Goedgekeurd
Je hebt van die gerechten waarvan je denkt dat het enorm veel werk is en ontzettend moeilijk. Dat dacht ik dus ook van Surinaamse pom. Maar wist je dat het reuze meevalt? Om tot het beste recept te komen hebben we uiteraard advies gevraagd aan een expert. En aangezien mijn broer getrouwd is met een Surinaamse was advies dichterbij huis dan gedacht. Uiteraard hebben we de pom laten testen en deze werd volmondig goedgekeurd. Tijd om hem te delen met jullie!
“Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen”
De basis van pom is trouwens tayer. Tayer is een Zuid-Amerikaanse plant waarvan zowel de bladeren als de wortelknollen worden gegeten. Deze laatste worden gebruikt bij de bereiding van pom. Aangezien tayer niet in Nederland groeit is deze kant-en-klaar (geraspt en bevroren) verkrijgbaar bij de Surinaamse supermarkt (of toko). Je moet er even de tijd voor nemen, vandaar dat pom voornamelijk wordt gegeten op speciale (feest)dagen. Serveer met rijst of aardappelen en groenten (bijvoorbeeld kouseband). Maak er ook lekker wat Surinaams zuurgoed bij. En wat je over hebt doe je op een broodje.
11 reacties
Hi Tim & Erik, ik wil dit gerecht klaarmaken voor zo’n 3 personen. Raden jullie hierbij aan voor alle ingrediënten de hoeveelheid door ongeveer 3 te delen?
Leuk Timo! Wij hadden het zelfde dilemma, maar het is gebruikelijk om een grote hoeveelheid te maken. Dus ik zou het je niet kunnen vertellen. Maar wij hebben de rest ingevroren zodat we het een volgende keer lekker op een (Surinaams) broodje kunnen doen 🙂
Ha mannen, wat een timing! Ik was van de week weer bij mijn favoriete Marokkaanse toko, Tagzout in winkelcentrum De Terp hier in Capelle, ik kom daar meerdere keren per week. Geweldig goed vlees, enorm assortiment aan kruiden, kaas, yoghurt en verder zo’n beetje alles wat je voor de Indische, Oosterse, Turkse, Marokkaanse, Caribische en Surinaamse keuken maar nodig kan hebben.
Nu stond ik van de week te kijken bij de diepvries-sectie en viel mijn oog op diepgevroren pom tayer.
En stond ik me te bedenken dat ik daarover al eens gelezen had in het Rotterdams Kookboek van Linda Roodenburg.
En prompt komen jullie met een watertandend lekker recept voor pom! Dus van de week eten we een keer pom! À la Smaakmenutie uiteraard! Thanks, guys!
Nou, wat tof Peter en wat een toeval! Een beter moment hadden we dus niet kunnen kiezen om ons recept te publiceren, leuk 🙂 Thanks voor de toko-tip en geniet van de pom. Laat je ons nog wel weten wat je ervan vond?
Absoluut, alsof jullie het wisten….grinnik…
Yep, ga ik zeker doen, jullie horen van me!
Wij hebben gister de pom gemaakt, en net een broodje pom gegeten. Het was echt heerlijk!!
Leuk Cindy, fijn dat de pom in de smaak viel!
Hoi hoi, ben bezig jullie ook recept te maken. Wat ik me afvraag: ik heb ooit een Surinaamse kookcursus gevolgd en daar werd zoutvlees gebruikt in het recept, dat staat ook op de verpakking de pomtayer. Wat is de reden dat jullie geen zoutvlees gebruiken ?
Met vriendelijke groet,
Regina Klein
Lekker Regina! Zoutvlees hebben wij niet bewust achterwege gelaten. Dat is echt optioneel, maar voeg het vooral toe als je het lekker vindt. Ook zonder geeft het voldoende smaak 🙂
Mijn complimenten voor jullie recept! Vandaag jullie pom recept gemaakt en wat heb ik gesmuld! De hoeveelheid is idd voor een weeshuis maar het restant ingevroren om een andere keer weer te genieten!
Haha ja het is inderdaad veel! En invriezen kan heel goed. Doe je het een volgende keer lekker op een broodje bijvoorbeeld! Bedankt voor het compliment Channa, leuk om te horen 🙂