Home Erik's Asia Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

door SmaakMenutie
Chinese tomatensoep

Appelmoes

Wie kent het niet: Chinese tomatensoep. In Nederland vooral bekendheid gekregen dankzij de oplosversie waar je warm water bij schenkt (zo rond een uurtje of 4 ’s middags 😉 ). En natuurlijk dankzij de afhaalchinees. Niets mis mee natuurlijk. Maar als je die lekker vindt, dan ga je hier helemaal van smullen. En schrik niet van de appelmoes bij de ingrediënten. Want dat is dus het ‘geheime’ ingrediënt waarmee de soep zijn kenmerkende zoetzure smaak krijgt. Schijnbaar is dat al decennia zo. Wij doen er overigens ook nog gembersiroop doorheen en natuurlijk soe-oen. Eet smakelijk!

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 77 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 300 g kipfilet
  • 100 g wortels
  • 90 g appelmoes
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 g taugé
  • 50 g soe-oen
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el gembersiroop
  • 2 el maizena
  • 2 el ketjap manis

Zo maak je het

  • Snijd 100 g wortels in dunne reepjes (julienne), maak 50 g taugé schoon en snijd een bosje lente-ui alvast in ringetjes. Zet even apart.
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Fruit op matig vuur de knoflook en sjalot even aan in een beetje olie.
  • Zet het vuur laag en voeg 1 blikje tomatenpuree (70 g) toe. Bak dit even 2 minuutjes al omscheppend mee (zorg dat het niet verbrandt).
  • Voeg nu 400 g tomatenblokjes (1 blik) toe samen met 3 (flinke) el gembersiroop, 90 g appelmoes en 1-2 el ketjap manis. Roer alles goed door elkaar.
  • Giet er ruim 1 liter warm water bij en 2 kip (of groente-) bouillonblokjes. Breng tegen de kook aan en voeg vervolgens 2 kipfilets toe. Laat de kipfilet rustig 12-15 minuten pruttelen in de soep tot de kip gaar is.
  • Maak ondertussen 2 dunne omeletten van 2 eieren. Rol de omelet op en snijd hem in dunne reepjes.
  • Bereid ook alvast de soe-oen door een pan water te koken, van het vuur te halen, de soe-oen 4 minuten te weken en vervolgens af te spoelen onder koud water.
  • Haal de kipfilets uit de soep en trek het vlees met 2 vorken los (pulled chicken). Doe het weer terug in de pan.
  • Doe nu ook de soe-oen, taugé, wortel, lente-ui en reepjes omelet erbij en laat het geheel enkele minuten rustig pruttelen.
  • Meng tot slot 2-3 el maizena met 2-3 el water en voeg dit toe aan de soep. Laat het geheel ietwat indikken. Proef of het naar smaak is. Eventueel kan je wat zout toevoegen of wat extra ketjap manis en/of gembersiroop. Eet smakelijk!

Ingrediënten Chinese tomatensoepChinese tomatensoepZelfgemaakte Chinese tomatensoepChinese tomatensoep appelmoes

TIP

Meer zin in de klassieke tomatensoep met balletjes? Klik dan even hier.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

17 reacties

Joke Rodink 23 september 2019 - 16:52

Recept Joke

Reply
Joke 1 augustus 2023 - 17:12

Weer zo’n top recept, dank jullie wel hiervoor.
Nooit geen andere Chinese tomatensoep weer dat staat vast😉

Reply
Heleen 2 november 2019 - 19:49

Super lekker ! Heb ipv ei reepjes egg drop gedaan ( scheelde afwas ) ?

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:16

Wat een goed idee Heleen, ook heerlijk 🙂

Reply
Jose bloem 24 april 2020 - 17:09

Kan ik de Chinese tomatensoep ook een dag van te voren maken.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:36

Hoi Jose, ja hoor dat kan!

Reply
Lydia 23 februari 2021 - 12:56

Dit is gelijk één van mijn favoriete recepten geworden! Ook prima als lunch (dan laten we de kip weg). In plaats vanuit Soe-oen breken we mihoen in kleine stukjes en doen die erdoor als ‘vermicelli’. Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 12:59

Leuk om te horen Lydia! En slim die mihoen 🙂

Reply
Bianca 27 maart 2021 - 21:40

Ook deze vanavond gemaakt en dit is ook een succes.
Dank voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 10:06

Fijn dat de soep in de smaak viel Bianca, leuk!

Reply
Gerard Hartong 14 mei 2022 - 13:05

Oh goddelijk, heren weer bedankt voor dit recept.
Volgende week krijg ik eters en dit zal zeker op het menu staan.
Voor de knapperigheid heb ik nog wat bamboescheutjes toegevoegd.

Reply
Cora 19 september 2022 - 14:33

Goede middag,
Ik heb een vraagje, de meeste chinese tomatensoepen zijn glad. Hoeft deze niet gepureerd te worden voordat de kip terug in de pan gaat?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 15:03

Nee hoor Cora, deze is al vrij glad 🙂

Reply
Ingrid 26 juli 2023 - 06:56

Anders de tomatenblokjes even met staafmixer wat fijner maken, onze kids vinde groenten geen probleem maar tomatenblokjes wel. Haha!

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:46

Deze was weer te vlug op, ze vonden hem lekkerder dan van de afhaal Chinees. Zal veelvuldig worden gemaakt.

Reply
Inge 29 juli 2023 - 11:07

Heerlijk. Al meerdere recepten voor Chinese tomatensoep maar die gaan allemaal de prullenbak in. Deze is een blijvertje

Reply
Jaap 22 februari 2024 - 11:45

Geweldig recept, ik heb de maïzena weggelaten. Dos(c)ering prima in orde. Ik ga hem dus vaker maken

Reply