De kracht van eenvoud
Orak arik, of zoals wij thuis vroeger zeiden ‘ore are’ is zo’n gerecht dat bij ons keer op keer op tafel komt. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het zo simpel is, maar tegelijkertijd zó lekker.
Een handjevol ingrediënten, een paar minuten in de wok, en je hebt iets staan dat gerust een plekje verdient op je volgende rijsttafel. Deze roergebakken spitskool met ei is een klassieker binnen de Indische keuken, en in veel Nederlandse huishoudens inmiddels ook een vertrouwde favoriet.
Groente in de hoofdrol
Het fijne aan orak arik is dat groente echt de hoofdrol speelt. Spitskool vormt de basis, en dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam. Spitskool bevat namelijk veel vezels en vitamine C en is licht verteerbaar, waardoor het een goede keuze is voor wie graag gezond eet.
Door de kool kort te wokken, behoudt hij zijn knapperigheid én voedingswaarde. We voegen er soms extra groenten aan toe, zoals paprika of sperziebonen, maar het hoeft niet. De eenvoud van alleen kool en ei is namelijk al heel goed.
Een vleugje nostalgie
Wat dit gerecht voor mij écht bijzonder maakt, is de herinnering aan hoe mijn moeder het vroeger maakte. Bij haar ging er standaard wat rul gebakken gehakt doorheen. Dat gaf het net wat meer body, en die hartige smaak combineerde goed met de zachtheid van het ei. Het hoort inmiddels bij onze eettafel, al variëren we er nu soms dus lekker op los.
Voor elk wat wils
Wat orak arik zo geschikt maakt is dat je er dus eigenlijk alle kanten mee op kunt. Wil je het vegetarisch houden? Dan laat je het gehakt gewoon weg of vervang je het door tofu of tempeh. Heb je restjes groente in de koelkast liggen? Gooi ze erbij.
Zolang je de kool kort bakt, het ei luchtig houdt en de smaken in balans zijn, zit je altijd goed. En heb je zin om wat pit toe te voegen, dan is een klein beetje sambal ook nooit verkeerd.
Snelle smaakmaker
Orak arik met gehakt is het soort gerechtje dat laat zien hoe weinig je nodig hebt voor veel smaak. Het is lekker fris, vullend en staat in een kwartiertje op tafel. Serveer het met gestoomde witte rijst (deze rijstkoker vinden wij echt een aanrader overigens) en eventueel wat gefrituurde uitjes erbovenop voor extra crunch. Wat dus ooit begon als een simpel bijgerecht is bij ons inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van onze rijsttafel. Of je het nu ore are noemt of orak arik, het is gewoon altijd lekker!
18 reacties
Wij doen het met wokmie er door een heerlijk recept
Van de week gemaakt met nog wat wortel en verse gember erdoor. Heerlijk door de knapperige kool. Die houden we er in 😉