Home Erik's Asia Petjil (heerlijke Indische salade!)

Petjil (heerlijke Indische salade!)

door SmaakMenutie
Petjil

Varieer met groenten

Deze waanzinnige Indische salade kan je als bijgerecht serveren maar kan je ook prima als hoofdgerecht met (of zonder) rijst eten. Hij heeft wel wat weg van de gado gado, maar je zal merken dat deze toch heel anders smaakt. En petjil is echt heel eenvoudig te maken. Met de groenten kan je variëren. Zo gebruik ik niet altijd spinazie en kan je natuurlijk ook spitskool gebruiken in plaats van Chinese kool. Komkommer en boontjes vind ik wel een vereiste. En als je van pedis (spicy) houdt gebruik je gewoon een extra lombok of roer je een lepel sambal door de saus.

Petjil

Petjil (Indische salade)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

200 g sperziebonen
150 g pindakaas
100 g taugé
100 g baby spinazie
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 komkommer
1 lombok (rode peper)
1/2 Chinese kool
1/2 citroen (sap)
1 tl kentjoer
1 tl gula djawa
1/2 tl trassi (optioneel)

Zo maak je het

  • Gebruik de keukenmachine of (kom van de) staafmixer voor de boemboe, de basis voor de pindasaus. Mix 2 sjalotten, 2 tenen knoflook, 1 (of meer) rode peper samen met 1 tl gula djawa, 1/2 tl trassi en 1 flinke tl kentjoer tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe vervolgens 2 minuutjes aan in een scheutje olie. Voeg 150 ml water toe en het sap van een halve citroen. Laat even warm worden (niet koken) en voeg 150 gr pindakaas toe.
  • Proef! En voeg indien nodig sambal toe als je van wat meer pit houdt. Als de saus te dik is voeg je wat extra water toe.
  • Verwijder de zaadlijst van de komkommer en snijd in halve maantjes. Snijd ook de boontjes en de Chinese kool. Maak de taugé schoon door de bruine staartjes te verwijderen.
  • Neem een grote pan met water en zet op het vuur. Zet ook je timer klaar. Doe als eerste, zodra het water kookt, de boontjes in het water, voeg na 7 minuten de spinazie toe, een minuut later de taugé en weer een minuut later de Chinese kool. Die laatste hoeft maar 30 seconden. Giet goed af onder ijskoud water zodat ze niet doorgaren en laat goed uitlekken (belangrijk!).
  • Doe alle groenten inclusief de komkommer in een grote bak en meng de pindasaus door het geheel. Het is het lekkerst als de pindasaus een beetje warm is.

Ingrediënten voor de boemboe

Boemboe voor de petjil

Pindasaus voor de petjil

Groenten voor de petjilPetjil Petjil recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

26 reacties

Gerrie 14 mei 2018 - 09:49

Mag ik ook gember gebruiken i.p.v. kentjoer?

Reply
SmaakMenutie 16 mei 2018 - 14:49

Hoi Gerrie, ja dat zou eventueel kunnen maar wij geven zelf de voorkeur aan kentjoer. Deze heeft namelijk echt zijn eigen specifieke smaak. Eet smakelijk alvast! 🙂

Reply
Marco Tuntelder 19 mei 2018 - 15:25

. Als de saus te dun is voeg je wat extra water toe. ??

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2018 - 16:03

Hoi Marco, dat moet natuurlijk ‘dik’ zijn. Bedankt voor je oplettendheid, ik heb het direct aangepast. Groetjes, Tim – SmaakMenutie

Reply
Marco Tuntelder 19 mei 2018 - 18:26

Haha super! Nou het was erg lekker mannen!! ??

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2018 - 12:24

Leuk om te horen Marco!

Reply
Betty van Tol 5 februari 2019 - 11:17

Heerlijk gerecht en geweldig recept zoals alles van Erik’s Asia! Een van onze favorieten samen met de atjar ketimoen en de ajam pedis.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2019 - 12:26

Hoi Betty, fijn dat onze recepten in de smaak vallen 😀 Daar doen we het voor! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Lianne 3 oktober 2019 - 11:21

Radijs is er ook heel lekker bij 🙂

Reply
SmaakMenutie 3 oktober 2019 - 12:05

Goed idee!

