Home Hoofdgerechten Surinaamse pom (ovenschotel)

Surinaamse pom (ovenschotel)

door SmaakMenutie
Surinaamse pom

Goedgekeurd

Je hebt van die gerechten waarvan je denkt dat het enorm veel werk is en ontzettend moeilijk. Dat dacht ik dus ook van Surinaamse pom. Maar wist je dat het reuze meevalt? Om tot het beste recept te komen hebben we uiteraard advies gevraagd aan een expert. En aangezien mijn broer getrouwd is met een Surinaamse was advies dichterbij huis dan gedacht. Uiteraard hebben we de pom laten testen en deze werd volmondig goedgekeurd. Tijd om hem te delen met jullie!

“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”

De basis van pom is trouwens tayer. Tayer is een Zuid-Amerikaanse plant waarvan zowel de bladeren als de wortelknollen worden gegeten. Deze laatste worden gebruikt bij de bereiding van pom. Aangezien tayer niet in Nederland groeit is deze kant-en-klaar (geraspt en bevroren) verkrijgbaar bij de Surinaamse supermarkt (of toko). Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen. Serveer met rijst of aardappelen en groenten (bijvoorbeeld kouseband). Maak er ook lekker wat Surinaams zuurgoed bij. En wat je over hebt doe je op een broodje.

Surinaamse pom

Surinaamse pom

Print dit recept
Personen: 8-10 Bereidingstijd: Wachttijd:
Beoordeling 4.2/5
( 14 keer gestemd )

Ingrediënten

2 kg pomtayer
1,5 kg kipdij
1 madame Jeanette of adjuma peper
1 sinaasappel (sap)
1 citroen
1 bosje selderij
1 blikje tomatenpuree (70 g)
2 tomaten
2 potten piccalilly (360 g)
3 sjalotten
3 Maggi blokjes
4 tenen knoflook
2 el suiker
2 el ketjap manis
1 el laos

Zo maak je het

  • Ontdooi een avond van te voren 2 zakken pomtayer (merk Lufo of Rens) van 1 kilo per stuk.
  • Snijd circa 1,5 kilo kipdij in grove stukken en bak rondom aan op middelhoog vuur in een ruime scheut olie of boter. De kip hoeft nog niet helemaal gaar te zijn. Haal de kip uit de pan en zet even weg.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit 3 fijngesneden sjalotten en 4 tenen knoflook op matig vuur. Voeg 1 klein blikje tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Snijd 2-3 tomaten in kleine blokjes en voeg toe aan het geheel. Bak al omscheppend en schraap met het vrijgekomen vocht eventueel de bodem van de pan schoon.
  • Voeg nu 300 ml water toe samen met 3 Maggi blokjes, 1 el laos, 2 el ketjap manis, een scheut vers citroensap, een flinke snuf zout en een flinke snuf peper. Breng tegen de kook en voeg de kip weer toe aan de pan.
  • Voeg tevens 1 hele madame Jeanette (of adjuma) peper toe en een handje fijngesneden selderij. Laat circa 30 minuten zachtjes pruttelen tot de kip goed gaar is. Proef of je hem pittiger wilt. Voeg dan wat sambal toe. Het pepertje kan eruit.
  • Neem een ruime mengkom en doe de pomtayer erin. Voeg 100 ml verse sinaasappelsap toe samen met 1,5 pot piccalilly (360 g per stuk), 2 el suiker, een scheutje citroensap, een flinke snuf zout en peper en wat gesneden selderij. 
  • Neem een grote ovenschaal (of 2 kleinere) en bedek de bodem met een laagje pomtayer.
  • Bestrijk de pomtayer vervolgens met wat jus van de kip. En verdeel vervolgens de kip riant over de pomtayer.
  • Doe nu de rest van de pomtayer over de kip en bestrijk wederom ruim met jus.
  • Plaats het geheel nu 1,5 tot 2 uur in een op 150-160 graden voorverwarmde oven. Let op: soms moet het iets korter en soms wat langer. Dit verschilt per oven.
  • Test door met een vork of satéprikker in het geheel te prikken. Als er niets meer aan de vork blijft zitten is het gaar.
  • Serveer met witte rijst, Surinaams zuurgoed, extra piccalilly en sambal. Of maak er lekker een broodje pom van.

