Home Erik's Asia Indische Saté Pentol

Indische Saté Pentol

door SmaakMenutie

Saté van gehakt

We maakten al eens eerder de allerlekkerste saté van kip (ajam) en varkensvlees (babi), maar vandaag gaan we voor een variant die iets minder bekend is: saté pentol (saté van gehakt). Van dit gehakt worden balletjes gedraaid die vervolgens aan een stokje worden geregen. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan net zo goed varkens- of kipgehakt nemen.

Eet het als onderdeel van de rijsttafel of gewoon met witte rijst en een lekker Indisch groentegerecht (bijvoorbeeld urap urap of petjil). Natuurlijk kan je er satésaus bij maken, maar wij kozen voor een simpel en erg lekker ketjapsausje. Zet de barbecue maar aan!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Sate pentol

Saté Pentol

We maakten al eens eerder de allerlekkerste saté van kip (ajam) en varkensvlees (babi), maar vandaag gaan we voor een variant die iets minder... Erik's Asia Indische Saté Pentol European Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.7/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g rundergehakt
3 tenen knoflook
3 kemirinoten (optioneel)
1 sjalot of uitje
1 rode peper (lombok)
1 ei
4 el geraspte kokos
4 el paneermeel
1 el citroensap
1 tl ketoembar
1 tl suiker
1/2 tl trassi
1/2 tl djintan (komijnpoeder)
1 el ketjap manis

Voor het sausje
5 el ketjap manis
1 sjalot
1 teen knoflook
1 tl limoen- of citroensap
1 tl sambal

Zo maak je het

 • Doe de satéprikkers van te voren (minimaal 30 minuten) in een bak met water zodat ze straks niet verbranden op de grill.
 • Gebruik de kom van de staafmixer of foodprocessor voor de boemboe. Als je kemirinoten hebt rooster die dan kort even aan in een droge pan, net zoals je pijnboompitten roostert.
 • Doe vervolgens 1 sjalot, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, de 3 geroosterde kemirinoten, 1/2 tl trassi, 1/2 tl djintan, 1 tl ketoembar, 1 tl suiker, 1 tl zout en 1 el citroensap in de mixer en maak hier een gladde boemboe van.
 • Fruit de boemboe in een scheut olie op matig vuur enkele minuten aan. Voeg vervolgens 4 el geraspte kokos toe en roer door het geheel. Blijf alles omscheppen. Al snel zal het geheel wat droger worden door de kokos. Zet het vuur uit en laat even een paar minuten (eventueel in de koelkast) afkoelen.
 • Doe het gehakt in een grote (meng)kom en voeg 1 ei, circa 4 el paneermeel, 1 el ketjap manis en de afgekoelde boemboe toe. Meng goed door elkaar. Als het nog wat te nat is voeg je nog wat paneermeel toe.
 • Draai balletjes ongeveer ter grootte van een soepballetje en rijg deze aan een satéprikker.
 • Bestrijk de saté met wat olie en bak ze vervolgens op matig vuur op de barbecue, in de grillpan of op een grillplaat. Draai geregeld tot ze rondom mooi bruin zijn.
 • Maak een ketjapsausje door 5 el ketjap te mengen met 1 ragfijn gesneden teentje knoflook en 1 ragfijn gesneden sjalotje. Voeg tevens 1 tl sambal en 1 tl citroen- of limoensap toe. Eet smakelijk!
Ingrediënten Sate pentol

De boemboe en de geraspte kokos

Sate pentol (sate van gehakt)

Sate pentol recept Indische Sate pentol Sate pentol

TIP

  • Tip van Erik
  Wil je meer maken? Gebruik dan 500 gram gehakt in plaats van 300 gram. De rest kan je hetzelfde houden!