Home Bijgerechten Cranberry compote

Cranberry compote

door SmaakMenutie
Cranberry compote

Onmisbaar bij de kerstdish

Bij ons staat het met kerst steevast op tafel: cranberry compote (of cranberry saus, zo je wil). Naast de saté komt ook dit recept van mijn vader. Erbij gezegd dat dit ook zo’n beetje de enige dingen zijn die hij maakt. Maar goed, hij is wel erg lekker. Het geheim? Een flinke scheut goede rode port en veel suiker. Bij ons is er altijd zoveel dat we nog weken cranberry compote eten.

“Het geheim? Een flinke scheut goede rode port en veel suiker”

Maar met deze hoeveelheid heb je voor een man of zes een prima ‘bijgerecht’ bij de kerstdish. Overigens, de compote kan je ook prima gebruiken voor bij het dessert. Of serveer het bij deze heerlijke Zweedse gehaktballetjes. Aan de slag!

Cranberry compote

Cranberry compote

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.1/5
( 28 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 340 g cranberry's
  • 175 g bruine- of kristalsuiker
  • 125 ml port
  • 1 sinaasappel
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het

  • Neem een ruime pan en schenk hierin 125 ml rode port. Voeg 175 g suiker toe en het sap van 1 grote sinaasappel. Breng tegen de kook aan.
  • Voeg nu 340 g cranberry's toe samen met 1 kaneelstokje en de sliert van 1 sinaasappelschil.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat alle cranberry's zijn open geknapt. Af en toe even roeren. Na 10-15 minuten is het al klaar. 
  • Laat het geheel afkoelen en serveer bij vlees of wild.

Cranberry compote recept Cranberries koken Cranberrycompote Cranberrysaus

TIP

Je kan de compote met gemak 2 weken bewaren in een afgesloten glazen weckpot.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

6 reacties

Etiënne de Groot 11 december 2020 - 14:38

Hallo
Ik ga met kerst de cranberry compote maken, welke bruine suiker bedoelen jullie?
De basterdsuiker variaties wit, lichtbruin en donkerbruin? En dan de lichtbuin neem ik aan. Of rietsuiker? Is ook bruin?

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 16:07

Lekker dat je de compote met kerst gaat maken Etiënne! Wij gebruiken de donker-bruine basterdsuiker, maar de andere variaties kunnen ook hoor! Geen witte rietsuiker in elk geval:)

Reply
Diny 18 december 2020 - 19:16

Geen rietsuiker? Zet dat dan even in het recept. Nu zit het al in de pan.

Reply
SmaakMenutie 22 december 2020 - 13:07

Hi Diny, geen witte rietsuiker bedoelden wij. Excuus!

Reply
Emilia 21 december 2020 - 14:12

Lekker,cranberrycompote klaar alleen nog een beetje limoensap erbij gedaan.
Het smaakt al heerlijk !Hopelijk haalt de pot de kerst❗️?
En morgen ga ik de rodekool maken❗️?

Reply
SmaakMenutie 21 december 2020 - 15:25

Haha, fijn dat-ie in de smaak valt Emilia! Geniet ervan, ook van de rode kool, lekker! 🙂

Reply