Ingrediënten pom Pom recept Surinaamse pom maken Surinaamse pom recept Surinaamse pom Pom Surinaams

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

11 reacties

Timo 14 februari 2021 - 16:44

Hi Tim & Erik, ik wil dit gerecht klaarmaken voor zo’n 3 personen. Raden jullie hierbij aan voor alle ingrediënten de hoeveelheid door ongeveer 3 te delen?

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:08

Leuk Timo! Wij hadden het zelfde dilemma, maar het is gebruikelijk om een grote hoeveelheid te maken. Dus ik zou het je niet kunnen vertellen. Maar wij hebben de rest ingevroren zodat we het een volgende keer lekker op een (Surinaams) broodje kunnen doen 🙂

Reply
Peter 14 februari 2021 - 17:48

Ha mannen, wat een timing! Ik was van de week weer bij mijn favoriete Marokkaanse toko, Tagzout in winkelcentrum De Terp hier in Capelle, ik kom daar meerdere keren per week. Geweldig goed vlees, enorm assortiment aan kruiden, kaas, yoghurt en verder zo’n beetje alles wat je voor de Indische, Oosterse, Turkse, Marokkaanse, Caribische en Surinaamse keuken maar nodig kan hebben.
Nu stond ik van de week te kijken bij de diepvries-sectie en viel mijn oog op diepgevroren pom tayer.
En stond ik me te bedenken dat ik daarover al eens gelezen had in het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg.
En prompt komen jullie met een watertandend lekker recept voor pom! Dus van de week eten we een keer pom! À la Smaakmenutie uiteraard! Thanks, guys!

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:10

Nou, wat tof Peter en wat een toeval! Een beter moment hadden we dus niet kunnen kiezen om ons recept te publiceren, leuk 🙂 Thanks voor de toko-tip en geniet van de pom. Laat je ons nog wel weten wat je ervan vond?

Reply
Peter 15 februari 2021 - 18:38

Absoluut, alsof jullie het wisten….grinnik…
Yep, ga ik zeker doen, jullie horen van me!

Reply
Cindy 20 februari 2021 - 11:35

Wij hebben gister de pom gemaakt, en net een broodje pom gegeten. Het was echt heerlijk!!

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:22

Leuk Cindy, fijn dat de pom in de smaak viel!

Reply
Regina 20 februari 2021 - 12:54

Hoi hoi, ben bezig jullie ook recept te maken. Wat ik me afvraag: ik heb ooit een Surinaamse kookcursus gevolgd en daar werd zoutvlees gebruikt in het recept, dat staat ook op de verpakking de pomtayer. Wat is de reden dat jullie geen zoutvlees gebruiken ?

Met vriendelijke groet,

Regina Klein

Reply
SmaakMenutie 20 februari 2021 - 14:23

Lekker Regina! Zoutvlees hebben wij niet bewust achterwege gelaten. Dat is echt optioneel, maar voeg het vooral toe als je het lekker vindt. Ook zonder geeft het voldoende smaak 🙂

Reply
Channa 6 maart 2021 - 23:18

Mijn complimenten voor jullie recept! Vandaag jullie pom recept gemaakt en wat heb ik gesmuld! De hoeveelheid is idd voor een weeshuis maar het restant ingevroren om een andere keer weer te genieten!

Reply
SmaakMenutie 7 maart 2021 - 12:49

Haha ja het is inderdaad veel! En invriezen kan heel goed. Doe je het een volgende keer lekker op een broodje bijvoorbeeld! Bedankt voor het compliment Channa, leuk om te horen 🙂

Reply