Home Erik's Asia Indische saté pentol

Indische saté pentol

door SmaakMenutie

Saté van gehakt

We maakten al eens eerder de allerlekkerste saté van kip (ajam) en varkensvlees (babi), maar vandaag gaan we voor een variant die iets minder bekend is: saté pentol (saté van gehakt). Van dit gehakt worden balletjes gedraaid die vervolgens aan een stokje worden geregen. Wij gebruiken rundergehakt, maar je kan net zo goed varkens- of kipgehakt nemen. Eet het als onderdeel van de rijsttafel of gewoon met witte rijst en een lekker Indisch groentegerecht (bijvoorbeeld urap urap of petjil). Natuurlijk kan je er satésaus bij maken, maar wij kozen voor een simpel en erg lekker ketjapsausje. Zet de barbecue maar aan!

Sate pentol

Saté pentol

Print dit recept
Personen: 3-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.7/5
( 18 keer gestemd )

Ingrediënten

300 g rundergehakt
4 tenen knoflook
3 kemirinoten (optioneel)
2 sjalot of uitje
1 rode peper (lombok)
1 citroen(sap)
1 ei
6 el ketjap manis
4 el geraspte kokos
4 el paneermeel
1 tl ketoembar
1 tl suiker
1 tl sambal
1/2 tl trassi
1/2 tl djintan (komijnpoeder)

Zo maak je het

  • Doe de satéprikkers van te voren (minimaal 30 minuten) in een bak met water zodat ze straks niet verbranden op de grill.
  • Gebruik de kom van de staafmixer of foodprocessor voor de boemboe. Als je kemirinoten hebt rooster die dan kort even aan in een droge pan, net zoals je pijnboompitten roostert.
  • Doe vervolgens 1 sjalot, 3 tenen knoflook, 1 rode peper, de 3 geroosterde kemirinoten, 1/2 tl trassi, 1/2 tl djintan, 1 tl ketoembar, 1 tl suiker, 1 tl zout en 1 el citroensap in de mixer en maak hier een gladde boemboe van.
  • Fruit de boemboe in een scheut olie op matig vuur enkele minuten aan. Voeg vervolgens 4 el geraspte kokos toe en roer door het geheel. Blijf alles omscheppen. Al snel zal het geheel wat droger worden door de kokos. Zet het vuur uit en laat even een paar minuten (eventueel in de koelkast) afkoelen.
  • Doe het gehakt in een grote (meng)kom en voeg 1 ei, circa 4 el paneermeel, 1 el ketjap manis en de afgekoelde boemboe toe. Meng goed door elkaar. Als het nog wat te nat is voeg je nog wat paneermeel toe.
  • Draai balletjes ongeveer ter grootte van een soepballetje en rijg deze aan een satéprikker.
  • Bestrijk de saté met wat olie en bak ze vervolgens op matig vuur op de barbecue, in de grillpan of op een grillplaat. Draai geregeld tot ze rondom mooi bruin zijn.
  • Maak een ketjapsausje door 5 el ketjap te mengen met 1 ragfijn gesneden teentje knoflook en 1 ragfijn gesneden sjalotje. Voeg tevens 1 tl sambal en 1 tl citroensap toe. Eet smakelijk!

Ingrediënten Sate pentolSate pentol (sate van gehakt) Sate pentol recept Indische Sate pentol Sate pentolHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

TIP

    • Tip van Erik

    Wil je meer maken? Gebruik dan 500 gram gehakt in plaats van 300 gram. De rest kan je hetzelfde houden!



  • Heb je dit gemaakt?

    Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

    4 reacties

    Annelies 15 augustus 2020 - 19:46

    Vandaag gemaakt, was erg lekker!! Ik ben alleen en heb veel teveel gehaktballetjes, hoe kan ik die het beste invriezen, eerst aanbraden of rauw invriezen?

    Reply
    SmaakMenutie 17 augustus 2020 - 08:59

    Hoi Annelies, lekker! Wij zouden ze eerst klaarmaken en dan invriezen. Succes!

    Reply
    Henny Batenburg van Rossum 12 september 2020 - 09:56

    Beste kookliefhebbers,

    Ik geniet zo enorm van jullie site. Dit recept ga ik zeker maken, mmmmmmmmmmm.
    Ga zo door.

    Groetjes Henny

    Reply
    SmaakMenutie 21 september 2020 - 11:04

    Wat leuk om te horen dat je zo geniet van onze recepten Henny! Dat horen we graag 🙂

    Reply