Botermals
Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren enorm! Daarom vandaag een variatie hierop: daging roedjak. Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Verder moet ‘ie net als zijn broertje lekker lang opstaan, totdat het vlees super mals is en uit elkaar valt. Maak het onderdeel van je rijsttafel en serveer zoals wij met een frisse tjarantjam salade of bijvoorbeeld ulang ulang. En vergeet uiteraard de sajoer boontjes niet. Selamat makan!
81 reacties
Goed bezig zeg ?
Dankje Adito! Leuk om te horen 🙂
Mijn 1e poging…ik ben benieuwd Lastig vond ik de boemboe maken want ik denk dat dat beter gaat met een staafmixer die ik dus niet heb. Keuken ruikt heerlijk zegt mijn dochter dus ik denk dat alles goed gaat komen hahahaahah
En Henk is het allemaal gelukt? Vond je dochter het lekker? Vast wel!! We zijn benieuwd 🙂
Ja hoor…het was echt heel lekker. we zijn maar met zijn tweetjes thuis dus we hebben 2 dagen hetzelfde gegeten. Volgende keer ga ik de Dagang Bali maken.
Zo lekker hoor! Ja de Daging Bali ga je dan ook heel lekker vinden 🙂
Ik neem aan dat dit ook in de slowcooker kan??
Hallo Robert, ja dat kan zeker!
Dan gaan we dit vrijdag eens proberen.
Ik ben voorstander van alles vers dus ook de Laos en Kurkuma hoeveel heb ik dan nodig? Ik vergeet steeds de verhouding poeder vs vers
Dat fruiten in de pan van al deze versheden MAGISCH zo’n zin in weer 🙂
Hoi Robert, lekker hoor! Als je verse laos gebruikt, neem dan 4 à 5 cm verse laos/galangalwortel. Voor de kurkuma kan je een stukje van 2 cm aanhouden. Heerlijk, laat je ons weten hoe het geworden is? Veel culinair plezier!
Zo alweer week geleden. De daging was heerlijk hoewel ik de tamarinde iets te overheersend vond. Ik.heb het gemaakt in slowcooker 2 uur high 4 uur low. Nadeel vind ik dat de saus niet indikt. Ik maak m zeker nog eens op t gas. Heerlijk recept hoor
Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vinders bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!
Wat een heerlijk recept!!
enkele aanpassingen; heb i.p.v olijfolie 2 flinke klodders reuzel gebruikt.
had helaas geen rood pepertje, dus maar wat extra sambal .
Ook geen gula djawa dus 2 eetlepels bruine basterdsuiker gebruikt en ipv de stengel sereh, 2 tl citroengraspoeder.
Geserveerd met witte Basmati rijst en frisse komkommersalade. Ik verander er niks meer aan ..We hebben er van genoten!! dankjewel 🙂
Oh ja ,theelepeltje gemberpoeder derbij gedaan 😉
Hoi Rob, bedankt voor je reactie. Super leuk om te horen! Reuzel is áltijd een goed idee. Alleen is dat niet overal meer verkrijgbaar. Vandaar dat wij meestal arachide- of zonnebloemolie gebruiken (sowieso geen olijfolie). Mijn oma gebruikte ook altijd reuzel 🙂
Bruine suiker is inderdaad een prima vervanger voot gula djawa en citroengraspoeder lijkt mij ook prima te doen. En uiteindelijk is een recept natuurlijk maar een leidraad om er je eigen draai aan te geven 😉
Dank voor je reactie en veel kookplezier! Selamat makan 🙂
Dajing Roedjak
Hebben we op 1e kerstdag gemaakt het was geweldig iedereen heeft er van genoten en wilde ook allemaal het recept hebben heb ze uiteraard door verwezen naar jullie recepten site
Wat fijn dat de daging roedjak bij iedereen in de smaak viel Cor! Leuk idee om het met kerst te maken 🙂
Vanochtend gemaakt. Deze is echt heerlijk! Een rode peper en water minder gebruikt, dat maakt hem perfect. Dit is een herhaalrecept.
