Home Erik's Asia Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

met kip en groenten

door SmaakMenutie
Chinese tomatensoep

Appelmoes

Tomatensoep heb je in tal van varianten, van de klassieke met balletjes tot de Italiaanse. Maar deze Chinese tomatensoep kent iedereen waarschijnlijk vooral van de oplosversie waar je warm water bij schenkt (zo rond een uurtje of vier ’s middags). En natuurlijk dankzij de afhaalchinees. Niks mis mee natuurlijk. Maar als je die lekker vindt, dan ga je hier helemaal van smullen. En schrik niet van de appelmoes bij de ingrediënten. Want dat is dus het ‘geheime’ ingrediënt waarmee de soep zijn kenmerkende zoetzure smaak krijgt. Schijnbaar is dat al decennia zo. Wij doen er overigens ook nog gembersiroop doorheen en natuurlijk soe-oen. Eet smakelijk!

Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 118 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g tomatenblokjes
  • 125 g taugé
  • 100 g wortels
  • 100 g appelmoes
  • 70 g tomatenpuree
  • 50 g soe-oen
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 kippenbouillon blokjes
  • 1 kipfilet
  • 1 bosje lente-ui
  • 3 el gembersiroop
  • 2 el maïzena
  • 2 el ketjap manis
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg 1 blikje tomatenpuree (70 g) toe en bak al omscheppend 1-2 minuten op matig vuur.
  • Voeg 400 g tomatenblokjes, 3-4 el gembersiroop, 100 g appelmoes en 2 el ketjap manis toe en roer grondig.
  • Schenk ruim 1 liter warm water in de pan en voeg 2 verkruimelde kip- of groentebouillonblokjes toe. Doe de kipfilet in de pan en laat in 12-15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Rasp ondertussen 100 g wortel julienne, maak 125 g taugé schoon en snijd 1 bosje lente-ui in ringetjes. Week 50 g soe-oen 4 minuten in kokend water, spoel af onder koud water en laat uitlekken.
  • Kluts 2 eieren en bak 2 dunne omeletten in een koekenpan. Snijd de omeletten in smalle reepjes.
  • Haal de kipfilet uit de pan en trek los met 2 vorken tot je geplukte kipreepjes hebt. Doe terug in de pan.
  • Voeg ook de wortel, taugé, lente-ui, soe-oen en omeletreepjes toe aan de soep.
  • Maak een papje van 2-3 el maïzena door het te mengen met een scheutje water. Schenk dit al roerend door de soep totdat deze licht gebonden is.

Chinese tomatensoep receptChinese tomaten soep makenChinese tomatensoepGevulde Chinese tomatensoep

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

24 reacties

Joke Rodink 23 september 2019 - 16:52

Recept Joke

Reply
Joke 1 augustus 2023 - 17:12

Weer zo’n top recept, dank jullie wel hiervoor.
Nooit geen andere Chinese tomatensoep weer dat staat vast😉

Reply
Heleen 2 november 2019 - 19:49

Super lekker ! Heb ipv ei reepjes egg drop gedaan ( scheelde afwas ) ?

Reply
SmaakMenutie 3 november 2019 - 11:16

Wat een goed idee Heleen, ook heerlijk 🙂

Reply
Jose bloem 24 april 2020 - 17:09

Kan ik de Chinese tomatensoep ook een dag van te voren maken.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:36

Hoi Jose, ja hoor dat kan!

Reply
Lydia 23 februari 2021 - 12:56

Dit is gelijk één van mijn favoriete recepten geworden! Ook prima als lunch (dan laten we de kip weg). In plaats vanuit Soe-oen breken we mihoen in kleine stukjes en doen die erdoor als ‘vermicelli’. Heerlijk!

Reply
SmaakMenutie 23 februari 2021 - 12:59

Leuk om te horen Lydia! En slim die mihoen 🙂

Reply
Bianca 27 maart 2021 - 21:40

Ook deze vanavond gemaakt en dit is ook een succes.
Dank voor het recept.