Reply
Willa 20 november 2019 - 17:41

Hartstikke lekker! Taugé vergeten te halen, maar we hadden paksoi in huis. Ook lekker! We eten nogal “peper-loos”, dus maar een paprika versnipperd (voor de kleur;) Wel wat zout toegevoegd. Ga het zeker nog een keer maken!

Reply
SmaakMenutie 21 november 2019 - 12:10

Fijn dat het in de smaak viel Willa! Paksoi is ook heerlijk erdoorheen, goed idee!

Reply
Robert Vroegop 25 mei 2020 - 17:42

Hallo Beste mannen,
Ik heb nu al diverse van jullie heerlijke recepten gemaakt en steeds weer genieten mijn vrouw en ik hiervan.
Ik pas ook jullie recepten aan om mijn eigen draai er aan te geven, jullie recepten gebruik ik als basis.
Maar toppie wat jullie hier telkens weer schrijven. Wij zijn een erge fan van de Indische keuken.
Ik ben al geabonneerd op jullie nieuwsbrief.We beleven hier veel plezier aan.
Wij wonen in Spanje en helaas zijn niet alle kruiden hier verkrijgbaar. Maar dan zoek ik er een alternatief voor,
Ga zo door, hartelijk dank voor jullie inzet. Groetjes van uit een zonnige Spanje.

Robert Vroegop.

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2020 - 19:29

Hallo Robert, wat leuk om te horen! Fijn dat jullie van onze recepten genieten 🙂 Leuk ook dat je eigen draai aan de recepten geeft, dat is precies wat wij voor ogen hebben. Onze recepten dienen ter inspiratie en als basis. Iedereen heeft een andere smaak, daarom is het belangrijk om net dat toe te voegen wat jij lekker vindt.
Fijn ook dat de nieuwsbrief helemaal in Spanje gelezen wordt, leuk!! Vaak kan je inderdaad goed een andere kruiden gebruiken, je moet alleen dan net even weten welke. Veel plezier met het koken (en uiteraard het eten ervan) de aankomende tijd! Groetjes van ons!

Reply
Cindy 2 februari 2021 - 16:44

Vandaag de Petjil gemaakt 🙂 Ben erg benieuwd hoe het smaakt, maar denk vast erg lekker! Ik heb in plaats van water, kokosmelk toegevoegd bij de boemboe, en wat extra sambal badjak!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 09:57

Leuk Cindy! Viel het in de smaak? 🙂

Reply
Cindy 3 februari 2021 - 12:49

Ja het was super lekker!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 13:00

Fijn!

Reply
Gert 23 april 2021 - 20:07

Jongens, wat heb ik (en de rest van de fam) lekker gegeten. Dit gerecht samen met de saté, de pindasaus en de Pandang rijst was een topper. Super bedankt ! (ik ben vrijgesteld van de afwas :-))

Reply
SmaakMenutie 26 april 2021 - 10:11

Haha leuk te horen Gert! Fijn dat jullie van ons (familie)recept genoten hebben. Lekker ook in combinatie met de saté!

Reply
Jolanda 30 juni 2022 - 14:37

Ik wil deze salade graag dit weekend maken maar ik probeer Kentjoer te vinden op de websites van AH of Jumbo maar kan het niet vinden. Er uit laten of vervangen door iets anders?

Reply
SmaakMenutie 30 juni 2022 - 14:40

Het is best wel een smaakmaker, dus als het je lukt zou ik echt even naar de toko gaan. Wellicht kan je daar de overige ingrediënten ook inslaan 😉 Geniet ervan!

Reply
Jolanda 30 juni 2022 - 21:57

Bedankt voor je snelle reactie maar helaas ik woon in een dorp en daar hebben we geen toko.

Reply
SmaakMenutie 1 juli 2022 - 10:16

Wat vervelend! Door de kenmerkende smaak is het lastig om het door een andere kruid te vervangen. Ik zou het dan maar gewoon achterwege laten 🙂

Reply
Jeannette 18 januari 2023 - 20:19

Hallo jongens,
Die theelepel kentjoer, bedoelen jullie dan vers of een theelepel kentjoerpoeder?
Groetjes van een fan uit Nieuwolda.

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2023 - 10:42

Poeder Jeannette! 🙂

Reply