Home Hoofdgerechten Turkse pide met spinazie en feta

Turkse pide met spinazie en feta

door SmaakMenutie
Turkse pide met spinazie en feta

Kleurrijke pide zonder vlees

Na de klassieke Turkse pide met gekruid gehakt (kıymalı pide) vonden wij het hoog tijd voor een vegetarische variant. En geloof ons: je mist het vlees geen moment.

Deze versie met spinazie, feta, champignons en gegrilde paprika’s is rijk van smaak, kleurrijk en nét zo vullend als de originele. Ideaal voor wie een dagje zonder vlees wil, maar geen concessies wil doen aan smaak.

Pide

Wat is pide eigenlijk?

Pide is een van de populairste gerechten uit de Turkse keuken. Het wordt vaak omschreven als het Turkse antwoord op de Italiaanse pizza. Maar dan als. een langwerpig, bootvormig brood, rijk belegd en gebakken in de oven. In Turkije vind je ze op elke straathoek, vaak vers uit de steenoven. De korst is luchtig en krokant tegelijk, en de vulling varieert van pittig gehakt tot kaas, groenten of zelfs ei.

Pide recept

De vulling

Voor de vulling kozen we voor een goed gebalanceerde combinatie van spinazie, feta, champignons en gegrilde paprika. De champignons zou je kunnen zien als een soort vleesvervanger en de gegrilde paprika geeft het die typische Turkse smaak. Je kunt ze trouwens zowel warm als lauwwarm eten.

Pide vulling

Snel gemak met pizzadeeg

Zelf deeg maken kan natuurlijk, maar wij kiezen vandaag voor een snellere versie. Namelijk vers pizzadeeg. Dat bespaart flink wat tijd en levert alsnog een krokante buitenkant en zachte, luchtige binnenkant op. En eerlijk is eerlijk soms mag het best een tikkeltje makkelijker. Je rolt het deeg uit, belegt het royaal en de oven doet de rest.

Turkse pide beleggen

Ideaal als je zin hebt in iets speciaals zónder uren in de keuken te staan. Binnen iets meer dan een half uur serveer je twee goedgevulde pides waar niemand nee tegen zegt. Ook ideaal als snack trouwens op een feestje.

Pide maken

Serveer als hoofdgerecht of bij de borrel

Deze vegetarische Turkse pide met spinazie en feta is verrassend veelzijdig. Serveer ‘m als hoofdgerecht met een frisse komkommersalade of natuurlijk met wat traditionele Turkse cacik (frisse yoghurtdip) ernaast. Maar ook in punten gesneden bij een borrel of buffet doet hij het uitstekend. Door de vorm en het gemak waarmee je ‘m kunt delen, is het een fijn gerecht om te serveren aan een grotere tafel.

Turkse pide met spinazie

Zelf variëren?

Hoewel deze combinatie ons favoriet is, kun je eindeloos variëren met de vulling. Denk aan olijven, gebakken ui, blokjes halloumi of zelfs een beetje chili voor wat extra pit. De basis blijft hetzelfde: een knapperig, warm broodje met een rijke vulling waar je je vingers bij aflikt. Vegetarisch eten was nog nooit zo smaakvol én makkelijk.

Turkse pide met spinazie en feta

Turkse pide met spinazie en feta

Personen: 2 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 17 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 400 g spinazie
  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g feta
  • 50 g gegrilde paprikareepjes
  • 2 rollen vers pizzadeeg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalot
  • 1 ei
  • 1 tl chilivlokken (of pul biber)
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd 250 g kastanjechampignons in smalle plakjes en snijd 1 sjalot en 2-3 tenen knoflook fijn.
  • Verhit olijfolie in een ruime pan of wok en bak de champignons al omscheppend op hoog vuur rondom gaar en bruin. Als het afgegeven vocht grotendeels is verdampt voeg dan de fijngesneden sjalot en knoflook toe.
  • Meng in etappes 400 g verse bladspinazie door het geheel tot deze is geslonken. Laat het geheel goed uitlekken in een vergiet en duw het overtollige vocht met de bolle kant van een lepel uit het spinaziemengsel.
  • Voeg circa 50 g uitgelekte gegrilde paprikareepjes toe samen met 200 g verkruimelde feta.
  • Breng op smaak met 1 tl gemalen chilivlokken, 1 kleine tl gemalen komijnzaad en een snuf zout en peper. Voeg naar smaak extra kruiden toe.
  • Rol het verse pizzadeeg uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat. Snijd het in de gewenste ovale ‘kano’ vorm.
  • Vul met een laagje van het spinaziemengsel en vouw de randen dicht. Bestrijk de randen met wat eigeel en plaats ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Turkse pide met spinazie en feta

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

Misschien valt dit ook in de smaak

2 reacties

Manon 4 januari 2024 - 13:03

Kun je dit ook de dag van te voren afbakken en later opwarmen?

Reply
SmaakMenutie 5 januari 2024 - 10:39

Theoretisch zou het kunnen, maar geniet niet de voorkeur. Vers is het allerlekkerst!

Reply