Home Erik's Asia Be celeng base manis (gestoofd vlees in ketjap)

Be celeng base manis (gestoofd vlees in ketjap)

door SmaakMenutie

Lekker sudderen

Inmiddels hebben we al tal van echte Indische (gestoofde) vleesgerechten gemaakt. Maar dit is toch ook wel echt een toppertje. En súper makkelijk. De voorbereiding is maximaal een kwartiertje werk en daarna laat je het gewoon lekker sudderen. Eet het met witte rijst en een lekker groentegerecht en/of atjar ketimoen.

Be celeng base manis

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g hamlappen
3 tenen knoflook
2 sjalotten
1 lombok (rode peper)
1/2 kip bouillonblokje
4 el ketjap manis
2 el sojasaus
2 tl djahé (gemberpoeder)

Zo maak je het

  • Snijd 500 gr hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 teentjes knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje olie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl gemberpoeder toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus (Kikkoman) of ketjap asin.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kip bouillonblokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden lomboks toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.

Be celeng base manis ingrediënten Babi base manis Be celeng base manis recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

16 reacties

Rox 7 augustus 2019 - 17:36

Wat een heerlijk gerecht!
Gemaakt zonder de lombok ivm een tweejarige maar die heeft ook heerlijk gegeten

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:54

Dankjewel Rox, leuk om te horen 🙂 Over het algemeen zijn de Nederlandse pepertjes niet zo spicy, maar je kan ‘m gerust achterwege laten inderdaad

Reply
Tamara 28 maart 2020 - 10:29

Hai, ben benieuwd welk formaat braadpan je hiervoor gebruikt en ook bij de rendang?

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:48

Hi Tamara, in principe maakt het formaat niet heel veel uit hoor! Wij gebruiken een braadpan met een diameter van 24 cm (4L). Succes! 🙂

Reply
Tirza van Netten 26 april 2020 - 09:13

Hoi Tim en Erik, ik eet zelf niet zo graag varkensvlees, kan ik de hamlappen ook vervangen voor rundvlees en veranderd dat nog iets aan de stooftijd? En welk rundvlees raden jullie dan aan?
Ben heel blij met jullie site, ik maak regelmatig een gerecht van jullie?.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:39

Hoi Tirza, leuk om te horen dat je fan bent van onze recepten! ? Als je rundvlees wil gebruiken, dan kan je beter daging smoor maken https://smaakmenutie.nl/daging-smoor (als we je mogen adviseren)

Reply
Jeanine 21 oktober 2020 - 10:24

Nog een lekkere groente recept voor er bij?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 10:18

Hi Jeanine, wij adviseren er wat atjar https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/ bij te maken of kies bijvoorbeeld voor dit Indische groentegerecht: https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ Succes!

Reply
N. Nescio 29 oktober 2020 - 16:55

Er viel me iets op in vergelijking met jullie recept voor snelle babi ketjap: bij dat gerecht laten jullie het vlees 15-20 minuten sudderen en wordt er specifiek gewaarschuwd dat hamlappen snel taai kunnen worden.
In dit gerecht, ook met hamlappen, laten jullie ze 45+15 minuten sudderen. Waarom kan dat hier geen kwaad en bij de babi ketjap wel?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2020 - 15:37

Bedankt voor je bericht. En scherp opgelet :). Het verschil is dat de ‘snelle babi ketjap’ kort (een minuut of 20) suddert zónder deksel op de pan en op die manier vrij snel gaart. In dit gerecht gaat de deksel op de pan en pruttelt het heel langzaam gaart zonder dat de eerste 45 minuten veel vocht verdampt. De laatste 15 min gaart het vlees (veel) sneller en moet je vanaf dan dus oppassen dat het niet taai wordt.

Reply
Mieneke 21 november 2020 - 07:03

Het is erg lekker dit gerecht, dank je wel.
Wij hebben het gegeten met witte rijst en sambal boontjes met tomaat. Mmmm

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:05

Fijn dat het in de smaak viel Mieneke! Lekker met rijst en de sambal boontjes 🙂

Reply
marieke 22 december 2020 - 11:07

Kan dit recept ook met varkenshaas?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:08

Ja hoor dat kan ook Marieke! 🙂

Reply
Bianca 20 januari 2021 - 19:07

Vandaag gemaakt en was erg lekker, alleen wat aan de zoute kant. Volgende keer maar de zoute ketjap achterwege laten?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:07

Hoi Bianca, welke ketjap heb je gebruikt? Je moet echt ketjap manis (= zoet) in dit gerecht gebruiken 🙂

Reply