Home Erik's Asia Ovenschotel zalm met teriyakisaus

Ovenschotel zalm met teriyakisaus

en lekker veel verse groenten

door SmaakMenutie
Ovenschotel zalm met teriyakisaus

Gezond

Mmm deze ovenschotel is super gezond. We kozen voor een mooi stuk zalm en lekker veel verse groenten als paprika en broccoli. De combinatie van zalm met teriyaki en de groenten is heel erg lekker. En het mooie is, je schuift het een minuut of 20 in de oven en hopla, alles is in één keer klaar! Het hoeft niet, maar wij serveerden er wat witte rijst bij. Eet smakelijk!

Ovenschotel zalm met teriyakisaus

Ovenschotel zalm met teriyakisaus

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 112 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g zalm(haas)
  • 80 ml sojasaus
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 broccoli
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • 1 el maizena
  • 1 el gembersiroop
  • 1 tl sesamolie (optioneel)
  • Radijsjes
  • Sesamzaad (optioneel)

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 180-190 graden. Gewone oven op circa 200 graden.
  • Begin met de saus. Doe 80 ml sojasaus en 80 ml water in een steelpannetje en warm op (niet laten koken). Voeg 2 el bruine suiker toe, 1 uitgeperste teen knoflook, 1 el gembersiroop en 1 tl sesamolie. Meng goed door elkaar.
  • Doe 1 el maizena in een kommetje en voeg een scheutje water toe. Voeg toe aan de saus en blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat rustig pruttelen.
  • Snijd ondertussen 1 rode en 1 gele paprika in kleine blokjes. Snijd tevens 1 kleine (of een halve) broccoli in kleine roosjes. Snijd de rode ui ook in stukjes, maar wel wat grover. De radijsjes snijd je in schijfjes of blokjes.
  • Doe alle gesneden groenten in een kom en besprenkel met (olijf)olie. Hussel alles even door elkaar.
  • Leg de zalm in het midden van een grote ovenschaal. En verspreid de gesneden groenten rondom de zalm.
  • Giet de teriyakisaus over de zalm en de groenten zodat alles bedekt is. Plaats nu circa 20 minuten (misschien wat langer, ligt aan je oven) in de oven. Hussel de groenten halverwege een keertje om.
  • Serveer direct. Giet de teriyakisaus uit de ovenschaal over het gerecht. Mmmm! Eet smakelijk.

Ingrediënten ovenschotel zalm met teriyakisaus Ovenschotel zalm met groenten

Ovenschotel zalm met teriyakisausOvenschotel zalm met teriyakisausOvenschotel zalm

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

78 reacties

joke 15 juli 2018 - 22:01

Hoi Erik,
Lijkt me een heerlijk recept! Moet voor 4 pers. alles verdubbeld worden?
Ik heb je site nog maar pas ontdekt. Ben er blij mee!
groetjes

Reply
SmaakMenutie 17 juli 2018 - 19:16

Hoi Joke, wat leuk dat je nu ook onze site kent! Ik zou de zalm zeker verdubbelen. En de groenten net iets meer nemen. Dus een grote(re) broccoli, een extra paprika en een extra uitje. Ook iets meer saus maken. Neem dan 120 ml soja en 120 ml water en wat extra gembersaus en suiker. Ik zou even proeven eerst, de rest kan je zo houden hoor. Oja, en neem een hele grote ovenschaal óf (en dat is nog makkelijk) gebruik de bakplaat om alles lekker te kunnen verspreiden. Dan heeft het de ruimte om lekker te garen in de oven 🙂 Veel succes! Laat je weten of het gelukt is?

