Home Erik's Asia Soto betawi (Indische maaltijdsoep met rundvlees)

Soto betawi (Indische maaltijdsoep met rundvlees)

door SmaakMenutie

Extra lekker

Waarschijnlijk ken je onze soto ajam (kip) al, maar vandaag een variant die net even anders is: soto betawi. Deze soto is ook een echte maaltijdsoep, maar dan met gebakken of gefrituurd rundvlees. Heerlijk! Het doet je misschien een beetje denken aan de Thaise tom kha kai door de kokosmelk die we gebruiken. Doordat het vlees eerst lang gaar suddert en vervolgens heel kort gefrituurd wordt doet het ook wel denken aan dendeng blado (krokant Indisch rundvlees), wat we onlangs nog maakten. Uiteraard serveren we het met witte rijst, gebakken uitjes, lente-ui en natuurlijk emping. Voeg naar smaak sambal toe. Mmmm!

Soto betawi

Soto betawi

Waarschijnlijk ken je onze soto ajam (kip) al, maar vandaag een variant die net even anders is: soto betawi. Deze soto is ook een echte maaltijdsoep... Erik's Asia Soto betawi, Indisch, maaltijdsoep, rundvlees Indisch Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.8/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g runderlappen
250 g krieltjes (optioneel)
200 ml melk
350 ml dikke kokosmelk
1 lombok (rode peper)
1 stengel sereh
1 limoen
2 tomaten
2 runderbouillon blokjes
3 salam bladen (Indisch laurier)
3 teentjes knoflook
3 sjalotten
5 kemirinoten
2 tl gemberpoeder
1 tl laos
1 tl ketoembar

Serveer met witte rijst en:
Emping
Gebakken uitjes
Lente-ui
Ketjap manis

Zo maak je het

  • Maak met de foodprocessor of staafmixer een pasta (boemboe) van 3 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 kemirinoten, 1 lombok, 2 tl gemberpoeder, 1 tl laos, 1 tl ketoembar en 1-2 el (arachide)olie.
  • Fruit de boemboe in een klein beetje olie even een paar minuten aan.
  • Voeg nu 1 liter warm water toe samen met 2 runderbouillon blokjes. Voeg tevens 200 ml melk toe, het sap van 1/2 limoen en 1 gekneusde stengel sereh. Breng de soep tegen de kook aan.
  • Voeg ongeveer 750 gr runderlappen toe en 2-3 salam blaadjes (Indisch laurier). Laat met het deksel op de pan nu 2 uur sudderen.
  • Frituur ondertussen de krieltjes of (wok)blokjes in een laagje olie krokant. Snijd ook alvast 2-3 tomaten in hapklare stukjes.
  • Haal na 2 uur het vlees uit de pan en laat even afkoelen. Voeg nu 350 ml dikke kokosmelk toe aan de soep en laat zonder deksel nog even pruttelen terwijl je het vlees frituurt.
  • Frituur het vlees in een klein laagje olie op middelhoog vuur rondom krokant. Dit gaat vrij snel (één tot enkele minuten). Waarschijnlijk moet je dit wel in etappes doen.
  • Maak een bord met wat witte rijst, een paar stukjes tomaat, een paar aardappelblokjes, lente-ui en gebakken uitjes.
  • Voeg hier aan toe een paar stukjes in reepjes gesneden vlees en besprenkel het geheel met wat ketjap manis.
  • Schenk nu de soep over het geheel. Eet met emping en naar smaak sambal. Mmmm!

Soto betawi recept Soto betawi Soto betawi Rundvleessoep MaaltijdsoepHeb je dit gemaakt? Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak