Home Hoofdgerechten Turkse pizza (lahmacun)

Turkse pizza (lahmacun)

door SmaakMenutie
Turkse pizza

Traditioneel

Wie kent dit nu niet: Turkse pizza. In Nederland vaak gegeten met een flinke vulling van döner kebab, veel knoflooksaus, ijsbergsla, kaas en komkommer. In onze studententijd hebben we deze meer dan eens in de nachtelijke uurtjes verorberd. Hartstikke lekker natuurlijk, maar wij maken vandaag de traditionele lahmacun. Dat is een zacht deeg met een dunne vulling die traditioneel enkel gegeten wordt met een salade van ijsbergsla en peterselie. Wij vullen hem met nét wat meer groenten (tomaat, komkommer en rode ui) en serveren er stiekem toch knoflooksaus en sambal bij. Maar het is up to you natuurlijk!

Wees overigens niet bang dat het deeg zal mislukken, want dit is echt een heel eenvoudig receptje. Bepaal zelf hoe groot je de pizza wil. En als je hem liever niet oprolt en vult maar eet als een Italiaanse pizza dan kan dit natuurlijk ook.

Turkse pizza

Turkse pizza (lahmacun)

Print dit recept
Personen: 8 stuks Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.4/5
( 11 keer gestemd )

Ingrediënten

500 g tarwebloem
200 g gehakt
200 g ijsbergsla
15 g peterselie
300 ml melk
2 tomaten
2 gegrilde paprika's
2 tenen knoflook
1 zakje gist (7 g)
1 ui of sjalot
1 rode peper
1 el Turkse of Griekse yoghurt (25 g)
1 el tomatenpuree
2 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder

Zo maak je het

  • Meng 500 g (patent) tarwebloem met 1 zakje gist (7 g), 1 tl zout, 2 el (olijf)olie, 1 el Turkse of Griekse yoghurt (25 g) en circa 300 ml melk tot een stevig deeg. Het deeg is goed als het niet meer aan je handen plakt. In onze machine duurt dit circa 5 minuten.
  • Vet een grote schaal lichtjes in met (olijf)olie en plaats de bol deeg in het midden. Dek af met een theedoek en laat minimaal 1 uur rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Doe 200 g (rund- of lams)gehakt in de hakker of mixer samen met 1 sjalot, 1 rode peper, 1 tomaat, 2 tenen knoflook, 2 gegrilde paprika's, 2 tl paprikapoeder, 1 tl komijnpoeder, 1 tl zout, 1 el tomatenpuree, 1-2 el olijfolie en een flinke hand verse peterselie. Mix tot een fijn en glad geheel.
  • Verdeel het deeg in 8 tot 10 bollen en rol het met een deegroller uit tot een (hele) dunne plak deeg en beleg de pizza vervolgens met een dunne laag van het gehaktmengsel.
  • Vouw de gevulde pizza voorzichtig één keer dubbel en plaats in een grote koekenpan. Vouw de pizza weer open en bak (zonder olie!) en mét deksel op de pan op middelmatig vuur in circa 5 minuten gaar. Als de randen niet meer zacht zijn is de pizza goed.
  • Leg de pizza op een bord en laat afkoelen. Ik gebruik altijd 2 borden en stapel de pizza's om-en-om op elkaar. Dit voorkomt dat ze aan elkaar vast gaan zitten.
  • Let op: de pizza's zijn vrij stevig en hard als ze uit de pan komen. Maar als ze afgekoeld zijn dan zijn ze weer soepel en kan je ze eventueel vouwen. Verwarm ze simpelweg 30 seconden in de magnetron.
  • Vul een pizza met ijsbergsla en peterselie (traditioneel) en rol op. Serveer met knoflooksaus, sambal en eventueel een schijfje citroen. Wij vullen de pizza overigens met extra tomaat, komkommer en rode ui.

Turkse pizza ingrediënten Turkse pizza maken Deeg kneden Turkse pizza saus Turkse pizza bodem Lahmacun Turkse pizza lahmacun

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

2 reacties

Astrid 27 augustus 2021 - 17:53

Kan dit ook met een tortilla?
Ivm tijd ?

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2021 - 08:56

Het kan wel Astrid, maar is bij lange na niet zo lekker! 😉

Reply