Home Erik's Asia Daging roedjak (Indisch stoofgerecht!)

Daging roedjak (Indisch stoofgerecht!)

door SmaakMenutie
Daging roedjak

Super mals

Jullie reacties op de daging smoor van laatst waren enorm! Daarom vandaag een variatie hierop: Daging Roedjak. Dit heerlijke Indische stoofgerecht van rundvlees lijkt een beetje op de smoor, maar de roedjak is iets kruidiger en stooft in de kokosmelk. Verder moet ‘ie net als zijn broertje lekker lang opstaan, totdat het vlees super mals is en uit elkaar valt. Selamat makan!

Daging roedjak

Daging Roedjak

Print dit recept
Personen: 4-6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.1/5
( 56 keer gestemd )

Ingrediënten

1 kilo runder- of sukadelappen
300 ml kokosmelk
4 tenen knoflook
2 uien
2 salamblad (Indisch laurier)
1 rode peper (lombok)
1 stengel sereh
1 el gula djawa
2 el ketjap manis
2 tl sambal oelek
2 tl laos
1 tl trassi
1 tl koenjit (kurkuma)
1/2 tl ketoembar

Zo maak je het

  • Heb je assem (tamarinde) in huis? Smeer dan een uurtje van te voren het vlees hier mee in (ca 1 el). Zo niet, haal het vlees dan sowieso tijdig uit de koeling en snijd in hapklare stukken.
  • Mix voor de boemboe 2 uien, 4 tenen knoflook, 1 rode peper, 1 tl koenjit, 2 tl laos, 1/2 tl zout, 1/2 tl ketoembar, 1 tl trassi en 1 á 2 tl sambal oelek tot een mooie gladde boemboe (pasta).
  • Bak het vlees in een ruime scheut olie op middelhoog vuur rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en fruit de boemboe even aan. Doe het vlees weer terug in de pan.
  • Voeg 1 el gula djawa toe en 2 á 3 el ketjap manis. Roer even goed door het vlees.
  • Voeg nu 200 ml heet water toe en 300 ml (dikke) kokosmelk. Goed mengen met het vlees. Voeg ook 1 (gekneusde) stengel sereh toe en 2 salam blaadjes.
  • En nu wachten... laat minimaal 2,5 uur stoven met deksel op de pan. Op inductie heb ik de pan afwisselend op stand 2 of 3 staan (van de 9). Proef of het vlees mals is en uit elkaar valt. Het laatste half uurtje kan je de deksel van de pan houden om het wat in te dikken.

Daging roedjak receptDaging roedjakDaging roedjak

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

48 reacties

adito 12 maart 2018 - 21:59

Goed bezig zeg ?

Reply
SmaakMenutie 13 maart 2018 - 09:47

Dankje Adito! Leuk om te horen 🙂

Reply
Henk Meinderts 14 april 2018 - 15:35

Mijn 1e poging…ik ben benieuwd Lastig vond ik de boemboe maken want ik denk dat dat beter gaat met een staafmixer die ik dus niet heb. Keuken ruikt heerlijk zegt mijn dochter dus ik denk dat alles goed gaat komen hahahaahah

Reply
SmaakMenutie 15 april 2018 - 17:09

En Henk is het allemaal gelukt? Vond je dochter het lekker? Vast wel!! We zijn benieuwd 🙂

Reply
Henk Meinderts 16 april 2018 - 22:26

Ja hoor…het was echt heel lekker. we zijn maar met zijn tweetjes thuis dus we hebben 2 dagen hetzelfde gegeten. Volgende keer ga ik de Dagang Bali maken.

Reply
SmaakMenutie 18 april 2018 - 12:21

Zo lekker hoor! Ja de Daging Bali ga je dan ook heel lekker vinden 🙂

Reply
Robert 27 augustus 2018 - 13:23

Ik neem aan dat dit ook in de slowcooker kan??

Reply
SmaakMenutie 28 augustus 2018 - 10:27

Hallo Robert, ja dat kan zeker!

Reply
Robert 28 augustus 2018 - 21:59

Dan gaan we dit vrijdag eens proberen.
Ik ben voorstander van alles vers dus ook de Laos en Kurkuma hoeveel heb ik dan nodig? Ik vergeet steeds de verhouding poeder vs vers
Dat fruiten in de pan van al deze versheden MAGISCH zo’n zin in weer 🙂

Reply
SmaakMenutie 30 augustus 2018 - 11:44

Hoi Robert, lekker hoor! Als je verse laos gebruikt, neem dan 4 à 5 cm verse laos/galangalwortel. Voor de kurkuma kan je een stukje van 2 cm aanhouden. Heerlijk, laat je ons weten hoe het geworden is? Veel culinair plezier!

