Home Bijgerechten Rode kool met appel en kaneel

Rode kool met appel en kaneel

door SmaakMenutie
Rode kool met appel en kaneel

Precies zoals bij grootmoeder

Dit is nu typisch zo’n gerecht die eigenlijk het lekkerst smaakt als oma het maakt. Een hele uitdaging om die smaak dus te evenaren. Maar het is gelukt. Het geheim? Geduld, ontbijt- of peperkoek, kaneel en tussendoor proeven! Wat ons betreft geldt ook voor rode kool, hoe langer je hem stooft hoe lekkerder ‘ie wordt. Heerlijk bij stoofvlees en met frietjes. Of ouderwets met (extra) appelmoes en gekookte aardappeltjes!

Rode kool met appel en kaneel

Rode kool met appel en kaneel

Print dit recept
Personen: 6 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.3/5
( 12 keer gestemd )

Ingrediënten

1 rode kool (1 kilo)
1 sjalot
2 kaneelstokjes
2 laurierblaadjes
2 plakken ontbijt- of peperkoek
3 goudreinet appels
4 jeneverbessen
4 kruidnagels
3 el rode wijnazijn
4 el bruine suiker
25 g roomboter

Zo maak je het

  • Snipper 1 á 2 sjalotten en snijd 2 goudreinet appels in blokjes.
  • Fruit de sjalot kort aan in een klont roomboter. Voeg de gesneden appel toe en stoof het geheel circa 5 minuten met deksel op de pan. 
  • Snijd ondertussen 1 rode kool fijn en voeg deze toe aan de pan. Bak al omscheppend enkele minuten mee.
  • Voeg vervolgens 3 el (rode wijn)azijn toe samen met 300 ml warm water. Voeg tevens 4-5 el (bruine) suiker toe. Schep het geheel goed om.
  • Vijzel 4 jeneverbessen en 4 kruidnagels fijn en voeg toe. Voeg tevens 1 tl zout, 2 stokjes kaneel en 2 laurierblaadjes toe.
  • Stoof het geheel met deksel op de pan nu minimaal 1 uur. Schep het geheel geregeld even om.
  • Voeg na 1 uur stoven 2 in blokjes gesneden plakken ontbijt- of peperkoek toe zodat het geheel wat bindt. Voeg tevens nog 1 in blokjes gesneden appel toe. Laat nog een kwartier zachtjes stoven.
  • En proef! Zoeter? Voeg wat extra suiker toe of wat honing. Meer kaneel? Voeg wat kaneel(poeder) toe. Verder indikken? Wat extra ontbijtkoek. 

Rode kool met appel recept Rode kool met appeltjes Rode kool met appel

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

Mieke van Abswoude -Henneke 9 december 2020 - 14:25

Zo lief, ik hoef maar te roepen en er wordt meteen aan mijn verzoek om een lekker rode kool recept voldaan. Het ziet er heerlijk uit en ik ga hem deze week nog proberen om voor de kerst bij mijn wild zwijnragout met port te gebruiken.
Hartelijk dank van een trouwe fan van jullie recepten. Ik heb er al veel geprobeerd en nog geen misser gehad. Mijn lijstje is nog lang…., zoveel lekkers hier!

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:43

Haha dat doen we uiteraard heel graag voor trouwe fans Mieke! Fijn dat onze recepten in de smaak vallen. Heerlijk hoor bij de wild zwijnragout, geniet ervan!

Reply
Ingrid 9 december 2020 - 19:53

Heb alles in huis om het morgen te maken. Lijkt me n heerlijk recept. Maar heb alleen geen ontbijtkoek in huis omdat dat niet bij de ingrediënten stond. Dus morgen even halen.
Voor de rest zijn echt alle recepten tot nu toe ook hier goed gekeurd.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:40

Scherp Ingrid! Foutje is erin geslopen, excuus! Heb het er direct bijgezet. We hopen dat het net als onze andere recepten in de smaak viel 🙂

Reply
Laura Kwik 13 december 2020 - 04:24

Ik heb dit recept gemaakt en we zijn volledige om, wat was het heerlijk! Dit recept is voor altijd een blijvertje dank jullie wel! Btw ik heb al heel veel recepten van jullie gemaakt en allen even lekker en de uitleg is zeer goed.

Reply
SmaakMenutie 13 december 2020 - 14:40

Leuk Laura, dat horen we graag! Fijn dat al onze recepten in de smaak vallen 🙂

Reply
Margriet 10 december 2020 - 08:40

Peperkoek en 4 eetlepels suiker Zo wordt alles lekker!
Niet erg gezond lijkt mij.

Reply
SmaakMenutie 11 december 2020 - 15:37

Het hoeft ook niet altijd gezond te zijn Margriet 😉

Reply
Peter 27 december 2020 - 18:11

Hey mannen, niets zo lekker als gestoofde rode kool. Prima recept, alleen als ik echt tijd heb (althans, de oven….) vervang ik de appel door stoofpeertjes (ongeveer 1 kilo ongeschild) en het water door rode port (ietsje meer, minimaal 500 cl, bij een grote kool een hele fles (why not…)). Basisbereiding zoals bij jullie tot en met stap 5 en dan afgedekt een uur of vier in de oven laten gaar sudderen op 150 graden. Af en toe omroeren en je hebt me dan toch een smeuïge rode kool voor bij je kalkoen, hertenfilet, hazenrug of procureur of doordeweekse bal gehakt!! Wou ik effe kwijt….
Anyway, blijf koken en inspireren, blijf ik jullie volgen!

Reply
SmaakMenutie 28 december 2020 - 12:02

Dat klinkt heerlijk Peter, bedankt voor de tip! Gaan we een keer uitproberen 🙂

Reply
Jerry 3 januari 2021 - 17:03

Is dit recept geschikt voor in de slowcooker?

Reply
SmaakMenutie 4 januari 2021 - 10:47

Hoi Jerry, dat zou wel moeten kunnen! Zelf hebben we geen slowcooker, maar denk wel dat het kan. Neem er vooral de tijd voor om het lekker zacht te krijgen. Succes!

Reply
Ine van Moerkerk 26 januari 2021 - 19:28

Weer zo’n heerlijk recept. 1 van de kleindochters wil altijd rode kool als ze komt eten. Tja dat wordt een pot of uit de diepvries. Maar dit is verleden tijd. Dit recept zal zeker vaker worden gemaakt. Er staat nog een bakje klaar voor onze kleindochter. Top!

Reply
SmaakMenutie 27 januari 2021 - 11:31

Wat leuk dat jullie genoten hebben van ons recept! Vers is het allerlekkerste inderdaad 🙂

Reply