Home Vlees en kip Echte Zweedse gehaktballetjes (in romige saus)

Echte Zweedse gehaktballetjes (in romige saus)

door SmaakMenutie

Småland

Het eerste waar ik, en jij waarschijnlijk ook, aan denk bij Zweedse gehaktballetjes is, inderdaad: Ikea! Vaak even snel meepakken nadat je hongerig bent geworden van al die meters die je door de winkel hebt gestruind (en dat is dan nog de korte route 😉 ). Lekker, maar ze zijn véél lekkerder als je ze zèlf maakt! Om ze smeuïg te maken mengen we ook een aardappel door het gehakt heen. Uiteraard maken we ook de enige echte saus die erbij hoort. Mmmm!

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Het eerste waar ik, en jij waarschijnlijk ook, aan denk bij Zweedse gehaktballetjes, is inderdaad: Ikea! Vaak even snel meepakken nadat je hongerig bent... Vlees en kip Echte Zweedse gehaktballetjes in romige saus Zweeds Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 3.9/5
( 47 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g half-om-half gehakt
80 ml (kook)room
1 ei
1 grote aardappel
4 el paneermeel
2 el bloem
1 el worcester sauce
2 tl scherpe mosterd
1/2 runder bouillonblokje
1/2 ui
1/2 tl pimentpoeder of nootmuskaat
1/2 tl knoflookpoeder
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Kook 1 aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn.
  • Doe de aardappelpuree samen met 300 gr half-om-half gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 el paneermeel, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen.
  • Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld.
  • Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.
  • Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter.
  • Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 el worcester saus en 2-3 tl scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie. That's all, ät smaklig!

Zweedse gehaktballetjes Zweedse gehaktballen makenZweedse gehaktballetjes recept Zweedse gehaktballenHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!