Home Erik's Asia Be celeng base manis

Be celeng base manis

gestoofd varkensvlees in ketjapsaus

door SmaakMenutie

Lekker sudderen

Inmiddels hebben we al tal van echte Indische (gestoofde) vleesgerechten gemaakt. Maar dit is toch ook wel echt een toppertje. En súper makkelijk. De voorbereiding is maximaal een kwartiertje werk en daarna laat je het gewoon lekker sudderen. Eet het met witte rijst en een lekker groentegerecht en/of atjar ketimoen.

Be celeng base manis

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 69 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 500 g hamlappen
  • 3 tenen knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 rode peper
  • 1/2 kippenbouillon blokje
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl djahé

Zo maak je het

  • Snijd 500 g hamlappen in kleine stukjes (dobbelsteen formaat).
  • Snipper 2-3 sjalotten en snijd 3 teentjes knoflook fijn.
  • Neem een ruime (braad)pan of wok en braad het vlees op middelhoog vuur in een scheutje olie rondom bruin in circa 3-5 minuten. Het hoeft nog niet gaar te zijn.
  • Zet het vuur wat lager en fruit de fijngesneden sjalot en knoflook even aan bij het vlees. Voeg nu ook 2 ruime tl gemberpoeder toe en schep alles even grondig om.
  • Voeg nu 4-5 el ketjap manis toe en 2 el sojasaus.
  • Schenk ongeveer 200-250 ml water op het vlees samen met een 1/2 verkruimeld kippenbouillon blokje. Laat het geheel ongeveer 45 minuten sudderen met deksel op de pan.
  • Haal na 45 minuten de deksel van pan en voeg 1 (of meer) in ringetjes gesneden rode peper toe. Laat het zonder deksel op iets hoger vuur nog wat indikken tot de gewenste dikte. Dit duurt circa 15 minuten.

Be celeng base manis ingrediënten Babi base manis Be celeng base manis recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

29 reacties

Rox 7 augustus 2019 - 17:36

Wat een heerlijk gerecht!
Gemaakt zonder de lombok ivm een tweejarige maar die heeft ook heerlijk gegeten

Reply
SmaakMenutie 8 augustus 2019 - 09:54

Dankjewel Rox, leuk om te horen 🙂 Over het algemeen zijn de Nederlandse pepertjes niet zo spicy, maar je kan ‘m gerust achterwege laten inderdaad

Reply
Tom 10 februari 2024 - 11:15

Ik ga het vandaag maken.

Reply
Tamara 28 maart 2020 - 10:29

Hai, ben benieuwd welk formaat braadpan je hiervoor gebruikt en ook bij de rendang?

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:48

Hi Tamara, in principe maakt het formaat niet heel veel uit hoor! Wij gebruiken een braadpan met een diameter van 24 cm (4L). Succes! 🙂

Reply
Tirza van Netten 26 april 2020 - 09:13

Hoi Tim en Erik, ik eet zelf niet zo graag varkensvlees, kan ik de hamlappen ook vervangen voor rundvlees en veranderd dat nog iets aan de stooftijd? En welk rundvlees raden jullie dan aan?
Ben heel blij met jullie site, ik maak regelmatig een gerecht van jullie?.

Reply
SmaakMenutie 28 april 2020 - 09:39

Hoi Tirza, leuk om te horen dat je fan bent van onze recepten! ? Als je rundvlees wil gebruiken, dan kan je beter daging smoor maken https://smaakmenutie.nl/daging-smoor (als we je mogen adviseren)

Reply
Jeanine 21 oktober 2020 - 10:24

Nog een lekkere groente recept voor er bij?

Reply
SmaakMenutie 22 oktober 2020 - 10:18

Hi Jeanine, wij adviseren er wat atjar https://smaakmenutie.nl/atjar-ketimoen-maken/ bij te maken of kies bijvoorbeeld voor dit Indische groentegerecht: https://smaakmenutie.nl/urap-urap/ Succes!

Reply
N. Nescio 29 oktober 2020 - 16:55

Er viel me iets op in vergelijking met jullie recept voor snelle babi ketjap: bij dat gerecht laten jullie het vlees 15-20 minuten sudderen en wordt er specifiek gewaarschuwd dat hamlappen snel taai kunnen worden.
In dit gerecht, ook met hamlappen, laten jullie ze 45+15 minuten sudderen. Waarom kan dat hier geen kwaad en bij de babi ketjap wel?

