Home Erik's Asia Indische saté

Indische saté

van ajam en babi

door SmaakMenutie
Indische saté marinade

Zó veel lekkerder

In Nederland zijn we er gek op: de satéschotel. Meestal bestaande uit 2 of 3 stokjes met een flinke homp kip erop gespiest. Uiteraard overgoten door pindasaus en daarbovenop een stuk kroepoek. Soms best lekker, maar heel anders dan de échte saté zoals je die in Indonesië krijgt. Kleine stokjes met een paar stukjes vlees en vaak veel minder saus. Maar wel zó veel lekkerder. Het geheim van deze saté is de combinatie van kip (ajam) en varkensvlees (babi). Dit zorgt voor een heerlijk mals stokje vlees. Serveer de stokjes met wat satésaus bij bijvoorbeeld mihoen of nasi goreng. En vergeet uiteraard de atjar niet (ketimoen of tjampoer). Hier ons familierecept.

Indische saté marinade

Indische saté (ajam en babi)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 3.9/5
( 245 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 350 g hamlappen
  • 350 g kipfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1/2 citroen (sap)
  • 4 el ketjap manis
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1 tl gemalen laos
  • 1 tl gula djawa (of bruine basterdsuiker)
  • 1 tl sambal oelek
  • 1/2 tl djintan

Zo maak je het

  • Snijd de knoflook en ui in grove stukjes en meng in een kommetje samen met 4 el ketjap manis, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé, 1/2 tl djintan, 1 tl gemalen laos, sap van een halve citroen, 1 tl gula djawa en 1 tl sambal oelek. Meng goed door elkaar zodat een mooie marinade ontstaat.
  • Snijd de hamlappen en kipfilet in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Meng de blokjes kipfilet en hamlap door de marinade. Zet nu minimaal 1 uur in de koelkast zodat alles goed kan intrekken. Leg ondertussen de satéprikkers in koud water.
  • Na het intrekken verwijder je de grove stukjes ui en knoflook. Rijg aan elke stokje om en om een stukje kipfilet en een stukje hamlap. Ongeveer 4 à 5 stukjes per stokje.
  • Het allerlekkerst is het om de stokjes te roosteren op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven. Let wel dat je dan even checkt of je ook een grill functie hebt, dat levert het beste resultaat. Het is een beetje afhankelijk van de kracht van je oven. Maar in principe is na 10 minuten het vlees gaar. Dus gewoon even testen. Als je het te lang in de oven doet wordt het vlees te droog en dat zou zonde zijn!

Saté marinadeRecept satéIndische saté marinadeSaté maken

TIP

Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder het vlees wordt. Een uur is minimaal!

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

37 reacties

lia de Wilde 19 september 2017 - 14:23

Hebben jullie ook een goed recept voor satésaus voor mij? Niet die zoete troep uit de winkels, ik zie iedere keer weer dat er iets van tomaat in zit, die horen daar helemaal niet in vlgs mij.

SmaakMenutie 19 september 2017 - 20:02

Hallo Lia, bedankt voor je bericht. Wij hebben zeker een heel lekker recept voor satésaus. Tomaat hoort er inderdaad helemaal niet in thuis. Het recept verschijnt binnenkort op de website. Nog heel even geduld dus 🙂

Rens 16 juni 2018 - 03:10

Wat een heerlijke saté! Precies zoals de echte indo hem maakt! Fantastisch!!

SmaakMenutie 16 juni 2018 - 10:37

Leuk om te horen Rens, dankjewel!

Lena 6 september 2018 - 13:02

Heb al vele complimentjes gehad over deze heerlijke kipsate! Mijn vriend komt zelf uit Indonesië of teminste zijn roots (kan helaas niet koken) maar hij vind dit super lekker. Dus dank!

SmaakMenutie 7 september 2018 - 09:08

Hoi Lena, een beter compliment kunnen we niet krijgen. Onwijs leuk om te horen! Heel graag gedaan, daar doen we het voor 🙂

Sanneke 17 februari 2019 - 08:02

Ook dit recept was weer heerlijk! Bedankt jongens ?

SmaakMenutie 18 februari 2019 - 09:03

Leuk om te horen Sanneke, fijn dat ze in de smaak vallen 🙂 En uiteraard, graag gedaan!

Esther 17 februari 2019 - 11:58

Als je het in de oven wil bereiden; op hoeveel graden? Moet het op een rooster of kan het ook op de bakplaat op bakpapier?

SmaakMenutie 20 februari 2019 - 14:07

Hoi Esther, tussen de 180-200 graden. En het kan ook prima op de bakplaat! Succes 🙂

Pieter Buddenbaum 6 maart 2019 - 18:37

Hoj, de satésaus was zo lekker, heeft het al 2 keer gemaakt
Bedank voor het recept.
Pieter/Zweden

SmaakMenutie 7 maart 2019 - 09:26

Hoi Pieter, nou wat leuk dat het recept Zweden bereikt! Fijn dat het in de smaak viel 🙂 Groet, Erik- SmaakMenutie

Ad 21 april 2019 - 15:35

wij gaan hem vanavond proeven. kip staat nu in marinade.

