Home Pasta Pasta met garnalen in roomsaus

Pasta met garnalen in roomsaus

door SmaakMenutie
Pasta met garnalen in roomsaus

In 20 minuten op tafel

Soms heb je van die dagen waarop je geen zin hebt om lang in de keuken te staan, maar wél iets lekkers op tafel wilt zetten. Deze pasta met garnalen in roomsaus is precies zo’n gerecht.

Binnen 20 minuten zit je aan een warme, smaakvolle maaltijd waar je nauwelijks moeite voor hoeft te doen. De combinatie van garnalen, zongedroogde tomaatjes en een romige saus van ricotta en Parmezaan maakt dit zeker weten tot een blijvertje.

Pasta met garnalen in romige saus

Ricotta en zongedroogde tomaat

Ricotta is een frisse, zachte kaas met een milde smaak. Omdat het lichter is dan veel andere roomkazen geeft het de saus een romige textuur, maar dan zónder ‘zwaar’ te worden. Perfect voor doordeweekse dagen. Daardoor krijgt de saus net dat beetje extra pit.

Ingrediënten pasta met garnalen in roomsaus

Zongedroogde tomaten zijn natuurlijk ook een belangrijke smaakmaker in dit gerecht. Ze zijn intens van smaak en zorgen voor een fijne afwisseling met de zachte ricotta en de stevige garnalen. Wij gebruiken ze fijngesneden zodat ze zich goed verdelen door de saus.

Makkelijk en snel klaar

Terwijl de pasta kookt maken we de saus. In een ruime pan fruiten we eerst kort de knoflook in wat olijfolie. Daarna voegen we de garnalen toe en later de zongedroogde tomaatjes. Laat dit een paar minuten zachtjes bakken, totdat de garnalen net gaar zijn. Daarna gaat de ricotta erbij samen met geraspte Parmezaanse kaas en een theelepeltje gedroogde basilicum. Roer alles even goed door tot een romige saus ontstaat. Voor wat pit kun je wat chilivlokken toevoegen (of een extra draai van de pepermolen).

Pasta met garnalen

De pasta mengen we vervolgens door de saus, zodat alles goed verdeeld is. Tot slot kun je wat verse rucola toevoegen. Die geeft een beetje bite en een licht pittige maar toch frisse smaak. Je kunt de rucola heel kort meekoken, maar wij mengen ’m het liefst rauw door de warme pasta op het bord. Zo blijft het lekker knapperig.

Aan tafel!

Serveer deze pasta met garnalen in roomsaus met wat extra zwarte peper en eventueel wat extra Parmezaan. Je hebt geen extra’s nodig want dit gerecht bevat genoeg smaakmakers die allemaal mooi in balans zijn als je het ons vraagt. Ideaal voor een drukke avond waarop je toch iets bijzonders wilt eten, zonder dat het ingewikkeld wordt. Eet smakelijk!

Pasta met garnalen in roomsaus

Pasta met garnalen in roomsaus

Personen: 2-3 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.3/5
( 59 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 200 g garnalen
  • 200 g ricotta
  • 160 g penne (of andere pasta)
  • 100 g zongedroogde tomaten
  • 40 g rucola
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl chilipeper
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Kook de penne of andere pasta in 10-11 minuten al dente.
  • Snijd ondertussen 2 tenen knoflook fijn en hak 100 g zongedroogde tomaatjes fijn (even uit laten lekken). Rasp ook alvast 30 g Parmezaanse kaas.
  • Doe een scheutje olijfolie in de pan en fruit de knoflook samen met 200 g garnalen 2 minuten aan op middelhoog vuur. Haal de garnalen uit de pan en zet even weg. Als er wat knoflook mee gaat is dat geen probleem.
  • Voeg nu de fijngehakte zongedroogde tomaatjes toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg nu 200-250 g ricotta toe en roer goed door het geheel tot het gesmolten is. Voeg nu ook de 30 g geraspte Parmezaanse kaas toe en 1 tl gedroogde basilicum. Goed roeren. Naar smaak voeg je chilipeper toe (ongeveer 1 tl).
  • Doe de garnalen weer terug in de pan samen met de gekookte pasta. Laat nog even een minuutje met elkaar vermengen.
  • Serveer met rucola. Die kan je eventueel een minuutje meekoken, maar ook gewoon los serveren en door het gerecht mengen op het bord. Naar smaak extra peper en Parmezaanse kaas toevoegen. That's all!

Pasta met garnalen in roomsaus

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

12 reacties

Trudy 29 juli 2024 - 11:42

Kun je dit gerecht ook maken met zalm?

Reply
SmaakMenutie 29 juli 2024 - 13:14

Kan wel hoor!

Reply
Joke 14 januari 2025 - 13:14

Ik gebruik half kookroom en hal ricotta, dan is hij smeuïger. Alleen risotta vinden wij te machtig en droog

Reply
1 2