pancetta

Verborgen juweeltjes

Soms heb je maar weinig ingrediënten nodig om tot geweldige smaken te komen. Je moet alleen wel zorgen dat je ze op de juiste manier bereidt. Dat geldt zeker ook voor deze pappardelle met perfect gekarameliseerde kastanje champignons. De knoflook, Italiaanse pancetta, Franse mosterd en Parmezaanse kaas maken het geheel helemaal af.

Wist je trouwens dat er heel veel verschillende paddenstoelen zijn, waarvan veel ook gewoon eetbaar. Denk aan de bekendste en meest gekweekte van Europa ‘de champignon’ (agariscus bisporus), zowel de witte als de bruine (of kastanje)champignon. Maar bijvoorbeeld ook de meer uitgesproken shiitake’s en de meer verfijnde oesterzwammen. Al deze verborgen juweeltjes hebben daarnaast veel voordelen voor je gezondheid, ze zijn een bron van voedingsstoffen. Champignons behoren namelijk tot de groep ‘verse groenten en fruit’ die wordt aanbevolen voor dagelijkse consumptie. Zo bevatten ze weinig calorieën, zijn ze een bron van vezels, bevatten ze geen zout of vet maar wel vitamine D en zijn ze ook nog eens een bron van eiwitten.

“Paddenstoelen zijn een bron van voedingsstoffen”

En veel mensen die vegetarisch of veganistisch eten wisten het al veel langer: paddestoelen zijn een ideale vleesvervanger. Ze hebben bovendien een kleinere ecologische voetafdruk dan vlees, gebruiken minder water en land en zijn ook gezonder voor je. Een duurzaam geproduceerd en voedzaam product dat bovendien voordelig en altijd verkrijgbaar is. Hoe veelzijdig wil je het hebben?

In deze pasta kiezen wij dus voor de kastanjechampignon, met zijn kenmerkende lichtbruine ‘hoed’. Niet alleen vanwege de stevige en knapperige structuur maar ook om de nootachtige smaak. Een ideaal gerechtje voor doordeweeks en klaar binnen 20 minuten!

Pappardelle met champignons en pancetta

Pappardelle met champignons en pancetta

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 20 keer gestemd )

Ingrediënten

 • 250 g kastanjechampignons
 • 150 g pappardelle
 • 100 g pancetta blokjes
 • 50 ml droge witte wijn
 • 2 tenen knoflook
 • 1 sjalot
 • 1/2 citroen
 • 1 el Dijon mosterd
 • Verse Parmezaanse kaas
 • Verse peterselie

Zo maak je het

 • Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg zodra het water kookt 150 g pappardelle toe. Kook de pasta beetgaar.
 • Snijd ondertussen 250 g kastanjechampignons in plakjes. Snipper 1-2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn.
 • Bak 100 g pancetta blokjes zonder olie in een koekenpan licht aan. Voeg na 2-3 minuten de gesneden champignons toe samen met de gesnipperde sjalot.
 • Bak de champignons tot ze bruin zijn en het vrijgekomen vocht nagenoeg is verdampt. Dit duurt circa 8-10 minuten.
 • Voeg de gesneden knoflook toe en roer 1 el Dijonmosterd door het geheel en bak 1-2 minuten al omscheppend mee. Blus af met een 1/2 glas witte wijn (50 ml) en het sap en de rasp van een 1/2 citroen. Laat nog even kort pruttelen.
 • Voeg de pappardelle toe samen met een flinke hand Parmezaanse kaas en vers gesneden peterselie. Serveer direct en voeg naar smaak extra kaas en zwarte peper toe.

Pappardelle receptChampignons bakkenPasta met paddestoelenPappardelle met champignons en pancettaPasta met champignonPappardelle met pancetta

In samenwerking met ‘Europese Paddenstoelen, verborgen juweeltjes’ een campagne gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

5 reacties

wilma 18 oktober 2023 - 21:46

Zou je de wijn ook weg kunnen laten en er iets voor vervangen wij houden niet van wijn en al helemaal niet in het eten. Heb 2 keer gekookt met een recept waar wijn in moest, nu niemand die het lustte kon, zo de prullenbak in en dat vind ik heel erg zonde. Dank u wel voor uw antwoord , groetjes Wilma

Reply
SmaakMenutie 20 oktober 2023 - 10:49

Ja hoor, vervang het gerust voor een scheutje water!

Reply
Wilma 24 oktober 2023 - 18:45

Ik eet geen varkensvlees, wat is een goede vervanger voor pancetta?

Reply
SmaakMenutie 25 oktober 2023 - 11:34

Pancetta is wel een wezenlijk onderdeel, maar als je het echt wil vervangen gebruik dan bijvoorbeeld kalkoenreepjes.

Reply
Niels 4 november 2023 - 19:02

Erg lekker!! Bij gebrek aan witte wijn een scheutje triple gebruikt.
En zelfgemaakte pappardelle 👌

Reply