Home Erik's Asia Babi ketjap (klaar in een half uurtje!)

Babi ketjap (klaar in een half uurtje!)

door SmaakMenutie
Babi ketjap

Indische variant

Babi pangang kent iedereen waarschijnlijk vooral uit de Chinese keuken. Maar wist je dat babi ketjap een heerlijke Indische variant is van dit gerecht? Hartstikke makkelijk om thuis zelf te maken en het is zo klaar. Dit gerecht hoeft namelijk geen uren te stoven. Sterker nog, vooral niet te lang stoven want anders wordt je vlees zelfs taai 😉 Heerlijk met witte rijst, sajoer boontjes en atjar ketimoen of atjar tjampoer.

Babi ketjap

Babi ketjap

Print dit recept
Personen: 4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.2/5
( 30 keer gestemd )

Ingrediënten

750 g hamlappen
150 ml ketjap manis
1 sjalot
3 tenen knoflook
1 tl sambal (optioneel)
2 tl djahé (gemalen gemberwortel)
1/2 citroen (sap)

Zo maak je het

  • Snijd 750-800 g hamlappen in hapklare stukken en bestrooi rondom met peper en zout.
  • Neem een (braad)pan en bak het vlees op middelhoog vuur in een scheut olie rondom aan.
  • Snipper ondertussen 1-2 sjalotten en 3 tenen knoflook. Zet het vuur iets lager en bak de sjalot en knoflook even kort mee.
  • Bestrooi het vlees met 2-3 tl djahé en meng door het geheel. Voeg ook het sap van een 1/2 citroen toe samen met 150 ml ketjap manis, 1-2 tl sambal oelek en circa 75 ml (warm) water.
  • Laat het geheel nu circa 20 minuten op matig vuur pruttelen. Af en toe even omscheppen. Selemat makan!

Recept babi ketjap Babi ketjap maken Babi ketjap Babi ketjap recept

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

30 reacties

Geert van der Woude 19 januari 2018 - 14:38

Waarom geen kokosolie gebruikt, wordt het toch nog malser van??

Reply
SmaakMenutie 19 januari 2018 - 17:25

Hoi Geert, je kan ook kokosolie gebruiken maar zover wij weten wordt het vlees daar niet per se malser van

Reply
Elvira 29 januari 2018 - 19:16

Ik gebruik liever verse gember in plaats van poeder Of siroop Hoeveel verse gember moet je dan gebruiken

Reply
SmaakMenutie 29 januari 2018 - 19:33

Hoi Elvira, dan zou ik een stukje van 2 a 3 cm nemen. Reken op ongeveer 1 cm per tl 😉 Succes!

Reply
heni 6 april 2019 - 16:52

Het recept op babiketjap.nl was lekker, maar dit is verrukelijk. Dank je!

Reply
SmaakMenutie 8 april 2019 - 11:33

Hoi Heni, nou dat is wel een heel groot compliment! Dankjewel 🙂

Reply
Brenda 17 mei 2020 - 11:44

ook erg lekker ?

Reply
SmaakMenutie 19 mei 2020 - 11:39

Thanks Brenda!

Reply
Sanneke 9 augustus 2019 - 19:39

Yummie in my tummy??

Bedankt voor dit supermakkelijke maar heerlijke recept!

Reply
SmaakMenutie 10 augustus 2019 - 11:03

Haha leuk om te horen! Uiteraard heel graag gedaan 😀

Reply
Joke 15 juli 2020 - 23:04

Lijkt me heerlijk! Bij gebruik van meer vlees, ook de rest verdubbelen?

Reply
SmaakMenutie 16 juli 2020 - 11:14

Het is ook heerlijk Joke! Als je 2x zoveel vlees gebruikt, kan je voor de overige ingrediënten x 1,5 aanhouden. Succes!

Reply
Liesbeth 1 maart 2021 - 12:48

Heerlijk! Vandaag gemaakt. Het vlees even aangebakken en daarna met de overige ingrediënten in de slowcooker gedaan. Voor herhaling vatbaar.

Reply
SmaakMenutie 1 maart 2021 - 13:08

Leuk om te horen Liesbeth, fijn dat het gelukt is in de slowcooker 🙂

Reply
Moreen Wuite 27 maart 2021 - 08:12

Babi ketjap echt een favoriet hier in huis. Zoals ik hem maak volgens Moluks recept hoort er trassi, laos en verse tomaten nog in. En we gebruiken speklapjes die eerst worden uitgebakken en in dat vet wordt de ui, knoflook en de rest gebakken. Het spek gaat er dan als laatst weer bij. Echt de moeite waard om ook eens te proberen. Maar jullie versie ook heerlijk hoor!☺️

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 09:01

Klinkt ook heerlijk Moreen, gaan we een keer maken! 🙂

Reply
Sita van vugt 31 maart 2021 - 10:09

Kun je ook kipfilet gebruiken?

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 10:27

Hi Sita, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!

Reply
Mark 27 maart 2021 - 09:32

Lijkt mij heerlijk, maar kan je dit ook met kip maken? Van varkensvlees krijg ik nl. puistjes.

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:05

Hi Mark, het gerecht moet eigenlijk wel echt met varkensvlees (babi), maar kip zou ook moeten kunnen. Let wel op dat het goed gaar wordt. Geniet ervan!

Reply
Alic 27 maart 2021 - 11:02

Als je speklappen erbij doet dan wordt het lekker smeuig. Hamlappen zijn meestal droog. Ik doe het altijd met schouderkarbonade en wat speklappen. Mmm echt lekker😉

Reply
SmaakMenutie 27 maart 2021 - 11:06

Dat is een hele goede combinatie, dat doen wij ook wel eens 🙂

Reply
Rosie 28 maart 2021 - 10:39

Als ik die reacties lees, dan moet ik dit recept een keer gaan maken!! Klinkt heerlijk!😋

Reply
SmaakMenutie 28 maart 2021 - 11:37

Absoluut! Lekker een keer maken 😉

Reply
Gert 30 maart 2021 - 19:57

Top recept. Smaakte voortreffelijk. Volgende keer ietsjes minder ketjap en dan perfect !

Reply
SmaakMenutie 31 maart 2021 - 08:55

Leuk te horen Gert, fijn dat je ervan genoten hebt 🙂

Reply
Barbera 1 april 2021 - 15:43

Ik mis nog een beetje kentjur en kaffirlimoenblaadjes in dit gerecht, mespunt laos, veel uien. En een beetje laten doorstoven, niet tekort; dan wordt het varkensvlees heerlijk zacht….

Reply
SmaakMenutie 1 april 2021 - 16:07

Voeg vooral toe wat je lekker vindt Barbera! 🙂

Reply
Carry konings 13 april 2021 - 11:27

IK ga. Het morgen met haasje maken.
Ben benieuwd

Reply
SmaakMenutie 13 april 2021 - 12:02

Lekker Carry, geniet ervan! 🙂

Reply