Home Erik's Asia Vietnamese springrolls

Vietnamese springrolls

verse loempia's met knapperige groenten

door SmaakMenutie
Vietnamese springrolls

Gezonde en lekkere snack

Mmm, deze Vietnamese springrolls (ook wel verse loempia’s genoemd) zijn zo onwijs lekker! Ze zijn heerlijk fris, gezond en vol van smaak. Het beste van alles is dat je ze zelf makkelijk kunt maken, zelfs makkelijker dan de traditionele loempia’s. In dit recept leggen we je stap voor stap uit hoe je deze heerlijke snack in een handomdraai kunt bereiden.

Verse loempia

Knapperige groenten als basis

De vulling van Vietnamese springrolls bestaat voornamelijk uit vers gesneden knapperige groenten. Denk aan rode kool, wortel en komkommer, maar je kunt zelf variëren met groenten die jij lekker vindt. Het geheim zit hem in de versheid en de knapperigheid van de groenten. Deze groenten zijn niet alleen gezond maar bevatten ook veel vitaminen en mineralen. Zorg ervoor dat je de groenten in smalle reepjes snijdt zodat je ze makkelijk in de rijstvellen kan rollen.

Verse loempia recept

Garnalen of vegetarisch?

De traditionele Vietnamese springrolls worden vaak gevuld met garnalen, die zorgen voor extra smaak. De garnaaltjes kun je kort bakken, zodat ze een beetje steviger worden. Maar geen zorgen als je liever een vegetarische versie wilt maken – dat kan heel goed! Laat de garnalen simpelweg weg en voeg wat extra groenten of bijvoorbeeld tofu toe voor een vullende en smaakvolle variant. Deze springrolls zijn dus perfect voor iedereen, ongeacht dieetwensen.

Zelfgemaakt pindasausje

Een lekker pindasausje maakt de Vietnamese springrolls helemaal af. Het sausje is makkelijk te maken door pindakaas te mengen met een beetje sojasaus, limoensap, sesamolie, sambal en gembersiroop. Voeg wat water toe om de saus de juiste dikte te geven. Dit zelfgemaakte sausje is romig, pittig en een beetje zoet, de perfecte combinatie voor de frisse smaken van de springrolls.

Eenvoudig en gezond

Wat Vietnamese springrolls extra aantrekkelijk maakt, is hoe eenvoudig en gezond ze zijn. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en zijn dus ideaal als snack of lichte maaltijd. Omdat je alles zelf maakt, weet je precies wat er in zit en kun je de ingrediënten naar wens aanpassen. Ze zijn perfect voor een lichte lunch, een snack op een feestje, of zelfs als voorgerecht voor een gezellig diner. De combinatie van de knapperige groenten, de zachte rijstvellen en het romige sausje is onweerstaanbaar!

Vietnamese springrolls recept
Vietnamese springrolls

Vietnamese springrolls

Print dit recept
Personen: 10 stuks Bereidingstijd:
Beoordeling 4.6/5
( 36 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 100 g garnalen
  • 50 g soe-oen
  • 50 g taugé
  • 10 rijstvellen
  • 2 eieren
  • 1/2 limoen
  • 1/4 blok tofu
  • 1/4 winterpeen
  • 1/4 komkommer
  • 3 el pindakaas
  • 2 el sojasaus
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl gembersiroop
  • 1 tl sambal oelek
  • Rode kool
  • Botersla
  • Paar blaadjes verse munt

Zo maak je het

  • Begin met het snijden van de rode kool, komkommer en winterpeen. Snijd van alle drie mooie dunne reepjes. Blancheer ook een handje taugé door deze even 1 minuutje te koken en af te spoelen onder ijskoud water.
  • Kook water en laat de soe-oen 4 minuten wellen in het water. Spoel af onder ijskoud water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Bak in een kleine koekenpan een omelet van 2 eieren. Voeg alleen wat zout en peper toe. Laat afkoelen en snijd eveneens in reepjes.
  • Bak in dezelfde pan de garnalen in een scheutje olijfolie mooi roze (1 à 2 minuten).
  • Bak weer in dezelfde pan een paar in schijfjes gesneden tofu in enkele minuten krokant.
  • Dan de saus: doe 3 ruime el pindakaas en 5 el water in de kom en klop met een (kleine) garde tot een glad geheel. Voeg het sap van een halve limoen, 2 el sojasaus, 2 tl sesamolie, 1 tl sambal oelek en 1 tl gembersiroop toe. Meng grondig door elkaar. En proef!
  • Staat alles klaar? Dan nu het leuke werk. Maak een schone (thee)doek nat met lauw water en wring goed uit. Leg de theedoek op je werkblad.
  • Dompel een rijstvel 1 minuut onder in koud water. Als hij zacht is leg je hem voorzichtig op de theedoek.
  • Vul met de ingrediënten naar keuze. Begin altijd met wat soe-oen. Er zijn geen regels.
  • Vouw de rijstvel als een envelopje dicht. Net als gewone loempia's, check hier hoe je dat doet.
  • Snijd de verse loempia's met een scherp mes doormidden en serveer met de pindasaus.

Vietnamese springrolls

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

8 reacties

Karin 1 september 2019 - 09:16

Kan je de springrol invriezen dan kan ik er behoorlijk wat maken en er een paar uithalen als ik trek heb

Reply
SmaakMenutie 3 september 2019 - 09:16

Hoi Karin, ja dat kan zeker! Lekker hoor, succes 🙂

Reply
Ramon 12 december 2020 - 14:18

Goedemiddag , Tim en Erik.
Jullie hebben een hoop lekkere recepten op de site staan. Ga vooral zo door. Alleen niet om iets af te kraken maar bovengenoemd recept zijn summer rolls . De gefrituurde variant zijn de spring rolls. Met vriendelijke groet, Ramon

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:36

Thanks Ramon voor het compliment! Je hebt helemaal gelijk 🙂

Reply
Moreen 13 juni 2021 - 20:03

Hoi!!! Deze zijn verrukkelijk!! Echt zomers en gezond. Zouden jullie misschien bij de recepten kunnen vermelden hoeveel koolhydraten, vetten, eiwitten etc. ze bevatten? Dat zou heel fijn zijn! Bedankt!!

Reply
SmaakMenutie 14 juni 2021 - 10:43

Fijn dat de verse loempia’s in de smaak vielen Moreen! In de toekomst zijn we zeker van plan om de voedingswaarden er bij te gaan plaatsen 🙂

Reply
Audrey Nélis 22 september 2023 - 07:12

Hoi, hoeft alleen de taugé geblancheerd te worden? De andere groenten niet?
Gr. Audrey

Reply
SmaakMenutie 22 september 2023 - 12:05

Klopt! Maar mag uiteraard wel 😉

Reply