Reply
SmaakMenutie 30 oktober 2020 - 15:37

Bedankt voor je bericht. En scherp opgelet :). Het verschil is dat de ‘snelle babi ketjap’ kort (een minuut of 20) suddert zónder deksel op de pan en op die manier vrij snel gaart. In dit gerecht gaat de deksel op de pan en pruttelt het heel langzaam gaart zonder dat de eerste 45 minuten veel vocht verdampt. De laatste 15 min gaart het vlees (veel) sneller en moet je vanaf dan dus oppassen dat het niet taai wordt.

Reply
Mieneke 21 november 2020 - 07:03

Het is erg lekker dit gerecht, dank je wel.
Wij hebben het gegeten met witte rijst en sambal boontjes met tomaat. Mmmm

Reply
SmaakMenutie 22 november 2020 - 12:05

Fijn dat het in de smaak viel Mieneke! Lekker met rijst en de sambal boontjes 🙂

Reply
marieke 22 december 2020 - 11:07

Kan dit recept ook met varkenshaas?

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:08

Ja hoor dat kan ook Marieke! 🙂

Reply
Bianca 20 januari 2021 - 19:07

Vandaag gemaakt en was erg lekker, alleen wat aan de zoute kant. Volgende keer maar de zoute ketjap achterwege laten?

Reply
SmaakMenutie 21 januari 2021 - 10:07

Hoi Bianca, welke ketjap heb je gebruikt? Je moet echt ketjap manis (= zoet) in dit gerecht gebruiken 🙂

Reply
Hennie Marree 15 november 2022 - 15:27

Ik las ook : ketjap manis, sojasaus óf KETJAP ASIN.
Asin is toch de zoute ketjap.

Ben het gerecht nu aan’t maken.
Heb ketjap manis en sojasaus gebruikt.
Ben benieuwd hoe het smaakt!

Reply
SmaakMenutie 15 november 2022 - 15:51

Klopt Hennie, sojasaus of ketjap asin gebruiken. Je doet het dus goed 🙂

Reply
Hennie Marree 16 november 2022 - 09:18

Het was héérlijk!
Zeker met rijst, pindasaus en kroepoek.
Dank voor het recept.

Reply
Marion 30 mei 2021 - 10:28

wat een heerlijk recept lijkt me ga van de week maken ,
thanks voor de lekkere recepten…

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:42

Graag gedaan Marion! En geniet van deze be celeng 🙂

Reply
Amber 30 mei 2021 - 18:38

Ik zou dit graag in de slowcooker maken. Hoe lang moet dit dan? Recepten klinken heerlijk. Ben net begonnen met “buitenlandse” gerechten en minder bekende kruiden en specerijen te proberen. Ben heel benieuwd naar jullie gerechten!!!

Reply
SmaakMenutie 31 mei 2021 - 10:45

Wij gebruiken zelf geen slowcooker Amber, dus daar kan ik je niet in adviseren. Weet wel dat varkensvlees ook niet te lang in de slowcooker moet anders wordt het taai. Veel plezier op je avontuur met de buitenlandse recepten, geniet ervan! 🙂

Reply
Amber 3 juni 2021 - 21:59

Nou, vandaag heb ik dit recept in de slowcooker gemaakt. Twee uur op low en twee uur op high. Het laatste uur heb ik een gesnipperde rode peper plus een zakje creamed coconut creme (50g) van Go-Tan toegevoegd. En natuurlijk “maar” 75ml water omdat er bij de slowcooker geen water verdampt. Iedereen was hier dol enthousiast. Heerlijk!
Dit gaan we vaker eten. Hartelijk bedankt voor de geweldige recepten. 👍👍👌

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2021 - 16:44

Wat fijn dat het de eerste keer zo goed gelukt is in de slowcooker Amber en dat iedereen ervan heeft genoten! Leuk te horen 🙂

Reply
Nellie 1 maart 2022 - 10:51

Wat was dit super lekker!!!!!!

Reply
Thirza 17 april 2022 - 18:29

Vandaag gemaakt, erg lekker!
We hebben dit met rijst gegeten. Er zou een frisse tegenhanger nog bij mogen, maar we weten nog niet wat. Mijn man houdt niet van atjar, dus even zoeken wat erbij zou kunnen. Maar dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Reply
SmaakMenutie 18 april 2022 - 10:43

Leuk om te horen! Wij kiezen vaak voor bijvoorbeeld ketoprak, ulang ulang of anders een tjarantjam salade.

Reply