Een zomerse klassieker
Burrata met geroosterde tomaten is al jaren een van onze favoriete combinaties, maar deze frisse burrata salade met tomaten en basilicum mocht natuurlijk ook niet ontbreken.
Hij lijkt op de klassieke salade caprese, maar dan nét even rijker en romiger. De zachte, volle textuur van burrata vinden wij vaak net wat lekkerder dan mozzarella, alhoewel het ook afhankelijk is van waar je het bij serveert. De kracht van deze salade zit ‘m in de Italiaanse eenvoud. Rijpe tomaten, verse basilicum en goede olijfolie. Meer heb je eigenlijk niet nodig.
Wat is burrata eigenlijk?
Voor wie nog niet bekend is met burrata: deze kaas lijkt van buiten op mozzarella, maar vanbinnen schuilt iets bijzonders. Zodra je hem opensnijdt, stroomt er een romige vulling van stracciatella uit. Dat is eigenlijk een mengsel van room en stukjes mozzarella.
Burrata is een verse kaas die oorspronkelijk uit Puglia komt, in het zuiden van Italië. Daar wordt hij nog altijd ambachtelijk met de hand gemaakt, vaak dezelfde dag nog gegeten. Verser dan dat wordt het niet.
Extra crunch? Probeer pistache
Ben je op zoek naar een verrassende twist, dan is onze variant met grofgehakte pistachenootjes absoluut het proberen waard. De nootachtige smaak en lichte crunch passen perfect bij de romigheid van de burrata en de heerlijke tomaten. Het maakt de salade net iets spannender zonder af te doen aan de eenvoud. Zeker als je ‘m serveert als lunch of voorgerecht is dit een leuke manier om iets bijzonders op tafel te zetten.
Wanneer serveer je deze salade?
Deze burrata salade is enorm veelzijdig en de kracht zit ‘m in de eenvoud. Serveer hem als fris voorgerecht bij een Italiaans diner, als lichte lunch op een warme dag of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een focaccia of gegrilde groenten.
Hij doet het ook goed op een borrelplank, als onderdeel van een tafel vol mediterrane hapjes. En het fijne is: je hoeft er nauwelijks werk voor te verrichten.
Onze favoriete combinatie
Wat ons betreft komt deze salade het best tot z’n recht als alles op kamertemperatuur is. De tomaten smaken voller, de burrata is zachter en de dressing trekt beter in. Nog een snuf zeezout, wat versgemalen peper en een paar druppels balsamico en je hebt echt een super lekker gerecht. Soms is minder echt meer… en deze salade bewijst dat met elke hap.
2 reacties
Hai Erik en Tim,
Wat een heerlijke salade zeker met dit warme weer, genoten en gaan dit vaker maken, groetjes Janet
De vitello tomaten was verrukkelijk. En ook de tomatensalade Burrata in deze warme dagen heerlijk