Home Erik's Asia Gulai ajam (gestoofde kruidige kip)

Gulai ajam (gestoofde kruidige kip)

door SmaakMenutie

Slechts een kwartiertje voorbereiding!

Een gulai (of goelai) is een Indonesische kruidige curry waarin het vlees gaar stooft. Onze gulai ajam stooft bijna anderhalf uur in een heerlijke kruidige kokossaus. De kip valt zo van het bot. En weet je wat helemaal fijn is? De voorbereiding kost je maar een kwartiertje. Daarna laat je het fornuis de rest doen 🙂 Eet het lekker met witte rijst en een Indisch eitje (sambal goreng telor of telor ketjap) en atjar. Mmmm!

Heb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Gulai ajam

Gulai ajam

Een gulai (of goelai) is een Indonesische kruidige curry waarin het vlees gaar stooft. Onze gulai ajam stooft bijna anderhalf uur in een heerlijke kruidige... Erik's Asia Gulai ajam (gestoofde kruidige kip) European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.5/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo drumsticks
4 sjalotten
3 tenen knoflook
3 kemiri noten (optioneel)
2 salam blad (Indisch laurier)
1 stengel sereh
1/2 limoen (sap)
2 tl kunjit (kurkuma)
2 tl laos
1 tl ketoembar
1 tl paprikapoeder
1 el gula djawa (of suiker)
160 ml dikke kokosmelk (1 blikje)

Zo maak je het

  • Mix met de foodprocessor of staafmixer 4 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 3 kemirinoten, 2 tl kunjit, 2 tl laos, 1 tl ketoembar, 1 tl paprikapoeder en 1 el olie tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan op middelhoog vuur en voeg vervolgens 1 flinke el gula djawa toe en het sap van een 1/2 limoen. Vermeng alles even goed met elkaar.
  • Voeg nu 250 ml water toe en 160 ml (1 klein blikje) dikke kokosmelk. Voeg ook 1 gekneusde stengel sereh en 2 salam blaadjes toe. Breng tegen de kook en voeg nu de drumsticks toe.
  • Zet het vuur op matige stand en laat het geheel minimaal 60 minuten pruttelen. Haal de deksel van de pan en laat nog een kwartiertje pruttelen zodat het geheel wat indikt. Eet met witte rijst en frisse atjar.

Gulai ajam boemboe Gulai ajam maken Ayam gulai Gulai ayam

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Danny 2 juni 2019 - 13:15

Het staat bij mij nu te pruttelen in de slow cooker. Moet er helemaal geen zout bij?

Reply
SmaakMenutie 2 juni 2019 - 14:45

Hoi Danny, lekker! Gezien de gebruikte kruiden vinden wij zout niet nodig. Maar doe vooral wat je zelf het lekkerst vindt!

Reply
Marga 6 juni 2019 - 18:04

Super recept…heb een extra geel pepertje erbij gedaan. Dank je wel…

Reply
SmaakMenutie 7 juni 2019 - 12:51

Leuk om te horen Marga! Goed idee voor wat betreft het gele pepertje. Je kan ‘m zo spicy maken als je zelf wil 🙂

Reply
Hans 13 juli 2019 - 14:10

Gulai ajam staat te pruttelen. Ook ik ben heel benieuwd. Kleine aanpassingen aan mijn smaak. Pedis. Maar een recept is slechts een richtlijn. Top mannen, doorgaan. Ik laat weten hoe het smaakte.

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2019 - 15:40

Mmmm lekker Hans! Maak het inderdaad zo pedis als je zelf wilt. We zijn benieuwd of het in de smaak is gevallen 🙂

Reply
Liny 2 september 2019 - 17:18

De Gulai ajam staat op, maar er komt bloed uit of bij de botten van de drumsticks😱
Ik heb geprobeerd het de googelen, maar kan niet ontdekken of dit kwaad kan.
Het ziet er niet echt fris uit. Kunnen we het nog wel eten?
Wat denken jullie?

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 10:15

Hoi Liny, nou het lijkt me eerlijk gezegd niet heel goed als er (veel) bloed uit de kip komt. Het lijkt me dat dit echt aan de kip ligt. Ik vind het altijd tricky met kip. Heb je het overigens wel gegeten? Aangezien je berichtje van eergisteren is?

Reply
Liny 4 september 2019 - 11:03

Ja, we hebben het wel gegeten. Het bloed loste op in de saus, een paar gestolde druppeltjes heb ik eruit gevist.
Wij vonden de smaak van de curry wat tegen vallen, had er toch ook al een theelepel sambal oelek bij gedaan.
Ik maak heel veel met jullie recepten, vooral die van Erik, maar deze is voor ons niet voor herhaling vatbaar.
Maar gelukkig zijn er zoooveeeel die we super vinden😂👍🏻

Reply
SmaakMenutie 4 september 2019 - 11:05

Goed om te horen! En fijn dat jullie zo van onze recepten genieten 🙂

Reply
Jos 11 september 2019 - 15:27

Dit is zó lekker en echt niet moeilijk! (Ik heb de kemiri nootjes niet- en wel een bouillonblokje gebruikt.) Toppie hoor!! Mijn complimenten voor jullie site: heerlijke, verrassende en niet als te moeilijke recepten!

Reply
SmaakMenutie 12 september 2019 - 09:59

Fijn dat de gulai in de smaak viel Jos! Bedankt voor het compliment, leuk om te horen. Precies wat we willen bereiken met onze recepten 🙂

Reply