Home Erik's Asia Karedok (knapperige groenten met pindasaus)

Karedok (knapperige groenten met pindasaus)

door SmaakMenutie
Karedok

Uiteraard mét emping!

Ben je gek op gado gado? Dan weet ik zeker dat je deze karedok ook heerlijk vindt. Hij doet je misschien een beetje denken aan de petjil. Ook met lekker knapperige groenten en een lekkere pindasaus. Alleen hoor je bij karedok echt emping te eten. Vraag me niet waarom, maar het hoort nu eenmaal zo volgens mijn vader. En ja, dan is het zo. Overigens kan je die emping tegenwoordig zelfs in de supermarkt kopen. Makkelijk toch? Wij serveren de groenten altijd apart van de saus, zo kan iedereen zijn eigen bakje maken. Maar je kan het er natuurlijk ook gewoon doorheen mengen. Eet het met witte rijst (lekker vega). Of kies er een vleesgerecht bij. Up to you!

Karedok

Karedok

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

125 g pindakaas
100 g taugé
100 g witte of spitskool
100 g sperziebonen
2 tenen knoflook
2 sjalotten
1 komkommer
1/2 lombok (rode peper)
1 el gula djawa (of bruine suiker)
1 tl kentjoer

Zo maak je het

  • Snijd 1 komkommer in halve maantjes (zonder zaadlijsten). Snijd tevens circa 100 gr sperziebonen in stukken en maak 100 gr taugé schoon (bruine staartjes verwijderen). Mocht je geen kant-en-klaar gesneden spitskool hebben gekocht dan moet je deze ook nog even fijn snijden.
  • Doe de komkommer en spitskool in een ruime (meng)kom. 
  • Blancheer de sperziebonen circa 8 minuten in kokend water. Voeg het laatste minuutje de taugé ook toe. Spoel af onder ijskoud water. Dan garen ze niet verder en blijven ze knapperig. Doe ze bij de komkommer en spitskool.
  • Maak ondertussen de pindasaus met behulp van de (kom van de) staafmixer, blender of foodprocessor. Mix 125 gr pindakaas met 2 sjalotten, 2-3 tenen knoflook, 1/2 rode peper (of meer), 1 kleine tl kentjoer, 1 el gula djawa en 75 ml water. De saus moet niet té dik zijn, dus voeg eventueel wat extra water toe.
  • Meng de pindasaus door de groenten en eet met emping. Mmmm!

Karedok receptKaredok Indische salade Karedok

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

13 reacties

Laura 6 mei 2019 - 10:27

Oh ja, emping, dat is al te lang geleden. En dan ook nog bij een gado gado variant. Mijn eetplanning voor de week dankt jullie1

Reply
SmaakMenutie 6 mei 2019 - 12:33

Leuk om te horen! Ja, wij houden heel erg van emping 🙂 Graag gedaan Laura en alvast eet smakelijk! Groet, team SmaakMenutie

Reply
Karin 15 november 2019 - 14:08

Hoi
Pindasaus ,maak je die warm of koud door de groente heen?

Reply
SmaakMenutie 18 november 2019 - 15:27

Hoi Karin, gewoon koud door de groenten heen roeren!

Reply
Japke 6 september 2020 - 14:06

What is taugé?

Reply
SmaakMenutie 7 september 2020 - 11:13

Taugé is een kiemgroente en gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt in de koeling!

Reply
Marjolein 19 maart 2021 - 13:14

Kan ik de Kentjoer ook vervangen door “gewone” gemberpoeder? Of heb je een beter alternatief?
Ik woon in Portugal en daar zijn ze niet zo thuis in de Oosterse kruiden.

Reply
SmaakMenutie 19 maart 2021 - 15:09

Kentjoer heeft wel een hele kenmerkende smaak Marjolein, dus lastig om te vervangen. Laos komt wel in de buurt, is dat verkrijgbaar?

Reply
Marjolein 10 april 2021 - 19:25

Ik denk het ook niet, maar Laos heb ik nog wel en ik laat zo nu en dan wat dingen opsturen door vrienden uit Nederland. Dankjewel!

Reply
SmaakMenutie 12 april 2021 - 11:09

Fijn dat dat kan Marjolein. Geniet ervan!

Reply
Cindy 23 mei 2021 - 12:26

Hai! Wanneer voeg je de spitskool toe? Ik kan het nergens vinden in het recept. Lijkt me erg lekker en ga dit zeker een keer maken.

Reply
SmaakMenutie 24 mei 2021 - 12:00

Deze hoeft niet geblancheerd te worden, maar dat was niet helemaal duidelijk. Heb het direct aangepast, thanks voor de oplettendheid Cindy en geniet ervan!

Reply
Diane 14 november 2021 - 15:20

Wat een lekker groentegerecht en heel makkelijk om te maken. Echt een gerecht om vaker te maken bij een rijsttafel.

Reply