Home Pasta Frittata met courgette en pancetta

Frittata met courgette en pancetta

door SmaakMenutie
Frittata met courgette en pancetta

Kliekjes

Dit heerlijke Italiaanse gerecht is eigenlijk uit armoede geboren. Omdat de mensen van voornamelijk het platteland zich niet elke avond een nieuwe maaltijd konden veroorloven, werden de restjes pasta en groenten van de dag ervoor gebruikt en verwerkt tot deze klassieke frittata. En aangezien je alle soorten pasta en groenten kan gebruiken, zijn de variaties eindeloos. Wij maken vandaag een frittata van spaghetti met courgette, tomaatjes, mozzarella en pancetta.

Frittata met courgette en pancetta

Frittata met courgette en pancetta

Print dit recept
Personen: 2-4 Bereidingstijd:
Beoordeling 4.5/5
( 19 keer gestemd )

Ingrediënten

200 g spaghetti
150 g pancetta (plakjes)
40 g Parmezaanse kaas
5 eieren
2 tenen knoflook
1 courgette
1 bol mozzarella
Paar cherrytomaten
Verse peterselie

Zo maak je het

  • Kook de spaghetti in 10-11 minuten al dente. Verwarm ook alvast de oven voor op 180 graden.
  • Snijd ondertussen 1 courgette in halve maantjes en snijd 2 tenen knoflook fijn. Rasp tevens alvast 40 g Parmezaanse kaas (of gebruik geraspte kaas uit een zakje).
  • Neem een koekenpan en fruit de knoflook even 1 minuutje aan in een beetje olijfolie. Haal de knoflook uit de pan en zet apart.
  • Bak in dezelfde pan de plakjes courgette in een beetje olijfolie op niet te hoog vuur een minuut of 5. Bestrooi tijdens het bakken met peper en zout. Haal uit de pan en zet eveneens even weg.
  • Neem een grote (meng)kom en klop 5 eieren los. Voeg de Parmezaanse kaas toe en de gefruite knoflook. Voeg tevens een handje fijngehakte peterselie toe en zout en peper.
  • Giet de spaghetti af en voeg toe aan het eimengsel. Meng nog een klontje boter door het geheel zodat het niet gaat plakken. Voeg ook wat chilipeper toe als je van een beetje spicy houdt. Een paar draaien aan de molen is genoeg.
  • Neem een quichevorm (of taartvorm) en verdeel de helft van de spaghetti over de bodem van de vorm en beleg met de plakjes gebakken courgette en de pancetta. Vul vervolgens met de andere helft van de spaghetti.
  • Bestrooi het geheel met een beetje extra Parmezaanse kaas (niet te veel) en plaats zo'n 30 minuten in de oven.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en de cherry tomaten in plakjes. Beleg hiermee de frittata. Eventueel kan je het nog een paar minuten in de oven zetten, maar dat hoeft niet!

Ingrediënten frittata Vulling frittata Frittata recept Frittata courgette

Heb je dit gemaakt?

Laat het ons weten via onze Instagram, Facebook of Twitter met @SmaakMenutie of #SmaakMenutie. We zijn benieuwd naar het resultaat!

4 reacties

Sylvia Klein 15 november 2020 - 18:11

Heerlijk en wat een perfect plan om het in een springvorm te doen. Het is echt heerlijk

Reply
SmaakMenutie 16 november 2020 - 10:22

Fijn dat het recept in de smaak viel Sylvia, leuk om te horen! 🙂

Reply
Denise 15 maart 2021 - 16:46

Het water loopt nu al door me mond! Ik heb een vraagje over de boter. Ik ben een veilige en volgens het recept kokkin. Niet echt een durfal maar welke boter gebruik jullie eigenlijk in dit recept? Ongezouten /gezouten /roomboter? En dacht eerst dat het kaas was, maar is een soort van spek.. pancetta. Ben zelf vegatarisch, ik zal dit eruit halen maar ik weet ook dat dit een heerlijke smaakmaker is. Zonder pancetta word dit recept misschien flauw? Nog andere tips hier voor? Mischien zalm? Of is dat not done

Reply
SmaakMenutie 16 maart 2021 - 09:04

Leuk te horen Denise! Qua boter maakt het niet heel veel uit, wij gebruiken altijd ongezouten roomboter. Pancetta is inderdaad wel een belangrijke smaakmaker in dit recept, maar probeer bijvoorbeeld eens vegetarische spekreepjes/kalkoenreepjes

Reply