Home Hoofdgerechten Turkse pide met gehakt

Turkse pide met gehakt

door SmaakMenutie
Turkse pide met gehakt

Kıymalı pide

Tijdens onze vakanties in Turkije aten we regelmatig deze hartige lekkernij – die ze daar overigens kıymalı pide (gehaktbroodje) noemen. De Turkse pide heeft een knapperige bodem met een laag van gekruid lamsgehakt, tomaat en paprika en wordt vervolgens in een houtoven afgebakken. Wij maken ‘m van rundergehakt en bakken hem in de oven. Maar ondanks deze verschillen hebben we de typerende Turkse smaak absoluut kunnen evenaren. Het gekruide gehakt heeft wel wat weg van de eerder door ons gemaakte lahmacun (Turkse pizza). Alleen heeft dit ‘gehaktbroodje’ een ovale vorm en is de bodem knapperig en luchtiger dan zijn Turkse broertje. Uiteraard kan je het deeg helemaal zelf maken. Maar voor het gemak nemen we vandaag vers pizzadeeg. Wel zo makkelijk en net zo lekker. Daardoor zet je deze pide bovendien in een half uurtje op tafel. Met deze hoeveelheid ingrediënten maak je 2 rijk belegde pides.

Turkse pide met gehakt

Turkse pide met gehakt

Print dit recept
Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 3.9/5
( 60 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 2 gegrilde rode paprika's
  • 2 rollen vers pizzadeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 tomaat
  • 1 ei
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 tl chilivlokken (of pul biber)
  • Handje verse peterselie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 2 gegrilde paprika’s en 1 tomaat (zonder zaadlijsten) in hele kleine stukjes. Snipper 1 sjalot en snijd 2 tenen knoflook ragfijn (of pers de knoflook). Doe alles in een ruime mengkom.
  • Voeg 300 g rundergehakt toe samen met 1 el tomatenpuree, 1 tl gemalen komijnzaad, 1 tl chilivlokken (of cayennepeper), 2 tl paprikapoeder, een flinke snuf zout en peper en een handje fijngesneden verse peterselie.
  • Kneed het gehakt tot alles goed vermengd is met elkaar.
  • Rol het verse pizzadeeg uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd het in de gewenste ovale ‘kano’ vorm.
  • Vul met een laagje van het gehaktmengsel en vouw de randen dicht. Bestrijk de randen met wat eigeel en plaats ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer met wat gesneden verse peterselie.

Turkse pide ingrediëntenPide gehaktPide makenPide ovenKiymali pideTurkse pide met gehaktTurkse pide

TIP

Liever een vegetarische pide met spinazie en feta? Klik dan even hier.

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!