Home Bijgerechten Lekkerrrr! Huisgemaakte friet

Lekkerrrr! Huisgemaakte friet

door SmaakMenutie

Zelf friet maken

Wie is er niet gek op een frietje mayo. Ik vind het af en toe heerlijk! Maar dan wel goede zelfgemaakte frietjes zoals bijvoorbeeld die van Bram Ladage. Vroeger dacht ik dat het heel moeilijk was om zelf friet te maken. Welke aardappel heb ik nodig, hoe warm moet het vet zijn, hoe lang moet het in de (frituur)pan? Geloof me, zelf friet maken is super simpel! Wij hebben de eenvoudigste frituurpan die er bestaat (kost maar een paar tientjes) en het lukt je zélfs uitstekend in een gewone pan op het vuur. Oké, het kost je wat meer tijd maar ondertussen kan je dan wel lekker zelf een broodje hamburger maken. Eet smakelijk!

Zelf friet maken

Huisgemaakte friet

Wie is er niet gek op een frietje mayo. Ik vind het af en toe heerlijk! Maar dan wel goede zelfgemaakte frietjes zoals bijvoorbeeld die... Bijgerechten Lekkerrrr! Huisgemaakte friet European Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 8 keer gestemd )

Ingrediënten

4 grote 'iets kruimige' aardappelen ( ± 2 aardappelen per persoon)
Vloeibaar frituurolie

Zo maak je het

  • Schil de aardappelen met een dunschiller of een schilmesje.
  • Snijd de aardappel over de lengte in schijven met een dikte van ca. 1,5 cm. Maak ze niet zo dun als diepvriesfriet!
  • Spoel je gesneden frietjes even af met lauw water en laat dan goed uitlekken en dep droog met keukenpapier (dit zorgt ervoor dat je frietjes niet aan elkaar plakken).
  • Frituur de frietjes nu ongeveer 5 minuten op 140-150 graden (niet langer). Haal ze uit de frituur en laat ze minimaal 30 minuten afkoelen.
  • Bak de frietjes na minstens 30 minuten afkoelen af op 180-190 graden. De tijd voor het afbakken is een beetje afhankelijk van de aardappelsoort, maar in de regel zijn ze na een minuut of 5-6 wel goudgeel. That's all! Makkelijk toch?

Recept zelf friet makenZelf friet makenVariëren? Probeer eens deze goddelijke truffelfrietjes met Parmezaanse kaas. Mmmm!

TIP

Heb je geen frituurpan, dit lukt je ook met een wok of een pan op het vuur. De truc is nu alleen dat je het vet op de juiste temperatuur instelt. Draai het vuur middelhoog en laat warm worden. Probeer eerst met één frietje. Als het niet te hard knettert als je het frietje in het vet doet dan is de temperatuur goed, zet het anders wat zachter. De frietjes moeten in vijf minuutjes garen maar niet bruin worden. Voor de tweede frituurronde zet je het vuur wat hoger (een na hoogste stand). Nu worden de afgekoelde frietjes mooi goudgeel.