Home Vlees en kip Echte Zweedse gehaktballetjes (in romige saus)

Echte Zweedse gehaktballetjes (in romige saus)

door SmaakMenutie
Zweedse gehaktballetjes

Småland

Het eerste waar ik, en jij waarschijnlijk ook, aan denk bij Zweedse gehaktballetjes is, inderdaad: Ikea! Vaak even snel meepakken nadat je hongerig bent geworden van al die meters die je door de winkel hebt gestruind (en dat is dan nog de korte route 😉 ). Lekker, maar ze zijn véél lekkerder als je ze zèlf maakt! Om ze smeuïg te maken mengen we ook een aardappel door het gehakt heen. Uiteraard maken we ook de enige echte saus die erbij hoort. Mmmm!

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.8/5
( 78 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g half-om-half gehakt
80 ml (kook)room
1 ei
1 grote aardappel
1/2 runder bouillonblokje
1/2 ui
4 el paneermeel
2 el bloem
1 el Worcester sauce
2 tl scherpe mosterd
1/2 tl pimentpoeder of nootmuskaat
1/2 tl knoflookpoeder
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Kook 1 aardappel en maak hier puree van. Snijd een halve ui ragfijn en hak een bosje peterselie eveneens ragfijn.
  • Doe de aardappelpuree samen met 300 gr half-om-half gehakt, de fijngehakte peterselie, de fijngesneden ui, 1 ei, 4-5 el paneermeel, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl pimentpoeder (of nootmuskaat) en een flinke snuf zout en peper in kom en maak hier mooie ronde gehaktballetjes van. Met deze hoeveelheid maak je circa 20 gehaktballen.
  • Doe een flinke klont boter in de koekenpan en bak de gehaktballen op matig vuur rondom bruin. Keer geregeld.
  • Haal de balletjes als ze gaar zijn uit de pan en zet even weg.
  • Doe wederom een flinke klont boter in de pan en voeg 2 ruime el bloem toe. Roer de bloem op laag vuur door de gesmolten boter.
  • Voeg nu 200 ml warm water toe en een half verkruimeld runder bouillonblokje. Voeg ook 80 ml kookroom toe, 1 el worcester saus en 2-3 tl scherpe (Dijon) mosterd. Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de balletjes toe aan de saus en laat op matig vuur warm worden. Laat de saus een beetje indikken. Serveer met verse peterselie. That's all, ät smaklig!

Zweedse gehaktballetjes Zweedse gehaktballen makenZweedse gehaktballetjesZweedse gehaktballetjes recept Zweedse gehaktballen

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Gunther 20 september 2020 - 13:43

Ik heb dit vandaag gemaakt en was zeer lekker, sommige vonden dit de beste balletjes dat ze al gegeten hadden. dus zeker dit recept eens proberen.
de balletjes waren goed smeuïg en daar pimentpoeder bij, topper

Reply
SmaakMenutie 21 september 2020 - 13:25

Dat is een heel groot compliment, dankjewel Gunther! Fijn dat ze bij iedereen in de smaak vielen 🙂

Reply
Monique.hulzebos 22 april 2021 - 20:19

Heb dit al meerdere keren gemaakt en is verrukkelijk

Reply
SmaakMenutie 23 april 2021 - 09:39

Leuk te horen Monique! 🙂

Reply
Sylvia 7 december 2020 - 15:02

wat serveer ik erbij om het als hoofdmaaltijd te eten?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:33

Wij zouden lekker kiezen voor friet! 🙂

Reply
Clairie 1 september 2021 - 18:59

Erg lekker 👌vond ze zelfs lekkerder dan anders. Ook de saus viel goed in de smaak.
Erbij aardappelpuree, broccoli en sperzieboontjes.

Reply
Monique.hulzebos 22 april 2021 - 20:19

Heb dit al meerdere keren gemaakt en is verrukkelijk

Reply
Monique 9 februari 2021 - 15:12

Heel erg lekker vonden ook mijn gasten, veel lekkerder als bij Ikea!!

Reply
SmaakMenutie 9 februari 2021 - 15:39

Haha mooi zo!

Reply
Jacqueline 28 februari 2021 - 18:29

Vandaag gemaakt. Echt super lekkere, smeuïge balletjes. Het sausje is ook geweldig, zeker met friet erbij. Hier komen ze zeker vaker op het menu…..

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 09:50

Leuk om te horen Jacqueline! Fijn dat de balletjes in de smaak vielen. Lekker ook met friet erbij 🙂

Reply
Yvonne Prins 29 mei 2021 - 11:18

Al een aantal keer gemaakt en elke keer een groot succes. Een echte aanrader.

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:37

Fijn dat je van ons recept geniet Yvonne, leuk te horen! 🙂

Reply