Reply
lvan 11 november 2021 - 15:00

Lijkt me erg lekker. Staat in de oven. Ik zag wel dat er in de sojasaus 16.5% zout zit. Kan ik een volgende keer voor dezelfde smaak light sojasaus gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 13 november 2021 - 13:57

Ja dat kan hoor! Zolang je maar de donkere variant met minder zout neemt en niet de ‘lichte sojasaus’. Overigens valt de hoeveelheid zout voor een dergelijk groot gerecht best mee hoor 🙂

Reply
Annemieke Jansen van Rheenen 27 november 2023 - 19:15

Vanavond gemaakt;vanavond gesmuld 😋😋
Héérlijk recept;Dankjulliewel 🤩

Reply
Nel de Jonge - van Dalen 2 februari 2021 - 18:40

Vanavond voor het eerst gemaakt, en zeker niet voor het laatst! Erg lekker én gemakkelijk recept, wij waren heel blij….en in het glas een lekkere chardonnay.
Dank voor dit recept, groetjes uit Goes!

Reply
SmaakMenutie 3 februari 2021 - 10:00

Heerlijk Nel! Fijn dat het recept in de smaak viel, leuk om te horen 🙂

Reply
Angelique 14 september 2018 - 18:19

M’n kinderen hebben 2 x opgeschept, nou dat is een wonder. jullie hebben er 3 fans bij!!! en een blije moeder 😛

Reply
SmaakMenutie 15 september 2018 - 10:34

Hoi Angelique, haha dat is heel goed om te horen! Fijn dat het ook bij de kids in de smaak valt 🙂

Reply
Ria 28 januari 2021 - 22:28

Weer een topper, we hebben ervan genoten

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2021 - 10:18

Fijn Rita, dat horen we graag! 🙂

Reply
Joke 7 november 2018 - 15:13

Hoi Erik, gebruik je altijd een hete luchtoven?

Reply
SmaakMenutie 7 november 2018 - 15:42

Hoi Joke, ja wij gebruiken altijd een heteluchtoven. Maar het kan ook in een gewone oven hoor (mogelijk moet het dan wel iets langer in de oven). Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Sanne 15 januari 2019 - 18:14

Welke sojasaus gebruiken jullie? Ik heb asin gebruikt maar nu is de teriyakisaus veeel te zout en is gembersaus hetzelfde als gembersiroop?
Alvast bedankt!
Groetjes Sanne

Reply
SmaakMenutie 17 januari 2019 - 10:45

Hi Sanne, wij gebruiken altijd de sojasaus van Kikkoman! Met de rode dop. De teriyakisaus hoort altijd wel zout te zijn. Mocht je dit te zout vinden, dan kan je de Kikkoman met de groene dop nemen, deze is wat minder zout. En klopt inderdaad, gembersaus is gembersiroop. Succes! Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Barbara 14 december 2021 - 16:19

Staat op de planning voor de kerst!

Reply
Leon 2 maart 2019 - 00:36

Wat een heerlijk recept! Erg makkelijk gemaakt en het smaakt geweldig lekker.
Staat nu op mn short list.

Reply
SmaakMenutie 2 maart 2019 - 10:58

Nou, wat leuk om te horen Leon! Fijn dat het zo in de smaak valt 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Petra van den Berkt 26 februari 2020 - 21:58

We gaan um ietsiepietsie aanpassen ?, met zowel een moot kabeljauw als een moot zalm.
En ik blancheer de broccoliroosjes even. Verder echt een superlekker recept, bedankt voor de inspiratie .

Reply
SmaakMenutie 27 februari 2020 - 10:22

Lekker Petra om te kiezen voor 2 soorten vis! Kan heel goed 🙂

Reply
Mies Blok 21 maart 2019 - 20:22

Hoi Erik, wat een leuk recept!! Denk je dat dit ook voor 7 personen kan, of moet ik dan de zalm en de groenten scheiden denk je door 2 steunhoogtes te gebruiken in de oven? Wat zou jouw advies zijn? Bedankt alvast!!

Reply
SmaakMenutie 22 maart 2019 - 09:30

Hoi Mies, wij zouden 2 grote ovenschotels maken en deze inderdaad boven elkaar in de oven plaatsen. Ik zou dan wel een wat langere garingtijd aanhouden en de schalen tussentijds even omwisselen. Succes! Groet, Erik- SmaakMenutie

Reply
Ton 14 juli 2019 - 17:53

Geweldig recept
Wat gevarieerd met de groentes
Champignon en bloemkool erbij gedaan
Nu paar keer gemaakt , dus een blijver

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:35

Bedankt Ton, leuk om te horen! En goed idee vwb de groentes, gebruik vooral wat je lekker vindt 🙂 Groet, Tim- SmaakMenutie

Reply
Betty 13 augustus 2019 - 09:52

Super heerlijk gerecht, ga deze vandaag weer maken.