Het was heerlijk. Wij hebben het gemaakt met sucadelappen, maar moesten het wel 4 uur zachtjes op het vuur laten staan voordat het vlees lekker zacht was.
Fijn Maria! Lekker met sukadelapjes. Ja hoe langer hoe malser het vlees 🙂
Het is nog niet klaar, maar moet natuurlijk wel proeven of het smaakt. Nou kan je vertellen, dat zit wel goed. Nu al!!!
Haha goed om te horen Kirsten, fijn! 🙂
Ik ga dit fantastische recept morgen weer eens maken. Ik zit nu de boodschappenlijst te maken, maar ik kan eigenlijk niet wachten. Samen met jullie recept voor sajoer boontjes en ketjap eieren… Yummie!
Wat lekker Gijs! Goede combi ook met de boontjes en eitjes 🙂
Ik keek scheel toen ik dit proefte, wat een verwennerij! En nota bene mijn eerste Indische gerecht! Perfecte inwijding van mijn nieuwe stoofpan.
Haha leuk om te horen Jonathan! En wat goed dat je eerste Indische gerecht zo goed gelukt is. Je kan je lol op, we hebben er nog véél meer op de site staan 🙂
Hebben jullie enig idee wat de verhouding is bij bereiding in een slowcooker? Vaak is er dan minder vocht nodig.
Hi Esther, wij gebruiken zelf geen slowcooker dus het antwoord moeten we je schuldig blijven helaas. Maar het is inderdaad zo dat de hoeveelheid water die je toevoegt minder is. En als je er meer vocht bij doet moet je wat langer wachten. Succes!
Als je een slowcooker gebruikt, dan alleen de kokosmelk toevoegen.
Hoi Tim en Erik, ik heb vorig weekend een halve rijsttafel gemaakt op basis van jullie recepten (Daging Roedjak, Ajam Opor, Telor Ketjap en Sajoer boontjes). We hebben er met z’n tweeën drie dagen van genoten. En als ik er dan toch één moet uitlichten, dan de Daging Roedjak. Wat een fantastisch smaakvol gerecht. Ik waande me bijna op Sumatra in één van die authentieke restaurants. In de komende weken ga ik nog veel meer uitproberen van jullie prachtige mondiale recepten-assortiment. Ga zo door!!
Wat leuk Arno dat je zoveel recepten van ons hebt gemaakt voor de rijsttafel. En dat jullie er zo van genoten hebben, fijn! Dat je zelfs even op Sumatra waande, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dank!! Geniet van al het lekkers wat we nog meer op de website hebben staan 🙂
heerlijke recepten ben ik nu ook van plan om het zelf te maken ik ga van af nu er mee beginnen jullie horen nog van mij
Leuk Dinie, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂
Wat een super gerecht. Wij hebben gesmuld!
Fijn dat het in de smaak viel Yvonne, dat horen we graag! 🙂
Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.
Ik ben ook heel benieuwd waar ik dikke kokosmelk kan bemachtigen. Al heel veel merken geprobeerd met diverse vetpercentages maar altijd dun en smaakt nooit naar romige kokos.
Ik zou naar de toko gaan! Maakt niet heel veel uit welk merk, zolang het maar geen light variant is
Ik wil dit binnenkort gaan maken. Ben helemaal weg van jullie recept voor Dagin smoor, al verschillende keren gemaakt, elke keer succes!
Vraagje, kan je ook 500 ml kokosmelk gebruiken ipv 200 ml water en 300 ml kokosmelk?
Hoi Jacky, fijn dat je zo van onze daging smoor geniet 🙂 Ja dat kan hoor! Maar zorg er dan wel voor dat de kokosmelk niet al te dik is want anders kookt het waarschijnlijk te snel in. Succes!