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 10:06

Fijn dat de soep in de smaak viel Bianca, leuk!

Reply
Gerard Hartong 14 mei 2022 - 13:05

Oh goddelijk, heren weer bedankt voor dit recept.
Volgende week krijg ik eters en dit zal zeker op het menu staan.
Voor de knapperigheid heb ik nog wat bamboescheutjes toegevoegd.

Reply
Cora 19 september 2022 - 14:33

Goede middag,
Ik heb een vraagje, de meeste chinese tomatensoepen zijn glad. Hoeft deze niet gepureerd te worden voordat de kip terug in de pan gaat?

Reply
SmaakMenutie 23 september 2022 - 15:03

Nee hoor Cora, deze is al vrij glad 🙂

Reply
Ingrid 26 juli 2023 - 06:56

Anders de tomatenblokjes even met staafmixer wat fijner maken, onze kids vinde groenten geen probleem maar tomatenblokjes wel. Haha!

Reply
Rob 7 december 2022 - 11:46

Deze was weer te vlug op, ze vonden hem lekkerder dan van de afhaal Chinees. Zal veelvuldig worden gemaakt.

Reply
Inge 29 juli 2023 - 11:07

Heerlijk. Al meerdere recepten voor Chinese tomatensoep maar die gaan allemaal de prullenbak in. Deze is een blijvertje

Reply
Jaap 22 februari 2024 - 11:45

Geweldig recept, ik heb de maïzena weggelaten. Dos(c)ering prima in orde. Ik ga hem dus vaker maken

Reply
STASSEN Patricia 22 april 2024 - 09:37

Bonjour de la France,
Pourriez-vous me dire qu’est ce que le su-oen en français car je ne trouve pas la traduction.
Merci
J’adore vos recettes.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2024 - 10:24

Bonjour Patricia, super que tu aimes nos recettes. Le soe-oen est un vermicelle de verre (fabriqué à partir de haricots mungo) et souvent disponible au supermarché ou dans un magasin asiatique.

Reply
Joop Winkelmolen 21 mei 2024 - 09:30

heel lekkere Chinese tomatensoep dank jullie wel.
Heb er zelf nog wat appelmoes bij gedaan ,maakt het nog lekkerder

Reply
Manuela 22 mei 2024 - 11:53

dit recept is echt geweldig lekker, ik had hem al van een echte chinees (tijgerkop op yt), maar ook deze komt erg overeen met de echte chinese tomaten soep van de chinees 🙂
Ik ben gek op tomatensoepen elke week maak ik het wel, en de chinese is echt mijn favoriete soep.
haha mijn man word er af en toe een beetje gek van dat ik alleen maar (chinese)tomatensoep maak, maar kan me niets schelen, ik ben er aan verslaafd 🙂

Reply
Mike 10 november 2024 - 13:42

Zoals bijna al jullie recepten weer een schot in de roos. De smaak is heerlijk maar ik “begrijp” alleen de soe-oen niet. Ik had dit nog nooit gebruikt maar de soep is nu 1 grote massa soe-oen. Doe ik iets niet goed? Ik had al geprobeerd de soe-oen te breken zoals bij vermicelli maar dat lukte niet.

Reply
SmaakMenutie 12 november 2024 - 10:29

Wat vreemd! Heb je toevallig te veel soe-oen gebruikt? Anders volgende keer wat minder toevoegen of achterwege laten. Gelukkig was de smaak goed!

Reply
Mike 25 december 2024 - 15:09

Ik heb precies de hoeveelheid uit het recept aangehouden. Maar morgenochtend ga ik weer een pan maken voor de kerstbrunch bij de familie (net als jullie Indische balletjes en pindasaus). Dan laat ik inderdaad de soe-oen weg en ik maak maar 1 ommeletje. Dan is de soep wat minder “gevuld” en lijkt het wat meer op soep. De heerlijke smaak zal er niet minder om zijn! Nogmaals dank voor jullie overheerlijke recepten.

Reply