Reply
SmaakMenutie 13 augustus 2019 - 12:23

Lekker Betty, fijn dat de ovenschotel in de smaak valt! Geniet ervan 🙂

Reply
Rita Molendijk 24 september 2020 - 18:43

Hai….als je geen sesamolie hebt wat kan je dan gebruiken als alternatief?
Bedankt alvast!
Groetjes Rita

Reply
SmaakMenutie 25 september 2020 - 10:29

Hoi Rita, eigenlijk is het voor de smaak wel essentieel. Maar je zou ook een scheutje zonnebloemolie kunnen doen. Succes!

Reply
Trijntje 26 februari 2020 - 08:42

Lijkt mij een heerlijk gerecht. Lust alleen geen zalm ? Is kipfilet een optie?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2020 - 10:43

Hi Trijntje, oei zalm is redelijk essentieel in dit gerecht 🙂 Maar mocht je toch kip willen gebruiken zorg er dan voor dat het niet al te dik stuk kipfilet is of gebruik kipblokjes want kip heeft een veel langere garingstijd dan zalm. Succes!

Reply
Marcel 8 augustus 2023 - 21:53

Kan prima met kipdijfilet, de kip even aanbakken voor je het in de ovenschotel doet. (ik maak dit voor veel personen met eentje die geen vis lust). Ik blancheer de broccoli en doe er ook nog geblancheerde sugarsnaps door. Fantastisch recept voor de kinderen en kleinkinderen.

Reply
Beatrix 14 maart 2020 - 21:17

Wat een heerlijk recept. Smaakvol. En makkelijk te maken. Ben inmiddels fan van jullie site

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2020 - 15:31

Wat leuk om te horen Beatrix! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Marjan 20 maart 2020 - 10:45

Een heerlijk recept!
Als sojasaus heb ik ketjap manis gebruikt.
De smaak was goed maar de de door jullie gebruikte saus zal wel andere minder zoete smaak geven.

Reply
SmaakMenutie 20 maart 2020 - 11:49

Dankjewel Marjan! Klopt, ketjap manis is inderdaad de zoete variant. Manis betekent ook ‘zoet’. Sojasaus is Japans en zouter.

Reply
Cobie 14 juli 2020 - 17:44

Hoi Tim & Erik zo dat is een partij lekker ik heb het met 2 soorten vis gemaakt met zalm en kabeljauw het was super dankewel

Reply
SmaakMenutie 15 juli 2020 - 09:16

Haha dat horen we graag Cobie! Lekker dat je 2 verschillende soorten vis hebt gebruikt 🙂

Reply
Shanna 21 juli 2020 - 15:23

Ga dit nu voor de 2e keer maken en het is sowieso een blijvertje! Echt heel lekker!

Reply
SmaakMenutie 22 juli 2020 - 09:51

Wat leuk Shanna! 🙂

Reply
Carien Kerste 25 augustus 2020 - 16:01

Hoi Tim & Erik wat een superheerlijk gerecht is dit. Ik maak het met kabeljauwhaasjes (houd niet zo van zalm) en i.p.v. radijs neem ik kastanjechampignons. Zo lekker?

Reply
SmaakMenutie 26 augustus 2020 - 11:39

Leuk om te horen Carien! Fijn dat je het lekker vond. En goed idee om het eens te maken met kabeljauw. Ook een goede tip voor onze andere lezers, thanks! 🙂

Reply
Astrid 5 september 2020 - 17:59

Dit is ook een super recept. Dit keer had ik niet genoeg sojasaus in huis en heb ik als vervanging Thaise vissaus genomen. Dat pakte zo goed uit dat de mede eters vonden dat ik het altijd maar zo moest maken.?