Ben het recept nu aan het maken. Onze favoriete stoofgerecht! Heerlijk samen met de sajoerboontjes! Nu al zin in vanavond?
Wat leuk Martijn! Hopelijk hebben jullie er weer van genoten 🙂
Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.
Die van de toko (of eventueel van de supermarkt). Zolang het maar geen light is! 🙂
Waar kan ik salamblad voor dit gerecht kopen? Heb op site supermarkten gekeken maar daar kan ik het niet vinden. Of is er alternatief om bij dit gerecht te kunnen gebruiken?
Hi Susanne, salamblad koop je bij de toko! En anders gewoon achterwege laten mocht het lastig voor je worden om hier aan te komen 🙂
Ik heb dit recept nu drie keer gemaakt, in een slowcooker. Onvoorstelbaar lekker!!
Fijn dat je zo van dit recept geniet Esther, erg leuk om te horen! 🙂
Hoi,
Ik heb dit al meerdere keren gemaakt, echt heerlijk. Wat kan ik ipv kokosmelk gebruiken? We krijgen eters en eentje lust geen kokos.
Groetjes, Linda
Leuk dat ons recept in de smaak valt Linda! De kokossmaak verdwijnt vrijwel geheel. Dus ik weet zeker dat ze er niks van zullen merken 🙂
Is dit ook met jackfruit te maken? Zoja hebben jullie daar ervaring mee en misschien nog tips?
Dat zou wel moeten kunnen Maaike, maar zelf hebben we dat niet eerder gedaan!
Hi Gasten,
Ik heb zojuist de Rendang gemaakt en ben nu bezig met deze Daging Roedjak (morgen Indische Avond 😉 . Nu heb ik een vraag, die trassi, is dat van een blok? Want die vind ik wel lekker maar erg overheersend, en 2 tl vind ik dan redelijk veel klinken, maar misschien valt dit heel erg mee. Of gebruiken jullie een pasta die misschien iets minder intens is?
Hoor het graag!
Groeten en prettig weekend
Lekker Niels, leuk dat je een rijsttafel gaat maken! Wij gebruiken de pasta, maar je kan ook gerust 1 tl gebruiken 🙂 Geniet ervan!
Vaak met recepten met rundvlees, is het vaak taai. Zonde? Misschien hebben jullie er een tip voor?
Het zo lang laten stoven dat het vlees uit elkaar valt Lara! En een beetje ‘spelen’ met de hoogte van het vuur wil ook wel helpen.
Wat een heerlijk recept, dat wordt smullen dit weekend!
Geniet ervan Jantien! 🙂
Hallo Tom en Erik.
Ik heb gisteren de daging roedjak gemaakt en lekker een paar uur in de oven laten stoven, en alleen de geur laat je al watertanden.
Vandaag gegeten met de sambalgoreng boontjes,en …..we hebben gesmuld, dit gerecht komt zeker veel vaker op tafel. Bedankt dat jullie je recepten met ons delen. Groetjes Joyce
Wat leuk om te horen Joyce! Fijn dat het gelukt is in de oven en dat jullie ervan genoten hebben. Lekkere combi ook met de sambal goreng boontjes!
Wauw, dit was echt ongelofelijk lekker! Ik heb het in de slowcooker gemaakt en de volgende dag gegeten met sajoer boontjes en witte rijst. En sambal brandal voor de extra pit. Dit komt vaker op tafel. Bedankt voor het delen van dit recept:-)
Lekker Marika! Leuk dat je het in de slowcooker hebt gemaakt. En goede combi met de sajoer boontjes 🙂
moet het vlees ook gekruid worden met zout en peper?
Nee hoor! De kruiden geven voldoende smaak af 🙂
Al 1 keer gemaakt, echt een heerlijk recept waarbij zelfs mijn dochter (niet houdend van stoofvlees) haar vingers bij aflikt.
Ik wil dit keer een grote pan vol maken en dus met meer vlees.