Ad 22 april 2019 - 16:28

en was echt lekker.

SmaakMenutie 23 april 2019 - 12:07

Leuk om te horen Ad! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂

Marlous 18 juli 2019 - 18:30

Wij (mijn zussen en ik) gaan deze zaterdag maken en nu al zin! Hebben jullie ook nog een lekker recept van pindasaus, die ook echt gemaakt is van pinda’s? Ik haal altijd 1 bij de toke en die is zo lekker!

SmaakMenutie 19 juli 2019 - 15:22

Wat lekker Marlous! We hebben wel een super snelle pindasaus in dit recept staan die heel erg lekker is https://smaakmenutie.nl/gado-gado/ Maar bij saté hoort satésaus 🙂 Succes!

Renske 23 juli 2019 - 10:39

De allerbeste sate ooit!!!

Kitty 23 december 2019 - 16:22

kan je t vlees ook bakken in een pan of smaakt t dan anders

SmaakMenutie 24 december 2019 - 11:27

Hoi Kitty, ja kan het uitstekend in de pan doen! De smaak zal weinig verschillen. Succes!

Paul 3 mei 2020 - 01:01

De saté smaakte prima. Gaan we vaker gebruiken. Hier mijn verslagje op het BBQ forum. Volgende keer gebruik ik alle juiste ingrediënten. http://www.bbqforum.nl/forum/showthread.php?43386-Kipsate-met-sat%E9saus

SmaakMenutie 3 mei 2020 - 13:04

Wat leuk Paul, ziet er goed uit ook! Fijn dat de saté in de smaak viel 🙂

Mv....cocx kunen 10 mei 2020 - 15:20

Ik woon in Andalucia gebruik veel van jullie recepten (was 40 jaar werkzaam als chef in de keukens een had tevens een kookschool in Nederland) Ik heb vandaag KARE AJAM gemaakt met jullie recept.. werkelijk subliem………. alle recepten zijntrouwens duidelijk en erg goed. Blijf jullie volgen. Ik heb inmiddels een map met ruim 50 recepten in folie haal het recept eruit blijft schoon en verheug mij elke dag opnieuw chappeau voor jullie…..

SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:26

Wat leuk om te horen dat onze recepten helemaal Andalucia bereiken 🙂 Fijn dan onze recepten in de smaak vallen. Dat is een groot compliment van een ervaren chef als jij!

Maaike 7 november 2020 - 20:46

Wat een heerlijk recept. Vandaag gemaakt met kippendij in plaats van de combinatie hamlap/ kipfilet. Doet het ook erg goed!

SmaakMenutie 9 november 2020 - 10:05

Fijn dat het gelukt is met de kippendij Maaike, lekker! Overigens hebben wij ook saté ajam op de website 🙂 https://smaakmenutie.nl/sate-ajam/

Marlies 12 januari 2021 - 17:41

En alweer een heerlijk recept van jullie!
Ik heb het meteen opgeslagen want dat ga ik zeker vaker maken!

SmaakMenutie 13 januari 2021 - 11:22

Thanks voor het compliment Marlies, leuk om te horen! 🙂

Arnold 9 april 2021 - 09:53

Jullie maken lekkere recepten
Chapeau hiervoor
Ik vraag me af , kan ik de saté ook met kippendij en varkenshaas maken?
Of is de varkenshaas dan te snel gaar ten opzichte van de kippendij?

SmaakMenutie 9 april 2021 - 13:22

Thanks Arnold voor compliment, leuk te horen! 🙂 Ja hoor, dat moet kunnen! Een beetje spelen met de temperatuur wellicht. Succes!

Bonnie 6 december 2021 - 10:56

Goedemorgen, ik heb een kilo kipfilet hoe zal ik dan de ingrediënten doen? Gewoon een beetje extra van alles ?

Bedankt alvast.

SmaakMenutie 6 december 2021 - 11:17

Ja klopt Bonnie, gewoon een beetje extra van alles op gevoel. Geniet ervan! 🙂

carl 27 december 2021 - 10:40

voor hoeveel stokjes zijn de aantallen in dit recept ongeveer?

SmaakMenutie 27 december 2021 - 16:06

Rond de 25! Maar wij rijgen de stokjes niet helemaal vol 🙂

Carl 28 december 2021 - 19:00

Dank jullie! Nog één vraagje. Ik ga deze oudejaarsavond maken: kan ik ze vooraf grillen op een grillplaat en in de avond opwarmen in de oven?

SmaakMenutie 29 december 2021 - 14:39

Leuk om ze met Oudejaarsavond te serveren Carl! Op zich zou het wel moeten kunnen maar pas op dat het niet te taai wordt (door te lang verwarmen).

Nancy 13 december 2022 - 18:36

Wij gaan hier een kleinere variant van maken voor het gourmetten met kerst. Heb er nu al zin in!

Reacties zijn gesloten