Reply
SmaakMenutie 6 september 2020 - 10:10

Slim Astrid! Fijn dat het bij iedereen in de smaak viel 🙂

Reply
Gre 6 januari 2021 - 11:10

Hoi, ik zie op de foto met ingrediënten dat er bosuitjes? bij staan. Klopt dit ? Ze staan niet vermeld op de ingrediëntenlijst.

Reply
SmaakMenutie 6 januari 2021 - 11:37

Dat klopt inderdaad Gre, ter garnering. Maar het is niet verplicht hoor 🙂

Reply
Manolito van Galen 6 januari 2021 - 17:32

Hoi Erik en Tim,

Ziet er heerlijk uit.
Ik heb echter geen oven.
Is dit gerecht ook te bereiden zonder oven?
Zo ja, hoe dan?
Alvast hartelijk dank voor jullie antwoord.

Groetjes,

Manolito

Reply
SmaakMenutie 7 januari 2021 - 14:26

Dankjewel Manolito! Het zou wel moeten kunnen door de zalm in de pan te bereiden en de groenten apart in de wok. Op het laatst voeg je dan de teriyakisaus toe. Geniet ervan!

Reply
Martin 7 mei 2021 - 17:15

Ik heb zalm met Teriyaki saus van de viswinkel, maar ga die in de ovenschaal doen samen met de groenten. De volgende keer maak ik zelf de Teriyaki saus.

Reply
SmaakMenutie 8 mei 2021 - 12:40

Lekker Martin! Leuk dat je de volgende keer zelf de saus maakt 🙂

Reply
Glenn 12 mei 2021 - 13:26

Kan je voor het gemak ook kant-en-klare Teriyaki saus (uit een flesje) gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 12 mei 2021 - 14:35

Ja hoor! Niet geprobeerd, maar moet kunnen 🙂

Reply
ineke 17 mei 2021 - 11:37

Wil dit graag woensdag maken want het ziet er heerlijk uit! heb ik twee vraagjes, kan ik het smiddags al zover klaar maken dat ik het alleen nog in de oven hoef te zetten? en kan ik inplaats maizena ook bloem gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 10:22

Ja hoor Ineke, ik zou alleen wel de teriyaki vers maken. En je kan ook bloem gebruiken om de saus te binden. Succes!

Reply
Linda 17 mei 2021 - 23:36

Dit gerecht zou ik heel graag maken, maar hier thuis zijn wij niet zo van de zalm. Hebben jullie ook een alternatief met vlees?

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 18:50

Je zou kip kunnen proberen!

Reply
Ineke 18 mei 2021 - 18:05

Dank jullie wel voor het antwoord! was ook van plan op de saus vers te maken, ben zeer benieuwd hoe het ons zal smaken!

Reply
SmaakMenutie 18 mei 2021 - 18:49

Graag gedaan! Zelf overigens niet geprobeerd om de maizena te vervangen. Het moet wel kunnen lees ik overal, het zal hooguit wat minder dik worden denk ik

Reply
ineke 20 mei 2021 - 08:58

Wat hebben wij lekker gegeten fantastisch, heb dus idd bloem gebruikt en dat gaat prima! wat ik wel heb gedaan is meer water want ik vond het in eerste instantie behoorlijk zout, zeker voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 20 mei 2021 - 09:56

Leuk te horen Ineke! Fijn dat het gelukt is met bloem 🙂

Reply
Hennie 1 augustus 2021 - 18:10

Zo lekker en duidelijk jullie recepten!
Toppie!

Reply
SmaakMenutie 2 augustus 2021 - 09:40

Dankje Henny, bedankt voor het leuke compliment! 🙂

Reply
Marga 5 augustus 2021 - 00:26

eet je daarnaast nog aard of rijst bij?

Reply
SmaakMenutie 5 augustus 2021 - 10:35

Wij maakten er wat rijst bij, maar hoeft niet!

