Home Hoofdgerechten Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

door SmaakMenutie
Quiche met Parmaham en ricotta

Kuchen

Quiche! Yes, dat gaan we vandaag maken. Totaal niet moeilijk en deze hartige taart kan zeker gezien worden als een volwaardige maaltijd. De verfranste naam is afgeleid van het Duitse kuchen. Er zijn tal van soorten quiches, waarvan ‘Lorraine‘ de bekendste is. Wij geven de quiche vandaag een Italiaanse twist; we maken hem namelijk met Parmaham en ricotta. Je kan de quiche warm eten, maar hij wordt ook wel afgekoeld opgediend. Bovendien lekker als lunch de volgende dag!

Quiche met Parmaham en ricotta

Quiche met Parmaham en ricotta

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.4/5
( 34 keer gestemd )

Ingrediënten

  • 250 g ricotta
  • 125 g cherrytomaten
  • 90 g Parmaham
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 50 ml kookroom
  • 6 plakjes hartige taartdeeg
  • 4 eieren
  • 1 prei
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 2 el bloem

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 190-200 graden.
  • Snijd 1 prei en 1 rode ui in smalle ringen en bak in een scheutje olijfolie 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Klop ondertussen met een garde 4 eieren los met 250 g ricotta, 50 ml (kook)room, 2 el bloem en een snuf zout en peper.
  • Bekleed een quichevorm (ongeveer 26 cm) met bakpapier en verdeel 6 plakjes hartig taartdeeg over de bodem en prik gaatjes in het deeg.
  • Vul eerst met het ui-preimengsel, vervolgens een laagje Parmaham, een laag mozzarella en eindig met de rest van de Parmaham.
  • Schenk het ricottamengsel over het geheel en steek her en der wat cherrytomaten in het geheel. Bestrooi tot slot met een dun laagje Parmezaanse kaas. Plaats circa 40 minuten in de oven.

Quiche ingrediëntenQuiche makenQuiche receptQuiche met Parmaham en ricottaQuiche met preiHartige taart Parmaham

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram of Facebook met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

14 reacties

SmaakMenutie 5 maart 2018 - 12:17

Hoi Tessa, wat leuk om te horen! 🙂 Ja het is een beetje afhankelijk van de oven, soms moet ‘ie ietsje langer totdat de quiche mooi bruin en krokant is!

Reply
Hennie 31 augustus 2021 - 19:51

Beetje jammer dat jullie niet zelf het deeg hebben gemaakt 😉; is zó makkelijk: 2 delen bloem, 1 deel boter en zoveel ijskoud water dat je er een soepel deeg van kunt maken. Eventueel kruiden en zout toevoegen. Natte bodem voorkom ik door de groentevulling goed uit te laten lekken en bodem eerst te bestrooien met paneermeel havenmoutvlokken e/o geraspte kaas. Of de bodem eerst zo’n 10 minuutjes blindbakken

Reply
SmaakMenutie 1 september 2021 - 11:00

Is inderdaad niet moeilijk Hennie! Zelf maken kan, wij kozen voor kant-en-klaar, nog makkelijker. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt, als de smaak maar goed is. Thanks voor de beschrijving, handig voor onze lezers die het ook zelf willen maken 🙂

Reply
SmaakMenutie 15 februari 2021 - 10:19

Ik vermoed dat het inderdaad door de bladerdeeg komt Paul, ik zal het dan ook als optie verwijderen uit de ingrediënten-lijst. Gelukkig viel-ie alsnog in de smaak!

Reply
Smj 21 april 2022 - 18:54

Bij mij ook een hele natte drap op de bodem. De taart was niet compact maar viel helemaal uit elkaar.
De smaak is wel lekker.

Reply
SmaakMenutie 22 april 2022 - 12:15

Voor de stevigheid kan je optioneel 2 el bloem toevoegen aan het mengsel. Ik heb dit ook toegevoegd in het recept

Reply
SmaakMenutie 14 december 2022 - 16:53

Fijn dat onze recepten in de smaak vallen Els! Ja dat kan hoor 🙂

Reply
Karin 18 januari 2023 - 11:04

Hoiii, mag ik vragen wat voor maat quichevorm jullie gebruiken ?
Met vriendelijke groet,
Karin.

Reply
SmaakMenutie 18 januari 2023 - 11:47

Ongeveer 26 cm Karin. Een springvorm kan je overigens ook gebruiken!

Reply
Ellen 18 januari 2023 - 13:02

Wat voor room kan je nog meer gebruiken, lactose vrij?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 13:16

Je zou het eventuele achterwege kunnen laten en anders een lactose vrije variant kiezen 🙂

Reply
Hilly Nieuwpoort 18 januari 2023 - 18:15

Tim en Erik, wat een lekkere quiche!
We genieten wekelijks van jullie recepten.
Bedankt mannen😘

Reply
Frenk 19 januari 2023 - 22:33

Kun je dit ook koud opdienen? En mag/hoelang moet ik het opwarmen als het afgekoeld is?

Reply
SmaakMenutie 20 januari 2023 - 12:13

Yes! Zie het intro van dit recept 🙂 Ik zou de quiche een kwartiertje opwarmen ongeveer

Reply