Reply
Robert Korf 11 september 2018 - 22:53

Zo alweer week geleden. De daging was heerlijk hoewel ik de tamarinde iets te overheersend vond. Ik.heb het gemaakt in slowcooker 2 uur high 4 uur low. Nadeel vind ik dat de saus niet indikt. Ik maak m zeker nog eens op t gas. Heerlijk recept hoor

Rob Schellekens 9 oktober 2018 - 17:59

Wat een heerlijk recept!!
enkele aanpassingen; heb i.p.v olijfolie 2 flinke klodders reuzel gebruikt.
had helaas geen rood pepertje, dus maar wat extra sambal .
Ook geen gula djawa dus 2 eetlepels bruine basterdsuiker gebruikt en ipv de stengel sereh, 2 tl citroengraspoeder.
Geserveerd met witte Basmati rijst en frisse komkommersalade. Ik verander er niks meer aan ..We hebben er van genoten!! dankjewel 🙂
Oh ja ,theelepeltje gemberpoeder derbij gedaan 😉

Reply
SmaakMenutie 10 oktober 2018 - 06:28

Hoi Rob, bedankt voor je reactie. Super leuk om te horen! Reuzel is áltijd een goed idee. Alleen is dat niet overal meer verkrijgbaar. Vandaar dat wij meestal arachide- of zonnebloemolie gebruiken (sowieso geen olijfolie). Mijn oma gebruikte ook altijd reuzel 🙂
Bruine suiker is inderdaad een prima vervanger voot gula djawa en citroengraspoeder lijkt mij ook prima te doen. En uiteindelijk is een recept natuurlijk maar een leidraad om er je eigen draai aan te geven 😉
Dank voor je reactie en veel kookplezier! Selamat makan 🙂

Reply
Cor 26 december 2019 - 15:25

Dajing Roedjak
Hebben we op 1e kerstdag gemaakt het was geweldig iedereen heeft er van genoten en wilde ook allemaal het recept hebben heb ze uiteraard door verwezen naar jullie recepten site

Reply
SmaakMenutie 27 december 2019 - 09:35

Wat fijn dat de daging roedjak bij iedereen in de smaak viel Cor! Leuk idee om het met kerst te maken 🙂

Reply
Maria 16 februari 2020 - 16:29

Het was heerlijk. Wij hebben het gemaakt met sucadelappen, maar moesten het wel 4 uur zachtjes op het vuur laten staan voordat het vlees lekker zacht was.

Reply
SmaakMenutie 18 februari 2020 - 11:41

Fijn Maria! Lekker met sukadelapjes. Ja hoe langer hoe malser het vlees 🙂

Reply
Kirsten 26 maart 2020 - 17:57

Het is nog niet klaar, maar moet natuurlijk wel proeven of het smaakt. Nou kan je vertellen, dat zit wel goed. Nu al!!!

Reply
SmaakMenutie 30 maart 2020 - 11:38

Haha goed om te horen Kirsten, fijn! 🙂

Reply
Gijs 8 mei 2020 - 11:12

Ik ga dit fantastische recept morgen weer eens maken. Ik zit nu de boodschappenlijst te maken, maar ik kan eigenlijk niet wachten. Samen met jullie recept voor sajoer boontjes en ketjap eieren… Yummie!

Reply
SmaakMenutie 11 mei 2020 - 10:19

Wat lekker Gijs! Goede combi ook met de boontjes en eitjes 🙂

Reply
Jonathan 13 mei 2020 - 19:41

Ik keek scheel toen ik dit proefte, wat een verwennerij! En nota bene mijn eerste Indische gerecht! Perfecte inwijding van mijn nieuwe stoofpan.

Reply
SmaakMenutie 14 mei 2020 - 10:58

Haha leuk om te horen Jonathan! En wat goed dat je eerste Indische gerecht zo goed gelukt is. Je kan je lol op, we hebben er nog véél meer op de site staan 🙂

Reply
Esther 9 juni 2020 - 17:06

Hebben jullie enig idee wat de verhouding is bij bereiding in een slowcooker? Vaak is er dan minder vocht nodig.

Reply
SmaakMenutie 10 juni 2020 - 13:59

Hi Esther, wij gebruiken zelf geen slowcooker dus het antwoord moeten we je schuldig blijven helaas. Maar het is inderdaad zo dat de hoeveelheid water die je toevoegt minder is. En als je er meer vocht bij doet moet je wat langer wachten. Succes!

Reply
Arno 13 juni 2020 - 13:20

Hoi Tim en Erik, ik heb vorig weekend een halve rijsttafel gemaakt op basis van jullie recepten (Daging Roedjak, Ajam Opor, Telor Ketjap en Sajoer boontjes). We hebben er met z’n tweeën drie dagen van genoten. En als ik er dan toch één moet uitlichten, dan de Daging Roedjak. Wat een fantastisch smaakvol gerecht. Ik waande me bijna op Sumatra in één van die authentieke restaurants. In de komende weken ga ik nog veel meer uitproberen van jullie prachtige mondiale recepten-assortiment. Ga zo door!!