Reply
Patricia 25 september 2021 - 14:33

Hallo,
gisterenavond klaargemaakt, zonder sesamolie; het was fantastisch lekker. Ik heb zelfs nog wat groente en saus over voor vanavond met wat kippeblokjes. Maar de volgende keer ga ik de paprika’s wat opbakken, waren nog iets te hard naar mijn smaak. En een foto doorgestuurd naar mijn schoonzus, dankzij haar heb ik jullie site ontdekt, zij gaat het binnenkort ook klaarmaken.

Reply
Mary 27 september 2021 - 18:53

Omdat een zalmpakketje op de barbecue gisteren niet doorging zocht ik een alternatief voor de zalm en wat een succes is dit recept! Een blijvertje èn een reden om vaker zalm te eten. Ik heb de broccoli eerst even kort geblancheerd en in plaats van radijs heb ik 250 gram gesneden champignons toegevoegd. Door het vocht uit de champignons is in de oven de teriyakisaus helaas iets dunner geworden dan volgens mij de bedoeling is maar het was nog steeds heel erg lekker. Bedankt voor alweer een heerlijk recept met vis.

Reply
Marleen 1 oktober 2021 - 19:57

Udon noedels ( gekookt) door de groenten gedaan en geraspte gember verder vlg jullie zalig recept klaar gemaakt! Heerlijke maaltijd komt naast vis met gegrilde paprika saus regelmatig op Tafel👍

Reply
Chantal 29 maart 2022 - 16:47

Welke soyasaus is nu de lekkerste of adviseren jullie? Ik heb die van kikkoman maar wil graag jullie mening want ik ben echt fan van jullie gerechten😊

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2022 - 09:55

Wij gebruiken meestal ook de normale kikkoman (met de rode dop), dus daarmee zit je wat ons betreft helemaal goed! Leuk om te horen dat je fan bent van onze recepten. Geniet van al het lekkers dat je nog gaat maken 🙂

Reply
Karin 26 oktober 2022 - 08:52

hoi hoi kunnen jullie dit recept ook maken zonder vis (ik ben geen visliefhebber :() met mogelijk biefstuk of hamlap of zo.

Reply
SmaakMenutie 26 oktober 2022 - 16:04

Ja dat denk ik wel hoor! Ik zou dan geen biefstuk nemen (wordt taai) maar hamlap zou kunnen. Kies voor iets dat dezelfde garingstijd heeft als de zalm 🙂

Reply
Gerdina 6 december 2022 - 14:40

Goedemiddag, ik heb hier een radijshater🤪 in huis, kan ik voor het knapperige effect ook stukjes komkommer op het laatst toevoegen?

Reply
SmaakMenutie 6 december 2022 - 15:45

Dat zou ik niet doen! Alles is al knapperig dus je kan ze achterwege laten hoor. En anders een extra paprika’tje of een andere harde groente toevoegen 🙂

Reply
Lonneke 14 mei 2023 - 18:02

Hoi..
het lijkt me een heerlijk recept al wil ik hem dan liever met de teryakisaus die ik al heb klaarmaken.
Hoeveel heb ik dan nodig?

Grz Lonneke

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2023 - 10:37

Ik denk ongeveer 150ml, beetje afhankelijk van hoe krachtig de saus is. Succes!

Reply
Irma 29 juli 2024 - 08:48

Dit recept klinkt heerlijk! Wil dit heel graag maken maar mijn bezoek houd niet van sojasaus (jammer!). Een alternatief idee voor de saus zou zeer welkom zijn. Dank je wel!

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2024 - 13:18

Oei, sojasaus is wel de basis ingrediënt van teriyaki en laat zich lastig vervangen daardoor.. Wellicht heeft iemand anders een tip?

Reply
Maartje 22 augustus 2024 - 13:01

Gisteren dit recept gemaakt. Het was heerlijk! Dank jullie wel!

Reply
Marianne 13 oktober 2024 - 15:15

Wat een topper, dit gerecht! Wij noemen dit een “blijver” en wordt opgeslagen in mijn receptenmap. Ik ga die teriyakisaus vaker zelf maken, zoveel lekkerder dan een flesje. Ik heb de radijsjes achterwege gelaten (ben er zelf niet zo van). Volgende keer doe ik er eens shitakes bij. Maar verder: niks meer aan doen. 👌

Reply