Home Erik's Asia Petjil: Een heerlijke Indische salade!

Petjil: Een heerlijke Indische salade!

door SmaakMenutie

Varieer met de groenten

Deze waanzinnige Indische salade kan je als bijgerecht serveren maar kan je ook prima als hoofdgerecht met (of zonder) rijst eten. Hij heeft wel wat weg van de gado gado, maar je zal merken dat deze toch heel anders smaakt. En petjil is echt heel eenvoudig te maken. Met de groenten kan je variëren. Zo gebruik ik niet altijd spinazie en kan je natuurlijk ook spitskool gebruiken in plaats van Chinese kool. Komkommer en boontjes vind ik wel een vereiste. En als je van pedis (spicy) houdt gebruik je gewoon een extra lombok of roer je een lepel sambal door de saus.

Petjil

Petjil

Deze waanzinnige Indische salade kan je als bijgerecht serveren maar kan je ook prima als hoofdgerecht met (of zonder) rijst eten. Hij heeft... Erik's Asia Petjil, Indische salade Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.6/5
( 21 keer gestemd )

Ingrediënten

150 g pindakaas
200 g sperziebonen
100 g taugé
100 g baby spinazie
1/2 Chinese kool
1/2 citroen (sap)
1 komkommer
1 lombok (rode peper)
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 tl kentjoer
1 tl gula djawa
1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Gebruik de keukenmachine of (kom van de) staafmixer voor de boemboe, de basis voor de pindasaus. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 (of meer) rode peper samen met 1 tl gula djawa, 1/2 tl trassi en 1 flinke tl kentjoer tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe vervolgens 2 minuutjes aan in een scheutje olie. Voeg 150 ml water toe en het sap van een halve citroen. Laat even warm worden (niet koken) en voeg 150 gr pindakaas toe.
  • Proef! En voeg indien nodig sambal toe als je van wat meer pit houdt. Als de saus te dik is voeg je wat extra water toe.
  • Verwijder de zaadlijst van de komkommer en snijd in halve maantjes. Snijd ook de boontjes en de Chinese kool. Maak de taugé schoon door de bruine staartjes te verwijderen.
  • Neem een grote pan met water en zet op het vuur. Zet ook je timer klaar. Doe als eerste, zodra het water kookt, de boontjes in het water, voeg na 7 minuten de spinazie toe, een minuut later de taugé en weer een minuut later de Chinese kool. Die laatste hoeft maar 30 seconden. Giet goed af onder ijskoud water zodat ze niet doorgaren en laat goed uitlekken (belangrijk!).
  • Doe alle groenten inclusief de komkommer in een grote bak en meng de pindasaus door het geheel. Het is het lekkerst als de pindasaus een beetje warm is.
Ingrediënten voor de boemboe

Ingrediënten voor de boemboe

Boemboe voor de petjil

Boemboe

Pindasaus voor de petjil

Pindasaus

Groenten voor de petjil Petjil receptHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Gerrie 14 mei 2018 - 09:49

Mag ik ook gember gebruiken i.p.v. kentjoer?

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2018 - 14:49

Hoi Gerrie, ja dat zou eventueel kunnen maar wij geven zelf de voorkeur aan kentjoer. Deze heeft namelijk echt zijn eigen specifieke smaak. Eet smakelijk alvast! 🙂

Reply
Marco Tuntelder 19 mei 2018 - 15:25

. Als de saus te dun is voeg je wat extra water toe. ??

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2018 - 16:03

Hoi Marco, dat moet natuurlijk ‘dik’ zijn. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast. Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Marco Tuntelder 19 mei 2018 - 18:26

Haha super! Nou het was erg lekker mannen!! 👊👊

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2018 - 12:24

Leuk om te horen Marco!

Reply
Betty van Tol 5 februari 2019 - 11:17

Heerlijk gerecht en geweldig recept zoals alles van Erik’s Asia! Een van onze favorieten samen met de atjar ketimoen en de ajam pedis.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2019 - 12:26

Hoi Betty, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 😀 Daar doen we het voor! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Lianne 3 oktober 2019 - 11:21

Radijs is er ook heel lekker bij 🙂

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 12:05

Goed idee!

Reply
Willa 20 november 2019 - 17:41

Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 12:10

Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!

Reply