Stel dat ik 1,5 kilo ga gebruiken, dien ik dan ook alle andere ingrediënten te verdubbelen?
Bedankt voor jullie recepten, ga zeker zo door!
Leuk im te horen Tamara! Als je 2x zoveel wil maken zou ik ongeveer x1,5 aanhouden qua overige ingrediënten. Toevallig hebben we daar onlangs nog een artikel over geschreven. Let wel op met pepers. Succes en geniet ervan!
ik ben groot fan van jullie recepten!
Vooral de indische recepten zijn groot favoriet. Mijn vraag is dan ook of er nog meer indische rundvlees recepten aankomen toevallig? Mijn man eet daarbij namelijk nog net niet zijn vinger mee op 🙂
Haha leuk om te horen Jes! Er komen er zeker nog meer aan. Heb je ze allemaal al gemaakt dan? 🙂
Ja graag meer Oosterse gerechten🙌🏻.
Evelien
Weet iemand hoe lang en op welke temperatuur het gerecht in de oven moet?
En welk vlees kan ik het beste gebruiken (runderlappen of sucadelappen)?
Alvast bedankt.
Nou dat was niet verkeerd!! mijn boemboe was echt mooi glad geworden en fijn van structuur. Vlees (met bloem bestrooid) heb ik aangebraden in de roomboter! Boemboe even opgebakken en alles weer bij elkaar 3 uur laten garen. Op mijn nieuwe inductieplaat. Eindresultaat was iets te dun. Bloem met ijskoud water gemengd en bij de stoof gedaan. Mooi ingebonden. De keuken ruikt heerlijk. Heb 1 portie ingevroren en 1 portie aan mijn zus gegeven.
Vraagje .. kan deze in de slowcooker ook bereid worden?? En zo ja word dan de kokosmelk gelijk toegevoegd of pas het laatste uurtje of half uurtje?
Uiteraard! Echter gebruiken wij zelf geen slowcooker dus lastig te adviseren maar het lijkt mij dat de kokosmelk gelijk toegevoegd wordt (en minder vocht) 🙂
dit was enorm lekker thanks voor t recept
Morgen krijgen wij eters. De daging roedjak (hebben we al vaker van gesmuld) staat te pruttelen op 100 graden in de oven. Straks ga ik de ajam seran maken en morgenochtend de telor ketjap.
Uiteraard maak ik nog bijgerechten zoals boontjes, zoetzure komkommer enz.
Het vergt wat voorbereiding, maar ik ben er nu al zeker van dat er morgen overheerlijk gegeten gaat worden!
Heel veel dank voor jullie meer dan uitstekende recepten!
ga ik vaker maken, erg geslaagd!
Mijn eerse Indische recept. Ik heb dit jaren geleden eens gehad bij een chinees. Het was heerlijk, mijn broer vond het ook lekker en hij is echt een keukenprins.
Hallo ik ben van plan om over twee weken een Indonesische rijsttafel te maken. Rendang lijkt volgens mij wel veel op Daging Roedjak. Of zit ik hier naast? Welk gerecht past het best in de rijsttafel? Waar kan ik het beste kijken voor tips?
Leuk dat je een Indische rijsttafel gaat maken! Het heeft wel wat van elkaar weg inderdaad, rendang is wellicht een wat klassieker recept. Misschien daarom leuk om voor de roedjak te gaan? Net waar je zin in hebt!
Heerlijk recept. Inderdaad het vlees een tijd lang gemarineerd in de Tamarinde pasta waardoor heerlijk mals. Ik heb het geserveerd met Basmati rijst en een Atjar Ketimoen. Dit recept is een echte aanrader.
Wij vonden dit nog lekkerder dan van de Chinees gehaald.
Kortom, ga ik zeker vaker maken.
Is deze of de daging smoor geschikter voor kinderen? Alvast bedankt 😊
Dan de smoor, maar daging roedjak is ook zeker niet pittig 🙂