Home Erik's Asia Orak arik

Orak arik

Indisch groentegerecht met gehakt

door SmaakMenutie
Orak arik met gehakt

De kracht van eenvoud

Orak arik, of zoals wij thuis vroeger zeiden ‘ore are’ is zo’n gerecht dat bij ons keer op keer op tafel komt. Niet omdat het ingewikkeld is, maar juist omdat het zo simpel is, maar tegelijkertijd zó lekker.

Een handjevol ingrediënten, een paar minuten in de wok, en je hebt iets staan dat gerust een plekje verdient op je volgende rijsttafel. Deze roergebakken spitskool met ei is een klassieker binnen de Indische keuken, en in veel Nederlandse huishoudens inmiddels ook een vertrouwde favoriet.

Ore are

Groente in de hoofdrol

Het fijne aan orak arik is dat groente echt de hoofdrol speelt. Spitskool vormt de basis, en dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam. Spitskool bevat namelijk veel vezels en vitamine C en is licht verteerbaar, waardoor het een goede keuze is voor wie graag gezond eet.

Orak arik recept

Door de kool kort te wokken, behoudt hij zijn knapperigheid én voedingswaarde. We voegen er soms extra groenten aan toe, zoals paprika of sperziebonen, maar het hoeft niet. De eenvoud van alleen kool en ei is namelijk al heel goed.

Een vleugje nostalgie

Wat dit gerecht voor mij écht bijzonder maakt, is de herinnering aan hoe mijn moeder het vroeger maakte. Bij haar ging er standaard wat rul gebakken gehakt doorheen. Dat gaf het net wat meer body, en die hartige smaak combineerde goed met de zachtheid van het ei. Het hoort inmiddels bij onze eettafel, al variëren we er nu soms dus lekker op los.

Voor elk wat wils

Wat orak arik zo geschikt maakt is dat je er dus eigenlijk alle kanten mee op kunt. Wil je het vegetarisch houden? Dan laat je het gehakt gewoon weg of vervang je het door tofu of tempeh. Heb je restjes groente in de koelkast liggen? Gooi ze erbij.

Spitskool recept

Zolang je de kool kort bakt, het ei luchtig houdt en de smaken in balans zijn, zit je altijd goed. En heb je zin om wat pit toe te voegen, dan is een klein beetje sambal ook nooit verkeerd.

Snelle smaakmaker

Orak arik met gehakt is het soort gerechtje dat laat zien hoe weinig je nodig hebt voor veel smaak. Het is lekker fris, vullend en staat in een kwartiertje op tafel. Serveer het met gestoomde witte rijst (deze rijstkoker vinden wij echt een aanrader overigens) en eventueel wat gefrituurde uitjes erbovenop voor extra crunch. Wat dus ooit begon als een simpel bijgerecht is bij ons inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van onze rijsttafel. Of je het nu ore are noemt of orak arik, het is gewoon altijd lekker!

Orak arik met gehakt

Orak arik met gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.0/5
( 68 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g spitskool
  • 125 g rundergehakt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • Zonnebloemolie

Zo maak je het

  • Snijd de spitskool fijn of gebruik lekker makkelijk een zakje gesneden spitskool van 200 g.
  • Snipper 1 sjalot en snijd 3 tenen knoflook fijn.
  • Neem een wok of (koeken)pan en rul ongeveer 125 g gehakt in een scheutje zonnebloemolie bruin. Voeg ruim zout toe samen met de fijngesneden knoflook en de gesnipperde ui. Roerbak alles even goed met elkaar.
  • Voeg de gesneden spitskool toe en roerbak dit 1 minuut mee (de kool moet knapperig blijven).
  • Maak een kuiltje tussen de groenten en voeg 1 eitje toe. Roer het ei tot het gestold is en meng met de groenten en gehakt. Proef en bepaal of er nog wat zout moet worden toegevoegd. That's it! Lekker hè.

Orak arik met gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

18 reacties

Jannie 11 maart 2024 - 11:52

Wij doen het met wokmie er door een heerlijk recept

Reply
Els 28 maart 2024 - 10:01

Van de week gemaakt met nog wat wortel en verse gember erdoor. Heerlijk door de knapperige kool. Die houden we er in 😉

Reply
1 2 3