Zoetzuur
Dit is wel zó lekker joh. Wij komen geregeld in Limburg en dan gaan we steevast een frietje zoervleisj (of zoervleis) halen. Het werd dus tijd om dat eens thuis zelf te maken. En ik kan je vertellen dat ‘ie érg goed is gelukt. Uiteraard maken we er eigengemaakte (dikke) frieten bij met een klodder zure mayonaise.
“De azijn zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende smaak”
Wist je dat zuurvlees vroeger gemaakt werd van paardenvlees. Schijnbaar zijn er Limburgers die daar nog steeds bij zweren. Gelukkig is de meerderheid het er inmiddels over eens dat dit allang niet meer nodig is. Wel wordt het traditioneel gezien nog steeds gestoofd in azijn: het zuur dus. Dit zorgt er niet alleen voor dat het vlees heerlijk mals wordt, het zorgt ook voor zijn kenmerkende zoetzure smaak. Dat zoete komt trouwens door de toevoeging van de (Limburgse) appelstroop. Het binden doen we door peper- of ontbijtkoek toe te voegen. Serveer met huisgemaakte friet en mayonaise!
10 reacties
Hmm klinkt goed. Het staat hier nu lekker te stoven! Heb een kleine aanpassing gedaan: een bokbiertje in plaats van water. Kan niet misgaan!
Lekker Valerie! Hopelijk heb je ervan genoten. En goed idee dat bokbiertje, kan heel goed! 🙂
Ziet er lekker uit! Nog wel een kort vraagje: jeneverbessen kan ik helaas slecht vinden in de supermarkt. Weten jullie misschien of ik ook jeneverbes kruiden uit een kruidenpotje (zoals Verstegen) kan gebruiken (en hoeveel precies)?
Thanks Timo! Weet je zeker dat ze slecht te verkrijgen zijn bij de supermarkt? Ze verkopen ze naar mijn weten bij elke supermarkt in een potje (strooier) van bijvoorbeeld Verstegen 🙂
De jeneverbessen zijn niet echt nodig. Wat gekneusde peperkorrels extra zijn ook goed. Overigens wordt in Limburg het vlees meestal in stukken gesneden en een nacht gemarineerd in de azijn met de peperkorrels, laurier en kruidnagels en ui. En..extra lekker is om het vlees te vervangen door konijn.
Geef er vooral je eigen draai aan Huub! Dit is hoe wij ons zuurvlees maken 🙂 Aangezien we geen paardenvlees gebruiken is een nacht in azijn marineren niet nodig. Goed idee om eens te kiezen voor konijn, lekker!
Buitengewoon lekker gerecht. Tip van Valerie opgevolgd bokbiertje ipv water ?
Ben zó blij met jullie site!!!!!
Fijn dat het stoofvlees in de smaak viel Mieke! En met bokbiertje is inderdaad ook heerlijk. Leuk om te horen dat je blij met onze website bent, daar doen we ‘t voor! 🙂
Super lekker recept,
Gewoon volgens het recept de ingrediënten gebruikt en de smaak was heerlijk.
Gaan we zeker nog eens weer maken.
Fijn Joop, dat horen we graag! 🙂