Home Hoofdgerechten Gevulde paprika met couscous en gehakt

Gevulde paprika met couscous en gehakt

door SmaakMenutie
Gevulde paprika met couscous en gehakt

Snel, makkelijk en boordevol smaak

Geen zin om vanavond lang in de keuken te staan, maar wil je wel iets lekkers en voedzaams op tafel zetten? Dan zijn deze paprika’s gevuld met couscous en gekruid gehakt precies wat je zoekt.

Dit ovengerecht is niet alleen eenvoudig te maken, het zit natuurlijk ook bomvol smaak. Ideaal voor doordeweeks, maar ook leuk en lekker om te serveren als je gasten over de vloer hebt.

Gevulde paprika's

Wat is couscous eigenlijk?

Couscous is een veelzijdige graansoort die zijn oorsprong vindt in Noord-Afrika. Het wordt gemaakt van kleine korrels durumtarwe (griesmeel) en is super snel en makkelijk te bereiden. Je hoeft er alleen maar heet water (of bouillon) over te gieten en even te laten wellen. Het mooie aan couscous is dat het heel makkelijk smaken opneemt, waardoor het zich perfect leent voor kruidige gerechten zoals deze gevulde paprika’s. Bovendien is het licht verteerbaar én voedzaam. Weer eens wat anders dan rijst of pasta!

Aan de slag!

Voor de vulling gebruiken we rundergehakt dat we op smaak brengen met djintan (komijn) en paprikapoeder. Daaraan voegen we een fijngesneden courgette en twee in blokjes gesneden tomaten toe en bakken dit tot het gehakt gaar is en de groenten wat zachter zijn.

Gevulde paprika recept

Daarna mengen we de couscous door het gehaktmengsel en brokkelen er ongeveer 100 gram feta door en we voegen ook een handje geroosterde pijnboompitten toe. De gehalveerde paprika’s worden met dit mengsel gevuld en tot slot bestrooien we het geheel met een beetje Parmezaanse kaas. Vervolgens zetten we ze de ovenschaal (of bakplaat) voor ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C.

Gevulde paprika maken

Tips en variaties

Met deze vulling kun je vier grote paprika’s vullen, oftewel acht halve helften — perfect voor vier personen. Je kunt er ook voor kiezen om puntpaprika’s te gebruiken, die zijn net wat zoeter van smaak en geven een leuke twist aan het gerecht. Je kan er dan wel wat meer vullen trouwens, aangezien puntpaprika’s wat kleiner zijn. Serveer er eventueel wat frisse chilisaus of een yoghurtsausje bij.

Gevulde paprika ingrediënten

Net zo lekker als onze orzo-variant

Als je eerder hebt genoten van onze gevulde paprika’s met orzo, dan is dit gerecht absoluut een aanrader. De combinatie van hartige gehaktvulling, couscous, beetje zoute feta en de knapperige bite van pijnboompitten maakt dit tot een echte allemansvriend. Bon appétit!

Gevulde paprika met couscous
Gevulde paprika met couscous en gehakt

Gevulde paprika met couscous en gehakt

Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 80 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 300 g rundergehakt
  • 150 g couscous
  • 100 g feta
  • 25 g pijnboompitten
  • 4 paprika's
  • 2 tomaten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 runder bouillonblokje
  • 1 courgette
  • 1 tl djintan
  • 1 tl paprikapoeder
  • Parmezaanse kaas
  • Chilisaus
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de (hetelucht) oven voor op 200 graden.
  • Doe 150 g couscous in een kom en schenk hier 200 ml heet runderbouillon bij (gemaakt van 1 bouillonblokje) samen met 1 el olijfolie. Meng door elkaar en laat 5 minuten afgedekt staan. 
  • Snipper 2 sjalotten en snijd 2 tenen knoflook fijn en fruit even kort aan in een wok. Voeg 300 g rundergehakt toe samen met een flinke snuf zout en peper. Voeg ook 1 tl djintan en 1 tl paprikapoeder toe.
  • Snijd ondertussen 1 courgette en 2 tomaten in kleine stukjes. Voeg toe aan het gehaktmengsel zodra het gehakt bruin is. Bak de groenten al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg vervolgens de couscous toe en brokkel circa 100 g feta door het geheel en meng grondig door elkaar. Laat nog enige minuten pruttelen op matig vuur tot de feta is opgenomen. Meng tot slot 25 g pijnboompitten door het geheel.
  • Was 4 paprika's, snijd doormidden en verwijder de zaadlijsten. Vul de halve paprika's met het couscous-mengsel en bestrooi met Parmezaanse kaas voor een extra krokant korstje. 
  • Plaats circa 20 minuten in de oven. Serveer met chilisaus.

Gevulde paprika met couscous en gehakt

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

13 reacties

Barbera Oranje 12 mei 2020 - 16:28

Is de hoeveelheid vulsel genoeg om deze paprika’s zonder bijgerecht te serveren?
Zoveel gaat er niet in een halve puntpaprika. Dan zou je eerder aan grote groene paprika’s denken.Of een vulling zonder couscous en die er apart bij geserveerd…

Reply
SmaakMenutie 13 mei 2020 - 11:31

Hi Barbera! Als je een beetje een grote paprika hebt is het voldoende. En alles wat er over is qua vulling kan je er los bij serveren hoor 🙂

Reply
Arie 26 mei 2021 - 06:55

Warme of koude boullion over de couscous?

Reply
SmaakMenutie 26 mei 2021 - 10:08

Zodra je de bouillon hebt gemaakt, dus warm!

Reply
Monique 1 oktober 2021 - 14:07

Waar is nu dit recept van de zoete puntpaprika’s gebleven?

Reply
SmaakMenutie 1 oktober 2021 - 14:29

Je kan hiervoor ook zoete puntpaprika’s gebruiken hoor Monique, net wat je lekker vindt 🙂

Reply
Patrick 12 oktober 2021 - 09:02

Wat is de temperatuur vd oven

Reply
Patrick 12 oktober 2021 - 09:15

Sorry – staat vermeld, 200 gr 😉

Reply
Marije 25 mei 2022 - 21:04

Heerlijk! Dit gaan we vaker maken

Reply
Wiepie 11 november 2022 - 14:39

Ik ben bang dat ik de enige ben die dit thuis eet … maar het lijkt me wel heel lekker. Hoe kun je het bewaren? Vulling los te bewaren, eventueel in de diepvries?

Reply
SmaakMenutie 11 november 2022 - 14:57

Ik zou inderdaad de vulling los bewaren (diepvries kan zeker) en vervolgens vullen in verse paprika’s 🙂

Reply
Anneke 23 januari 2023 - 16:11

Kan je ook hele paprika gebruiken en voorgaren

Reply
SmaakMenutie 24 januari 2023 - 10:12

Ik begrijp je vraag niet goed, je hoeft de paprika namelijk niet voor te garen 🙂

Reply