Home Erik's Asia Echte Indische saté (ajam en babi)

Echte Indische saté (ajam en babi)

door SmaakMenutie

De lekkerste saté!

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zooo veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees 🙂 Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté (ajam en babi)

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop... Erik's Asia Saté, marinade, Indisch, babi, ajam Indisch Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.1/5
( 123 keer gestemd )

Ingrediënten

350 gr hamlappen
350 gr kipfilet
1 ui
2 tenen knoflook
1 tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl djahé (gember)
1 tl laos
1/2 tl djintan (komijnzaad)
1 tl gula djawa (of 1 tl (bruine) suiker)
1 tl sambal
4 el ketjap manis
Sap van een halve citroen (of limoen)

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan (komijnzaad), 1 tl laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa (of 1 tl suiker) en 1 tl sambal. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen! Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog, en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéSaté makenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik
    Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!



  • Misschien valt dit ook in de smaak

    18 reacties

    lia de Wilde 19 september 2017 - 14:23

    Hebben jullie ook een goed recept voor satésaus voor mij? Niet die zoete troep uit de winkels, ik zie iedere keer weer dat er iets van tomaat in zit, die horen daar helemaal niet in vlgs mij.

    Reply
    SmaakMenutie 19 september 2017 - 20:02

    Hallo Lia, bedankt voor je bericht. Wij hebben zeker een heel lekker recept voor satésaus. Tomaat hoort er inderdaad helemaal niet in thuis. Het recept verschijnt binnenkort op de website. Nog heel even geduld dus 🙂

    Reply
    Rens 16 juni 2018 - 03:10

    Wat een heerlijke saté! Precies zoals de echte indo hem maakt! Fantastisch!!

    Reply
    SmaakMenutie 16 juni 2018 - 10:37

    Leuk om te horen Rens, dankjewel!

    Reply
    Lena 6 september 2018 - 13:02

    Heb al vele complimentjes gehad over deze heerlijke kipsate! Mijn vriend komt zelf uit Indonesië of teminste zijn roots (kan helaas niet koken) maar hij vind dit super lekker. Dus dank!

    Reply
    SmaakMenutie 7 september 2018 - 09:08

    Hoi Lena, een beter compliment kunnen we niet krijgen. Onwijs leuk om te horen! Heel graag gedaan, daar doen we het voor 🙂

    Reply
    Sanneke 17 februari 2019 - 08:02

    Ook dit recept was weer heerlijk! Bedankt jongens 😊

    Reply
    SmaakMenutie 18 februari 2019 - 09:03

    Leuk om te horen Sanneke, fijn dat ze in de smaak vallen 🙂 En uiteraard, graag gedaan!

    Reply
    Esther 17 februari 2019 - 11:58

    Als je het in de oven wil bereiden; op hoeveel graden? Moet het op een rooster of kan het ook op de bakplaat op bakpapier?

    Reply
    SmaakMenutie 20 februari 2019 - 14:07

    Hoi Esther, tussen de 180-200 graden. En het kan ook prima op de bakplaat! Succes 🙂

    Reply
    Pieter Buddenbaum 6 maart 2019 - 18:37

    Hoj, de satésaus was zo lekker, heeft het al 2 keer gemaakt
    Bedank voor het recept.
    Pieter/Zweden

    Reply
    SmaakMenutie 7 maart 2019 - 09:26

    Hoi Pieter, nou wat leuk dat het recept Zweden bereikt! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

    Reply
    Ad 21 april 2019 - 15:35

    wij gaan hem vanavond proeven. kip staat nu in marinade.

    Reply
    Ad 22 april 2019 - 16:28

    en was echt lekker.

    Reply
    SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:07

    Leuk om te horen Ad! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂

    Reply
    Marlous 18 juli 2019 - 18:30

    Wij (mijn zussen en ik) gaan deze zaterdag maken en nu al zin! Hebben jullie ook nog een lekker recept van pindasaus, die ook echt gemaakt is van pinda’s? Ik haal altijd 1 bij de toke en die is zo lekker!

    Reply
    SmaakMenutie 19 juli 2019 - 15:22

    Wat lekker Marlous! We hebben wel een super snelle pindasaus in dit recept staan die heel erg lekker is https://smaakmenutie.nl/gado-gado/ Maar bij saté hoort satésaus 🙂 Succes!

    Reply
    Renske 23 juli 2019 - 10:39

    De allerbeste sate ooit!!!

    Reply