Reply
SmaakMenutie 15 juni 2020 - 14:15

Wat leuk Arno dat je zoveel recepten van ons hebt gemaakt voor de rijsttafel. En dat jullie er zo van genoten hebben, fijn! Dat je zelfs even op Sumatra waande, een groter compliment kunnen we niet krijgen. Dank!! Geniet van al het lekkers wat we nog meer op de website hebben staan 🙂

Reply
Dinie 7 augustus 2020 - 00:15

heerlijke recepten ben ik nu ook van plan om het zelf te maken ik ga van af nu er mee beginnen jullie horen nog van mij

Reply
SmaakMenutie 11 augustus 2020 - 11:16

Leuk Dinie, we zijn benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Reply
Yvonne 16 november 2020 - 00:25

Wat een super gerecht. Wij hebben gesmuld!

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:10

Fijn dat het in de smaak viel Yvonne, dat horen we graag! 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:34

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
Jacky 18 november 2020 - 21:14

Ik wil dit binnenkort gaan maken. Ben helemaal weg van jullie recept voor Dagin smoor, al verschillende keren gemaakt, elke keer succes!
Vraagje, kan je ook 500 ml kokosmelk gebruiken ipv 200 ml water en 300 ml kokosmelk?

Reply
SmaakMenutie 19 november 2020 - 10:57

Hoi Jacky, fijn dat je zo van onze daging smoor geniet 🙂 Ja dat kan hoor! Maar zorg er dan wel voor dat de kokosmelk niet al te dik is want anders kookt het waarschijnlijk te snel in. Succes!

Reply
Martijn 30 december 2020 - 15:34

Ben het recept nu aan het maken. Onze favoriete stoofgerecht! Heerlijk samen met de sajoerboontjes! Nu al zin in vanavond?

Reply
SmaakMenutie 31 december 2020 - 11:10

Wat leuk Martijn! Hopelijk hebben jullie er weer van genoten 🙂

Reply
Cindy 4 februari 2021 - 13:35

Welk merk kokosmelk kunnen wij het beste gebruiken. Jullie hebben het over dikke kokosmelk, dus twijfelen we welke we moeten kopen, omdat de meeste blikken kokosmelk die wij gewoonlijk in huis halen, altijd dun zijn.

Reply
SmaakMenutie 5 februari 2021 - 10:01

Die van de toko (of eventueel van de supermarkt). Zolang het maar geen light is! 🙂

Reply
Susanne 9 februari 2021 - 21:51

Waar kan ik salamblad voor dit gerecht kopen? Heb op site supermarkten gekeken maar daar kan ik het niet vinden. Of is er alternatief om bij dit gerecht te kunnen gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 10 februari 2021 - 10:11

Hi Susanne, salamblad koop je bij de toko! En anders gewoon achterwege laten mocht het lastig voor je worden om hier aan te komen 🙂

Reply
Esther 15 februari 2021 - 19:51

Ik heb dit recept nu drie keer gemaakt, in een slowcooker. Onvoorstelbaar lekker!!

Reply
SmaakMenutie 16 februari 2021 - 10:45

Fijn dat je zo van dit recept geniet Esther, erg leuk om te horen! 🙂

Reply
Linda 10 maart 2021 - 14:22

Hoi,

Ik heb dit al meerdere keren gemaakt, echt heerlijk. Wat kan ik ipv kokosmelk gebruiken? We krijgen eters en eentje lust geen kokos.

Groetjes, Linda

Reply
SmaakMenutie 10 maart 2021 - 16:32

Leuk dat ons recept in de smaak valt Linda! De kokossmaak verdwijnt vrijwel geheel. Dus ik weet zeker dat ze er niks van zullen merken 🙂

Reply
Maaike 25 februari 2021 - 21:20

Is dit ook met jackfruit te maken? Zoja hebben jullie daar ervaring mee en misschien nog tips?

Reply
SmaakMenutie 26 februari 2021 - 10:11

Dat zou wel moeten kunnen Maaike, maar zelf hebben we dat niet eerder gedaan!

Reply
Niels 9 april 2021 - 11:58

Hi Gasten,

Ik heb zojuist de Rendang gemaakt en ben nu bezig met deze Daging Roedjak (morgen Indische Avond 😉 . Nu heb ik een vraag, die trassi, is dat van een blok? Want die vind ik wel lekker maar erg overheersend, en 2 tl vind ik dan redelijk veel klinken, maar misschien valt dit heel erg mee. Of gebruiken jullie een pasta die misschien iets minder intens is?

Hoor het graag!
Groeten en prettig weekend

Reply
SmaakMenutie 9 april 2021 - 13:25

Lekker Niels, leuk dat je een rijsttafel gaat maken! Wij gebruiken de pasta, maar je kan ook gerust 1 tl gebruiken 🙂 Geniet ervan!

Reply