Home Erik's Asia Kare ajam

Kare ajam

Indische kip curry

door SmaakMenutie
Kare ajam

Geen kerrie maar curry

Veel mensen denken dat kare ajam een Indische kip-kerrie is. Vooral de gele kleur zorgt voor die verwarring. Maar het gele van dit gerecht komt door de kurkuma (kunjit). Er komt geen kerrie aan te pas. Kare is dus geen kerrie maar curry. En curry is geen kerrie zoals je weet 😉 Dit gerecht heeft wel wat van de Thaise massaman curry. Ook hier gaan (meestal) aardappeltjes in en wordt het vlees gaar gesudderd in de kokosmelk. Net als massaman is dit ook een kruidig en mid-pittig gerecht. Alleen is deze Indische curry wel een stuk sneller klaar omdat er kip in gaat en geen rundvlees zoals in de massaman. Serveer er lekker wat rijst bij en je bent klaar. Easy toch, je zelfgemaakte curry!

Kare ajam

Kare ajam (Indische kip curry)

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 55 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 600-800 g kipdijfilet
  • 200-300 g aardappel(blokjes)
  • 300 ml kokosmelk
  • 5 sjalotten
  • 5 kemirinoten (optioneel)
  • 5 tenen knoflook
  • 2 stengels sereh
  • 2 rode pepers
  • 2 tomaten
  • 2 blaadjes salam (Indisch laurier) (optioneel)
  • 1 limoen
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ketoembar
  • 1 tl djahé
  • 1/2 tl djintan
  • Paar stengels lente-ui
  • Gebakken uitjes

Zo maak je het

  • Snijd 600-800 g kipdijfilet in hapklare stukken. Bestrooi de kip rondom met zout en peper en bak in een scheut olie rondom bruin op middelhoog vuur in 5 minuten. De kip hoeft nog niet gaar te zijn. Haal uit de wok en zet even weg.
  • Maak ondertussen de boemboe met behulp van de foodprocessor. Mix 4-5 (kleine) sjalotten met 5 tenen knoflook, 5 kemirinoten (eerst even 1 minuut in een droge pan roosteren net zoals pijnboompitten), 2 rode pepers, 2 el water, 1 tl kurkuma, 1 tl ketoembar, 1 tl djahé en 1/2 tl djintan tot een gladde boemboe.
  • Fruit de boemboe enkele minuten aan in de wok waar de kip in zat en voeg vervolgens het sap van een 1/2 limoen toe, 300 ml kokosmelk, 2 stengels sereh (onderkant gekneusd) en eventueel 2 salam blaadjes.
  • Doe de kip er weer bij en laat nu 30 minuten met deksel op de pan op laag vuur sudderen.
  • Voeg na 30 minuten de aardappelblokjes toe en 2 in stukken gesneden tomaten. Laat nog 15-20 minuten sudderen tot de aardappel gaar is. Je kan natuurlijk ook de aardappels apart koken en op het laatst toevoegen.
  • Serveer met witte rijst, een schijfje limoen, stukjes lente-ui, gebakken uitjes en eventueel wat extra rode peper of sambal.

Ingrediënten Kare ajam Boemboe voor de kare ajam Indische kare ajamKare ajam Kare ajam recept Kare ayam

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

7 reacties

Bernadette 30 januari 2021 - 15:56

Lekker! Ik heb vega kipstukjes gebruikt en ook daarmee was het heerlijk. Dank!

Reply
SmaakMenutie 1 februari 2021 - 10:32

Fijn Bernadette! 🙂

Reply
Esmar 10 februari 2022 - 11:36

Hoi mannen. Een vraag. Zou ik dit ook kunnen maken met draadjesvlees? Zo ja welke kruiden daarin met het sudderen en wanneer in het recept toevoegen? Beetje experimenteren is best leuk toch…

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2022 - 11:05

Hoi Esmar, vooral experimenteren. Leuk! Als je het met rundvlees (sukade- of runderlappen) doet dan zal het wel enkele uren moeten pruttelen. Hoeveelheid kruiden nagenoeg gelijk houden dan. Ben benieuwd!

Reply
Ad 23 januari 2022 - 09:44

zijn dit vastkokende aardappelen die hier in gaan?

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2022 - 10:46

Zou kiezen voor voorgekookte kruimige aardappelen Ad! 🙂

Reply
Ad 6 februari 2022 - 06:29

en gisteren gegeten, super lekker. Voor herhaling zeer zeker vatbaar

Reply