Home Brunch en lunch Philly cheese steak sandwich

Philly cheese steak sandwich

broodje vlees met gekarameliseerde ui en gesmolten kaas

door SmaakMenutie
Philly cheese steak sandwich

Uit Philadelphia

Zoals de naam je misschien al doet vermoeden komt de Philly cheese steak sandwich uit de stad Philadelphia.

Het precieze ontstaan blijft een beetje mysterieus, maar volgens de overlevering begon het ooit met een hotdogkraam waar rundvlees op de bakplaat belandde. Wat zeker is: het is uitgegroeid tot een van de bekendste broodjes van de Amerikaanse oostkust. Inmiddels bestaan er talloze varianten, maar de basis blijft hetzelfde: dun gesneden rundvlees, ui en gesmolten kaas op een vers (geroosterd) broodje.

Philly cheese steak

Reepjes entrecôte

Voor onze versie gebruiken we entrecôte, in reepjes gesneden en kort gegrild zodat het vlees mals blijft. Ribeye is ook een prima alternatief als je nét wat meer vet en smaak wil.

Philly cheese steak sandwich recept

Daarbij komen gekarameliseerde uien en gebakken paprika. Simpel, maar onmisbaar voor dat zoetige accent dat zo goed samengaat met het vlees. En natuurlijk, die andere smaakmaker van het geheel, gesmolten Gruyère. De volle, beetje nootachtige smaak van deze kaas past er perfect bij.

Sriracha-mayo erbij?

Wat dit broodje helemaal afmaakt is een beetje pit. Meng drie eetlepels mayonaise met een theelepel sriracha en je hebt een sausje die perfect past. Je kunt het natuurlijk ook milder houden met gewone mayonaise, maar dat pitje is echt wel een aanrader. Serveer de saus ernaast of smeer ‘m direct op het broodje.

Voor liefhebbers van broodjes vlees

Deze Philly cheese steak is het soort broodje waar de liefhebber gek op is. Perfect voor in het weekend of gewoon als he zin heb in een stevige lunch. Ben je gek op dit soort broodjes? Dan is ons broodje warme beenham zeker het proberen waard.

Philly cheese steak maken

Of wat dacht je van de Sloppy Joe – net zo smeuïg Amerikaans comfort food. Zin in iets met een Aziatisch tintje? Probeer dan het Indisch broodje kipsaté, minstens zo verslavend lekker. Kortom, keuze genoeg!

Philly cheese steak sandwich

Philly cheese steak sandwich

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g entrecôte (of rib-eye)
  • 100 g Gruyère kaas
  • 2 sneedjes vers brood
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 3 el mayonaise
  • 1 el roomboter
  • 1 tl sriracha (optioneel)

Zo maak je het

  • Snijd circa 200 g entrecôte of rib-eye in dunne reepjes.
  • Snijd tevens 1 (grote) ui in halve ringen en 1 groene paprika in smalle reepjes.
  • Rasp ook alvast de Gruyère kaas of maak plakjes met een kaasschaaf.
  • Neem een koekenpan en verhit een klontje boter of (olijf)olie. Zet het vuur op matige stand en stoof de ui en paprika tot ze zacht en gekarameliseerd zijn. Haal uit de pan en zet even weg.
  • Doe wat extra boter of olie in de pan en bak de entrecote reepjes rondom bruin in maximaal 2-3 minuten. Bestrooi terwijl ze bakken met zout en peper.
  • Doe de ui en paprikareepjes terug in de pan bij het vlees en bak rondom nog 2-3 minuutjes aan op matig vuur.
  • Besmeer 2 broodjes of boterhammen met roomboter aan zowel de onder- als bovenkant. Beleg één kant met de Gruyère kaas en verdeel daarover de entrecôte reepjes.
  • Plaats de boterhammen in de pan en grill/bak tot de onderkant mooi bruin geroosterd is.
  • Serveer met pittige sriracha-mayonaise: meng hiervoor 3 el mayonaise met 1 tl sriracha. Je kan natuurlijk ook gewone mayonaise gebruiken.

Philly cheese steak sandwich

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak