Home Erik's Asia Ketoprak, vegetarische maaltijd met tofu

Ketoprak, vegetarische maaltijd met tofu

door SmaakMenutie

Ketoprak

Als je ketoprak van naam kent ben je óf Indo óf je hebt je echt verdiept in de Indische keuken. Dan weet je waarschijnlijk ook dat er tal van variaties zijn op Indische gerechten. Elke familie heeft haar eigen recepten. En zelfs binnen de familie geeft iedereen er een eigen twist aan. Zo heeft mijn oma de kool vervangen door een komkommer. Waarschijnlijk omdat ze niet zo dol was op het eerste 😉 Persoonlijk vind ik dat de komkommer erg goed tot zijn recht komt in dit gerecht en maak ik het eigenlijk niet meer zonder.

Anyway, ketoprak dus… volledig vegetarisch, heerlijk met alleen rijst maar even zo lekker met een goede boemboe erbij. Zoals met ajam (kip) smoor bijvoorbeeld.

Als je overigens op zoek bent naar meer vegetarische (Indische) recepten, probeer dan ook eens gado-gado! Met heel veel groenten, heerlijk!

Ketoprak, vegetarische maaltijd met tofu

Ketoprak

Als je dit gerecht van naam kent ben je óf Indo óf je hebt je echt verdiept in de Indische keuken. Dan weet je waarschijnlijk ook dat... Erik's Asia Ketoprak, vegetarische maaltijd met tofu European Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Voedingswaarde 200 Calorieën 20 grams Vet
Beoordeling 4.6/5
( 10 keer gestemd )

Ingrediënten

1 blok tahoe (tofu) van ca. 400 gr
1 komkommer
150 gr taugé
1 bosje peterselie

Voor de saus:
1 flinke el pindakaas
1 teentje knoflook
1 tl sambal
1 tl (bruine) suiker
3 el ketjap
200 ml azijn
50 ml water

Zo maak je het

 • Neem een kommetje en doe daar een flinke eetlepel pindakaas is. Vermeng met wat warm water en gebruik een kleine lepel of kleine garde om de pindakaas te roeren tot een gladde massa.
 • Voeg nu de knoflook (geperst of zeer fijn gesneden), de sambal, het suiker, de ketjap, de azijn en het water toe.
 • En nu proeven: het moet zuur zijn. Maar niet zo zuur dat je gezicht ervan vertrekt. Dus is het te zuur, voeg dan wat ketjap, wat suiker of wat water toe.
 • Snijd de tahoe (of tofu) in kleine blokjes van ca. 1 à 2 cm. Bak de tahoe in een laagje zonnebloemolie (of eventueel olijfolie) tot ze krokant zijn. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Als de tahoe krokant van buiten is, maar zacht van binnen, dan is hij goed.
 • Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd eveneens in blokjes van 1 à 2 cm.
 • Haal de 'staartjes' (de bruine sliertjes) van de taugé en blancheer een minuutje (ok, die staartjes verwijderen is iets typisch Indisch. Het hoeft niet, maar zonder ziet het er veel smakelijker uit). Spoel na het blancheren direct af met koud water.
 • Vermeng de tahoe, komkommer en taugé met de saus.
 • Lekker met (gele) rijst, wat gebakken uitjes en maak het af met een paar takjes peterselie.

Selamat makan!

Recept ketoprak, vegetarische maaltijd met tofu

Lekker met rijst en eventueel een boemboe

TIP

  • Tip van Erik
  Zoals je al in het intro las, kan je de komkommer ook vervangen door witte, groene of savooien kool voor de variatie (ook 150 gram)! En de tahoe (tofu) is het lekkerst als je het bij de Toko koopt, waar je praktisch alle ingrediënten voor dit recept kan halen (bovendien voordeliger).